Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Uskallanko liikkua luonnossa lainkaan, kun metsät, pellot ja puistot vilisevät saastuneita puutiaisia ja tautisia hyttysiä?

Kyllä uskallat. Borrelioosi ja puutiaisaivokuume eivät iske jokaiseen ruohikossa rämpijään eivätkä jokaiseen punkin puremaan. Jos punkki pääsee ihoon, se pitää poistaa välittömästi. Sen jälkeen jälkeä on tarkkailtava. Jos ihoon alkaa ilmestyä punoittava ja leviävä rengas, on syytä hakeutua lääkärille. Jos kyseessä on borrelioosi, siihen saa antibiootit, ja vaiva hoituu.

Punkit viihtyvät parhaiten saaristossa ja rannikkoseudulla, pitkässä ruohikossa. Peittävät vaatteet ovat paras suojautuminen eläimeltä. Tärkeää on tarkastaa iho huolellisesti joka päivä.

Puutiaisaivokuumetta vastaan kannattaa ottaa rokote, jos viettää paljon aikaa saaristossa, joka on aivokuumetta levittävän punkin lievinneisyysalueella. Katso saastuneet alueet Terveyden ja hyvinivoinnin laitoksen verkkosivuilta.

Kuumetta hyttysestä

Jos loppukesästä möyrit marjametsässä ja muutaman päivän päästä nousee mystinen kuume, voi kyseessä olla jänisrutto. Taudin tunnistaa yhdestä ihoon nousevasta märästä näpystä. Myös imusolmukkeita alkaa aristaa. Jänisrutto talttuu antibiooteilla.

Pogostantauti eli nivelrokko on myös hyttysten levittämä tauti, joka on saanut nimensä Ilomantsin keskustan, Pogostan, mukaan. Sen voi saada Itä- tai Keski-Suomessa. Pogostantaudin tunnistaa punatäpläisestä ihottumasta, kipeytyvistä nivelistä ja lievästä kuumeesta. Sen aiheuttaa virus, eli antibiooteista ei tähän vaivaan ole apua.
 
Asiantuntija Osmo Saarelma, yleislääketieteen erikoislääkäri, Duodecim  

Lue lisää
Kammoatko ötököitä - tee testi ja siedäty
Kipeäksi eläimestä
Hyönteisten pistot ja puremat
Borrelioosi lapsella?

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.