Luin että auringonhattu-uute on hyväksytty flunssanhoitoon, mutta mikä annostus ja mikä valmiste olisi paras tähän? Lisäksi kiinnostaisi tietää, mitä nykyään ollaan mieltä, lyhentääkö flunssaa sinkin tai C-vitamiinin käyttö? Vai mikä auttaisi?

Auringonhattu eli punahattu on Echinacea-kasvisuvun nimi. Punahattuvalmisteita tehdään ainakin kolmesta eri punahatun alalajista, nimittäin kaunopunahatusta (Echinacea purpurea), rohtopäivänhatusta (Echinacea pallida) ja kaitapäivänhatusta (Echinacea angustifolia).
Eri punahattuvalmisteissa on käytetty kasvien eri osia, myös valmistusmenetelmiä on monia. Niinpä eri valmisteiden vaikutukset voivat poiketa toisistaan. Samasta syystä jollakin valmisteella tehdyn tutkimuksen tulosten yleistäminen myynnissä oleviin valmisteisiin on vaikeaa.

Vuonna 2009 julkaistu Cochrane-katsaus kaikista riittävän laadukkaista punahattua koskevista tutkimuksista tuli siihen johtopäätökseen, että flunssan ehkäisyssä ei punahattu­valmisteista ollut hyötyä. Joissakin tutkimuksissa punahattuvalmisteista (kaunopunahattu) oli hyötyä flunssan oireiden hoidossa, toisissa taas ei. Katsauksen jälkeen julkaistujen tutkimusten tulokset ovat yhtä vaikeasti tulkittavia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Auringonhattuvalmisteiden käytöstä flunssan oireiden helpottamiseen ja lyhentämiseen ei siis ole vakuuttavaa näyttöä. Tutkimustiedon perusteella en pysty suosittelemaan yksittäistä punahattuvalmistetta. Annostus on aina pakkauksen ohjeen mukainen. Lyhyessä käytössä valmisteet ovat yleensä hyvin siedettyjä, mutta voivat aiheuttaa ongelmia, kuten yliherkkyysoireita. Alle 12-vuotiaille ei valmisteita pitäisi antaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

C-vitamiinin käyttö ei estä flunssan puhkeamista, mutta flunssan kesto saattaa hieman lyhentyä. Sinkki voi puolestaan lieventää flunssan oireita ja lyhentää sen kestoa, jos tablettien käyttö aloitetaan pian flunssan oireiden ilmaannuttua.
Flunssaan parannuskeinon keksivä saa luultavasti Nobelin palkinnon. Sitä odotellessa käytetään oireita lievittäviä vanhoja konsteja, eli levätään, juodaan riittävästi ja tarvittaessa höyryhengitellään. Tulehdus­kipulääkettä tai parasetamolia voi käyttää kuumeen alentamiseen. Nuhaan auttaa niistäminen, nenää avaavista suihkeista voi olla hieman apua. Kovaan yskään voi lääkäri määrätä tehokasta yskänlääkettä.

Annikka Kalliokoski
kliinisen farmakologian erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Tupakka pois, paljon marjoja, kasviksia+ jokapäiväseenkäyttöön ravintolisät esim

http://www.hyvaolo.com/2014/09/vitaepro-taydellinen-ravintolisa.html

Liikuntaa ja ulkoilmaa. Riitävä käsienpesu ettei pöpöt leviä. Kun on hyvä ja terve mieli, ei tarvi sairastella

 

Miksi mainostatte VitaeProta ??????

 

 

VitaePro 1 kapseli sisältää:

 

Astaksantiinia  2 mg, Luteiinia  6 mg, Zeaksantiinia  1,2 mg 

http://www.antioksidantit.com/astaksantiini/

 

C-vitamiinia 100mg:  

 

C-vitamiinin tarve on 500-1000mg / vrk. Uusimpien tutkimusten mukaan vähimmäistarve päivässä on 400mg. C-vitamiinia kannattaa tankata joka päivä. C-vitamiinin puutos altistaa lukuisille eri sairauksille. Kun C-vitamiinia ei ole riittävästi, sitä ei riitä kaikkiin kehon soluihin ja kudoksiin. 

 

D3-vitamiinia 10 µg: 

D-vitamiinin todellinen tarve on 50-125µg/vrk

 

Seleeni 55 µg:

Seleeni on merkittävä syöpää torjuva ja jopa syöpäsoluja tuhoava antioksidantti. Ilman riittävää seleenimäärää solun DNA altistuu jakuatumishäiriölle.

http://personal.inet.fi/koti/remeli/seleeni.pdf

 

 

E-vitamiinia 12 mg: 

Suomalaiset saavat E-vitamiinia keskimäärin riittävästi. Hyviä lähteitä ovat: kylmäpuristetut kasviöljyt, pähkinät, avokado, siemenet, manteli, vehnänalkioöljy, tumman vihreät kasvikset ja kananmuna.

 

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka koostuu yhdisteistä. Kahdeksan tärkeintä yhdistettä, jotka muodostavat E-vitamiiniperheen, voidaan jakaa kahteen (2) ryhmään: tokoferolit ja tokotrienolit. Kummassakin on alfa-, beta-, gamma- ja delta-aineosat. Alfatokoferoli löydettiin ensimmäisenä ja päällysmerkinnöissä ilmoitettu teho ilmoittaa ainoastaan tämän osan määrän. 

 

Miten tunnistaa synteettinen E -vitamiini?

Luonnollinen E-vitamiini on erittäin kallis raaka-aine, ja siksi sen keinotekoisten versioiden valmistus ja käyttö on aina ollut monille yrityksille varsin kannattavaa. Tämän vuoksi markkinoilla on useita tuotteita, jotka ovat joko 100-prosenttisesti synteettisiä tai synteettisten ja luonnollisten aineiden sekoituksia. Mikäli tuotteessa on oikea tuoteseloste on varsin helppoa päätellä, onko tuote luonnollinen vai synteettinen. Kaikki luonnollinen E-vitamiini ilmoitetaan d-alfatokoferolina. Synteettinen E-vitamiini tulee ilmoittaa tuoteselosteessa dl-alfatokoferolina. Täten ”d” merkitsee luonnollista ja ”dl” synteettistä E-vitamiinia.

 

EPA 35 mg ja DHA 90 mg:  

Suomalaisen ravitsemussuosituksen (VRN) mukaan Omega-3 rasvahappoja tulisi saada 1-2 grammaa päivässä eli esim. villiä lohta n. 150 grammaa päivässä. 

 

 

Eli kapselissa on niin vähän mitään ravintoaineita, jotta vaikuttaisi edes plasebon tavoin, joten täyttä humpuukia.

 

Juuri tällaiset tuotteet pilaavat koko luontaisen terveyden hoidon maineen, kun myydään täyttä tyhjää kalliilla hinnalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla