Nilkan alueelle kohdistuvat vammat ovat valitettavan yleisiä:
- nilkan nyrjähdys on tyypillinen kaikenikäisten liikkujien vamma
- akillesjänteen tulehdus kuuluu lenkkeilijän tavallisimpiin vaivoihin
- akillesjänteen repeämät, täydelliset tai osittaiset, ovat yleisimpiä jännevammoja
Nilkan nyrjähdys
Suomessa sattuu joka päivä arviolta 500 nilkan ulompien nivelsiteiden venähdystä tai revähdystä. Nilkka nyrjähtää tavallisimmin ulospäin, jolloin nilkan ulkosivun nivelsiteet venyttyvät tai repeävät. Onneksi ne useimmissa nyrjähdyksissä vain venyvät.
Tyypillinen vääntövamma nilkkaan tulee, kun esimerkiksi
- juostessa jalka osuu huonosti vaikkapa jalkakäytävän reunakivetykselle
- astahtaa kiven tai puunjuuren päälle metsäpolulla
- pallopelissä hyppää toisen pelaajan jalalle
Hoito
- Ensiavuksi kolme K:ta (kylmä, kohoasento, kompressio (puristus)
- Jos kävely onnistuu ja jalkaa aristaa vain hieman, kotihoidoksi riittää lepo. Se tarkoittaa, että nilkan vääntymistä pitää välttää.
- Mene lääkäriin, jos nilkka turpoaa paljon tai jalalle varaaminen tuntuu tuskalliselta. Lääkäri varmistaa vamman laadun testeillä ja röntgenkuvilla.
- Nykyisen hoitokäytönnön mukaan parhaat tukisiteet nivelsiteiden venähdyksissä ovat omat lihakset. Tukea tarvitaan, jos nilkkaan ei pysty varaamaan lainkaan tai jos se pettää tasaisellakin liikkuessa.
- Jalalle saa ja pitää varata kävellessä mahdollisimman pian.
- Paranemisennuste on valtaosassa vammoja hyvä tai erinomainen.
Nilkan nivelsiteiden vauriot voidaan usein hoitaa ilman leikkausta tehokkaalla kuntouksella. Se tarkoittaa, että venähtänyttä nilkkaa liikutellaan ja jumpataan aktiivisesti, aluksi nilkkaan varaamatta. Jos nivelside on mennyt poikki, on kuntoutuksen ajan käytettävä nilkkatukea, joka estää repeämäalueen liiallisen venyttymisen.
Kuntoutuksella palautetaan nilkan asentoaisti ja liikelaajuus. Asentoaistin paranemista voi nopeuttaa seisomalla yhdellä jalalla tyynyn päällä. Liikelaajuus palautuu, kun vamman jälkeen opettelee kävelemään hallitusti normaalilla askelrytmillä. Ontumaan ei saa opetella!
Hoidon tarkoituksena on opettaa nilkka toimimaan taas mahdollisimman normaalisti. Muuten se jää muljahtelevaksi ja nyrjähtää helposti uudestaan.
Ensimmäisen viikon nilkka on yleensä kipeä. Toisella viikolla se on hankala ja kolmannella jo käyttökelpoinen.