Särkee, koskee kolottaa – otanpa pillerin, niin helpottaa. Kannattaa kuitenkin miettiä hetki, auttaisiko joku muu.

Ilman reseptiä apteekista saatavat lääkkeet tulisi nähdä vain yhtenä osana itsehoitoa. Elintapojen muuttaminen voi olla pilleripurkkia parempi tie hyvään oloon.

— Jos on liikaa stressiä, niskat jumissa ja päätä särkee, voisi olla järkevämpää rentoutua tai jumpata niskalihaksia kuin ottaa särkylääke, ylilääkäri Annikka Kalliokoski Lääkealan tuvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta sanoo.

Se on tietysti tylsempää ja vie aikaa. Ehkä syynä on kiire: enää ei ehditä sairastaa tai selvittää säryn syytä, vaan mieluiten hoidetaan asia nopeasti pois päiväjärjestyksestä lääkkeellä.  

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Päänsärkyä särkylääkkeestä

Käsikauppalääkkeet on tarkoitettu väliaikaiseen käyttöön. Yläraja kipu- ja särkylääkkeiden yhtäjaksoiselle käytölle on kaksi viikkoa. Jos särky jatkuu tämän jälkeen, on mentävä lääkäriin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muuten uhkana on hankalasti hoidettavissa oleva särkylääkepäänsäryn kehittyminen. Silloin elimistö on jo niin tottunut särkylääkkeeseen, että siitä vierottuminen aiheuttaa oireita.

Limakalvovaurio nuhasumuutteesta

Huonosti voi käydä myös turvalliselta kuulostavan nuhasumutteen kanssa. Sen limakalvoja avaava vaikutus muuttuu toistuvassa ja pitkäkestoisessa käytössä päinvastaiseksi: se alkaakin turvottaa ja pahimmillaan syövyttää limakalvoon reiän.

— Kynnys hoitaa vaivaa kuin vaivaa kemikaaleilla on madaltunut, vaikka usein olisi olemassa myös luonnollisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi vanhat hyvät keinot flunssan hoitoon — höyryhengitys, lepo ja kuuma juotava — pätevät yhä. Jos nenä on tukossa, pitää niistää. On vähän uusavutonta tarttua aina ensimmäiseksi lääkkeeseen, Annikka Kalliokoski sanoo.

Turhia lääkkeitä pikku kremppoihin

Yhä useampiin normaaliin elämään kuuluviin vaivoihin tarjotaan vastaukseksi hoitoa ja lääkkeitä. Kun terveysmainonta lisääntyy, tyytymättömyys omaan terveydentilaan kasvaa. Riskinä on, että liiallinen medikalisaatio tekee kaikista sairaita. Kalliokoski mainitsee esimerkkinä ennenaikaisen siemensyöksyn, johon on nykyisin olemassa reseptilääke.

Lisääntynyt lääkkeiden käyttö on jyrkässä ristiriidassa sen suhteen, että Suomen väestö ei ole koskaan ollut niin tervettä kuin nyt.

Luoko lääketeollisuus meille tarpeita, joita meillä ei ole?

— Kyllä näin on. Pienet krempat ja vaivat kuuluvat arkeen ilman, että niitä tarvitsee oikeasti lääkitä. On hyvä miettiä, mikä on turhaa ja mikä tarpeellista käyttöä. Mitä terveemmät saadaan käyttämään lääkettä, sitä vähemmän hyötyä niistä on, Annikka Kalliokoski sanoo.

Lue lisää

Miten erotat särkylääkepäänsäryn
Kokeile niskajumppaa päänsärkyyn
Totta ja tarua särkylääkkeistä
Tunnista ja hoida nuhasi oikein

Sisältö jatkuu mainoksen alla