Mitä tehdä, jos uni ei tahdo tulla, vaikka aamulla pitäisi jaksaa nousta? Lukijat vastasivat kyselyyn ja kertoivat omia univinkkejään. Lue juttu unilääkkeistä uusimmasta Hyvä terveys -lehdestä (12/2013).

Univinkki-lukijakyselyyn tuli lähes 300 vastausta. Kirjapalkinnon voitti Marjut Lehtinen Helsingistä:

 

”SINKKI+Magnesium+b6-vitamiini joko erillisinä tai sitten ZMA-valmisteena. Lisäksi tietoinen rentoutus sängyssä ennen nukahtamista.”  Sam, 38.           

”TUULETAN makuuhuoneen ennen nukkumaanmenoa. Puhtaat petivaatteet auttavat myös ja tyynyjen pöyhiminen ennen kuin laskeudun levolle.” Anne, 47.

”SAUNA, kamomillatee ja iltapala viimeistään kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa. Tuuletettu makuuhuone ja se tärkein, eli säännöllinen unirytmi. ” Elena, 35.

”LUKEMINEN – yleensä nukahdan 5–10 minuutissa. Jollei lukeminen auta, tietoinen lihasten rentouttaminen ääreisosista alkaen keskivartaloon ja kasvoihin päätyen. Kolmas keino on (yksin nukkuessani) kuvitella, että nukunkin miesystäväni kainalossa, pää hänen käsivarrellaan. Mielikuva rentouttaa ja nukahdan onnellisena.” Eeva, 55.

 

”JÄTTÄÄ päikkärit väliin niin illalla nukuttaakin. Ja menee ajoissa nukkumaan ja herää ajoissa.”  Mikko, 28.

 

”NUKAHDAN illalla mutta melkein joka yö herään kahden aikoihin. Itselleni paras keino nukahtaa uudelleen on tyhjentää pää. Hengittelen rauhallisesti. Aluksi meni tuntikin,mutta nykyisin nukahdan huomaamatta.”  Sirkka, 66.

”LÄMMIN jyväpussi pallean päälle nukkumaan mennessä.”  Minna, 49.

”SANARISTIKOIDEN ratkominen, laventelipussi tyynyn alla ja viiden minuutin seisominen piikkimatolla auttavat minua pääsemään uneen.” Aira, 67.

”KIITOLLISUUS ja tyytyväisyys, sillä pahantuulisuus aiheuttaa stressiä ja stressi valvottaa. Kun keskittyy asioihin, jotka ovat hyvin: ihanaa kun saan nukkua, ihanaa että minulla on näin hyvä sänky, onpa täällä hiljaista, ihana pehmeys, ihana lepo, olipa tänään mukava päivä, nyt kipeä selkäkin saa lepoa ja rauhoittuu. Positiivisiin jatuksiin nukahtaa hetkessä. Kokeiltu on!” Anna-Maija, 24.

”NIIN MONTA punnerrusta ja vatsalihasliikettä kuin jaksan, jonka jälkeen käyn nopeasti mutta rauhassa kuumassa suihkussa. Sen jälkeen kuppi lämmintä maitoa, jonka jälkeen painun pehkuihin. Uni tulee yleensä nopeasti.” Eero, 26.

”KIEHUVALLA vedellä täytetty kuumavesipullo, sillä nukahdan parhaiten lämpimään pesäkoloon. Lisäksi aikuisellakin voi olla uninalle, joka valvoo öisin, niin itse voi sitten nukkua rauhassa.” Venla, 25.

”ELÄKELÄISENÄ pitää ajatella tilanteen hyviä puolia: ei enää työhuolia, eikä tarvitse aamulla nousta hommiin. Voi lähteä liikkeelle kellosta välittämättä. Harrastusmahdollisuudet.” Aatos, 73.

”KISSA kainalossa.”  Mari, 32.

”UNIONGELMAT ovat yksilölisiä, Kokeile eri konsteja, kyllä joku niistä toimii sinullakin.” Anssi, 41.

”RUPEAN vaikka siivoamaan. Kun on vaikka pari yötä siivonnut putkeen, niin eiköhän kolmantena jo tule uni.” Maritta, 50.

 

”PIENENÄ, kun en saanut unen päästä kiinni ja pyörin sängyssäni, muistan isän tulleen huoneeseeni. Isä jätti yöpöydälleni kinkku-ja juustosiivun, sekä lasillisen maitoa ja toivotti hyvät yöt. En tiedä oliko isäni minulle niin suuri esikuva, että niksi auttoi unen saamiseen, Vuosien jälkeen edelleenkin jos unettomuus vaivaa, löytyy yöpöydältäni kinkku- ja juustosiivu, sekä lasillinen maitoa. ” Eveliina, 17.

”KÄYN ILLALLA juoksemassa ulkona niin sen jälkeen tulee uni helposti.” Essi, 23.

”AIVOJUMPASSA sellainen liike missä laitetaan kädet lomittain ristiin. Auttaa aina. Toinen apu on jalkapohjasta munuaispisteen painanta. “ Jaana, 48.

 ”YKSI PARHAISTA unilääkkeistä on satsaaminen kunnon petiin eli selälle hyvä patja ja petauspatja, kunnon tyyny. Sellainen sänky jonne on kiva pujahtaa nukkumaan.” Anne, 47.

”ILTALENKKI koirien kanssa, kirja kouraan ja toiseen käteen teekupponen joka sisältää Celestianin Sleepy time teetä. Uni tulee puolen tunnin sisällä takuuvarmasti ilman kummempia troppeja.” Tiia, 45.

”HUONEESSA ei mitään semmoista laitetta josta näkyy punainen valo. Ei kelloa seinällä mistä sitä on helppo katsoa vähän väliä.Jos mahdollista, niin ei ollenkaan kelloa siellä. Joku lukee yöllä, lue silloin oikein tylsää luettavaa. Ei semmoista mitä et malta lopettaa. Terveisiä fibrolaiselta. ” Eija 55.

”EI PROTEIINIPITOISTA iltapalaa. Hiilihydraatti käy.Jjos valvot yöllä, lämmintä juotavaa (ei kahvia ) ja jotakin sokeripitoista vähän sekaan. Voit ensin virkistyä vähäksi aikaa mutta sokeri kyllä väsyttää pian.” Piia, 28.

 ”MINULLA on pahoja uniongelmia, ja ainoa apu on ollut nukahtamislääke, joskus melatoniini. Tosin nyt ilmeni, että paras lääke uniongelmaani oli jääminen työttömäksi. Nyt voin noudattaa itselleni luontaista vuorokausirytmiä, ja nukahdan vaivatta ilman lääkkeitä. Nukun yhtä pitkään yössä kuin töissä käydessäni, mutta minulle sopivaan vuorokaudenaikaan. Oma ongelmani onkin, että normaali virastotyöaika pakottaa minut itselleni täysin luonnottomaan uni-valverytmiin, mikä johtaa unilääkekierteeseen.” Terhi, 38.

”TÄYTYY LÖYTÄÄ paras mahdollinen nukkuma-asento ja nollata pois kaikki epämiellyttävät ajatukset, sulkea silmät ja antaa unen tulla.” Ritva, 56.

 ”LÄMMIN puuro josta saa hiilihydraatteja ja raikasta maitorahkaa ja nukkumaan.” Matti, 21.

”VÄHINTÄÄN  tunnin reipas lenkki joskus klo 17-19 välillä, lämmin suihku ja kunnon ruoka. Jättäminen työasioiden vatvomisen työpaikalle.” Kati, 40.

”OMA paras unilääkkeeni on alkaa luomaan mielikuvituksellista tarinaa mielessäni. yleensä 10 minuutin aikana nukahtaa, vaikka olisi kuinka ensin pyöritellyt ongelmia tai muuta häiritsevää mielessä.” Mirva, 31.

”UNETON olen ollut koko ikäni. Kaikki konstit koetettu, mutta lopulta oli pakko taipua, melatoniini antaa unen. Jopa pieni annos riittää ja voipi olla, että pelkkä tietoisuus sen olemassaolosta riittää.” Outi, 46.

”HIERON ja laitan kosteusvoidetta jalanpohjiin ennen nukkumaan menoa. Minun on helpompi nukahtaa. Toimii myös lapsiin. He toivovat usein jalanpohjien hierontaa ennen nukahtamista.”  Anne, 67.

"SAAN unenpäästä kiinni kertomalla itselleni tarinan, pääni sisällä." Kari-Pekka, 25.

"PEITTO hetkeksi muovipussissa pakastimeen ennen nukkumaanmenoa, toimii kesähelteillä kun kämppä on hiostava sauna." Teemu, 26.

    

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Jos terveydentilasi epäilyttää, älä kysy lääkäriltä lupaa matkustamiseen, sillä hän ei voi sitä antaa.

– Vastuu on aina matkustajalla itsellään, lääkäri Ari Kinnunen Matkustajan Lääkäripalvelusta muistuttaa.

Hänen mukaansa joka vuosi kymmenet matkalla sairastuneet ja hoidosta huimasti maksaneet suomalaiset kokevat tulleensa petetyiksi, koska eivät ole tulleet ajatelleeksi, että omalla riskillä mennään. Jos vaikka Aasiassa kiertomatkalla sairastuu, jää yksin oman kielitaitonsa varassa sairaalaan, kun muut jatkavat matkaansa.

Matkavakuutuskaan ei aina pelasta. Se korvaa kyllä odottamattoman sairauden hoitokulut, mutta jos olemassa oleva sairaus pahenee matkalla, korvataan korkeintaan 7–14 vuorokauden välttämätön lääketieteellinen hoito. Muu hoito ja kuljetukset menevät omasta pussista.

– Ja jos paluu ei onnistu omalla lennolla, kroonikko maksaa myös matkansa ja sen vaatimat erikoisjärjestelyt. Ambulanssilento mantereelta toiselle maksaa 100 000 euroa, Ari Kinnunen muistuttaa.

Euroopassa turvallista sairastua

Kun matkustaa EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä, on paremmassa turvassa. Matkalainen saa sairastuessaan lääkärin hoitoa samalla hinnalla kuin paikalliset. Sellainen sairaus hoidetaan, jonka hoito ei voi odottaa kotiinpaluuta.

Jos on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saa matkan aikana hoitoa myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kortin voi tilata ennen matkaa verkossa tai puhelimitse.

Apua hakevan on kuitenkin hyvä muistaa, että hoidon laatu ja määrä vaihtelee maittain. Esimerkiksi Espanjassa ja Portugalissa turisti ohjataan helposit yksityiselle puolelle hoitoon, koska julkinen on ruuhkautunut. Sitä Kela ei korvaa.

Pohjoismaissa ei välttämättä tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia, koska hoidon saa myös esittämällä voimassa olevan passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen.

Euroopan ulkopuolella hoitoa voi saada paikallisen asiakasmaksun hinnalla ainoastaan Australian julkisessa terveydenhuollossa, kun esittää Kela-kortin ja passin. Muissa maissa joutuu maksamaan hoidon kaikki kustannukset itse.

Se on kuitenkin hyvä muistaa, että Suomen valtio ei maksa ulkomailla sairastuneiden tai kuolleiden kuljetusta kotimaahan.

Lue lisää Kelan sivuilta hoidon korvaamisesta ulkomailla

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Ientulehdus on flunssan jälkeen toiseksi tavallisin infektiosairaus, jota moni potee tietämättään. Koska bakteerit eivät pysy vain suussa, tulehdus kannattaa pysäyttää alkuunsa.

Ienverenvuoto on tuttua lähes jokaiselle, mutta usein verenvuoto tulee ja menee. Jos se hetkeksi loppuu, koko asia unohtuu. Ientulehdus on kuitenkin mainio naamioituja. Se saattaa tehdä tihutöitään kaikessa rauhassa, vaikka verenvuoto hiipuisikin. Tupakoitsijoilla tilanne on astetta salakavalampi, sillä tupakka on myrkkyä ikenille. Nikotiini supistaa myös verisuonia, jolloin verenvuotoa ei aina tule.

– Ainoa tapa huomata suun piilevät tulehdukset onkin käydä säännöllisesti hammaslääkärissä, muistuttaa iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil.

Terve ien on väriltään kauniin vaaleanpunainen. Jos ikenet tihkuvat vähänkin verta, ne ovat tulehtuneet. Yksi ientulehduksen merkki onkin punastunut omena. Kun omenaa puraisee, siihen jää verinen viiru. Tulehtunut ien on myös usein turvonnut ja kipeä. Pahanhajuinen hengityskin voi kieliä infektiosta.

Hätkähdyttävää on, että jopa 65 prosentilla yli kolmikymppisistä todetaan syventyneitä ientaskuja, he siis sairastavat ientulehdusta, usein tietämättään. Ientulehdus saattaa iskeä herkästi esimerkiksi raskauden aikana, sillä tietyntyyppiset suun bakteerit lisääntyvät hormonaalisten tekijöiden vuoksi ja pääsevät aiheuttamaan ientulehdusta. Myös syljen eritys vähenee odotusaikana, jolloin hampaat reikiintyvät helpommin.

– Ientulehdusta aiheuttavat bakteerit siirtyvät syljen välityksellä jo äidistä vauvaan. Usein se tapahtuu niin, että tutin tippuessa lattialle äiti puhdistaa sen omassa suussaan tai maistaa samasta lusikasta, onko ruoka sopivan lämpöistä.

Aikuisilla bakteerit tarttuvat etenkin suudellessa.

Yksi hammas tai koko suu

Ientulehdus johtuu usein siitä, että ienrajojen ja hammasvälien säännöllinen puhdistaminen tuppaa unohtumaan, jolloin ienrajoihin kertyy bakteeripeitettä, plakkia. Kun bakteerit tekevät tuttavuutta syljen suolojen kanssa, muodostuu hammaskiveä, jonka karkea ja röpelöinen pinta on bakteerimagneetti. Toisille hammaskiveä syntyy puhdistuksesta huolimatta nopeammin, jopa parissa viikossa.

Kortteja ei jaeta tasan terveydenkään suhteen. On pieni joukko ihmisiä, joilla ientulehdus ei hoitamattomanakaan etene, mutta useimmille syntyy ajan mittaan kiinnityskudossairautena tunnettu parodontiitti. Silloin elimistön puolustussolut ryntäävät paikalle ja yrittävät vimmaisesti tappaa bakteereita.

Hammasta leukaluuhun kiinnittävät sidekudossäikeet haurastuvat, lopulta myös luuta tuhoutuu. Kun kudostuho etenee, hampaat alkavat liikkua, yläetuhampaat viuhkaantuvat ja hampaiden väliin syntyy rakoja.

–Pahimmillaan hammas voi irrota. Vaikeasti tulehtuneessa ikenessä ientaskumittari hurahtaa juuren kärkeen. Suun limakalvoille voi ilmestyä myös märkäpesäkkeitä, kertoo von Troil.

Parodontiitti voi rajoittua vain yhden hampaan tuntumaan, mutta pahimmillaan koko suu voi olla tulehduksen peitossa. Silloin tulehtuneen alueen pinta-ala saattaa olla kämmenen kokoinen. Harva meistä katselisi kovin pitkään tulehtunutta kämmentä.

Parodontiitti saattaa olla oireeton ja kivuton.

Sen kehittyminen vie yleensä vuosia, mutta joskus se voi kehittyä nopeamminkin.

Vaarallinen yleisinfektio

Vaikeaa, märkäistä ientulehdusta esiintyy erityisesti poikkeuksellisessa stressitilanteissa. Sitä nähdään joskus pakolaisilla ja sotien aikaan niin sanottu juoksuhautasuu oli yleinen myös Suomessa.

Jos ihminen sairastuu äkillisesti esimerkiksi keuhkokuumeeseen, influenssaan, syöpään tai sydäninfarktiin, suun tulehdus voi ryöstäytyä käsistä, sillä kehon puolustusta tarvitaan muualla. Kuume, yleiskunnon lasku ja nielemisvaikeudet ovat merkki siitä, että pitää mennä päivystävälle hammaslääkärille.

Kun bakteerit pääsevät verenkiertoon, ne voivat tarttua esimerkiksi vaurioituneisiin sydänläppiin tai keinoniveliin. Tulehdus voi johtaa myös ennenaikaiseen synnytykseen.

– Hoitamaton tulehdus saattaa viedä hampaat suusta, johtaa sydäninfarktiin, aivoverenkierron häiriöihin tai hengenvaaralliseen yleisinfektioon. Joka vuosi satoja ihmisiä joutuu sairaalaan, jopa tehostettuun hoitoon hammastulehduksen vuoksi. Usein heillä on jokin perussairaus tai haastava elämäntilanne, kuvailee von Troil.

Koska suussa muhivat tulehdukset heikentävät immuunipuolustusta, ne voivat pahentaa jo puhjenneita sairauksia. Joskus toistuvan poskiontelotulehduksen taustalta löytyy hammasjuuren infektio.

Diabeetikolla hoitamaton ientulehdus saattaa johtaa siihen, että verensokerit sahaavat ylös alas, insuliinin teho kudoksissa heikkenee ja lisäsairauksien vaara kasvaa. Reumaatikolla sairaus voi pahentua. Tulehtunut suu voi romahduttaa myös syöpäpotilaan kunnon ja heikentää syöpähoitojen tehoa. Syöpähoitojen alkaessa, samoin kuin esimerkiksi ennen lonkkanivelleikkausta, on tärkeää saada suusta tulehduspesäkkeet pois.

Kuin ruosteinen auto

Ihminen saattaa ajatella, että jos hammas parodontiitin vuoksi irtoaa tai joudutaan poistamaan ja jos tilillä on muutama tonni ylimääräistä, tilalle voi kätevästi pistää keinojuuren, implantin. Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen.

– Samat bakteerit käyvät myös implantin kimppuun ja voivat irrottaa senkin. Puhutaan peri-implantiitista, muistuttaa von Troil.

Hammaslääkäri vertaa parodontiittia ruosteiseen autoon, jota voidaan hoitaa monella tavalla. Yksi vaihtoehto on laittaa maalia päälle, mutta jos saranatkaan eivät liiku, pitää vaihtaa koko ovi. Sama pätee parodontiittiin.

– Jos vaurioita on paljon, pelkästään mekaaninen puhdistus, hammaskiven poisto ja antibioottikuuri eivät auta. Tarvittaessa ientasku pitää avata ja vaurioitunutta aluetta hoitaa kirurgisesti. Joskus hampaita joudutaan myös poistamaan, ettei tulehdus etenisi, von Troil sanoo.

Parodontiitin hoidossa tarvitaan erikoishammaslääkäriä. Hoitosuunnitelma tehdään aina yksilöllisesti. Parodontologisen hoidon päättymisen jälkeen hoitoa voidaan myös jakaa hammaslääkärin ja suuhygienistin kesken, mikä laskee kustannuksia.

Asiantuntija: iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil, Oral Hammaslääkärit.