Mitä tehdä, jos uni ei tahdo tulla, vaikka aamulla pitäisi jaksaa nousta? Lukijat vastasivat kyselyyn ja kertoivat omia univinkkejään. Lue juttu unilääkkeistä uusimmasta Hyvä terveys -lehdestä (12/2013).

Univinkki-lukijakyselyyn tuli lähes 300 vastausta. Kirjapalkinnon voitti Marjut Lehtinen Helsingistä:

 

”SINKKI+Magnesium+b6-vitamiini joko erillisinä tai sitten ZMA-valmisteena. Lisäksi tietoinen rentoutus sängyssä ennen nukahtamista.”  Sam, 38.           

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”TUULETAN makuuhuoneen ennen nukkumaanmenoa. Puhtaat petivaatteet auttavat myös ja tyynyjen pöyhiminen ennen kuin laskeudun levolle.” Anne, 47.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”SAUNA, kamomillatee ja iltapala viimeistään kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa. Tuuletettu makuuhuone ja se tärkein, eli säännöllinen unirytmi. ” Elena, 35.

”LUKEMINEN – yleensä nukahdan 5–10 minuutissa. Jollei lukeminen auta, tietoinen lihasten rentouttaminen ääreisosista alkaen keskivartaloon ja kasvoihin päätyen. Kolmas keino on (yksin nukkuessani) kuvitella, että nukunkin miesystäväni kainalossa, pää hänen käsivarrellaan. Mielikuva rentouttaa ja nukahdan onnellisena.” Eeva, 55.

 

”JÄTTÄÄ päikkärit väliin niin illalla nukuttaakin. Ja menee ajoissa nukkumaan ja herää ajoissa.”  Mikko, 28.

 

”NUKAHDAN illalla mutta melkein joka yö herään kahden aikoihin. Itselleni paras keino nukahtaa uudelleen on tyhjentää pää. Hengittelen rauhallisesti. Aluksi meni tuntikin,mutta nykyisin nukahdan huomaamatta.”  Sirkka, 66.

”LÄMMIN jyväpussi pallean päälle nukkumaan mennessä.”  Minna, 49.

”SANARISTIKOIDEN ratkominen, laventelipussi tyynyn alla ja viiden minuutin seisominen piikkimatolla auttavat minua pääsemään uneen.” Aira, 67.

”KIITOLLISUUS ja tyytyväisyys, sillä pahantuulisuus aiheuttaa stressiä ja stressi valvottaa. Kun keskittyy asioihin, jotka ovat hyvin: ihanaa kun saan nukkua, ihanaa että minulla on näin hyvä sänky, onpa täällä hiljaista, ihana pehmeys, ihana lepo, olipa tänään mukava päivä, nyt kipeä selkäkin saa lepoa ja rauhoittuu. Positiivisiin jatuksiin nukahtaa hetkessä. Kokeiltu on!” Anna-Maija, 24.

”NIIN MONTA punnerrusta ja vatsalihasliikettä kuin jaksan, jonka jälkeen käyn nopeasti mutta rauhassa kuumassa suihkussa. Sen jälkeen kuppi lämmintä maitoa, jonka jälkeen painun pehkuihin. Uni tulee yleensä nopeasti.” Eero, 26.

”KIEHUVALLA vedellä täytetty kuumavesipullo, sillä nukahdan parhaiten lämpimään pesäkoloon. Lisäksi aikuisellakin voi olla uninalle, joka valvoo öisin, niin itse voi sitten nukkua rauhassa.” Venla, 25.

”ELÄKELÄISENÄ pitää ajatella tilanteen hyviä puolia: ei enää työhuolia, eikä tarvitse aamulla nousta hommiin. Voi lähteä liikkeelle kellosta välittämättä. Harrastusmahdollisuudet.” Aatos, 73.

”KISSA kainalossa.”  Mari, 32.

”UNIONGELMAT ovat yksilölisiä, Kokeile eri konsteja, kyllä joku niistä toimii sinullakin.” Anssi, 41.

”RUPEAN vaikka siivoamaan. Kun on vaikka pari yötä siivonnut putkeen, niin eiköhän kolmantena jo tule uni.” Maritta, 50.

 

”PIENENÄ, kun en saanut unen päästä kiinni ja pyörin sängyssäni, muistan isän tulleen huoneeseeni. Isä jätti yöpöydälleni kinkku-ja juustosiivun, sekä lasillisen maitoa ja toivotti hyvät yöt. En tiedä oliko isäni minulle niin suuri esikuva, että niksi auttoi unen saamiseen, Vuosien jälkeen edelleenkin jos unettomuus vaivaa, löytyy yöpöydältäni kinkku- ja juustosiivu, sekä lasillinen maitoa. ” Eveliina, 17.

”KÄYN ILLALLA juoksemassa ulkona niin sen jälkeen tulee uni helposti.” Essi, 23.

”AIVOJUMPASSA sellainen liike missä laitetaan kädet lomittain ristiin. Auttaa aina. Toinen apu on jalkapohjasta munuaispisteen painanta. “ Jaana, 48.

 ”YKSI PARHAISTA unilääkkeistä on satsaaminen kunnon petiin eli selälle hyvä patja ja petauspatja, kunnon tyyny. Sellainen sänky jonne on kiva pujahtaa nukkumaan.” Anne, 47.

”ILTALENKKI koirien kanssa, kirja kouraan ja toiseen käteen teekupponen joka sisältää Celestianin Sleepy time teetä. Uni tulee puolen tunnin sisällä takuuvarmasti ilman kummempia troppeja.” Tiia, 45.

”HUONEESSA ei mitään semmoista laitetta josta näkyy punainen valo. Ei kelloa seinällä mistä sitä on helppo katsoa vähän väliä.Jos mahdollista, niin ei ollenkaan kelloa siellä. Joku lukee yöllä, lue silloin oikein tylsää luettavaa. Ei semmoista mitä et malta lopettaa. Terveisiä fibrolaiselta. ” Eija 55.

”EI PROTEIINIPITOISTA iltapalaa. Hiilihydraatti käy.Jjos valvot yöllä, lämmintä juotavaa (ei kahvia ) ja jotakin sokeripitoista vähän sekaan. Voit ensin virkistyä vähäksi aikaa mutta sokeri kyllä väsyttää pian.” Piia, 28.

 ”MINULLA on pahoja uniongelmia, ja ainoa apu on ollut nukahtamislääke, joskus melatoniini. Tosin nyt ilmeni, että paras lääke uniongelmaani oli jääminen työttömäksi. Nyt voin noudattaa itselleni luontaista vuorokausirytmiä, ja nukahdan vaivatta ilman lääkkeitä. Nukun yhtä pitkään yössä kuin töissä käydessäni, mutta minulle sopivaan vuorokaudenaikaan. Oma ongelmani onkin, että normaali virastotyöaika pakottaa minut itselleni täysin luonnottomaan uni-valverytmiin, mikä johtaa unilääkekierteeseen.” Terhi, 38.

”TÄYTYY LÖYTÄÄ paras mahdollinen nukkuma-asento ja nollata pois kaikki epämiellyttävät ajatukset, sulkea silmät ja antaa unen tulla.” Ritva, 56.

 ”LÄMMIN puuro josta saa hiilihydraatteja ja raikasta maitorahkaa ja nukkumaan.” Matti, 21.

”VÄHINTÄÄN  tunnin reipas lenkki joskus klo 17-19 välillä, lämmin suihku ja kunnon ruoka. Jättäminen työasioiden vatvomisen työpaikalle.” Kati, 40.

”OMA paras unilääkkeeni on alkaa luomaan mielikuvituksellista tarinaa mielessäni. yleensä 10 minuutin aikana nukahtaa, vaikka olisi kuinka ensin pyöritellyt ongelmia tai muuta häiritsevää mielessä.” Mirva, 31.

”UNETON olen ollut koko ikäni. Kaikki konstit koetettu, mutta lopulta oli pakko taipua, melatoniini antaa unen. Jopa pieni annos riittää ja voipi olla, että pelkkä tietoisuus sen olemassaolosta riittää.” Outi, 46.

”HIERON ja laitan kosteusvoidetta jalanpohjiin ennen nukkumaan menoa. Minun on helpompi nukahtaa. Toimii myös lapsiin. He toivovat usein jalanpohjien hierontaa ennen nukahtamista.”  Anne, 67.

"SAAN unenpäästä kiinni kertomalla itselleni tarinan, pääni sisällä." Kari-Pekka, 25.

"PEITTO hetkeksi muovipussissa pakastimeen ennen nukkumaanmenoa, toimii kesähelteillä kun kämppä on hiostava sauna." Teemu, 26.

    

Sisältö jatkuu mainoksen alla