Olisin kiinnostunut tietämään lisää pakurista ja siitä haudutettavasta teestä. Minulla on pakuria yllin kyllin metsästä kerättynä ja olen keittänyt siitä teetä. Välillä kyllä pohdin, onko se sittenkään terveellistä, lahottajasieni kun kuitenkin on? En itse ole juonut sitä kuin noin kuukauden aina kerrallaan, joten muita vaikutuksia en ole havainnut kuin vatsan kovettumisen.

Pakurikääpä (Inonotus obliquus) on koivun rungossa elävä loissieni, joka aiheuttaa koivuun pahkuran. Sitä on käytetty kansanlääkinnässä satoja vuosia monenlaisiin vaivoihin. Sillä väitetään olevan niin sanottuja adaptogeenisia vaikutuksia, joiden ajatellaan suojaavan elimistöä stressiltä. Muita käyttöaiheita ovat olleet esimerkiksi immuunijärjestelmän vahvistaminen infektioita vastaan tai jopa syövän hoito.

Pakurikäävästä on eristetty monenlaisia biologisesti aktiivisia aineita. Niiden vaikutuksia on tutkittu koeputkessa ja eläinkokeissa. Millekään hoidolliselle väitteelle en ole löytänyt näyttöä ihmisillä tehdyistä tutkimuksista. Vaikka koeputkessa voitaisiin osoittaa, että jokin aine vaikuttaa vaikkapa syöpäsolujen
kasvuun, tästä on vielä pitkä matka ihmisten hoitamiseen. Toki toivon, että esimerkiksi pakurikäävän aktiivisista aineista löytyisi sellaisia, jotka potilailla tehdyissä tutkimuksissa osoittautuisivat hyviksi lääkkeiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pitkällä käyttökokemuksellakaan ei voi mielestäni perustella mitään hoitoa. Esimerkiksi suonta iskettiin satoja vuosia, vaikka se tappoi potilaita. Tällä hetkellä ei ole tieteellistä näyttöä pakurikäävän hyödyistä tai haitoista ihmisellä. Itse en näe mitään syytä käyttää pakurikääpää, ellei siitä tehty tee tai muu ruoka ole taivaallisen hyvän makuista. Siinäkin tapauksessa käyttäisin pakurikääpää vain satunnaisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Annikka Kalliokoski
kliinisen farmakologian erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Minä keitän pakurijauheesta nesteen. Siivilöin. Laitan pulloon. Lorautan kahvinkeittimen veden sekaan ruokalusikallisen ja aamupiimäpuolukkasmoothin sekaan lorauksen. Pakurineste säilyy pullossa niin kauan kuin sitä on siinä.  

Totta kai suurella rahalla lääketiede ensin markkinoi omia keinoaineitaan ja sitten vielä on rahaa lytätä kaikki vanhat konstit. Uskoo ken haluaa lääketiedettä sinisilmäisesti. Raha se on joka muka vakuutta aineet tehoaviksi.  Sinne vaan rokotettavaksi, jos uskallat!

 

 

  • ylös 42
  • alas 28
Sisältö jatkuu mainoksen alla