Keliakia on usein oireeton ja jää siksi hoitamatta. Perinnöllisesti alttiin ihmisen elimistö reagoi vehnän, ohran ja rukiin gluteeniin. Kun gluteeni poistetaan täysin ruokavaliosta, ohutsuoli paranee entiselleen.

Keliakiaa sairastaa arviolta prosentti väestöstä. Miksi Suomessa on kuitenkin diagnosoitu vain 20 000 tapausta, vaikka heitä saattaa olla 40-50 000?

Kyse on lääkärikunnan koulutuksesta. Heidän pitäisi osata epäillä keliakiaa ja tuntea taudin moni-ilmeisyys. Löydettyjen keliakiatapausten määrä kuitenkin on ollut Suomessa pitkään nousussa, ja maamme on keliakian diagnostiikan esimerkkimaa.

Keliakia paljastuu yleensä vaikeista suolisto-oireista: on ripulia, aikuinen laihtuu, lapsen kasvu hidastuu, todetaan ruoan imeytymishäiriöitä ja niistä johtuvia puutostiloja. Tuolloin sairaus on jo pitkällä. Tauti voi kuitenkin olla pitkään aivan oireeton tai lieväoireinen, tai sitten mahasuolikanavan oireiden puuttuessa oireita ei osata yhdistää keliakiaan.

Mitä nämä muut oireet voivat olla?

Esimerkiksi raudanpuuteanemia, luukato ja osteoporoosi tai esimerkiksi pysyvien hampaiden kiillevauriot. Ihokeliakia voi myös ilmetä hyvin lievin oirein. Toisinaan keliakiaa luullaan laktoosi-intoleranssiksi.

Mitä keliakiassa tapahtuu?

Perinnöllisesti alttiin ihmisen elimistö reagoi vehnän, ohran ja rukiin gluteeniin, tavallisimmin vehnän valkuaisaineeseen eli gliadiiniin. Se käynnistää ohutsuolessa tulehdusreaktion, jolloin suolinukka madaltuu ja ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Tauti ilmenee usein myös mahasuolikanavan ulkopuolisissa elimissä, mutta mekanismeja emme vielä tunne.

Miten piilevä tauti saataisiin selville?

Perusterveydenhuollossa pitäisi tehdä seulontakokeita. Sairastuneen sukulaiset yleensä testataan laboratoriossa, samoin tiettyjä liitännäissairauksia, kuten nuoruustyypin diabetesta, kilpirauhastauteja ja Sjögrenin syndroomaa, sairastavat tutkitaan. Saatavilla on myös sormenpäästä otettava pikaveritesti, joka paljastaa keliakiataudin vasta-aineet veressä.

Pikatestin voi ostaa apteekista. Jos se on positiivinen, on otettava yhteyttä lääkäriin. Varsinainen taudinmääritys perustuu suolen limakalvon näytepalan tutkimukseen.

Mikä hoidoksi?

Kun vehnä, ohra ja ruis eli gluteeni poistetaan täysin ruokavaliosta, ohutsuoli paranee entiselleen kuukausien–vuoden kuluessa. Samalla voidaan seurata vasta-aineiden häviämistä verestä. Tarkkaa gluteenitonta dieettiä on noudatettava koko elämän. Tauti palaa väistämättä, jos palaa vanhaan ruokavalioon.

Kauraa pidetään turvallisena keliaakikoille, jotka hyötyisivät lisäkuidusta ja saisivat vaihtelua ruokaansa. Miksi kaikki eivät sitä käytä?

Useimmat suomalaiset keliaakikot tietävät kauran vaarattomuuden, sillä sitä on meillä ja muualla maailmassa tutkittu ja testattu hyvin tuloksin. Vatsavaivoja on joillekin tullut lisääntyneen kuitumäärän takia, mutta ajan myötä nämä vaivat häviävät. Osa on kuitenkin luopunut kaurasta, koska ilmeisesti sen joukkoon on sekoittunut pieniä määriä joko vehnää tai ohraa. Kauran puhtautta on ollut vaikea taata.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti