Keliakia on usein oireeton ja jää siksi hoitamatta. Perinnöllisesti alttiin ihmisen elimistö reagoi vehnän, ohran ja rukiin gluteeniin. Kun gluteeni poistetaan täysin ruokavaliosta, ohutsuoli paranee entiselleen.

Keliakiaa sairastaa arviolta prosentti väestöstä. Miksi Suomessa on kuitenkin diagnosoitu vain 20 000 tapausta, vaikka heitä saattaa olla 40-50 000?

Kyse on lääkärikunnan koulutuksesta. Heidän pitäisi osata epäillä keliakiaa ja tuntea taudin moni-ilmeisyys. Löydettyjen keliakiatapausten määrä kuitenkin on ollut Suomessa pitkään nousussa, ja maamme on keliakian diagnostiikan esimerkkimaa.

Keliakia paljastuu yleensä vaikeista suolisto-oireista: on ripulia, aikuinen laihtuu, lapsen kasvu hidastuu, todetaan ruoan imeytymishäiriöitä ja niistä johtuvia puutostiloja. Tuolloin sairaus on jo pitkällä. Tauti voi kuitenkin olla pitkään aivan oireeton tai lieväoireinen, tai sitten mahasuolikanavan oireiden puuttuessa oireita ei osata yhdistää keliakiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä nämä muut oireet voivat olla?

Esimerkiksi raudanpuuteanemia, luukato ja osteoporoosi tai esimerkiksi pysyvien hampaiden kiillevauriot. Ihokeliakia voi myös ilmetä hyvin lievin oirein. Toisinaan keliakiaa luullaan laktoosi-intoleranssiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä keliakiassa tapahtuu?

Perinnöllisesti alttiin ihmisen elimistö reagoi vehnän, ohran ja rukiin gluteeniin, tavallisimmin vehnän valkuaisaineeseen eli gliadiiniin. Se käynnistää ohutsuolessa tulehdusreaktion, jolloin suolinukka madaltuu ja ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Tauti ilmenee usein myös mahasuolikanavan ulkopuolisissa elimissä, mutta mekanismeja emme vielä tunne.

Miten piilevä tauti saataisiin selville?

Perusterveydenhuollossa pitäisi tehdä seulontakokeita. Sairastuneen sukulaiset yleensä testataan laboratoriossa, samoin tiettyjä liitännäissairauksia, kuten nuoruustyypin diabetesta, kilpirauhastauteja ja Sjögrenin syndroomaa, sairastavat tutkitaan. Saatavilla on myös sormenpäästä otettava pikaveritesti, joka paljastaa keliakiataudin vasta-aineet veressä.

Pikatestin voi ostaa apteekista. Jos se on positiivinen, on otettava yhteyttä lääkäriin. Varsinainen taudinmääritys perustuu suolen limakalvon näytepalan tutkimukseen.

Mikä hoidoksi?

Kun vehnä, ohra ja ruis eli gluteeni poistetaan täysin ruokavaliosta, ohutsuoli paranee entiselleen kuukausien–vuoden kuluessa. Samalla voidaan seurata vasta-aineiden häviämistä verestä. Tarkkaa gluteenitonta dieettiä on noudatettava koko elämän. Tauti palaa väistämättä, jos palaa vanhaan ruokavalioon.

Kauraa pidetään turvallisena keliaakikoille, jotka hyötyisivät lisäkuidusta ja saisivat vaihtelua ruokaansa. Miksi kaikki eivät sitä käytä?

Useimmat suomalaiset keliaakikot tietävät kauran vaarattomuuden, sillä sitä on meillä ja muualla maailmassa tutkittu ja testattu hyvin tuloksin. Vatsavaivoja on joillekin tullut lisääntyneen kuitumäärän takia, mutta ajan myötä nämä vaivat häviävät. Osa on kuitenkin luopunut kaurasta, koska ilmeisesti sen joukkoon on sekoittunut pieniä määriä joko vehnää tai ohraa. Kauran puhtautta on ollut vaikea taata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla