Professori Markku Laakso Itä-Suomen yliopistosta kertoo tehokkaimmat keinot diabeteksen torjuntaan.

1. Kumpi on tärkeämpää diabeteksen estämisessä: liikunta vai ruokavalio?

Näitä kahta ei ole aiheellista erottaa toisistaan. Liikunta nimittäin pitää myös painoa kurissa. Kysymykseen ei siis ole yhtä oikeaa vastausta vaan riippuu henkilöstä, mikä kenellekin on mieluisin tapa. Puolen tunnin reipas kävely joka päivä tai vähintään kolme kertaa viikossa ei liene kenellekään ylivoimaista. Tämän ajan voi ottaa esimerkiksi television katselusta.

2. Ruotsista on tullut neuvoja, joiden mukaan hiilihydraatit kannattaisi jättää kokonaan pois, jos verensokeri on alkanut kohota. Onko tälle perusteita?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hiilihydraattien kokonaan poisjättämiselle ei ole perusteita. Hiilihydraattien vähentäminen voi auttaa pääsemään laihdutuksen alkuun, mutta hiilihydraattien pitkäaikaisesta vähentämisestä ei ole osoitettu pysyviä hyötyjä. Paino laskee tehokkaasti myös, kun vähentää kalorimäärää muuttamatta olennaisesti hiilihydraattien, proteiinin ja rasvan keskinäistä suhdetta ruokavaliossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Voiko laihakin sairastua tyypin 2 diabetekseen?

Noin 80 % tyypin 2 diabetekseen sairastuvista on ylipainoisia, ja heillä on yleensä huomattava insuliiniresistenssi. Insuliini-resistenssi eli insuliinin tehon heikentyminen kudoksissa liittyy ylipainoon, mutta kaikki ylipainoiset eivät ole insuliiniresistenttejä. Arviolta noin 20 % sairastuvista on joko normaalipainoisia tai laihoja. Näillä henkilöillä on häiriönä insuliinierityksen vähäisyys. Liikunta estää diabetesta yhtä tehokkaasti niin normaalipainoisilla kuin ylipainoisillakin.

4. Voiko mielialalääke aiheuttaa insuliiniresistenssiä?

Monet lääkkeet lisäävät insuliiniresistenssiä, mutta mielialalääkkeiden kohdalla johtopäätösten tekeminen on vaikeaa, koska depressioon sinänsä liittyy usein insuliiniresistenssi. Mielialalääkkeet voivat lisätä ruokahalua ja aiheuttaa painon-
nousua. Tämä oli tyypillistä vanhan polven trisyklisille antidepressanteille. Uudemmilla masennusta estävillä lääkkeillä on vähemmän näitä sivuvaikutuksia. Mielialalääkettä ei kuitenkaan ole syytä lopettaa ilman lääkärin lupaa.

5. Missä vaiheessa haiman solujen teho on heikentynyt jo niin paljon, että tyypin 2 diabetes on väistämätön?

Tyypin 2 diabeteksen synnyssä insuliini-erityksen väheneminen on keskeisin fysiologinen muutos. Itse asiassa tyypin 2 diabetesta ei synny ilman sitä. On arvioitu, että kun tyypin 2 diabetes todetaan, on insuliinieritys vähentynyt noin puoleen normaalista.

6. Jos diabetes on jo todettu, voiko elintapamuutoksilla parantua?

Joissakin tapauksissa on kuvattu diabeteksen hävinneen kokonaan kuukausiksi tai jopa vuosiksi painonlaskun ja liikunnan seurauksena. Yleensä kyseessä on kuitenkin tilapäinen ilmiö. Ikääntymisen ja painonnousun seurauksena diabetes tavallisesti palaa perimältään tälle taudille altistuneille henkilöille.  

Lue lisää Sokerihäiriö varoittaa: Esidiabetes!

  1. Ruokailu vaatii suunnittelua. Kiireisen ihmisen ei kannata lähteä kauppaan ilman ostoslistaa – tai nälkäisenä.
  2. Säännöllinen ateriarytmi taltuttaa sokerinhimoakin. Aterian korvaaminen makealla välipalalla sotkee ruokailusuunnitelman ja tulee tavaksi.
  3. Älä karsi kaikkea maistuvaa. Kaloritaulukkojen orjallinen seuraaminen tekee elämästä puisevaa. Jo 5 % painonpudotus auttaa.
  4. Kyse on loppuelämän kuurista. Takapakit ovat merkki elämäntapamuutoksen etenemisestä ja kuuluvat asiaan, kunhan niistä opitaan jotain.
  5. Harrasta liikuntaa oman kuntosi mukaisesti. Valitse itsellesi mieleisiä lajeja.   
  6. Tupakanpoltto vastaa terveydellisesti 20 kg ylipainoa. Voisitko mahdollisista tupakkalakkokiloista huolimatta ajatella lopettavasi?
  7. Voit testata alttiutesi diabetekselle Diabetesliiton sivuila. Riskitestejä löytyy myös terveyskeskuksista ja työterveyshuollosta.

Vinkit antoi Dehko-hoitajana toiminut terveydenhoitaja Pirjo Aromaa, Tampereen kaupunki.

Suomalainen elää leivällä, pastalla, puurolla, makaronilla, perunalla, sokerilla, prosessoiduilla kasvirasvoilla (margariini, kasvirasvakerma jne...) ja rasvattomilla sokeririkkailla maitotaloustuotteilla. Ja mikä on lopputulos?

 

JATKUVA VERENSOKERIN HEITTELY

 

Lisäksi aliravitsemus aiheuttaa sairauksia:

 

lihavuusepidemia

diabetesepidemia

osteoporoosin jatkuva kasvu

autoimmuunisairauksien jatkuva kasvu

vatsa- ja suolisto-ongelmien jatkuva kasvu

psyykkisten ongelmien jatkuva kasvu

suolistosairauksien jatkuva kasvu

allergioiden jatkuva lisääntyminen

neurologisten sairauksien jatkuva kasvu

jne...

 

Suurin osa suomalaisista kuvittelee, että ravinnolla ei ole mitään merkitystä ja vielä harvempaa edes kiinnostaa. Esim. aivot ovat 70% rasvaa ja tarvitsevat hyviä rasvoja joka päivä. Prosessoidussa kasvirasvassa (margariini, kasvirasvakerma jne...) EI ole mitään hyvää rasvaa aivoille eikä muuallekkaan elimistöllemme, päinvastoin. Aikuisen rasvantarve on n. 50-100 grammaa päivässä. Ravinnolla on keskeinen merkitys psyykkiseen ja fyysiseen olotilaan ja terveyteen, joten EI ole ihan sama mitä suuhunsa laittaa.

 

http://personal.inet.fi/koti/remeli/aitoa_ruokaa.htm

 

"Terveys on liiketoimintana hyvin tuottoisaa, katteet korkealla. Käytännössä tarkoittaa lääkäreiden ja lääkeyhtiöiden tekevän saumatonta yhteistyötä kaikkien saadessa mojovat voitot, julkiset lääkärikeskukset on tietoisesti rampautettu ja lihavat lompakot ohjattu yksityisille. Asia tulee muuttumaan kunhan auktoriteettiuskovainen suomen pullakansa tajuaa tulleensa vedätetyksi oikein kunnolla ja ymmärtävät kokonaisuuden liiketoiminnassa, eivätkä enää sokeana kulje narun päässä infernaalisia laskuja maksamassa, lääkärin "määräys" ei enää toimi taikasanana."

 

Esim. masennus-, kolesteroli- ja diabeteslääkkeiden myynti on miljardiluokan bisnestä. Pelottelutyylillä saadaan tietämättömät ihmiset ostamaan niitä ja pilaamaan jäljellä olevan terveytensä lääkkeiden haittavaikutuksilla. Sairasta, härskiä, suorastaan rikollista toimintaa.

 

 

Yle uutisoi 31.3.2014, että 10 vuoden päästä arvellaan II-tyypin diabeetikoita olevan tuplasti enemmän kuin nyt eli n. 1 000 000. Haastatteli jotain THL:n korruptoitunutta henkilöä ja diabetesliiton lihavaa tiedottajaa.

 

II-tyypin diabetes on täysin estettävissä ja jo sairastuneet pääsevät oireistaan ja lääkityksestä, mutta ei Puskan uskonnon leipä, margariini ja rasvaton maito ruokavaliolla, jota on harjoitettu liian kauan ja ollaan saatu  lähes koko kansa sairaaksi.

 

Maailman vauraimmassa maassa syödään ala-arvoista ruokaa myös päiväkodeissa, kouluissa ja työpaikoilla. Länsimainen lääketiede ei suostu ottamaan ravitsemusta terveydenhoidon osaksi. Ruokapyramideilla ei tehdä mitään, jos ei konkretiaa ravitsemuksesta saada toiminnan tasolle. 

 

Miksi media ei tee mitään?

 

Miksi lääkäri tai kukaan muukaan EI laita potilasta muuttamaan elintapojaan?

 

Pullamössömedia ei uskalla kirjoittaa totuuksia? Pelätäänkö että mainostajat häipyvät? Vai mitä pelätään? Eihän lehdet elä lehtien myynnillä, vaan mainoksilla.

 

Kun proteiinien, rasvojen ja hiilihydraattien saanti on optimaalista, niin elimistö polttaa rasvaa energiaksi. Ihminen pysyy terveenä, hoikkana ja energisenä. Ja ennenkaikkea verensokeri pysyy tasaisena. Kokeile ja hämmästy.

 

DIABETEKSEN RUOKAVALIOHOITO

 

http://www.anttiheikkila.com/blogi/diabeteksen-ruokavaliohoito/

 

Muitakin kirjoja löytyy. Ihan kirjastosta. Ei maksa mitään. Voi ostaa omaksikin ja lainata kaikille kavereillekkin. Toki rahansa voi säästää lääkäreihin ja lääkkeisiin.

 

 

 

D-vitamiinin puutos lisää riskiä sairastua myös II-tyypin diabetekseen.

 

Tämänkin uuden tutkimuksen mukaan seerumin D-vitamiinitasolla on vaikutusta glukoosinsietoon ja insuliiniresistenssiin. Robert Heaney on maailman kokeneimpia ja arvostetuimpia kalsium- ja D-vitamiinitutkijoita. Hänen mukaansa riittävä D-vitamiini parantaa insuliiniherkkyyttä. Elimistön D-vitamiinitaso, joka täytyy saavuttaa insuliiniherkkyyden parantamiseksi, on vähintään 80 nmol/l: 

 

"the results suggest that a level of at least 32 ng/ml (80 nmol/L) must be achieved to ensure small but useful improvements in both blood sugar control and blood pressure." 

 

Viralliset suomalaiset suositukset eivät tämän tason saavuttamiseksi riitä.

 

http://www.creighton.edu/publicrelations/newscenter/news/2013/june2013/june62013/heaneygrassroots060613/

 

D-vitamiinin puute lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. 

 

http://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(11)00232-9/abstract

 

Tyypin 2 diabetesta sairastavien naisten mieliala kohoaa ja kohonnut verenpaine ja paino alenevat puolessa vuodessa, kun heidän seeruminsa D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) nostetaan D-vitamiinilisällä vähintään 95 nanomooliin litrassa (nmol/l), ilmenee uudesta tutkimuksesta. Siinä annettiin D-vitamiinia 175 µg päivää kohti, jolloin S-D-25 nousi 50:sta 95:een. Suomalaisten pitoisuus on keskimäärin alle 50 nmol/l.

 

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/06/130625091841.htm

 

Kun D-vitamiinin pitoisuus seerumissa ylittää 82,5 nmol/l, vähenee tyypin 2 diabeteksen riski 25–40 %, ilmenee uudesta amerikkalaisesta tutkimuksesta.

 

http://care.diabetesjournals.org/content/35/3/565.abstract?sid=401fa1ed-ed3a-41ed-817a-de2e3ac125a3

 

D-vitamiinin puute lisää lasten diabetesta Suomessa.

 

http://personal.inet.fi/koti/remeli/diabetes.htm

 

Joka on ollut tiedossa yli 10 vuotta.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla