
Uskallanko liikkua luonnossa lainkaan, kun metsät, pellot ja puistot vilisevät saastuneita puutiaisia ja tautisia hyttysiä?
Kyllä uskallat. Borrelioosi ja puutiaisaivokuume eivät iske jokaiseen ruohikossa rämpijään eivätkä jokaiseen punkin puremaan. Jos punkki pääsee ihoon, se pitää poistaa välittömästi. Sen jälkeen jälkeä on tarkkailtava. Jos ihoon alkaa ilmestyä punoittava ja leviävä rengas, on syytä hakeutua lääkärille. Jos kyseessä on borrelioosi, siihen saa antibiootit, ja vaiva hoituu.
Punkit viihtyvät parhaiten saaristossa ja rannikkoseudulla, pitkässä ruohikossa. Peittävät vaatteet ovat paras suojautuminen eläimeltä. Tärkeää on tarkastaa iho huolellisesti joka päivä.
Puutiaisaivokuumetta vastaan kannattaa ottaa rokote, jos viettää paljon aikaa saaristossa, joka on aivokuumetta levittävän punkin lievinneisyysalueella. Katso saastuneet alueet Terveyden ja hyvinivoinnin laitoksen verkkosivuilta.
Kuumetta hyttysestä
Jos loppukesästä möyrit marjametsässä ja muutaman päivän päästä nousee mystinen kuume, voi kyseessä olla jänisrutto. Taudin tunnistaa yhdestä ihoon nousevasta märästä näpystä. Myös imusolmukkeita alkaa aristaa. Jänisrutto talttuu antibiooteilla.
Pogostantauti eli nivelrokko on myös hyttysten levittämä tauti, joka on saanut nimensä Ilomantsin keskustan, Pogostan, mukaan. Sen voi saada Itä- tai Keski-Suomessa. Pogostantaudin tunnistaa punatäpläisestä ihottumasta, kipeytyvistä nivelistä ja lievästä kuumeesta. Sen aiheuttaa virus, eli antibiooteista ei tähän vaivaan ole apua.
Asiantuntija Osmo Saarelma, yleislääketieteen erikoislääkäri, Duodecim
Lue lisää
Kammoatko ötököitä - tee testi ja siedäty
Kipeäksi eläimestä
Hyönteisten pistot ja puremat
Borrelioosi lapsella?