Vaarattomiksi mielletyissä itsehoitolääkkeissä piilee isoja riskejä, joita ei ehkä tule ajatelleeksi.

Kaikki, mitä apteekista saa ilman reseptiä, on turvallista. Pakkausseloste? Ikinä en ole lukenut, enhän minä leipäpussin kyljestäkään käyttöohjeita katsele. Näin ajattelee moni, vaikka ei pitäisi.

Itsehoitolääkkeisiin, vanhalta nimeltään käsikauppalääkkeisiin, on helppo suhtautua ylimalkaisesti. Juuri siksi niistä saattaa tulla iso ongelma.

— Itsehoitolääkkeitä pidetään ikään kuin vähemmän lääkkeinä ja ajatellaan, että ne eivät voi olla vaarallisia. Se ei pidä paikkaansa, sanoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylilääkäri Annikka Kalliokoski.

Suuri osa arkipäivään vaikuttavista pienistä vaivoista ja sairauksista on hoidettavissa itsehoitona ilman lääkärikäyntiä. Se on erittäin kustannustehokasta, mutta kun kipuja ja muita vaivoja hoidetaan omatoimisesti, tulee myös virhearvioita, vakaviakin.

HELPPOA OTTAA LIIKAA

Lisääntynyttä lääkkeiden käyttöä selittää myös se, että pakkauskoot ovat kasvaneet. Yhtälön ymmärtää, jos miettii vaikka makeisia: isosta pussista syödään enemmän, vaikka makeannälkä on jo tyydytetty.

Suurin vilske käy apteekin vatsalääke-, kipu- ja kuumelääkehyllyillä. Myös nenän tukkoisuutta lievittävät suihkeet ovat kestosuosikkeja.

Miksikö? Koska jokainen meistä on joskus sairas. Kuumeinen ottaa lääkettä lihaskipuun ja lämmön alentamiseen. Ja koska päätäkin vähän jomottaa, tulee napatuksi toinen särkylääke. Sen jälkeen maistuu vielä lasillinen C-vitamiinijuomaa flunssan oireiden pahenemisen ehkäisemiseksi. Harva kuitenkaan ymmärtää, että juomajauhe on yhdistelmälääke, jossa on samoja vaikuttavia aineita kuin pillereissä. Lääkettä tulee moninkertainen annos.

— Pahimmassa tapauksessa syöt useita lääkkeitä sekaisin ja saat kehoon liiallisia määriä lääkeaineita, vaikka jo yksi valmiste voisi auttaa, Annikka Kalliokoski sanoo.

VERENVUOTO SÄRKYLÄÄKKEESTÄ

Tulehduskipulääkkeiden päällekkäisvaikutusten tavallisimpia haittoja ovat ylämahavaivat. Vatsaa vihloo ja vääntää. Kipua hoidetaan lääkkeellä, vaikka juuri lääke olisi kivun aiheuttaja.

Oireilu on usein lievää, mutta vakavissa tapauksissa vatsan limakalvo voi vaurioitua ja aiheuttaa mahahaavan. Suomessakin sattuu vuosittain satoja kuolemia, joiden syynä on tulehduskipulääkkeiden liiallisen käytön aiheuttama suolistoverenvuoto.

— Tulisi muistaa, että lääkkeen teho kasvaa usein tiettyyn rajaan asti annoksen kasvaessa. Kun tämä raja ylittyy, tulee enää haittoja.

Itsehoitolääkkeet voivat aiheuttaa ikäviä yhteisvaikutuksia myös reseptilääkkeiden kanssa. Vaikutukset saattavat myös kumoutua.

Jos käyttää jotakin reseptilääkettä, kannattaa keskustella itsehoitolääkkeen käytöstä lääkärin kanssa tai apteekissa.

VÄÄRÄ OMA DIAGNOOSI 

Internet on tehnyt tee se itse -diagnosoinnin helpoksi: omia kremppoja ja oireita on vaivattomampaa googlettaa kotona kuin vaivautua lääkärille.

Isossa-Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan joka neljäs brittinainen on diagnosoinut oireensa pieleen ja ostanut väärää lääkettä netistä löytämänsä tiedon perusteella. Googlea lääkärinä pitäneistä joka kymmenes on saanut vääristä lääkkeistä sivuvaikutuksia.

Suomessa vastaavaa ei ole tutkittu, mutta varmaa on, että ellei oireista ole varmuutta ja niitä yritetään hoitaa apteekin hyllyltä summamutikassa valitulla valmisteella, voidaan mennä ojasta allikkoon. Väärä lääke ei paranna.

— Kun tekee itse diagnoosin, on tavallista, että se menee väärin. Väärä lääke voi aiheuttaa oireita, joita joudutaan hoitamaan uudella lääkkeellä. Kalliiksi tulee, Kalliokoski sanoo.

Kalliokosken mukaan tulisi aina mennä lääkärille, jos on vähääkään epävarma oireistaan. Se olisi tärkeää myös siksi, että itse tehty virheellinen diagnoosi voi viivästyttää tai vaikeuttaa oikean diagnoosin tekoa.

— Esimerkiksi jos napsii särkylääkkeitä ylävatsavaivoihin, vaikka mahassa onkin kasvain, Kalliokoski sanoo.

Se, että itsehoitolääkkeitä ei mielletä haitallisiksi, käy ilmi myös vertaamalla niitä reseptilääkkeisiin. Itsehoitolääkkeiden sivuvaikutuksia ei pelätä, mutta reseptilääke voidaan jättää ottamatta niiden pelossa.

HENKISESTI KOUKUSSA

Ohjeen mukaisesti ja tilapäisesti käytettyinä itsehoitolääkkeissä on paljon hyvää. Ne ovat tutkittuja, hyvin siedettyjä ja haittavaikutuksiltaan vähäisiä.

Lääkkeen aloitus on nopeaa ja vaivatonta, kun jokaiseen pilleriin tai troppiin ei tarvitse pyytää reseptiä. On hyvä, jos kuumeen saa alenemaan lääkkeellä tai pahasti tukkoinen nenä aukeaa nenäsumutteella.

Mutta jos oireet ovat lieviä tai syö lääkkeitä ennaltaehkäisevästi, pitää mennä peilin eteen ja kysyä, tarvitsenko tätä todella. Jos vastaus on kyllä, kyse voi olla henkisestä riippuvuudesta. Se kehittyy tavallisesti kipulääkkeisiin. Vaikka oire olisi poistunut, lääkkeestä ei uskalleta luopua sen pelossa, että kipu palaa.

Kalliokosken mukaan ongelmakäytön hälytysmerkkejä on neljä: jos syö lääkkeitä jatkuvasti, ottaa niitä ohjetta suurempia annoksia tai yhdistelee eri valmisteita eikä lääke silti tehoa.

— Silloin lääke pitäisi lopettaa ja tutkia, mistä on oikeasti kyse. Itsehoitolääke on aina tarkoitettu tilapäiseen käyttöön, Kalliokoski määrittelee.

Lue lisää

Yhteiskäytön vaaroista
Ota lääke oikein, niin se vaikuttaa
Lääkkeistä ja luontaistuotteista

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 23-vuotias hoikka nainen, joka kärsii jatkuvista vatsavaivoista ja valtavan voimakasäänistä vatsan murinasta. Laktoosi-intoleranssi on todettu lapsena. Kaikkia mahdollisia ruokavalioita on kokeiltu, ja nytkin on laktoositon ja gluteeniton ruokavalio. Ylä- ja alavatsa on tähystetty, mutta mitään poikkeavaa ei ole löytynyt. Murina on niin voimakasta, että kuuluu kymmenien metrien päähän. Vaivat rajoittavat pahasti elämää, kun ei kehtaa kotoa enää lähteä juuri mihinkään. Mitään syytä vaivaan ei löydy. Miksei?

Vatsavaivat, joiden taustalta ei asianmukaisista tutkimuksista huolimatta löydy sairautta luokitellaan toiminnallisiksi vaivoiksi. Se tarkoittaa, että suolen toiminta on jollain lailla poikkeavaa mutta syytä ei voida osoittaa. Kyseessä ei ole sairaus, vaan ominaisuus. Osa ihmisistä on luonnostaan herkkävatsaisia.

Heidän elimistönsä reagoi stressiin tai muihin poikkeustiloihin suolisto-oireilla. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on tavallisin toiminnallinen vatsavaiva. Siihen liittyy tyypillisesti vatsan turvottelua, paikkaa vaihtavia vatsakipuja ja vaihtelevaa suolen toimintaa.

Toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa tärkeintä on noudattaa terveellisiä elintapoja eli minimoida stressi, pyrkiä säännölliseen vuorokausirytmiin, huolehtia riittävästä unesta, harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Tiettyjen imeytymättömien ns. FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliossa auttaa hillitsemään suolikaasun muodostumista, ja moni saa tästä avun. Ummetusta, ripulia, suolikaasujen ylimääräistä muodostusta ja vatsakipuja voidaan tarvittaessa hoitaa lääkkeillä, mutta toiminnallisissa vatsavaivoissa näiden käyttö tulisi rajoittaa tilapäiseksi.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Vatsan murina hävettää

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella. Viljojen ja/tai maidon sekä rypsiöljyn karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Liian korkean verenpaineen kanssa eläminen on hengenvaarallista. Onneksi paineiden tasaamiseen on keinoja.

1. Milloin korkea verenpaine muuttuu verenpainetaudiksi?

Verenpainetaudista puhutaan, kun verenpaine on toistuvissa mittauksissa noin 140/90 elohopeamillimetriä tai tämän yli. Kotimittauksissa tämä vastaa arvoa 135/85. Jos selkeää tulosta ei saada, tutkittava voi pitää vuorokauden ajan verenpainetta rekisteröivää laitetta.

2. Mistä verenpainetauti johtuu?

Kohonnen verenpaineen taustalla voivat vaikuttaa perinnöllisten seikkojen lisäksi elämäntapatekijät, kuten stressi, runsas suolan käyttö, ylipaino, tupakointi, reipas alkoholin juominen tai liikunnan vähäisyys. Myös tulehduskipulääkkeiden runsas napsiminen ja joillakin vähäinenkin lakritsin syöminen

voi nostaa verenpainetta. Iän myötä verisuonet menettävät kimmoisuuttaan ja ylä- ja alapaineen välinen ero, niin sanottu pulssipaine, kasvaa. Joskus verenpainetta kohottavat sairaudet, kuten munuaisten vajaatoiminta.

3. Kuinka nopeasti verenpainetauti vaurioittaa?

Korkea verenpaine voi aiheuttaa välittömänkin hengenvaaran, mutta yleensä vaikutukset tulevat vuosien saatossa. Joskus sairauden ensimmäinen oire saattaa olla sydäninfarkti tai aivoverenkiertohäiriö, kuten aivoverisuonitukos tai aivoverenvuoto, mutta useimmiten tauti on oireeton. Jotkut valittavat päänsärkyä tai huimausta. Kun verenpainetauti saadaan hoidettua, monet kokevat olonsa paremmaksi.

Nykyään verenpainelääkitys pyritään lisävaurioiden välttämiseksi aloittamaan mahdollisimman vikkelästi.

4. Mitkä elimet ovat vaarassa verenpainetaudissa?

Aivot, sydän, munuaiset ja silmät. Silmänpohjan kovettuneet verisuonet saattavat ratkeilla ja tihkuttaa verta, jolloin näkökyky voi heikentyä pysyvästikin. Aivojen pieniin verisuoniin tulee hauraita kohtia ja pullistumia, jotka saattavat repeytyä. Syntyy vuotoja ja tukoksia. Myös verenvirtaus aivojen valkeassa

aineessa heikkenee, mikä kasvattaa Alzheimerin taudin riskin kymmenkertaiseksi. Munuaisten verisuonten vaurioituminen voi johtaa pahimmillaan munuaisten vajaatoimintaan ja keinomunuaishoitoon, dialyysiin. Verenpaineen murjoma sydänlihas saattaa jäädä vajaatoimintaiseksi, jolloin se ei enää jaksa pumpata verta kunnolla eteenpäin, myös rytmihäiriöt yleistyvät.

5. Korjaantuvatko elimistön vauriot, kun paine saadaan alas?

Syntyneitä vaurioita ei voida enää korjata, mutta uusien vaurioiden, kuten aivoverenkiertohäiriöiden syntyminen estyy.

6. Kuinka verenpainetautia hoidetaan?

Ruokavaliossa kannattaa suosia pehmeitä rasvoja, kuitupitoisia marjoja, kasviksia ja hedelmiä sekä hillitä suolan käyttöä tai siirtyä mineraalisuolaan. Myös liikunta, hyvä uni ja rentoutuminen on tärkeää. Aina elämäntapojen korjaaminen ei yksin riitä laskemaan verenpainetta ja silloin tarvitaan myös lääkitystä. Lääkitys aloitetaan, jos verenpaine on yli 140/90 elohopeamillimetriä 4–6 kuukauden elämäntaparemontin jälkeen tai joskus aiemminkin. Lääkityksen teho paranee selvästi, jos tekee samaan aikaan elämäntapamuutoksia. Verenpaine saadaan putoamaan eri keinoja ja lääkkeitä yhdistelemällä.

Asiantuntijat: Risto O. Roine, neurologian professori, Aivoliiton ylilääkäri. Päivi Korhonen, yleislääketieteen professori, Suomen Verenpaineyhdistyksen puheenjohtaja. Marja Ruuti, laillistettu ravitsemusterapeutti.

Vierailija

Keittääkö painekattila? Näin tasaat paineita

Korkea verenpaine ei ole itsenäinen sairaus, vaan oire niinkuin on esimerkiksi kuume. Molemmissa tapauksissa olisi hyvä selvittää oireen aiheuttaja. Aikuisista suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine ja verenpainelääkkeitä käyttää noin miljoona suomalaista. Liika natrium (yksi syy tusinasta, joka voi nostaa verenpainetta) ei kerry elimistöön vaan poistuu virtsan mukana. Siis normaalisti, kun elimistö on tasapainossa. Näin ei käy jos noudattaa virallisterveellistä (liikaa...
Lue kommentti