Kun veren sokeriarvot alkavat kulkea omissa korkeuksissaan, sinulla voi olla esidiabetes. Suunnan kohti aikuisiän diabetesta voi vielä kääntää. Eikä taspainon löytäminen vaadi ihmeitä.

Diabeteksen esiaste on harmaa alue terveen sokeriaineenvaihdunnan ja diabeteksen välillä. Se voi ilmetä kolmessa eri muodossa: kohonneena paastoglukoosina, heikentyneenä glukoosinsietona tai molempina. Syynä on joko insuliinin heikentynyt vaikutus kudoksissa, kuten maksassa, lihaksissa tai rasvakudoksessa, tai haiman huonontunut insuliinin eritys. Ihmisellä saattaa olla myös molemmat tilat yhtä aikaa – eikä hän tiedä asiasta yhtään mitään.

Diabetekseen sairastumisen riski on suurin juuri niillä, joilla insuliinia erittyy liian vähän eikä se edes tehoa kunnolla.

– Diabeteksen esiaste voi olla oireeton jopa vuosia, kertoo Timo Saaristo, sisätautien erikoislääkäri.

Hän on koordinoinut Tampereella aikuistyypin diabeteksen ehkäisyohjelmaa D2D:tä. Se on osa kansallista diabetesohjelmaa, josta käytetään yleisnimeä Dehko. Kyse ei ole mistään vähemmistö-projektista. Tällä hetkellä Suomessa arvioidaan olevan jo puoli miljoonaa diabetesta sairastavaa ihmistä. Lähes puolet ei tiedä taudistaan.

– Diabeteksen riskitekijöitä tai esi-asteita on heidän lisäkseen liian monella muulla, Saaristo painottaa.

Vaikka sanonnan mukaan olemme suomalaisina lottovoittajia kaikki tyynni, olemme myös valitettavasti saaneet diabetekselle altistavan perimän. Jos toisella vanhemmistamme on tyypin 2 diabetes, tauti periytyy 40 prosentin todennäköisyydellä. Jos sekä isä että äiti sairastavat diabetesta, todennäköisyys nousee jo 70 prosenttiin.

Kun geenien päälle lisätään vielä liikkumattomuus ja ylipaino, sokeri-
aineenvaihdunta alkaa olla kovilla. 

Ei mikään pikkuhäiriö

Aikuistyypin diabeteksen synnyssä elintavat ovat ratkaisevia. Lähes 80 prosenttia sairastuneista on ylipainoisia.

Poikkeava sokeriaineenvaihdunta altistaa erityisesti sydän- ja verisuonitaudeille. Jopa puolella aikuistyypin diabeetikoista ilmenee munuaisten vajaatoimintaa. Jalkaongelmat, kuten krooniset haavaumat, ovat myös hyvin yleisiä.

– Mielestäni diabeteksen esiasteeseen tulisi suhtautua äärimmäisen vakavasti. Tarkka diagnoosi vaatii sokerirasituskokeen suorittamisen, sanoo Timo Saaristo.

– Jos siinä löytyy sokerihäiriö, niin siitä kärsivän tulisi saada selkeät toimintaohjeet. Häntä pitäisi myös tukea ja järjestää jatkoseuranta.

Esiaste voi muhia salassa pitkiäkin aikoja. Se saattaa vahingoittaa sydäntä, jopa ennen kuin diabetes puhkeaa.

– Paras mittari jokaiselle on vaaka, kokovartalopeili ja mittanauha. Jos epäilee kuuluvansa riskiryhmään, kannattaa täyttää diabeteksen riskitesti, neuvoo Saaristo.

Tässä vaiheessa voisi oikeastaan heittäytyä laiskan sarkastiseksi ja kysyä, miksi sitä edes menisi sokerirasituskokeisiin, jos lähisuvussa on diabetesta ja maha on elintasomitoissa?

– Koska sokerirasituskokeen jälkeen asiasta on mustaa valkoisella. Luvut motivoivat tekemään asialle jotakin, uskoo Saaristo.

Terveyskävelylle vain

Tyypin 2 diabetes alkaa olla yhä nuorempien ongelma. Karkit, limsat, pullat ja pastat sisältävät nopeita hiilihydraatteja ja siitä syntynyt sokeri, glukoosi, vapautuu vereen nopeasti. Yksi kerta ei ongelmaa tee, mutta jos näin käy monesti päivässä ja päivästä toiseen, verensokeri on aallonharjalla koko ajan.

Parempi olisikin syödä vihanneksia, hedelmiä ja täysjyvätuotteita. Ne sisältävät hitaita hiilihydraatteja ja liukenevat vereen pienissä erissä.

– Voimme puhua jo koko kansan epidemiasta. Meidän kymmeniätuhansia vuosia vanhat, runsaaseen liikuntaan ja niukkaan ravintoon sopeutuneet perintötekijämme ovat törmänneet nykymaailman motorisoituun yltäkylläisyyteen. Perimäämme emme voi muuttaa, elintapojamme kyllä, Timo Saaristo sanoo.

Hyvä asia on se, että jo viiden prosentin painonpudotus auttaa.

– Keskivartalolihavuus altistaa diabetekselle. Painonpudotuksessa ylimääräinen rasva lähtee ensimmäisenä sisäelinten ympäriltä, keskivartalosta, Saaristo selittää.

Asiantuntija Ylilääkäri Timo Saaristo, Tampere

Lue lisää Pallomaha varoittaa esidiabeteksesta, Eroon metabolisesta oireyhtymästä

1. Haima erittää liian vähän insuliinia
➜ insuliinin vaikutus lihaksissa heikkenee ja maksa tuottaa liikaa sokeria.
➜ Näkyy kohonneena glukoosin paastoarvona (6,1–6,9).

2. Lihakset eivät pysty hyödyntämään insuliinia
➜ haiman insuliinineritys heikkenee mutta maksa tuottaa normaalisti sokeria.
➜ Näkyy heikentyneenä glukoosinsietona (7,8–11).

3. Insuliinia erittyy liian vähän eivätkä lihakset pysty hyödyntämään sitä
➜ haiman insuliinin eritys heikkenee huomattavasti ja insuliinin vaikutus lihaksissa heikkenee huomattavasti.
➜ Näkyy sekä kohonneena paastoarvona että heikentyneenä glukoosinsietona.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.