Ruoka-allergia on alle kouluikäisillä yleinen. Joka kolmas lapsi on jollain tavalla yliherkkä ympäristön tavallisille allergeeneille, kuten eläin- tai kasviperäisille valkuaisaineille. Kyseessä ei kuitenkaan ole elinikäinen vaiva, vaan valtaosalla ruoka-allergia häviää kouluikään mennessä.

Oireet

Lasten ruoka-allergioihin liittyy monenlaisia oireita, kuten ihottumaa, nuhaa, yskää, astmaa, oksentelua ja ripulia. Oireiden takana saattaa olla myös jokin muu sairaus, kuten keliakia. Tämän takia allerginen lapsi tulisi viedä aina lääkärin tutkittavaksi.

Tavallisia allergiaoireita aiheuttavia ruoka-aineita ovat kananmuna, kala ja maitotuotteet sekä soija ja maapähkinät. Joskus allergiareaktio johtuu niin sanotusta ristiallergiasta, jossa sama vasta-aine tunnistaa samankaltaisia rakenteita eri alkuperää olevissa aineissa. Esimerkiksi koivun siitepölylle allergiset saattavat saada oireita omenasta.

Hoito

Ruoka-allergia todetaan ruoan kokeilusta saadun tiedon avulla. On tärkeää, että lapsen tutkii lääkäri eikä lapsen ruokavaliota ryhdytä rajoittamaan omin päin. Tätä puoltaa sekin, että tavallisesti tutkimuksissa havaitaan vähemmän allergioita kuin niitä epäillään olevan.

Allergiaa aiheuttavia ruokia kannattaa kokeilla säännöllisesti, jotta ruokavaliossa ei turhaan vältetä jotakin hyödyllistä ruoka-ainetta. Useimmiten kokeilut voidaan tehdä kotona: jos tietty ruoka aiheuttaa oireita, sitä vältetään viikko pari. Ruoan aiheuttamat oireet häviävät tavallisesti muutamassa päivässä. Parin viikon päästä ruokaa kokeillaan uudestaan pienenä annoksena. Eri ruokien aiheuttamista oireista on hyvä pitää päiväkirjaa. Jos rajoittavia allergioita ei ole paljon, voi sopimatonta ruokaa välttää puolisen vuotta ja kokeilla sitä sitten uudestaan.

Jos oireiden aiheuttajaksi epäillään lapsen ravitsemukselle keskeistä ruoka-ainetta, kuten maitoa tai viljaa, tai jos on vaarana, että lapselle ilmaantuu hengenahdistusta tai nokkosihottumaa, tehdään ruokakokeilu sairaalassa lääkärin valvonnassa.

Ruokavalion täytyy taata lapselle riittävä energian ja ravintoaineiden sekä vitamiinien ja hivenaineiden saanti. Siksi erilaisia ruokia pyritään palauttamaan ruokavalioon mahdollisimman pian.

Lähde: Käypä hoito -suositus
www.kaypahoito.fi

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.