Professori Markku Laakso Itä-Suomen yliopistosta kertoo tehokkaimmat keinot diabeteksen torjuntaan.

1. Kumpi on tärkeämpää diabeteksen estämisessä: liikunta vai ruokavalio?

Näitä kahta ei ole aiheellista erottaa toisistaan. Liikunta nimittäin pitää myös painoa kurissa. Kysymykseen ei siis ole yhtä oikeaa vastausta vaan riippuu henkilöstä, mikä kenellekin on mieluisin tapa. Puolen tunnin reipas kävely joka päivä tai vähintään kolme kertaa viikossa ei liene kenellekään ylivoimaista. Tämän ajan voi ottaa esimerkiksi television katselusta.

2. Ruotsista on tullut neuvoja, joiden mukaan hiilihydraatit kannattaisi jättää kokonaan pois, jos verensokeri on alkanut kohota. Onko tälle perusteita?

Hiilihydraattien kokonaan poisjättämiselle ei ole perusteita. Hiilihydraattien vähentäminen voi auttaa pääsemään laihdutuksen alkuun, mutta hiilihydraattien pitkäaikaisesta vähentämisestä ei ole osoitettu pysyviä hyötyjä. Paino laskee tehokkaasti myös, kun vähentää kalorimäärää muuttamatta olennaisesti hiilihydraattien, proteiinin ja rasvan keskinäistä suhdetta ruokavaliossa.

3. Voiko laihakin sairastua tyypin 2 diabetekseen?

Noin 80 % tyypin 2 diabetekseen sairastuvista on ylipainoisia, ja heillä on yleensä huomattava insuliiniresistenssi. Insuliini-resistenssi eli insuliinin tehon heikentyminen kudoksissa liittyy ylipainoon, mutta kaikki ylipainoiset eivät ole insuliiniresistenttejä. Arviolta noin 20 % sairastuvista on joko normaalipainoisia tai laihoja. Näillä henkilöillä on häiriönä insuliinierityksen vähäisyys. Liikunta estää diabetesta yhtä tehokkaasti niin normaalipainoisilla kuin ylipainoisillakin.

4. Voiko mielialalääke aiheuttaa insuliiniresistenssiä?

Monet lääkkeet lisäävät insuliiniresistenssiä, mutta mielialalääkkeiden kohdalla johtopäätösten tekeminen on vaikeaa, koska depressioon sinänsä liittyy usein insuliiniresistenssi. Mielialalääkkeet voivat lisätä ruokahalua ja aiheuttaa painon-
nousua. Tämä oli tyypillistä vanhan polven trisyklisille antidepressanteille. Uudemmilla masennusta estävillä lääkkeillä on vähemmän näitä sivuvaikutuksia. Mielialalääkettä ei kuitenkaan ole syytä lopettaa ilman lääkärin lupaa.

5. Missä vaiheessa haiman solujen teho on heikentynyt jo niin paljon, että tyypin 2 diabetes on väistämätön?

Tyypin 2 diabeteksen synnyssä insuliini-erityksen väheneminen on keskeisin fysiologinen muutos. Itse asiassa tyypin 2 diabetesta ei synny ilman sitä. On arvioitu, että kun tyypin 2 diabetes todetaan, on insuliinieritys vähentynyt noin puoleen normaalista.

6. Jos diabetes on jo todettu, voiko elintapamuutoksilla parantua?

Joissakin tapauksissa on kuvattu diabeteksen hävinneen kokonaan kuukausiksi tai jopa vuosiksi painonlaskun ja liikunnan seurauksena. Yleensä kyseessä on kuitenkin tilapäinen ilmiö. Ikääntymisen ja painonnousun seurauksena diabetes tavallisesti palaa perimältään tälle taudille altistuneille henkilöille.  

Lue lisää Sokerihäiriö varoittaa: Esidiabetes!

 1. Ruokailu vaatii suunnittelua. Kiireisen ihmisen ei kannata lähteä kauppaan ilman ostoslistaa – tai nälkäisenä.
 2. Säännöllinen ateriarytmi taltuttaa sokerinhimoakin. Aterian korvaaminen makealla välipalalla sotkee ruokailusuunnitelman ja tulee tavaksi.
 3. Älä karsi kaikkea maistuvaa. Kaloritaulukkojen orjallinen seuraaminen tekee elämästä puisevaa. Jo 5 % painonpudotus auttaa.
 4. Kyse on loppuelämän kuurista. Takapakit ovat merkki elämäntapamuutoksen etenemisestä ja kuuluvat asiaan, kunhan niistä opitaan jotain.
 5. Harrasta liikuntaa oman kuntosi mukaisesti. Valitse itsellesi mieleisiä lajeja.   
 6. Tupakanpoltto vastaa terveydellisesti 20 kg ylipainoa. Voisitko mahdollisista tupakkalakkokiloista huolimatta ajatella lopettavasi?
 7. Voit testata alttiutesi diabetekselle Diabetesliiton sivuila. Riskitestejä löytyy myös terveyskeskuksista ja työterveyshuollosta.

Vinkit antoi Dehko-hoitajana toiminut terveydenhoitaja Pirjo Aromaa, Tampereen kaupunki.

Vierailija

Laihakin voi sairastua diabetekseen

Suomalainen elää leivällä, pastalla, puurolla, makaronilla, perunalla, sokerilla, prosessoiduilla kasvirasvoilla (margariini, kasvirasvakerma jne...) ja rasvattomilla sokeririkkailla maitotaloustuotteilla. Ja mikä on lopputulos? JATKUVA VERENSOKERIN HEITTELY Lisäksi aliravitsemus aiheuttaa sairauksia: lihavuusepidemia diabetesepidemia osteoporoosin jatkuva kasvu autoimmuunisairauksien jatkuva kasvu vatsa- ja suolisto-ongelmien jatkuva kasvu psyykkisten ongelmien jatkuva kasvu...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

 • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
 • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
 • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
 • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
 • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.