Mitä tehdä, jos uni ei tahdo tulla, vaikka aamulla pitäisi jaksaa nousta? Lukijat vastasivat kyselyyn ja kertoivat omia univinkkejään. Lue juttu unilääkkeistä uusimmasta Hyvä terveys -lehdestä (12/2013).

Univinkki-lukijakyselyyn tuli lähes 300 vastausta. Kirjapalkinnon voitti Marjut Lehtinen Helsingistä:

 

”SINKKI+Magnesium+b6-vitamiini joko erillisinä tai sitten ZMA-valmisteena. Lisäksi tietoinen rentoutus sängyssä ennen nukahtamista.”  Sam, 38.           

”TUULETAN makuuhuoneen ennen nukkumaanmenoa. Puhtaat petivaatteet auttavat myös ja tyynyjen pöyhiminen ennen kuin laskeudun levolle.” Anne, 47.

”SAUNA, kamomillatee ja iltapala viimeistään kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa. Tuuletettu makuuhuone ja se tärkein, eli säännöllinen unirytmi. ” Elena, 35.

”LUKEMINEN – yleensä nukahdan 5–10 minuutissa. Jollei lukeminen auta, tietoinen lihasten rentouttaminen ääreisosista alkaen keskivartaloon ja kasvoihin päätyen. Kolmas keino on (yksin nukkuessani) kuvitella, että nukunkin miesystäväni kainalossa, pää hänen käsivarrellaan. Mielikuva rentouttaa ja nukahdan onnellisena.” Eeva, 55.

 

”JÄTTÄÄ päikkärit väliin niin illalla nukuttaakin. Ja menee ajoissa nukkumaan ja herää ajoissa.”  Mikko, 28.

 

”NUKAHDAN illalla mutta melkein joka yö herään kahden aikoihin. Itselleni paras keino nukahtaa uudelleen on tyhjentää pää. Hengittelen rauhallisesti. Aluksi meni tuntikin,mutta nykyisin nukahdan huomaamatta.”  Sirkka, 66.

”LÄMMIN jyväpussi pallean päälle nukkumaan mennessä.”  Minna, 49.

”SANARISTIKOIDEN ratkominen, laventelipussi tyynyn alla ja viiden minuutin seisominen piikkimatolla auttavat minua pääsemään uneen.” Aira, 67.

”KIITOLLISUUS ja tyytyväisyys, sillä pahantuulisuus aiheuttaa stressiä ja stressi valvottaa. Kun keskittyy asioihin, jotka ovat hyvin: ihanaa kun saan nukkua, ihanaa että minulla on näin hyvä sänky, onpa täällä hiljaista, ihana pehmeys, ihana lepo, olipa tänään mukava päivä, nyt kipeä selkäkin saa lepoa ja rauhoittuu. Positiivisiin jatuksiin nukahtaa hetkessä. Kokeiltu on!” Anna-Maija, 24.

”NIIN MONTA punnerrusta ja vatsalihasliikettä kuin jaksan, jonka jälkeen käyn nopeasti mutta rauhassa kuumassa suihkussa. Sen jälkeen kuppi lämmintä maitoa, jonka jälkeen painun pehkuihin. Uni tulee yleensä nopeasti.” Eero, 26.

”KIEHUVALLA vedellä täytetty kuumavesipullo, sillä nukahdan parhaiten lämpimään pesäkoloon. Lisäksi aikuisellakin voi olla uninalle, joka valvoo öisin, niin itse voi sitten nukkua rauhassa.” Venla, 25.

”ELÄKELÄISENÄ pitää ajatella tilanteen hyviä puolia: ei enää työhuolia, eikä tarvitse aamulla nousta hommiin. Voi lähteä liikkeelle kellosta välittämättä. Harrastusmahdollisuudet.” Aatos, 73.

”KISSA kainalossa.”  Mari, 32.

”UNIONGELMAT ovat yksilölisiä, Kokeile eri konsteja, kyllä joku niistä toimii sinullakin.” Anssi, 41.

”RUPEAN vaikka siivoamaan. Kun on vaikka pari yötä siivonnut putkeen, niin eiköhän kolmantena jo tule uni.” Maritta, 50.

 

”PIENENÄ, kun en saanut unen päästä kiinni ja pyörin sängyssäni, muistan isän tulleen huoneeseeni. Isä jätti yöpöydälleni kinkku-ja juustosiivun, sekä lasillisen maitoa ja toivotti hyvät yöt. En tiedä oliko isäni minulle niin suuri esikuva, että niksi auttoi unen saamiseen, Vuosien jälkeen edelleenkin jos unettomuus vaivaa, löytyy yöpöydältäni kinkku- ja juustosiivu, sekä lasillinen maitoa. ” Eveliina, 17.

”KÄYN ILLALLA juoksemassa ulkona niin sen jälkeen tulee uni helposti.” Essi, 23.

”AIVOJUMPASSA sellainen liike missä laitetaan kädet lomittain ristiin. Auttaa aina. Toinen apu on jalkapohjasta munuaispisteen painanta. “ Jaana, 48.

 ”YKSI PARHAISTA unilääkkeistä on satsaaminen kunnon petiin eli selälle hyvä patja ja petauspatja, kunnon tyyny. Sellainen sänky jonne on kiva pujahtaa nukkumaan.” Anne, 47.

”ILTALENKKI koirien kanssa, kirja kouraan ja toiseen käteen teekupponen joka sisältää Celestianin Sleepy time teetä. Uni tulee puolen tunnin sisällä takuuvarmasti ilman kummempia troppeja.” Tiia, 45.

”HUONEESSA ei mitään semmoista laitetta josta näkyy punainen valo. Ei kelloa seinällä mistä sitä on helppo katsoa vähän väliä.Jos mahdollista, niin ei ollenkaan kelloa siellä. Joku lukee yöllä, lue silloin oikein tylsää luettavaa. Ei semmoista mitä et malta lopettaa. Terveisiä fibrolaiselta. ” Eija 55.

”EI PROTEIINIPITOISTA iltapalaa. Hiilihydraatti käy.Jjos valvot yöllä, lämmintä juotavaa (ei kahvia ) ja jotakin sokeripitoista vähän sekaan. Voit ensin virkistyä vähäksi aikaa mutta sokeri kyllä väsyttää pian.” Piia, 28.

 ”MINULLA on pahoja uniongelmia, ja ainoa apu on ollut nukahtamislääke, joskus melatoniini. Tosin nyt ilmeni, että paras lääke uniongelmaani oli jääminen työttömäksi. Nyt voin noudattaa itselleni luontaista vuorokausirytmiä, ja nukahdan vaivatta ilman lääkkeitä. Nukun yhtä pitkään yössä kuin töissä käydessäni, mutta minulle sopivaan vuorokaudenaikaan. Oma ongelmani onkin, että normaali virastotyöaika pakottaa minut itselleni täysin luonnottomaan uni-valverytmiin, mikä johtaa unilääkekierteeseen.” Terhi, 38.

”TÄYTYY LÖYTÄÄ paras mahdollinen nukkuma-asento ja nollata pois kaikki epämiellyttävät ajatukset, sulkea silmät ja antaa unen tulla.” Ritva, 56.

 ”LÄMMIN puuro josta saa hiilihydraatteja ja raikasta maitorahkaa ja nukkumaan.” Matti, 21.

”VÄHINTÄÄN  tunnin reipas lenkki joskus klo 17-19 välillä, lämmin suihku ja kunnon ruoka. Jättäminen työasioiden vatvomisen työpaikalle.” Kati, 40.

”OMA paras unilääkkeeni on alkaa luomaan mielikuvituksellista tarinaa mielessäni. yleensä 10 minuutin aikana nukahtaa, vaikka olisi kuinka ensin pyöritellyt ongelmia tai muuta häiritsevää mielessä.” Mirva, 31.

”UNETON olen ollut koko ikäni. Kaikki konstit koetettu, mutta lopulta oli pakko taipua, melatoniini antaa unen. Jopa pieni annos riittää ja voipi olla, että pelkkä tietoisuus sen olemassaolosta riittää.” Outi, 46.

”HIERON ja laitan kosteusvoidetta jalanpohjiin ennen nukkumaan menoa. Minun on helpompi nukahtaa. Toimii myös lapsiin. He toivovat usein jalanpohjien hierontaa ennen nukahtamista.”  Anne, 67.

"SAAN unenpäästä kiinni kertomalla itselleni tarinan, pääni sisällä." Kari-Pekka, 25.

"PEITTO hetkeksi muovipussissa pakastimeen ennen nukkumaanmenoa, toimii kesähelteillä kun kämppä on hiostava sauna." Teemu, 26.

    

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 23-vuotias hoikka nainen, joka kärsii jatkuvista vatsavaivoista ja valtavan voimakasäänistä vatsan murinasta. Laktoosi-intoleranssi on todettu lapsena. Kaikkia mahdollisia ruokavalioita on kokeiltu, ja nytkin on laktoositon ja gluteeniton ruokavalio. Ylä- ja alavatsa on tähystetty, mutta mitään poikkeavaa ei ole löytynyt. Murina on niin voimakasta, että kuuluu kymmenien metrien päähän. Vaivat rajoittavat pahasti elämää, kun ei kehtaa kotoa enää lähteä juuri mihinkään. Mitään syytä vaivaan ei löydy. Miksei?

Vatsavaivat, joiden taustalta ei asianmukaisista tutkimuksista huolimatta löydy sairautta luokitellaan toiminnallisiksi vaivoiksi. Se tarkoittaa, että suolen toiminta on jollain lailla poikkeavaa mutta syytä ei voida osoittaa. Kyseessä ei ole sairaus, vaan ominaisuus. Osa ihmisistä on luonnostaan herkkävatsaisia.

Heidän elimistönsä reagoi stressiin tai muihin poikkeustiloihin suolisto-oireilla. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on tavallisin toiminnallinen vatsavaiva. Siihen liittyy tyypillisesti vatsan turvottelua, paikkaa vaihtavia vatsakipuja ja vaihtelevaa suolen toimintaa.

Toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa tärkeintä on noudattaa terveellisiä elintapoja eli minimoida stressi, pyrkiä säännölliseen vuorokausirytmiin, huolehtia riittävästä unesta, harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Tiettyjen imeytymättömien ns. FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliossa auttaa hillitsemään suolikaasun muodostumista, ja moni saa tästä avun. Ummetusta, ripulia, suolikaasujen ylimääräistä muodostusta ja vatsakipuja voidaan tarvittaessa hoitaa lääkkeillä, mutta toiminnallisissa vatsavaivoissa näiden käyttö tulisi rajoittaa tilapäiseksi.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Vatsan murina hävettää

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella. Viljojen ja/tai maidon sekä rypsiöljyn karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Liian korkean verenpaineen kanssa eläminen on hengenvaarallista. Onneksi paineiden tasaamiseen on keinoja.

1. Milloin korkea verenpaine muuttuu verenpainetaudiksi?

Verenpainetaudista puhutaan, kun verenpaine on toistuvissa mittauksissa noin 140/90 elohopeamillimetriä tai tämän yli. Kotimittauksissa tämä vastaa arvoa 135/85. Jos selkeää tulosta ei saada, tutkittava voi pitää vuorokauden ajan verenpainetta rekisteröivää laitetta.

2. Mistä verenpainetauti johtuu?

Kohonnen verenpaineen taustalla voivat vaikuttaa perinnöllisten seikkojen lisäksi elämäntapatekijät, kuten stressi, runsas suolan käyttö, ylipaino, tupakointi, reipas alkoholin juominen tai liikunnan vähäisyys. Myös tulehduskipulääkkeiden runsas napsiminen ja joillakin vähäinenkin lakritsin syöminen

voi nostaa verenpainetta. Iän myötä verisuonet menettävät kimmoisuuttaan ja ylä- ja alapaineen välinen ero, niin sanottu pulssipaine, kasvaa. Joskus verenpainetta kohottavat sairaudet, kuten munuaisten vajaatoiminta.

3. Kuinka nopeasti verenpainetauti vaurioittaa?

Korkea verenpaine voi aiheuttaa välittömänkin hengenvaaran, mutta yleensä vaikutukset tulevat vuosien saatossa. Joskus sairauden ensimmäinen oire saattaa olla sydäninfarkti tai aivoverenkiertohäiriö, kuten aivoverisuonitukos tai aivoverenvuoto, mutta useimmiten tauti on oireeton. Jotkut valittavat päänsärkyä tai huimausta. Kun verenpainetauti saadaan hoidettua, monet kokevat olonsa paremmaksi.

Nykyään verenpainelääkitys pyritään lisävaurioiden välttämiseksi aloittamaan mahdollisimman vikkelästi.

4. Mitkä elimet ovat vaarassa verenpainetaudissa?

Aivot, sydän, munuaiset ja silmät. Silmänpohjan kovettuneet verisuonet saattavat ratkeilla ja tihkuttaa verta, jolloin näkökyky voi heikentyä pysyvästikin. Aivojen pieniin verisuoniin tulee hauraita kohtia ja pullistumia, jotka saattavat repeytyä. Syntyy vuotoja ja tukoksia. Myös verenvirtaus aivojen valkeassa

aineessa heikkenee, mikä kasvattaa Alzheimerin taudin riskin kymmenkertaiseksi. Munuaisten verisuonten vaurioituminen voi johtaa pahimmillaan munuaisten vajaatoimintaan ja keinomunuaishoitoon, dialyysiin. Verenpaineen murjoma sydänlihas saattaa jäädä vajaatoimintaiseksi, jolloin se ei enää jaksa pumpata verta kunnolla eteenpäin, myös rytmihäiriöt yleistyvät.

5. Korjaantuvatko elimistön vauriot, kun paine saadaan alas?

Syntyneitä vaurioita ei voida enää korjata, mutta uusien vaurioiden, kuten aivoverenkiertohäiriöiden syntyminen estyy.

6. Kuinka verenpainetautia hoidetaan?

Ruokavaliossa kannattaa suosia pehmeitä rasvoja, kuitupitoisia marjoja, kasviksia ja hedelmiä sekä hillitä suolan käyttöä tai siirtyä mineraalisuolaan. Myös liikunta, hyvä uni ja rentoutuminen on tärkeää. Aina elämäntapojen korjaaminen ei yksin riitä laskemaan verenpainetta ja silloin tarvitaan myös lääkitystä. Lääkitys aloitetaan, jos verenpaine on yli 140/90 elohopeamillimetriä 4–6 kuukauden elämäntaparemontin jälkeen tai joskus aiemminkin. Lääkityksen teho paranee selvästi, jos tekee samaan aikaan elämäntapamuutoksia. Verenpaine saadaan putoamaan eri keinoja ja lääkkeitä yhdistelemällä.

Asiantuntijat: Risto O. Roine, neurologian professori, Aivoliiton ylilääkäri. Päivi Korhonen, yleislääketieteen professori, Suomen Verenpaineyhdistyksen puheenjohtaja. Marja Ruuti, laillistettu ravitsemusterapeutti.

Vierailija

Keittääkö painekattila? Näin tasaat paineita

Korkea verenpaine ei ole itsenäinen sairaus, vaan oire niinkuin on esimerkiksi kuume. Molemmissa tapauksissa olisi hyvä selvittää oireen aiheuttaja. Aikuisista suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine ja verenpainelääkkeitä käyttää noin miljoona suomalaista. Liika natrium (yksi syy tusinasta, joka voi nostaa verenpainetta) ei kerry elimistöön vaan poistuu virtsan mukana. Siis normaalisti, kun elimistö on tasapainossa. Näin ei käy jos noudattaa virallisterveellistä (liikaa...
Lue kommentti