Professori Markku Laakso Itä-Suomen yliopistosta kertoo tehokkaimmat keinot diabeteksen torjuntaan.

1. Kumpi on tärkeämpää diabeteksen estämisessä: liikunta vai ruokavalio?

Näitä kahta ei ole aiheellista erottaa toisistaan. Liikunta nimittäin pitää myös painoa kurissa. Kysymykseen ei siis ole yhtä oikeaa vastausta vaan riippuu henkilöstä, mikä kenellekin on mieluisin tapa. Puolen tunnin reipas kävely joka päivä tai vähintään kolme kertaa viikossa ei liene kenellekään ylivoimaista. Tämän ajan voi ottaa esimerkiksi television katselusta.

2. Ruotsista on tullut neuvoja, joiden mukaan hiilihydraatit kannattaisi jättää kokonaan pois, jos verensokeri on alkanut kohota. Onko tälle perusteita?

Hiilihydraattien kokonaan poisjättämiselle ei ole perusteita. Hiilihydraattien vähentäminen voi auttaa pääsemään laihdutuksen alkuun, mutta hiilihydraattien pitkäaikaisesta vähentämisestä ei ole osoitettu pysyviä hyötyjä. Paino laskee tehokkaasti myös, kun vähentää kalorimäärää muuttamatta olennaisesti hiilihydraattien, proteiinin ja rasvan keskinäistä suhdetta ruokavaliossa.

3. Voiko laihakin sairastua tyypin 2 diabetekseen?

Noin 80 % tyypin 2 diabetekseen sairastuvista on ylipainoisia, ja heillä on yleensä huomattava insuliiniresistenssi. Insuliini-resistenssi eli insuliinin tehon heikentyminen kudoksissa liittyy ylipainoon, mutta kaikki ylipainoiset eivät ole insuliiniresistenttejä. Arviolta noin 20 % sairastuvista on joko normaalipainoisia tai laihoja. Näillä henkilöillä on häiriönä insuliinierityksen vähäisyys. Liikunta estää diabetesta yhtä tehokkaasti niin normaalipainoisilla kuin ylipainoisillakin.

4. Voiko mielialalääke aiheuttaa insuliiniresistenssiä?

Monet lääkkeet lisäävät insuliiniresistenssiä, mutta mielialalääkkeiden kohdalla johtopäätösten tekeminen on vaikeaa, koska depressioon sinänsä liittyy usein insuliiniresistenssi. Mielialalääkkeet voivat lisätä ruokahalua ja aiheuttaa painon-
nousua. Tämä oli tyypillistä vanhan polven trisyklisille antidepressanteille. Uudemmilla masennusta estävillä lääkkeillä on vähemmän näitä sivuvaikutuksia. Mielialalääkettä ei kuitenkaan ole syytä lopettaa ilman lääkärin lupaa.

5. Missä vaiheessa haiman solujen teho on heikentynyt jo niin paljon, että tyypin 2 diabetes on väistämätön?

Tyypin 2 diabeteksen synnyssä insuliini-erityksen väheneminen on keskeisin fysiologinen muutos. Itse asiassa tyypin 2 diabetesta ei synny ilman sitä. On arvioitu, että kun tyypin 2 diabetes todetaan, on insuliinieritys vähentynyt noin puoleen normaalista.

6. Jos diabetes on jo todettu, voiko elintapamuutoksilla parantua?

Joissakin tapauksissa on kuvattu diabeteksen hävinneen kokonaan kuukausiksi tai jopa vuosiksi painonlaskun ja liikunnan seurauksena. Yleensä kyseessä on kuitenkin tilapäinen ilmiö. Ikääntymisen ja painonnousun seurauksena diabetes tavallisesti palaa perimältään tälle taudille altistuneille henkilöille.  

Lue lisää Sokerihäiriö varoittaa: Esidiabetes!

  1. Ruokailu vaatii suunnittelua. Kiireisen ihmisen ei kannata lähteä kauppaan ilman ostoslistaa – tai nälkäisenä.
  2. Säännöllinen ateriarytmi taltuttaa sokerinhimoakin. Aterian korvaaminen makealla välipalalla sotkee ruokailusuunnitelman ja tulee tavaksi.
  3. Älä karsi kaikkea maistuvaa. Kaloritaulukkojen orjallinen seuraaminen tekee elämästä puisevaa. Jo 5 % painonpudotus auttaa.
  4. Kyse on loppuelämän kuurista. Takapakit ovat merkki elämäntapamuutoksen etenemisestä ja kuuluvat asiaan, kunhan niistä opitaan jotain.
  5. Harrasta liikuntaa oman kuntosi mukaisesti. Valitse itsellesi mieleisiä lajeja.   
  6. Tupakanpoltto vastaa terveydellisesti 20 kg ylipainoa. Voisitko mahdollisista tupakkalakkokiloista huolimatta ajatella lopettavasi?
  7. Voit testata alttiutesi diabetekselle Diabetesliiton sivuila. Riskitestejä löytyy myös terveyskeskuksista ja työterveyshuollosta.

Vinkit antoi Dehko-hoitajana toiminut terveydenhoitaja Pirjo Aromaa, Tampereen kaupunki.

Vierailija

Laihakin voi sairastua diabetekseen

Suomalainen elää leivällä, pastalla, puurolla, makaronilla, perunalla, sokerilla, prosessoiduilla kasvirasvoilla (margariini, kasvirasvakerma jne...) ja rasvattomilla sokeririkkailla maitotaloustuotteilla. Ja mikä on lopputulos? JATKUVA VERENSOKERIN HEITTELY Lisäksi aliravitsemus aiheuttaa sairauksia: lihavuusepidemia diabetesepidemia osteoporoosin jatkuva kasvu autoimmuunisairauksien jatkuva kasvu vatsa- ja suolisto-ongelmien jatkuva kasvu psyykkisten ongelmien jatkuva kasvu...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.