Tunnista oire, keksi syy ja löydä apu.

1. HERMOPINTEET

OIREET
Mortonin neurooma: Päkiän seudulla tuntuu pistävää, polttavaa ja puuduttavaa kipua kolmannessa varvasvälissä tai jalkapöydässä. Varvasväleissä voi olla myös tunnottomuutta. Oireet vaivaavat erityisesti aamuisin.

Tarsaalitunnelioireyhtymä: Tunnottomuutta jalkaterässä ja polttavaa, varpaisiin säteilevää kipua nilkassa. Varpaita voi olla vaikea koukistaa. Kun hermoa koputetaan sisäkehräksen (sääriluun uloke nilkan sisäsivulla) alta, jalkaterässä tuntuu kihelmöintiä.

SYYT
Liikunnasta johtuva rasitusvamma. Jalkaterän sisäkaari tai päkiän poikittaiskaari on lähtenyt madaltumaan ja hermo on joutunut pinteeseen jalkapöytäluiden väliin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos ylipainoa on paljon, jalkaterän sisäkaari voi muuttua nopeastikin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jatkuva seisominen ja taakkojen virheellinen nostelu lisäävät jalan sisäkaaren kuormitusta. Ohjattu liikunta on hyvä ehkäisykeino.

HOITO
Tärkeintä on lepo. Yksilölliset tukipohjalliset auttavat pitämään kantapään oikeassa asennossa, jolloin kuormitus vähenee. Myös päkiän alle voidaan laittaa korotus, joka auttaa jalkapöytäluita asettumaan paremmin paikoilleen. Jalkaterän hieromisesta ja venyttelystä on hyötyä. Iskua vaimentavat hyvät kengät auttavat. Harvoin päädytään leikkaukseen, joka vapauttaa hermon puristustilasta.

Lue lisää hermopinteestä ja muista jalkaterän vaivoista.

2. VAIVAISENLUU

OIREET
Kipu tuntuu päkiässä ja isovarpaan tyvinivelessä. Isovarvas kääntyy viereisiä varpaita kohden ja painaa muita varpaita. Isovarpaan tyveen voi muodostua luinen kyhmy, tyvinivel turpoaa ja kipeytyy. Tyvinivelen sisäsivulla oleva limapussi tulehtuu. Kipu voi vaikeuttaa kävelemistä.

SYYT
Liiallinen kuormitus jalkaterässä, mikä johtuu usein kapeakärkisistä korkokengistä ja jalan lihastasapainon heikkoudesta, jonka seurauksena syntyy jalan virheasentoja. Vaivaisenluu voi olla myös perinnöllinen vaiva.

HOITO
Paljain jaloin kävely sekä jalka- tai fysioterapeutin ohjein tehty jumppa pitävät liikkuvuutta yllä. Varpaiden väliin voidaan asettaa pehmeät kiilat, jotka korjaavat varpaiden asentoa. Lääkäriin kannattaa mennä, jos isovarpaan tyvinivel on jäykistynyt ja tarvitaan yksilöllisiä pohjallisia. Leikkaushoitoa harkitaan, jos muista keinoista ei ole apua.

Lue Miksi vaivaisenluu uusii?

3. JALKAPOHJAN JÄNNEKALVON TULEHDUS

OIREET
Jalkapohjan jännekalvon tulehduksessa eli plantaarifaskiitissa kipu tuntuu kantapään sisäreunassa, edessä jalkaterän keskellä tai sisäsyrjällä. Oireet ovat pahimmillaan aamulla liikkeelle lähtiessä. Kyseessä on kantakalvon kiinnityskohdan krooninen tulehdus.

SYYT
Syy voi olla liiallinen rasitus ja siitä johtuva jännekalvon repeäminen, mutta myös jalkaterän virheasento tai kireät pohje- ja takareiden lihakset. Kiristynyt jännekalvo venyy, kiristyy ja kantapäähän alkaa muodostua piikkimäinen kalkkikertymä. Tästä tulee nimitys luupiikki.

HOITO
Tulehdusta hoidetaan kylmällä, hieronnalla sekä pohkeiden ja takareisien venytyksellä. Kantapään rasitusta voi vähentää iskuja vaimentavalla silikonisella kantalapulla. Myös kylmähoito helpottaa kipua. Jos itsehoito ei auta, kuukauden kuluttua on hyvä mennä jalkaterapeutin tai fysioterapeutin ohjaukseen tai lääkäriin. Hyviä tuloksia on saatu myös kantakalvoa venyttävällä yölastalla.

Lue lisää Apua kipeisiin jalkapohjiin.

Jalka

Jalanpohja kipeä, niinkun varpaiden alta mitä pitäisi tehdä noin viikon ollut ja

  • ylös 109
  • alas 90
Sisältö jatkuu mainoksen alla