Kun mukava mies muuttuu äkäiseksi ukoksi, taidetaan olla vaihdevuosissa. Mieshormonien tuotanto hiipuu iän myötä – ja se näkyy ja tuntuu.

Vaihdevuosia pidetään naisen elämän käännekohtana. Kuukautisten loppuminen aiheuttaa hormonaalisia ja usein myös psyykkisiä oireita. Mutta hormonaaliset muutokset koettelevat myös keski-ikäisiä miehiä. Ne vain tapahtuvat hitaammin.

Naisella kuukautiskierto päättyy tietyllä hetkellä ja estrogeenitaso laskee selvästi 2—3 vuoden aikana. Miehellä mieshormonien eli androgeenien tuotanto alkaa vähentyä 40 ikävuoden jälkeen hyvin hitaasti, noin prosentin vuodessa.

EI HUVITA EIKÄ JAKSA

Miesten sukupuolihormonien vähenemisestä johtuvat oireet muistuttavat hieman naisten oireita, mutta eroja toki on. Ikääntyessä kiveksen toiminta säilyy paremmin kuin munasarjan. Mies kykeneekin siittämään jälkeläisiä hyvin vanhana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka yhtäläisyyksiä naisten vaihdevuosien kanssa on, professori Aarne I. Koskimiehen mukaan miehen vaihdevuodet on harhaanjohtava termi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

— Miehen testosteronin vähenemistä kuvaa parhaiten englanninkielinen nimitys late onset hypogonadism eli ikääntymiseen liittyvä hypogonadismi. Sillä tarkoitetaan ikääntymiseen liittyvää kivesten vajaatoimintaa.

Ikääntymisestä johtuva testosteronitason lasku aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin kivesten vajaatoiminta nuorelle miehelle: Eretiohäiriöt yleistyvät, seksuaalivietti heikkenee, lihasvoima vähenee, rasvapitoisuus lisääntyy ja luuntiheys pienenee. Lisäksi alkaa vaivata väsymys, mielialan vaihtelut, ärtyneisyys ja unettomuus.

MITTARINA AAMUEREKTIO

Oireet ovat aluksi usein lieviä, eikä moni mies osaa yhdistää niitä hormonimuutoksiin. Siihen ei ole välttämättä syytäkään, sillä vaivat eivät aina liity mieshormonipitoisuuksien muutoksiin.

Testosteronitaso on korkeimmillaan heti murrosiän jälkeen ja se pysyy melko vakaana aina 40-vuotiaaksi asti. Sen jälkeen mieshormonipitoisuus alkaa vähitellen laskea.

Testosteronitaso voi madaltua monesta syystä. Yhtenä tärkeimpänä tekijänä pidetään ylipainoa. Myös sairaudet ja epäterveelliset elämäntavat, kuten tupakointi, runsas alkoholinkäyttö ja liikunnan puute pienentävät testosteronipitoisuuksia.

Selvin merkki testosteronin hiipumisesta on yö- ja aamuerektioiden harveneminen. Jos erektioita tulee vähemmän kuin yksi viikossa, testosteronivajetta saattaa olla.

MUUTEN TERVE MIES...

Koska mieshormonipitoisuuden laskuun vaikuttaa niin moni asia, miehen vaihdevuosien alkua on hankala määritellä. Usein mies tottuu oireisiinsa vähitellen eikä osaa hakea vaivoihinsa apua.

Joillakin testosteronitaso laskee keski-iässä merkittävästi. Toisilla mieshormonipitoisuus voi olla viisikymppisenäkin normaali, mutta tällöin sen määrä on ollut alun perinkin keski-määräistä suurempi. Ikääntymisen seurauksena se vähenee normaaliksi.

Seksuaalisuuteen hormonitason laskuprosessi vaikuttaa vähitellen. Lievä erektiohäiriö on suhteellisen yleinen lähes jokaisella miehellä jossain elämänvaiheessa. Kohtalainen tai vaikea erektiohäiriö on noin 12 prosentilla 50-vuotiaista miehistä, 75-vuotiaista jo yli puolella.

— Jos muuten terveellä miehellä on erektioheikkoutta, joka haittaa yhdyntöjä, on syytä hakeutua lääkärille. Erektiohäiriöitä tutkittaessa on myös selvitettävä potilaan testosteronitaso, Koskimies toteaa.

HORMONIPULAA TAI MUUTA

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan miesten keski-iän vaivoihin ei kiinnitetä riittävää huomiota, eikä suomalainen mies hakeudu tutkimuksiin ennen kuin pakon edessä. Toisaalta testosteronin väheneminen kuuluu normaaliin ikääntymiseen. Siksi hormonien keinotekoinen lisääminen kehoon ei aina ratkaise miehen ongelmia.

Erektiohäiriöistä vain noin kuudesosa on selitettävissä testosteronivajauksella. Valtaosa niistä johtuu elimellisistä ja psykologisista syistä. Terveydentila, elämäntavat ja yleiskunto on otettava huomioon.

Jos elintapojen muutoksista ei ole apua, korvaushoito eli hormonilääkitys on yksi mahdollinen ratkaisu. Lääkkeillä annetaan takaisin ikääntymisessä kadonnut fysiologinen vaje.

Eräässä laajassa miestutkimuksessa matalia testosteroniarvoja ja puutosoireita todettiin noin kolmella prosentilla alle 40-vuotiaista miehistä. Matalat testosteroniarvot yleistyvät iän karttuessa niin, että 70-vuotiaista vaje on jo 17 prosentilla.

— On tärkeätä, että lääkäri tunnistaa tämän ryhmän, koska se hyötyy testosteronikorvaushoidosta, Koskimies sanoo.

TESTOSTERONI AUTTAA

Testosteronihoitoa voidaan antaa suun kautta, pistoksina lihakseen sekä ihon kautta laastari- ja geelivalmisteina. Hoito palauttaa testosteronitason, jonka seurauksena mies tuntee usein olonsa paremmaksi.

Korvaushoidossa käytetyillä testosteroneilla voi olla haittavaikutuksia. Ihon rasvoittuminen, akne, rintojen arkuus tai kasvaminen ja turvotus saattavat olla merkkinä liian suuresta annoksesta. Testosteronihoidon on epäilty lisäävän sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, eikä sitä suositella miehelle, jolla on sydäntaudin riskitekijöitä tai jo todettu verenkiertosairaus.

Lääkehoidoissa vanhenevalle miehelle annetaan samaa hormonia, jota hän on menettänyt. Siksi miehet suhtautuvat testosteronihoitoon enimmäkseen myönteisesti. Tunne miehisyyden säilymisestä on tärkeää senkin jälkeen, kun elämän viriileimmät vuodet ovat ohi.

Lue lisää
Onko minulla puutetta testosteronista?
Testosteronilla uuteen nousuun
Vaihdevuodet myös miehillä

Miehen niin sanotulla viidenkympin villityksellä ja vaihdevuosioireilla ei ole selvää yhteyttä. Ne vain sattuvat usein samaan ikävaiheeseen. Keski-ikäinen mies alkaa miettiä mennyttä elämäänsä.

Viisikymppisenä moni haluaa kokeilla vielä rajojaan. Jotkut vaihtavat työpaikkaa, toiset juoksevat maratoneja tai haaveilevat hankkivansa korviketta vakiintuneelle parisuhteelle.

Ikääntymisestä johtuva heikkous voi aiheuttaa paitsi fyysisiä myös henkisiä paineita. Jotkut saattavat jopa tiedostamattaan kokea miehisyytensä olevan vaakalaudalla ja yrittävät pönkittää sitä uusilla valloituksilla. Mitään hormonaalista uudelleenheräämistä ei viisikymppisenä tapahdu.

60-vuotiaista miehistä yli viidenneksellä on vaihdevuosien kaltaisia oireita. Harvat uskaltavat kuitenkaan ottaa ongelmiaan esille edes lääkärin vastaanotolla. Miehiseen kulttuuriin kuuluu yhä tarve pärjätä omillaan ja olla puhumatta heikkouksistaan.

Pyytäkää lääkäriä tarkistamaan perinteinen kilpirauhastesti T3 ja T4 arvot kilpirauhasen vajaatoimintaa varten! Kyseessä on ns. päähormoni joka vaikuttaa testoon. Vaikka vajaatoiminta olisi testattu, nykytesti ei ole tarkka.

Lisäksi kannattaa lisätä sinkin ja D-vitamiinin ottamista.

Itse kärsin ns. "piilevästä" vajaatoiminnasta n. 10 vuotta ja tämä vei testot mukanaan. T3 testillä olisi heti huomattu vajaatoiminta! 

  • ylös 16
  • alas 20
Kulkureitten kuningas

Tehkää sitä ja tehkää tätä. Blaablaablaa.

Olen kokeillut tuon korvaushoidon ja kyllähän se auttoi fyysisellä puolella, mutta jotain puuttui silti. Menin peilin eteen ja löysin sieltä sen ongelman, se olin minä ja minun kuvitelmani ikuisesta nuouudesta ja loppumattomasta kyvykkyydestä. No eihän se tietysti ihan noin yksinkertaisesti käynyt, mutta lopetin kuitenkin sen korvaushoidon.

Jatkan kävelylenkkejä ja vaelluksia edelleen ja harrastan aika monipuolisesti muutenkin, mm. taidetta.

Joskus, ehkä kerran kuukaudessa - enää - patja pölisee, mutta entäs sitten. Sen väheneminen kuuluu elämään ja sillä siisti. Jonakin päivänä se loppuu kokonaan, mutta elämä jatkuu.

"Luovu sopuisasti nuoruuden leikeistä..."; sanoo Max Ehrman Desideratassaan.

Kun vanhenen niin vanhenen ja sillä siisti. Suurin ongelma tuntuu useimmilla olevan korvien välissä ja siihen haetaan ihan vääränlaisia lääkkeitä. Lisätään testosteronia kun oikeasti pitäisi hoitaa päätä.

Hyvää loppuelämää - nauttikaa siitä mitä vielä on. Se on paljon enemmän kuin arvaattekaan.

  • ylös 11
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla