
Kun vaihdat öljyyn, moottorisi alkaa kehrätä. Voiteleva vaikutus tuntuu jokaisessa solussa ja näkyy niin voinnissa, mielialassa kuin ihossa. Näillä ohjeilla valitset parhaan eri käyttötarkoituksiin.
Eimistön rasvakoostumukselle käy samoin kuin voille, jos siihen sekoitetaan rypsiöljyä. Se notkistuu. Ravitsemustieteilijät ovat öljyjen terveyshyödyistä täysin varmoja.
– Ei löydy yhtään tutkimusta, joka osoittaisi kovan rasvan olevan terveellisempää kuin pehmeän, sanoo ravitsemusterapian apulaisprofessori Ursula Schwab.
Se kuinka pehmeä rasva tehostaa aineenvaihduntaa, näkyy ihan solutasolla.
– Kasviöljyjen pitkistä rasvahappoketjuista muotoutuu joustavia solukalvoja, joiden läpi ravintoaineet pääsevät helpommin kuin kovasta rasvasta rakentuneiden solukalvojen.
Omegoilla onneen
Epäterveellistä, kovaa, tyydyttynyttä rasvaa tulee helposti syödyksi piilorasvoina maito-, liha- ja leipomotuotteissa, kuten juustoissa, makkaroissa ja kekseissä. Voi, kookosöljy ja palmuöljy seikkailevat suonissa kuin tulitikut, kertyvät sisäelimiin ja kovettavat sydänlihassolukkoakin.
Kovia rasvoja ei kannata korvata toisella kovalla rasvalla, vaan pehmeillä kasviöljyillä.
Kertatyydyttymättömät öljyt ovat kaikille elintoiminnoille parempia kuin eläinrasvat, kookosrasva tai palmuöljy. Parasta, rasvojen aatelia ovat kuitenkin öljyt, joissa on mahdollisimman paljon monityydyttymättömiä rasvahapposidoksia. Nämä monityydyttymättömät, pitkät sidokset joustavat joka nivelestään ja muokkaavat ihmissolukostakin joustavaa.
Elimistön mahdollisimman hyvän rasvahappokoostumuksen salaisuus on välttämättömissä rasvahapoissa, omega-3:ssa eli alfa-linoleenihapossa ja omega-6:ssa eli linolihapossa. Näitä kahta omegaa tarvitaan melkein kaikkiin elintoimintoihin hormoneiden hyrräämisestä hiustenkasvuun, eivätkä ne synny maksassa tyhjästä, vaan ne on syötävä.
Jahtaa omega-kolmosia
Öljyistä kannattaa valita se, jossa on vähiten tyydyttynyttä rasvaa ja paljon omega-3:a. Pellavansiemenöljyssä omega-kolmosia on yli puolet, mutta se on lähinnä nautiskeluöljy, eikä siinä voi paistaa. Arkiruoan kannalta paras on rypsiöljy, jossa tyydyttynyttä rasvaa on vain 6 prosenttia ja omega-3:a 11 prosenttia.
Välttämättömiä rasvahappoja ei ole kaikissa, vaan ainoastaan monityydyttymättömissä öljyissä. Valtaosassa monityydyttymättömiäkin öljyjä on enemmän omega-6:a kuin omega-3:a. Niinpä kuutostakaan ei tarvitse erikseen etsiä, vaan voi keskittyä jahtaamaan mahdollisimman suurta omega-3-pitoisuutta.
Omega-3-rasvahappoa tarkoittavat myös merkinnät n3, EPA, DHA, alfalinoleenihappo tai 18:3.
Myynnissä on myös öljyjä, joihin on lämäisty isolla omega-3-tarra, vaikka tuote on enimmäkseen oliiviöljyä. Oliiviöljyssä on omega-3:a vain nimeksi. Jos siitä haluaa saada päiväannoksen, on juotava koko 2,5 desin pullo! Jos niin tekisi, muuta ei tarvitsisi sinä päivänä suuhun pannakaan, sillä öljyt ovat silkkaa rasvaa.
Öljy pitää hyvin nälkää, ja omega-3 parantaa kehon rasvahappokoostumusta jo muutamassa viikossa. Sen voi huomata kuivan ihon kunnon kohentumisena ja mielialan paranemisena, kun aivoissa on tarpeeksi rasvasolujen välttämättömiä rakennusaineita.
Rypsiä, sanoo asiantuntija
Koska välttämättömät rasvahapot ovat elämällemme välttämättömiä, tarvitsemme omega-3:a päivittäin pari grammaa. Ja ne on siis saatava suun kautta.
Sen saa nauttimalla kämmenenkokoisen palan rasvaista kalaa, kourallisen saksanpähkinöitä tai pari ruokalusikallista rypsiöljyjä. Kun vielä silaa leivän kasvimargariinilla, alkavat suonet sulaa ja autoimmuunitautien, kuten reuman ja atopian, oireet voivat hellittää.
Mitä vähemmän rasvoja käyttää, sitä kipeämmin omega-öljyjä tarvitsee. Rypsiöljyä voi käyttää kaikessa ruoanlaitossa ja ruokailussa, salaateissa ja smoothiessa.
Ursula Schwab on käynyt läpi kaikki tämän vuosituhannen rasvatutkimukset ja suosittelee arkeen rypsiöljyä sen monipuolisen koostumuksen vuoksi.
Rypsi on kovan rasvan vastalääke. Mitä enemmän valmisruokiin ja leipomotuotteisiin piilotettuja tönkkörasvoja syö, sitä tärkeämpää on saada rypsiöljyn juoksevaa rasvaa.
Sen sijaan sillä ei ole terveyden kannalta väliä, onko öljy kylmä- vai lämminpuristettu. Maku- ja väriaineita on kylmäpuristetussa enemmän, mutta rasvahappokoostumuksessa eroja ei juuri ole.
Lue lisää:
- Kookosrasvaa markkinoidaan nykyään kookosöljynä, mutta tuote on samaa kovaa rasvaa, jota on voinut vuosikymmenet ostaa kuultavana könttinä kaupan kylmähyllystä.
- Kookosrasva on vielä tyydyttyneempää (91 %) kuin voi (67 %).
- Kookosrasva käyttäytyy laboratoriossa hiukan lempeämmin kuin eläinrasva, mutta ihmiselimistössä se on yhtä tyly kuin mikä tahansa könttärasva. Pahaa
kolesterolia se ei ainakaan laske. - Kookosrasva pehmenee lämpimässä voin tavoin, mutta sen rasvahappokoostumus säilyy kovana rasvana.
Tosi lyömättömät!
Mulle tulee heti mieleen parikin juttua mitkä on tässä tekstissä päin helvettiä mutta otetaan yksi esimerkki:
Jos mietitään öljyä vain omega-3:n kannalta niin kasviöljyt yleensäkin ovat erittäin huonoja vaihtoehtoja, koska ihmiskeho ei voi käyttää suoraan hyväksi kasviöljyjen alfalinoleenihappoa, joka on omega-3:n esiaste. Kehon pitää muuttaa alfalinoleenihappo ensin EPA:ksi ja DHA:ksi, joita sitten voi käyttää hyödyksi. Mikä tässä on sitten ongelma? Ihmiskeho muuntaa alfalinoleenihaposta vain 5-10% EPA:ksi ja DHA:ksi. Naisilla lähempänä 10 ja miehillä lähempänä 5 prosenttia.
Vaikka näyttääkin siltä, että rypsiöljyn omega suhde olisi hyvä 1:2 niin todellisuudessa se onkin 1:20 omega-6:n hyväksi.
Jos haluaa varmistaa riittävän omega-3:n saannin, pitää käyttää esimerkiksi kalaöljyä tai hyljeöljyä. Niissä omega-3 on suoraan EPA:na ja DHA:na.
Lisäksi rypsiöljyä EI voi käyttää kaikkeen ruoanlaittoon! Rypsiöljy hapettuu jo 40 asteessa mikä tarkoittaa sitä, että rasvaan muodostuu transyhdisteitä. Eli kyseinen öljy ei sovellu missään tapauksessa paistamiseen.
Joku toimittaja voisi kysäistä Ursulalta puhuuko hän tarkoituksella paskaa vai eikö hän vain ole jaksanut perehtyä tarpeeksi asiaan.
MIlloin tämä nainen saadaan vaikenemaan? Tai milloin hän itse ymmärtää vaieta? Tässä jutussa todellakin on moni asia päin helvettiä ja pitäisi kirjoittaa koko artikkeli uusiksi jos haluaa kaikkiin epäkohtiin puuttua mutta tässä eräs mikä oikein hyppäsi silmille: "Kun vielä silaa leivän kasvimargariinilla, alkavat suonet sulaa ja autoimmuunitautien, kuten reuman ja atopian, oireet voivat hellittää." Itse uskon että sokeri se on mikä tappaa eikä rasva. Ja nopeasti sokeristuvat elintarvikkeet. Leipää silti pitää kaikkien syömän. Entäs vielä se kun ne viljat ei kaikille käy? Ja margariini. Sitä sotkua en suuhuni laita.