Vaarattomiksi mielletyissä itsehoitolääkkeissä piilee isoja riskejä, joita ei ehkä tule ajatelleeksi.

Kaikki, mitä apteekista saa ilman reseptiä, on turvallista. Pakkausseloste? Ikinä en ole lukenut, enhän minä leipäpussin kyljestäkään käyttöohjeita katsele. Näin ajattelee moni, vaikka ei pitäisi.

Itsehoitolääkkeisiin, vanhalta nimeltään käsikauppalääkkeisiin, on helppo suhtautua ylimalkaisesti. Juuri siksi niistä saattaa tulla iso ongelma.

— Itsehoitolääkkeitä pidetään ikään kuin vähemmän lääkkeinä ja ajatellaan, että ne eivät voi olla vaarallisia. Se ei pidä paikkaansa, sanoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylilääkäri Annikka Kalliokoski.

Suuri osa arkipäivään vaikuttavista pienistä vaivoista ja sairauksista on hoidettavissa itsehoitona ilman lääkärikäyntiä. Se on erittäin kustannustehokasta, mutta kun kipuja ja muita vaivoja hoidetaan omatoimisesti, tulee myös virhearvioita, vakaviakin.

HELPPOA OTTAA LIIKAA

Lisääntynyttä lääkkeiden käyttöä selittää myös se, että pakkauskoot ovat kasvaneet. Yhtälön ymmärtää, jos miettii vaikka makeisia: isosta pussista syödään enemmän, vaikka makeannälkä on jo tyydytetty.

Suurin vilske käy apteekin vatsalääke-, kipu- ja kuumelääkehyllyillä. Myös nenän tukkoisuutta lievittävät suihkeet ovat kestosuosikkeja.

Miksikö? Koska jokainen meistä on joskus sairas. Kuumeinen ottaa lääkettä lihaskipuun ja lämmön alentamiseen. Ja koska päätäkin vähän jomottaa, tulee napatuksi toinen särkylääke. Sen jälkeen maistuu vielä lasillinen C-vitamiinijuomaa flunssan oireiden pahenemisen ehkäisemiseksi. Harva kuitenkaan ymmärtää, että juomajauhe on yhdistelmälääke, jossa on samoja vaikuttavia aineita kuin pillereissä. Lääkettä tulee moninkertainen annos.

— Pahimmassa tapauksessa syöt useita lääkkeitä sekaisin ja saat kehoon liiallisia määriä lääkeaineita, vaikka jo yksi valmiste voisi auttaa, Annikka Kalliokoski sanoo.

VERENVUOTO SÄRKYLÄÄKKEESTÄ

Tulehduskipulääkkeiden päällekkäisvaikutusten tavallisimpia haittoja ovat ylämahavaivat. Vatsaa vihloo ja vääntää. Kipua hoidetaan lääkkeellä, vaikka juuri lääke olisi kivun aiheuttaja.

Oireilu on usein lievää, mutta vakavissa tapauksissa vatsan limakalvo voi vaurioitua ja aiheuttaa mahahaavan. Suomessakin sattuu vuosittain satoja kuolemia, joiden syynä on tulehduskipulääkkeiden liiallisen käytön aiheuttama suolistoverenvuoto.

— Tulisi muistaa, että lääkkeen teho kasvaa usein tiettyyn rajaan asti annoksen kasvaessa. Kun tämä raja ylittyy, tulee enää haittoja.

Itsehoitolääkkeet voivat aiheuttaa ikäviä yhteisvaikutuksia myös reseptilääkkeiden kanssa. Vaikutukset saattavat myös kumoutua.

Jos käyttää jotakin reseptilääkettä, kannattaa keskustella itsehoitolääkkeen käytöstä lääkärin kanssa tai apteekissa.

VÄÄRÄ OMA DIAGNOOSI 

Internet on tehnyt tee se itse -diagnosoinnin helpoksi: omia kremppoja ja oireita on vaivattomampaa googlettaa kotona kuin vaivautua lääkärille.

Isossa-Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan joka neljäs brittinainen on diagnosoinut oireensa pieleen ja ostanut väärää lääkettä netistä löytämänsä tiedon perusteella. Googlea lääkärinä pitäneistä joka kymmenes on saanut vääristä lääkkeistä sivuvaikutuksia.

Suomessa vastaavaa ei ole tutkittu, mutta varmaa on, että ellei oireista ole varmuutta ja niitä yritetään hoitaa apteekin hyllyltä summamutikassa valitulla valmisteella, voidaan mennä ojasta allikkoon. Väärä lääke ei paranna.

— Kun tekee itse diagnoosin, on tavallista, että se menee väärin. Väärä lääke voi aiheuttaa oireita, joita joudutaan hoitamaan uudella lääkkeellä. Kalliiksi tulee, Kalliokoski sanoo.

Kalliokosken mukaan tulisi aina mennä lääkärille, jos on vähääkään epävarma oireistaan. Se olisi tärkeää myös siksi, että itse tehty virheellinen diagnoosi voi viivästyttää tai vaikeuttaa oikean diagnoosin tekoa.

— Esimerkiksi jos napsii särkylääkkeitä ylävatsavaivoihin, vaikka mahassa onkin kasvain, Kalliokoski sanoo.

Se, että itsehoitolääkkeitä ei mielletä haitallisiksi, käy ilmi myös vertaamalla niitä reseptilääkkeisiin. Itsehoitolääkkeiden sivuvaikutuksia ei pelätä, mutta reseptilääke voidaan jättää ottamatta niiden pelossa.

HENKISESTI KOUKUSSA

Ohjeen mukaisesti ja tilapäisesti käytettyinä itsehoitolääkkeissä on paljon hyvää. Ne ovat tutkittuja, hyvin siedettyjä ja haittavaikutuksiltaan vähäisiä.

Lääkkeen aloitus on nopeaa ja vaivatonta, kun jokaiseen pilleriin tai troppiin ei tarvitse pyytää reseptiä. On hyvä, jos kuumeen saa alenemaan lääkkeellä tai pahasti tukkoinen nenä aukeaa nenäsumutteella.

Mutta jos oireet ovat lieviä tai syö lääkkeitä ennaltaehkäisevästi, pitää mennä peilin eteen ja kysyä, tarvitsenko tätä todella. Jos vastaus on kyllä, kyse voi olla henkisestä riippuvuudesta. Se kehittyy tavallisesti kipulääkkeisiin. Vaikka oire olisi poistunut, lääkkeestä ei uskalleta luopua sen pelossa, että kipu palaa.

Kalliokosken mukaan ongelmakäytön hälytysmerkkejä on neljä: jos syö lääkkeitä jatkuvasti, ottaa niitä ohjetta suurempia annoksia tai yhdistelee eri valmisteita eikä lääke silti tehoa.

— Silloin lääke pitäisi lopettaa ja tutkia, mistä on oikeasti kyse. Itsehoitolääke on aina tarkoitettu tilapäiseen käyttöön, Kalliokoski määrittelee.

Lue lisää

Yhteiskäytön vaaroista
Ota lääke oikein, niin se vaikuttaa
Lääkkeistä ja luontaistuotteista

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Jos terveydentilasi epäilyttää, älä kysy lääkäriltä lupaa matkustamiseen, sillä hän ei voi sitä antaa.

– Vastuu on aina matkustajalla itsellään, lääkäri Ari Kinnunen Matkustajan Lääkäripalvelusta muistuttaa.

Hänen mukaansa joka vuosi kymmenet matkalla sairastuneet ja hoidosta huimasti maksaneet suomalaiset kokevat tulleensa petetyiksi, koska eivät ole tulleet ajatelleeksi, että omalla riskillä mennään. Jos vaikka Aasiassa kiertomatkalla sairastuu, jää yksin oman kielitaitonsa varassa sairaalaan, kun muut jatkavat matkaansa.

Matkavakuutuskaan ei aina pelasta. Se korvaa kyllä odottamattoman sairauden hoitokulut, mutta jos olemassa oleva sairaus pahenee matkalla, korvataan korkeintaan 7–14 vuorokauden välttämätön lääketieteellinen hoito. Muu hoito ja kuljetukset menevät omasta pussista.

– Ja jos paluu ei onnistu omalla lennolla, kroonikko maksaa myös matkansa ja sen vaatimat erikoisjärjestelyt. Ambulanssilento mantereelta toiselle maksaa 100 000 euroa, Ari Kinnunen muistuttaa.

Euroopassa turvallista sairastua

Kun matkustaa EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä, on paremmassa turvassa. Matkalainen saa sairastuessaan lääkärin hoitoa samalla hinnalla kuin paikalliset. Sellainen sairaus hoidetaan, jonka hoito ei voi odottaa kotiinpaluuta.

Jos on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saa matkan aikana hoitoa myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kortin voi tilata ennen matkaa verkossa tai puhelimitse.

Apua hakevan on kuitenkin hyvä muistaa, että hoidon laatu ja määrä vaihtelee maittain. Esimerkiksi Espanjassa ja Portugalissa turisti ohjataan helposit yksityiselle puolelle hoitoon, koska julkinen on ruuhkautunut. Sitä Kela ei korvaa.

Pohjoismaissa ei välttämättä tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia, koska hoidon saa myös esittämällä voimassa olevan passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen.

Euroopan ulkopuolella hoitoa voi saada paikallisen asiakasmaksun hinnalla ainoastaan Australian julkisessa terveydenhuollossa, kun esittää Kela-kortin ja passin. Muissa maissa joutuu maksamaan hoidon kaikki kustannukset itse.

Se on kuitenkin hyvä muistaa, että Suomen valtio ei maksa ulkomailla sairastuneiden tai kuolleiden kuljetusta kotimaahan.

Lue lisää Kelan sivuilta hoidon korvaamisesta ulkomailla

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Ientulehdus on flunssan jälkeen toiseksi tavallisin infektiosairaus, jota moni potee tietämättään. Koska bakteerit eivät pysy vain suussa, tulehdus kannattaa pysäyttää alkuunsa.

Ienverenvuoto on tuttua lähes jokaiselle, mutta usein verenvuoto tulee ja menee. Jos se hetkeksi loppuu, koko asia unohtuu. Ientulehdus on kuitenkin mainio naamioituja. Se saattaa tehdä tihutöitään kaikessa rauhassa, vaikka verenvuoto hiipuisikin. Tupakoitsijoilla tilanne on astetta salakavalampi, sillä tupakka on myrkkyä ikenille. Nikotiini supistaa myös verisuonia, jolloin verenvuotoa ei aina tule.

– Ainoa tapa huomata suun piilevät tulehdukset onkin käydä säännöllisesti hammaslääkärissä, muistuttaa iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil.

Terve ien on väriltään kauniin vaaleanpunainen. Jos ikenet tihkuvat vähänkin verta, ne ovat tulehtuneet. Yksi ientulehduksen merkki onkin punastunut omena. Kun omenaa puraisee, siihen jää verinen viiru. Tulehtunut ien on myös usein turvonnut ja kipeä. Pahanhajuinen hengityskin voi kieliä infektiosta.

Hätkähdyttävää on, että jopa 65 prosentilla yli kolmikymppisistä todetaan syventyneitä ientaskuja, he siis sairastavat ientulehdusta, usein tietämättään. Ientulehdus saattaa iskeä herkästi esimerkiksi raskauden aikana, sillä tietyntyyppiset suun bakteerit lisääntyvät hormonaalisten tekijöiden vuoksi ja pääsevät aiheuttamaan ientulehdusta. Myös syljen eritys vähenee odotusaikana, jolloin hampaat reikiintyvät helpommin.

– Ientulehdusta aiheuttavat bakteerit siirtyvät syljen välityksellä jo äidistä vauvaan. Usein se tapahtuu niin, että tutin tippuessa lattialle äiti puhdistaa sen omassa suussaan tai maistaa samasta lusikasta, onko ruoka sopivan lämpöistä.

Aikuisilla bakteerit tarttuvat etenkin suudellessa.

Yksi hammas tai koko suu

Ientulehdus johtuu usein siitä, että ienrajojen ja hammasvälien säännöllinen puhdistaminen tuppaa unohtumaan, jolloin ienrajoihin kertyy bakteeripeitettä, plakkia. Kun bakteerit tekevät tuttavuutta syljen suolojen kanssa, muodostuu hammaskiveä, jonka karkea ja röpelöinen pinta on bakteerimagneetti. Toisille hammaskiveä syntyy puhdistuksesta huolimatta nopeammin, jopa parissa viikossa.

Kortteja ei jaeta tasan terveydenkään suhteen. On pieni joukko ihmisiä, joilla ientulehdus ei hoitamattomanakaan etene, mutta useimmille syntyy ajan mittaan kiinnityskudossairautena tunnettu parodontiitti. Silloin elimistön puolustussolut ryntäävät paikalle ja yrittävät vimmaisesti tappaa bakteereita.

Hammasta leukaluuhun kiinnittävät sidekudossäikeet haurastuvat, lopulta myös luuta tuhoutuu. Kun kudostuho etenee, hampaat alkavat liikkua, yläetuhampaat viuhkaantuvat ja hampaiden väliin syntyy rakoja.

–Pahimmillaan hammas voi irrota. Vaikeasti tulehtuneessa ikenessä ientaskumittari hurahtaa juuren kärkeen. Suun limakalvoille voi ilmestyä myös märkäpesäkkeitä, kertoo von Troil.

Parodontiitti voi rajoittua vain yhden hampaan tuntumaan, mutta pahimmillaan koko suu voi olla tulehduksen peitossa. Silloin tulehtuneen alueen pinta-ala saattaa olla kämmenen kokoinen. Harva meistä katselisi kovin pitkään tulehtunutta kämmentä.

Parodontiitti saattaa olla oireeton ja kivuton.

Sen kehittyminen vie yleensä vuosia, mutta joskus se voi kehittyä nopeamminkin.

Vaarallinen yleisinfektio

Vaikeaa, märkäistä ientulehdusta esiintyy erityisesti poikkeuksellisessa stressitilanteissa. Sitä nähdään joskus pakolaisilla ja sotien aikaan niin sanottu juoksuhautasuu oli yleinen myös Suomessa.

Jos ihminen sairastuu äkillisesti esimerkiksi keuhkokuumeeseen, influenssaan, syöpään tai sydäninfarktiin, suun tulehdus voi ryöstäytyä käsistä, sillä kehon puolustusta tarvitaan muualla. Kuume, yleiskunnon lasku ja nielemisvaikeudet ovat merkki siitä, että pitää mennä päivystävälle hammaslääkärille.

Kun bakteerit pääsevät verenkiertoon, ne voivat tarttua esimerkiksi vaurioituneisiin sydänläppiin tai keinoniveliin. Tulehdus voi johtaa myös ennenaikaiseen synnytykseen.

– Hoitamaton tulehdus saattaa viedä hampaat suusta, johtaa sydäninfarktiin, aivoverenkierron häiriöihin tai hengenvaaralliseen yleisinfektioon. Joka vuosi satoja ihmisiä joutuu sairaalaan, jopa tehostettuun hoitoon hammastulehduksen vuoksi. Usein heillä on jokin perussairaus tai haastava elämäntilanne, kuvailee von Troil.

Koska suussa muhivat tulehdukset heikentävät immuunipuolustusta, ne voivat pahentaa jo puhjenneita sairauksia. Joskus toistuvan poskiontelotulehduksen taustalta löytyy hammasjuuren infektio.

Diabeetikolla hoitamaton ientulehdus saattaa johtaa siihen, että verensokerit sahaavat ylös alas, insuliinin teho kudoksissa heikkenee ja lisäsairauksien vaara kasvaa. Reumaatikolla sairaus voi pahentua. Tulehtunut suu voi romahduttaa myös syöpäpotilaan kunnon ja heikentää syöpähoitojen tehoa. Syöpähoitojen alkaessa, samoin kuin esimerkiksi ennen lonkkanivelleikkausta, on tärkeää saada suusta tulehduspesäkkeet pois.

Kuin ruosteinen auto

Ihminen saattaa ajatella, että jos hammas parodontiitin vuoksi irtoaa tai joudutaan poistamaan ja jos tilillä on muutama tonni ylimääräistä, tilalle voi kätevästi pistää keinojuuren, implantin. Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen.

– Samat bakteerit käyvät myös implantin kimppuun ja voivat irrottaa senkin. Puhutaan peri-implantiitista, muistuttaa von Troil.

Hammaslääkäri vertaa parodontiittia ruosteiseen autoon, jota voidaan hoitaa monella tavalla. Yksi vaihtoehto on laittaa maalia päälle, mutta jos saranatkaan eivät liiku, pitää vaihtaa koko ovi. Sama pätee parodontiittiin.

– Jos vaurioita on paljon, pelkästään mekaaninen puhdistus, hammaskiven poisto ja antibioottikuuri eivät auta. Tarvittaessa ientasku pitää avata ja vaurioitunutta aluetta hoitaa kirurgisesti. Joskus hampaita joudutaan myös poistamaan, ettei tulehdus etenisi, von Troil sanoo.

Parodontiitin hoidossa tarvitaan erikoishammaslääkäriä. Hoitosuunnitelma tehdään aina yksilöllisesti. Parodontologisen hoidon päättymisen jälkeen hoitoa voidaan myös jakaa hammaslääkärin ja suuhygienistin kesken, mikä laskee kustannuksia.

Asiantuntija: iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil, Oral Hammaslääkärit.