Vaarattomiksi mielletyissä itsehoitolääkkeissä piilee isoja riskejä, joita ei ehkä tule ajatelleeksi.

Kaikki, mitä apteekista saa ilman reseptiä, on turvallista. Pakkausseloste? Ikinä en ole lukenut, enhän minä leipäpussin kyljestäkään käyttöohjeita katsele. Näin ajattelee moni, vaikka ei pitäisi.

Itsehoitolääkkeisiin, vanhalta nimeltään käsikauppalääkkeisiin, on helppo suhtautua ylimalkaisesti. Juuri siksi niistä saattaa tulla iso ongelma.

— Itsehoitolääkkeitä pidetään ikään kuin vähemmän lääkkeinä ja ajatellaan, että ne eivät voi olla vaarallisia. Se ei pidä paikkaansa, sanoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylilääkäri Annikka Kalliokoski.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suuri osa arkipäivään vaikuttavista pienistä vaivoista ja sairauksista on hoidettavissa itsehoitona ilman lääkärikäyntiä. Se on erittäin kustannustehokasta, mutta kun kipuja ja muita vaivoja hoidetaan omatoimisesti, tulee myös virhearvioita, vakaviakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

HELPPOA OTTAA LIIKAA

Lisääntynyttä lääkkeiden käyttöä selittää myös se, että pakkauskoot ovat kasvaneet. Yhtälön ymmärtää, jos miettii vaikka makeisia: isosta pussista syödään enemmän, vaikka makeannälkä on jo tyydytetty.

Suurin vilske käy apteekin vatsalääke-, kipu- ja kuumelääkehyllyillä. Myös nenän tukkoisuutta lievittävät suihkeet ovat kestosuosikkeja.

Miksikö? Koska jokainen meistä on joskus sairas. Kuumeinen ottaa lääkettä lihaskipuun ja lämmön alentamiseen. Ja koska päätäkin vähän jomottaa, tulee napatuksi toinen särkylääke. Sen jälkeen maistuu vielä lasillinen C-vitamiinijuomaa flunssan oireiden pahenemisen ehkäisemiseksi. Harva kuitenkaan ymmärtää, että juomajauhe on yhdistelmälääke, jossa on samoja vaikuttavia aineita kuin pillereissä. Lääkettä tulee moninkertainen annos.

— Pahimmassa tapauksessa syöt useita lääkkeitä sekaisin ja saat kehoon liiallisia määriä lääkeaineita, vaikka jo yksi valmiste voisi auttaa, Annikka Kalliokoski sanoo.

VERENVUOTO SÄRKYLÄÄKKEESTÄ

Tulehduskipulääkkeiden päällekkäisvaikutusten tavallisimpia haittoja ovat ylämahavaivat. Vatsaa vihloo ja vääntää. Kipua hoidetaan lääkkeellä, vaikka juuri lääke olisi kivun aiheuttaja.

Oireilu on usein lievää, mutta vakavissa tapauksissa vatsan limakalvo voi vaurioitua ja aiheuttaa mahahaavan. Suomessakin sattuu vuosittain satoja kuolemia, joiden syynä on tulehduskipulääkkeiden liiallisen käytön aiheuttama suolistoverenvuoto.

— Tulisi muistaa, että lääkkeen teho kasvaa usein tiettyyn rajaan asti annoksen kasvaessa. Kun tämä raja ylittyy, tulee enää haittoja.

Itsehoitolääkkeet voivat aiheuttaa ikäviä yhteisvaikutuksia myös reseptilääkkeiden kanssa. Vaikutukset saattavat myös kumoutua.

Jos käyttää jotakin reseptilääkettä, kannattaa keskustella itsehoitolääkkeen käytöstä lääkärin kanssa tai apteekissa.

VÄÄRÄ OMA DIAGNOOSI 

Internet on tehnyt tee se itse -diagnosoinnin helpoksi: omia kremppoja ja oireita on vaivattomampaa googlettaa kotona kuin vaivautua lääkärille.

Isossa-Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan joka neljäs brittinainen on diagnosoinut oireensa pieleen ja ostanut väärää lääkettä netistä löytämänsä tiedon perusteella. Googlea lääkärinä pitäneistä joka kymmenes on saanut vääristä lääkkeistä sivuvaikutuksia.

Suomessa vastaavaa ei ole tutkittu, mutta varmaa on, että ellei oireista ole varmuutta ja niitä yritetään hoitaa apteekin hyllyltä summamutikassa valitulla valmisteella, voidaan mennä ojasta allikkoon. Väärä lääke ei paranna.

— Kun tekee itse diagnoosin, on tavallista, että se menee väärin. Väärä lääke voi aiheuttaa oireita, joita joudutaan hoitamaan uudella lääkkeellä. Kalliiksi tulee, Kalliokoski sanoo.

Kalliokosken mukaan tulisi aina mennä lääkärille, jos on vähääkään epävarma oireistaan. Se olisi tärkeää myös siksi, että itse tehty virheellinen diagnoosi voi viivästyttää tai vaikeuttaa oikean diagnoosin tekoa.

— Esimerkiksi jos napsii särkylääkkeitä ylävatsavaivoihin, vaikka mahassa onkin kasvain, Kalliokoski sanoo.

Se, että itsehoitolääkkeitä ei mielletä haitallisiksi, käy ilmi myös vertaamalla niitä reseptilääkkeisiin. Itsehoitolääkkeiden sivuvaikutuksia ei pelätä, mutta reseptilääke voidaan jättää ottamatta niiden pelossa.

HENKISESTI KOUKUSSA

Ohjeen mukaisesti ja tilapäisesti käytettyinä itsehoitolääkkeissä on paljon hyvää. Ne ovat tutkittuja, hyvin siedettyjä ja haittavaikutuksiltaan vähäisiä.

Lääkkeen aloitus on nopeaa ja vaivatonta, kun jokaiseen pilleriin tai troppiin ei tarvitse pyytää reseptiä. On hyvä, jos kuumeen saa alenemaan lääkkeellä tai pahasti tukkoinen nenä aukeaa nenäsumutteella.

Mutta jos oireet ovat lieviä tai syö lääkkeitä ennaltaehkäisevästi, pitää mennä peilin eteen ja kysyä, tarvitsenko tätä todella. Jos vastaus on kyllä, kyse voi olla henkisestä riippuvuudesta. Se kehittyy tavallisesti kipulääkkeisiin. Vaikka oire olisi poistunut, lääkkeestä ei uskalleta luopua sen pelossa, että kipu palaa.

Kalliokosken mukaan ongelmakäytön hälytysmerkkejä on neljä: jos syö lääkkeitä jatkuvasti, ottaa niitä ohjetta suurempia annoksia tai yhdistelee eri valmisteita eikä lääke silti tehoa.

— Silloin lääke pitäisi lopettaa ja tutkia, mistä on oikeasti kyse. Itsehoitolääke on aina tarkoitettu tilapäiseen käyttöön, Kalliokoski määrittelee.

Lue lisää

Yhteiskäytön vaaroista
Ota lääke oikein, niin se vaikuttaa
Lääkkeistä ja luontaistuotteista

Sisältö jatkuu mainoksen alla