Särkee, koskee kolottaa – otanpa pillerin, niin helpottaa. Kannattaa kuitenkin miettiä hetki, auttaisiko joku muu.

Ilman reseptiä apteekista saatavat lääkkeet tulisi nähdä vain yhtenä osana itsehoitoa. Elintapojen muuttaminen voi olla pilleripurkkia parempi tie hyvään oloon.

— Jos on liikaa stressiä, niskat jumissa ja päätä särkee, voisi olla järkevämpää rentoutua tai jumpata niskalihaksia kuin ottaa särkylääke, ylilääkäri Annikka Kalliokoski Lääkealan tuvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta sanoo.

Se on tietysti tylsempää ja vie aikaa. Ehkä syynä on kiire: enää ei ehditä sairastaa tai selvittää säryn syytä, vaan mieluiten hoidetaan asia nopeasti pois päiväjärjestyksestä lääkkeellä.  

Päänsärkyä särkylääkkeestä

Käsikauppalääkkeet on tarkoitettu väliaikaiseen käyttöön. Yläraja kipu- ja särkylääkkeiden yhtäjaksoiselle käytölle on kaksi viikkoa. Jos särky jatkuu tämän jälkeen, on mentävä lääkäriin.

Muuten uhkana on hankalasti hoidettavissa oleva särkylääkepäänsäryn kehittyminen. Silloin elimistö on jo niin tottunut särkylääkkeeseen, että siitä vierottuminen aiheuttaa oireita.

Limakalvovaurio nuhasumuutteesta

Huonosti voi käydä myös turvalliselta kuulostavan nuhasumutteen kanssa. Sen limakalvoja avaava vaikutus muuttuu toistuvassa ja pitkäkestoisessa käytössä päinvastaiseksi: se alkaakin turvottaa ja pahimmillaan syövyttää limakalvoon reiän.

— Kynnys hoitaa vaivaa kuin vaivaa kemikaaleilla on madaltunut, vaikka usein olisi olemassa myös luonnollisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi vanhat hyvät keinot flunssan hoitoon — höyryhengitys, lepo ja kuuma juotava — pätevät yhä. Jos nenä on tukossa, pitää niistää. On vähän uusavutonta tarttua aina ensimmäiseksi lääkkeeseen, Annikka Kalliokoski sanoo.

Turhia lääkkeitä pikku kremppoihin

Yhä useampiin normaaliin elämään kuuluviin vaivoihin tarjotaan vastaukseksi hoitoa ja lääkkeitä. Kun terveysmainonta lisääntyy, tyytymättömyys omaan terveydentilaan kasvaa. Riskinä on, että liiallinen medikalisaatio tekee kaikista sairaita. Kalliokoski mainitsee esimerkkinä ennenaikaisen siemensyöksyn, johon on nykyisin olemassa reseptilääke.

Lisääntynyt lääkkeiden käyttö on jyrkässä ristiriidassa sen suhteen, että Suomen väestö ei ole koskaan ollut niin tervettä kuin nyt.

Luoko lääketeollisuus meille tarpeita, joita meillä ei ole?

— Kyllä näin on. Pienet krempat ja vaivat kuuluvat arkeen ilman, että niitä tarvitsee oikeasti lääkitä. On hyvä miettiä, mikä on turhaa ja mikä tarpeellista käyttöä. Mitä terveemmät saadaan käyttämään lääkettä, sitä vähemmän hyötyä niistä on, Annikka Kalliokoski sanoo.

Lue lisää

Miten erotat särkylääkepäänsäryn
Kokeile niskajumppaa päänsärkyyn
Totta ja tarua särkylääkkeistä
Tunnista ja hoida nuhasi oikein

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.