Kun mukava mies muuttuu √§k√§iseksi ukoksi, taidetaan olla vaihdevuosissa. Mieshormonien tuotanto hiipuu i√§n my√∂t√§ ‚Äď ja se n√§kyy ja tuntuu.

Vaihdevuosia pidetään naisen elämän käännekohtana. Kuukautisten loppuminen aiheuttaa hormonaalisia ja usein myös psyykkisiä oireita. Mutta hormonaaliset muutokset koettelevat myös keski-ikäisiä miehiä. Ne vain tapahtuvat hitaammin.

Naisella kuukautiskierto p√§√§ttyy tietyll√§ hetkell√§ ja estrogeenitaso laskee selv√§sti 2‚ÄĒ3 vuoden aikana. Miehell√§ mieshormonien eli androgeenien tuotanto alkaa v√§henty√§ 40 ik√§vuoden j√§lkeen hyvin hitaasti, noin prosentin vuodessa.

EI HUVITA EIK√Ą JAKSA

Miesten sukupuolihormonien vähenemisestä johtuvat oireet muistuttavat hieman naisten oireita, mutta eroja toki on. Ikääntyessä kiveksen toiminta säilyy paremmin kuin munasarjan. Mies kykeneekin siittämään jälkeläisiä hyvin vanhana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka yhtäläisyyksiä naisten vaihdevuosien kanssa on, professori Aarne I. Koskimiehen mukaan miehen vaihdevuodet on harhaanjohtava termi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

‚ÄĒ Miehen testosteronin v√§henemist√§ kuvaa parhaiten englanninkielinen nimitys late onset hypogonadism eli ik√§√§ntymiseen liittyv√§ hypogonadismi. Sill√§ tarkoitetaan ik√§√§ntymiseen liittyv√§√§ kivesten vajaatoimintaa.

Ikääntymisestä johtuva testosteronitason lasku aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin kivesten vajaatoiminta nuorelle miehelle: Eretiohäiriöt yleistyvät, seksuaalivietti heikkenee, lihasvoima vähenee, rasvapitoisuus lisääntyy ja luuntiheys pienenee. Lisäksi alkaa vaivata väsymys, mielialan vaihtelut, ärtyneisyys ja unettomuus.

MITTARINA AAMUEREKTIO

Oireet ovat aluksi usein lieviä, eikä moni mies osaa yhdistää niitä hormonimuutoksiin. Siihen ei ole välttämättä syytäkään, sillä vaivat eivät aina liity mieshormonipitoisuuksien muutoksiin.

Testosteronitaso on korkeimmillaan heti murrosiän jälkeen ja se pysyy melko vakaana aina 40-vuotiaaksi asti. Sen jälkeen mieshormonipitoisuus alkaa vähitellen laskea.

Testosteronitaso voi madaltua monesta syystä. Yhtenä tärkeimpänä tekijänä pidetään ylipainoa. Myös sairaudet ja epäterveelliset elämäntavat, kuten tupakointi, runsas alkoholinkäyttö ja liikunnan puute pienentävät testosteronipitoisuuksia.

Selvin merkki testosteronin hiipumisesta on yö- ja aamuerektioiden harveneminen. Jos erektioita tulee vähemmän kuin yksi viikossa, testosteronivajetta saattaa olla.

MUUTEN TERVE MIES...

Koska mieshormonipitoisuuden laskuun vaikuttaa niin moni asia, miehen vaihdevuosien alkua on hankala määritellä. Usein mies tottuu oireisiinsa vähitellen eikä osaa hakea vaivoihinsa apua.

Joillakin testosteronitaso laskee keski-iässä merkittävästi. Toisilla mieshormonipitoisuus voi olla viisikymppisenäkin normaali, mutta tällöin sen määrä on ollut alun perinkin keski-määräistä suurempi. Ikääntymisen seurauksena se vähenee normaaliksi.

Seksuaalisuuteen hormonitason laskuprosessi vaikuttaa vähitellen. Lievä erektiohäiriö on suhteellisen yleinen lähes jokaisella miehellä jossain elämänvaiheessa. Kohtalainen tai vaikea erektiohäiriö on noin 12 prosentilla 50-vuotiaista miehistä, 75-vuotiaista jo yli puolella.

‚ÄĒ Jos muuten terveell√§ miehell√§ on erektioheikkoutta, joka haittaa yhdynt√∂j√§, on syyt√§ hakeutua l√§√§k√§rille. Erektioh√§iri√∂it√§ tutkittaessa on my√∂s selvitett√§v√§ potilaan testosteronitaso, Koskimies toteaa.

HORMONIPULAA TAI MUUTA

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan miesten keski-iän vaivoihin ei kiinnitetä riittävää huomiota, eikä suomalainen mies hakeudu tutkimuksiin ennen kuin pakon edessä. Toisaalta testosteronin väheneminen kuuluu normaaliin ikääntymiseen. Siksi hormonien keinotekoinen lisääminen kehoon ei aina ratkaise miehen ongelmia.

Erektiohäiriöistä vain noin kuudesosa on selitettävissä testosteronivajauksella. Valtaosa niistä johtuu elimellisistä ja psykologisista syistä. Terveydentila, elämäntavat ja yleiskunto on otettava huomioon.

Jos elintapojen muutoksista ei ole apua, korvaushoito eli hormonilääkitys on yksi mahdollinen ratkaisu. Lääkkeillä annetaan takaisin ikääntymisessä kadonnut fysiologinen vaje.

Eräässä laajassa miestutkimuksessa matalia testosteroniarvoja ja puutosoireita todettiin noin kolmella prosentilla alle 40-vuotiaista miehistä. Matalat testosteroniarvot yleistyvät iän karttuessa niin, että 70-vuotiaista vaje on jo 17 prosentilla.

‚ÄĒ On t√§rke√§t√§, ett√§ l√§√§k√§ri tunnistaa t√§m√§n ryhm√§n, koska se hy√∂tyy testosteronikorvaushoidosta, Koskimies sanoo.

TESTOSTERONI AUTTAA

Testosteronihoitoa voidaan antaa suun kautta, pistoksina lihakseen sekä ihon kautta laastari- ja geelivalmisteina. Hoito palauttaa testosteronitason, jonka seurauksena mies tuntee usein olonsa paremmaksi.

Korvaushoidossa käytetyillä testosteroneilla voi olla haittavaikutuksia. Ihon rasvoittuminen, akne, rintojen arkuus tai kasvaminen ja turvotus saattavat olla merkkinä liian suuresta annoksesta. Testosteronihoidon on epäilty lisäävän sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, eikä sitä suositella miehelle, jolla on sydäntaudin riskitekijöitä tai jo todettu verenkiertosairaus.

Lääkehoidoissa vanhenevalle miehelle annetaan samaa hormonia, jota hän on menettänyt. Siksi miehet suhtautuvat testosteronihoitoon enimmäkseen myönteisesti. Tunne miehisyyden säilymisestä on tärkeää senkin jälkeen, kun elämän viriileimmät vuodet ovat ohi.

Lue lisää
Onko minulla puutetta testosteronista?
Testosteronilla uuteen nousuun
Vaihdevuodet myös miehillä

Miehen niin sanotulla viidenkympin villityksellä ja vaihdevuosioireilla ei ole selvää yhteyttä. Ne vain sattuvat usein samaan ikävaiheeseen. Keski-ikäinen mies alkaa miettiä mennyttä elämäänsä.

Viisikymppisenä moni haluaa kokeilla vielä rajojaan. Jotkut vaihtavat työpaikkaa, toiset juoksevat maratoneja tai haaveilevat hankkivansa korviketta vakiintuneelle parisuhteelle.

Ikääntymisestä johtuva heikkous voi aiheuttaa paitsi fyysisiä myös henkisiä paineita. Jotkut saattavat jopa tiedostamattaan kokea miehisyytensä olevan vaakalaudalla ja yrittävät pönkittää sitä uusilla valloituksilla. Mitään hormonaalista uudelleenheräämistä ei viisikymppisenä tapahdu.

60-vuotiaista miehistä yli viidenneksellä on vaihdevuosien kaltaisia oireita. Harvat uskaltavat kuitenkaan ottaa ongelmiaan esille edes lääkärin vastaanotolla. Miehiseen kulttuuriin kuuluu yhä tarve pärjätä omillaan ja olla puhumatta heikkouksistaan.

Pyytäkää lääkäriä tarkistamaan perinteinen kilpirauhastesti T3 ja T4 arvot kilpirauhasen vajaatoimintaa varten! Kyseessä on ns. päähormoni joka vaikuttaa testoon. Vaikka vajaatoiminta olisi testattu, nykytesti ei ole tarkka.

Lisäksi kannattaa lisätä sinkin ja D-vitamiinin ottamista.

Itse kärsin ns. "piilevästä" vajaatoiminnasta n. 10 vuotta ja tämä vei testot mukanaan. T3 testillä olisi heti huomattu vajaatoiminta! 

  • yl√∂s 16
  • alas 20

Testosteroni on hormoni joka ylläpitää terveyttä ja antaa motivaatiota. Testosteroni myös kohentaa muistia ja oppimiskykyä. Se on myös tekijä lihasmassan ylläpidossa ja hiusten kasvussa. Se vaikuttaa luiden tiheyteen ja punasolutuotantoon. Raskaita painoja nostamalla saa konttorirotan testosteronitasot nostettua normaalitasolle. Jos elimistö ei muodosta testosteronia niin se toinen vaihtoehto on että muodostuu stressihormoni kortisolia ja ylimääräistä estrogeenia. Varsinkaan miehille (ja myös naisille) tämä toinen reitti ei ole hyväksi. Tuloksena on lihasheikkous, nivelrikot, lihavuus, laihuus yms. sairauksia joita sitten lääkitään erivärisillä pillereillä ja sairaslomilla.

http://www.terve.fi/testosteroni

 

 

Ylipaino voi haitata nuorten miesten seksuaalista kehitystä ja vaikuttaa heidän lisääntymiskykyynsä. Tuoreessa amerikkalaistutkimuksessa ylipainoisten nuorten testosteronitasot olivat puolet alhaisemmat kuin normaalipainoisilla nuorilla.

 

Jos testosteronitasot säilyvät näin alhaisina läpi koko teini-iän, tutkijoiden mukaan on olemassa todellinen vaara, että heistä kehittyy impotentteja ja lisääntymiskyvyttömiä aikuisia.

 

Löydön teki sama Buffalon yliopiston ryhmä, joka havaitsi, että aikuisilla ylipainoisilla ja tyypin 2 diabeetikoilla testosteronitasot ovat huomattavasti alentuneet.

 

Nyt julkaistu tutkimus on kuitenkin ensimm√§inen, jossa lihavuuden ja testosteronin yhteytt√§ on tutkittu 14‚Äď20-vuotiailla pojilla. Tulokset osoittivat, ett√§ ylipainoisilla pojilla oli noin 50 prosenttia v√§hemm√§n testosteronia kuin normaalipainoisilla pojilla. Koska testosteroni ohjaa poikien sukupuolista kypsymist√§, n√§in alhaiset testosteronitasot voivat vaikuttaa haitallisesti seksuaalisten toimintojen kehittymiseen, tutkijat sanovat.

 

Liika sisäelinrasva nostaa estrogeenitasoja ja alentaa testosteronitasoja.

 

Painon pudottamisen paremman ravinnon ja liikunnan avulla uskotaan palauttavan testosteronitasot normaaliksi.

http://www.hs.fi/elama/Tutkimus+Ylipainoisilla+pojilla+h%C3%A4lytt%C3%A4v%C3%A4n+alhaiset+testosteronitasot/a1305608818080

 

Tuoreen itävaltaistutkimuksen mukaan veren D-vitamiinipitoisuus kulkee käsi kädessä testosteronipitoisuuden kanssa. 

http://manninen-nutraceuticals.blogspot.fi/2010/01/d-vitamiini-ja-testosteroni.html

 

Riittävä D-vitamiinin saanti lisää miesten testosteronia

http://terveyshymy.fi/tohtori-tolonen/d-vitamiini-lisaa-miesten-testosteronia

 

Testosteronipitoisuudet alenevat usein miehillä ikääntymiseen liittyen, ja se voi esimerkiksi vähentää jaksamista ja lisätä väsymystä. Korkeammista testosteronipitoisuuksista on apua esimerkiksi lihasmassan ja luuntiheyden säilyttämisessä. Uuden kontrolloidun itävaltalaistutkimuksen mukaan riittävä D-vitamiinilisä kohottaa testosteronipitoisuuksia miehillä.

 

Tutkimusryhmään kuuluneet käyttivät 83 mikrogramman suuruista päivittäistä D-vitamiinilisää vuoden ajan. Kontrolliryhmään kuuluneet saivat lumevalmistetta. D-vitamiinilisä kohotti kokonaistestosteronin, bioaktiivisen testosteronin ja vapaan testosteronin määrää. Kontrolliryhmässä ei muutoksia havaittu.

http://ruohikolla.blogspot.fi/2010/12/d-vitamiinilisa-kohottaa-testosteronia.html

 

Euroopan Unionin elintarviketurvallisuuselin EFSA nosti D-vitamiinin turvallisena p√§iv√§annoksena pidetyn nuorten (11‚Äď17 v) ja aikuisten rajan 50 mikrogrammasta (¬Ķg) 100 ¬Ķg:aan. EFSA p√§√§tyi t√§h√§n tulokseen k√§yty√§√§n l√§pi uudet D-vitamiinitutkimukset. Vauvojen rajana on nyt 25 ja 1‚Äď10-vuotiaiden rajana 50 ¬Ķg p√§iv√§ss√§.

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247

 

S-Testo

 

 

Uudet tutkimustulokset osoittavat, että testosteronihoitoa saavat miehet kuolevat muita todennäköisemmin sydäninfarktiin tai aivohalvaukseen.

 

Testosteronia annetaan usein miehille, joiden testosteronitasot ovat niin alhaiset, että se aiheuttaa esimerkiksi erektiohäiriötä ja väsymystä. Testosteronihoitojen on kuitenkin havaittu kasvattavan riskiä kuolla sydäninfarktiin tai aivohalvaukseen.

 

Tutkimukseen osallistui 8709 testosteronivajeesta kärsivää yli 60-vuotiasta miestä. Joka seitsemäs miehistä osallistui testosteronihoitoon ja sai kehon luontaista testosteronia pistoksina tai geelinä. Kaikkien miesten verisuonten kunto oli kartoitettu ennen tutkimuksen aloittamista.

 

Havaittiin, että 20 prosenttia niistä, jotka eivät käyttäneet testosteronia, kuolivat tutkimusjakson aikana. Vastaavan jakson aikana kuoli jopa 26 prosenttia niistä, jotka eivät käyttäneet testosteronia. Juuri verisuonten tukoksiin testosteronin käyttäjät kuolivat 29 prosenttia todennäköisemmin kuin testosteronia käyttämättömät.

 

Erot eivät selittyneet verenpaineen tai sydänlääkityksen vaikutuksella. Testosteronin käytön aloittaneet olivat ennen käyttöä paremmassa kunnossa kuin ne, jotka eivät aloittaneet käyttöä.

 

Suurimmalla osalla tutkimukseen osallistuneista miehistä oli jo ennen tutkimuksen aloittamista ollut sepelvaltimotaudin oireita, korkea verenpaine, diabetes tai muita terveysongelmia. Ei siis ole varmaa, päteekö tutkimustulos nuorempiin ja terveempiin testosteronihoitoa saaviin miehiin.

 

Testosteronin pitkän aikavälin riskit tunnetaan yleisesti huonosti. Jotkut tutkimustuloksen viittaavat siihen, että testosteronihoito voisi myös pahentaa uniapneaa tai kasvattaa kivessyöpäriskiä.

Lähde: Reuters

 

 

Testosteronihoidon turvallisuus

 

Testosteronihoito näyttää suurentavan kuoleman, sydäninfarktin tai aivohalvauksen riskiä lähes 30 %. Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa seurattiin 8 709 miestä, joiden testosteronipitoisuus oli alle 10 nmol/l. Heistä 1 223 aloitti sittemmin testosteronihoidon joko geeli-, laastari- tai injektiomuodossa. Kolmen vuoden seurannassa valtimotautitapahtumia esiintyi hormonihoitoa saaneilla merkitsevästi enemmän, vaikka he olivat hieman nuorempia (keski-ikä 61 vuotta) ja terveempiä kuin testosteronihoitoa käyttämättömät miehet (keski-ikä 64 vuotta).

 

Vaikkakin tutkimusasetelma oli havainnoiva, on nyt ensi kertaa saatu näyttöä testosteronihoidon pitkäaikaiskäyttöön liittyvästä valtimotautiriskistä. 

 

Satunnaistettua ja kontrolloitua kliinistä tutkimusta kaivataan tulosten varmistamiseksi. (Vigen R ym. JAMA 2013;310:1829)

 

Duodecim 2014;130:203

 

 

 

Yhdysvaltojen FDA:n neuvonantajapaneeli puntaroi miehillä käytetyn testosteronihoidon hyötyjä ja haittoja viimeisten tutkimusten valossa. Niissä on tullut esille sydänhaittojen vaara.

 

Ik√§√§n liittyv√§n ‚ÄĚidiopaattisen‚ÄĚ hypogonadismin oireiden hoito on lis√§√§ntynyt nopeasti 40‚Äď?60-vuotiailla miehill√§. Asiantuntijat pitiv√§t t√§t√§ ep√§toivottuna ajatellen syd√§nsairauksien riskej√§, etenkin kun k√§ytt√§j√§t ovat lis√§√§ntyneet suoran, kuluttajiin kohdistuvan mainonnan vuoksi.

 

Testosteronit tulisi rajata vain aivolisäkkeen tai kivesten sairauksissa asianmukaisesti todetun hypogonadismin hoitoon, kun se on tutkimuksin vahvistettu. Lisäksi esitettiin laajojen tutkimusten käynnistämistä sydänsairauksien riskien selvittämiseksi.

 

Lähde;

www.medpagestoday.com (18.9.2014)

 

 

Euroopan lääkeviraston komitea ei ole löytänyt selvää näyttöä, että testosteronikorvaushoito aiheuttaisi sydänhaittoja miehille, joilta on todettu testosteronin puute.

 

Lääketurvallisuuden riskinarviointikomitean mukaan testosteronikorvaushoidon hyödyt ovat suuremmat kuin hoidon aiheuttamat riskit. Korvaushoitoa tulee kuitenkin käyttää vain, kun testosteronin puute aiheuttaa oireita ja testosteronivaje on varmistettu laboratoriotutkimuksin.

 

Testosteronilääkkeiden valmistetietoihin lisätään varoitukset käytöstä vaikean sydän-, maksa- tai munuaissairauden aikana.

 

Testosteronikorvaushoidon aiheuttamista sydänhaitoista on viimeksi kuluneen vuoden aikana julkaistu epidemiologisia tutkimuksia, joiden mukaan testosteroni lisäisi korvaushoitoa saavien miesten sydänriskejä. Riskinarviointikomitean mukaan tutkimusten toteutuksessa on kuitenkin heikkouksia.

 

Korvaushoitojen turvallisuudesta on yhä meneillään useita tutkimuksia.

 

Testosteronivalmisteita on Suomessa myynnissä useilla eri kauppanimillä.

http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/testosteronihoidon-hyodyt-ylittavat-riskit/#.VEUP3_nkdcQ

 

  • yl√∂s 15
  • alas 18
Sisältö jatkuu mainoksen alla