Ruoka-allergia on alle kouluikäisillä yleinen. Joka kolmas lapsi on jollain tavalla yliherkkä ympäristön tavallisille allergeeneille, kuten eläin- tai kasviperäisille valkuaisaineille. Kyseessä ei kuitenkaan ole elinikäinen vaiva, vaan valtaosalla ruoka-allergia häviää kouluikään mennessä.

Oireet

Lasten ruoka-allergioihin liittyy monenlaisia oireita, kuten ihottumaa, nuhaa, yskää, astmaa, oksentelua ja ripulia. Oireiden takana saattaa olla myös jokin muu sairaus, kuten keliakia. Tämän takia allerginen lapsi tulisi viedä aina lääkärin tutkittavaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tavallisia allergiaoireita aiheuttavia ruoka-aineita ovat kananmuna, kala ja maitotuotteet sekä soija ja maapähkinät. Joskus allergiareaktio johtuu niin sanotusta ristiallergiasta, jossa sama vasta-aine tunnistaa samankaltaisia rakenteita eri alkuperää olevissa aineissa. Esimerkiksi koivun siitepölylle allergiset saattavat saada oireita omenasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hoito

Ruoka-allergia todetaan ruoan kokeilusta saadun tiedon avulla. On tärkeää, että lapsen tutkii lääkäri eikä lapsen ruokavaliota ryhdytä rajoittamaan omin päin. Tätä puoltaa sekin, että tavallisesti tutkimuksissa havaitaan vähemmän allergioita kuin niitä epäillään olevan.

Allergiaa aiheuttavia ruokia kannattaa kokeilla säännöllisesti, jotta ruokavaliossa ei turhaan vältetä jotakin hyödyllistä ruoka-ainetta. Useimmiten kokeilut voidaan tehdä kotona: jos tietty ruoka aiheuttaa oireita, sitä vältetään viikko pari. Ruoan aiheuttamat oireet häviävät tavallisesti muutamassa päivässä. Parin viikon päästä ruokaa kokeillaan uudestaan pienenä annoksena. Eri ruokien aiheuttamista oireista on hyvä pitää päiväkirjaa. Jos rajoittavia allergioita ei ole paljon, voi sopimatonta ruokaa välttää puolisen vuotta ja kokeilla sitä sitten uudestaan.

Jos oireiden aiheuttajaksi epäillään lapsen ravitsemukselle keskeistä ruoka-ainetta, kuten maitoa tai viljaa, tai jos on vaarana, että lapselle ilmaantuu hengenahdistusta tai nokkosihottumaa, tehdään ruokakokeilu sairaalassa lääkärin valvonnassa.

Ruokavalion täytyy taata lapselle riittävä energian ja ravintoaineiden sekä vitamiinien ja hivenaineiden saanti. Siksi erilaisia ruokia pyritään palauttamaan ruokavalioon mahdollisimman pian.

Lähde: Käypä hoito -suositus
www.kaypahoito.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla