Enää ei tarvitse kulkea suu supussa tummuneiden hampaiden vuoksi. Hampaiden valkaisu on yksi tapa kirkastaa ilmettä. Mutta onko se turvallista?

Hampaiden valkaisusta on tullut varsinainen hitti, ja kaikenlaista tuotetta löytyy. On vaalentavia hammastahnoja, itse tehtyyn valkaisuun suunniteltuja valkaisupuikkoja ja vaikka mitä. Mistä tietää, mitä ne sisältävät ja tehoavatko ne niin hyvin kuin mainokset väittävät? Ja ennen kaikkea, onko hampaiden valkaisu turvallista ja mitä haittoja siitä voi olla?

— Jos ihan varma haluaa olla, on syytä kääntyä hammaslääkärin puoleen. Hammaslääkäri osaa neuvoa hyviä kotivalkaisutuotteita, mutta parhaan ja turvallisimman tuloksen saa, kun teettää valkaisun hammaslääkärillä, kertoo hammaslääkäri Reetta Suokas Kaivopuiston hammaslääkäriasemalta Helsingistä.

Suokas on nähnyt omassa hammaslääkärintuolissaan muutaman tapauksen, jossa kotivalkaisu on mennyt pieleen. Kiille on vaurioitunut ja hammaskaulaan on ilmestynyt koloja ja vihlovia pintoja. Syy on saattanut olla väärässä valkaisuainevalinnassa, kohtuuttoman pitkässä valkaisuajassa tai siinä, että hampaat ja suu eivät ole olleet kunnossa.

— Jotta valkaisu on taatusti turvallinen, hampaat on ensin tarkistettava ja korjattava, Suokas sanoo.

Hammaslääkäri myös käyttää pH-arvoltaan neutraalia valkaisuainetta ja suojaa ikenet geelillä. Silloin ikenet ja ruokatorvi eivät ärsyynny, niin kuin kotona tehtävässä valkaisussa monesti käy.

Näkyvä mutta luonnollinen

Hampaiden valkaisu on esteettinen hoito, ja niitä tekevät vain yksityiset hammaslääkärit. Lähtökohtana on aina asiakkaan toiveet. Reetta Suokas haluaa ensin tietää, mitä tämä toimenpiteeltä oikeastaan odottaa. Minkä verran vaaleammaksi hän haluaisi hampaansa saada ja mikä on lähtötaso?

— Käytössäni on värinmäärityskoje, joka rekisteröi hampaiden oman värin. Sitten katsotaan, minkä verran hampaita voisi vaalentaa.
Tavoite on luonnollisen kirkkaissa hampaissa, sellaisissa, joita näkee parikymppisillä. Suomalaiset eivät onneksi ole hurahtaneet amerikkalaiseen kauneusihanteeseen, jossa purukaluston kuuluu loistaa kirkolta kotiin.

— Selvään muutokseen silti tähdätään; mitä järkeä hampaiden valkaisussa muuten olisikaan, Suokas sanoo.

Kerralla valkoisiksi

Hammaslääkärillä on useampia keinoja tehdä valkaisu. Useimmiten ensimmäinen valkaisu tehdään UV-valolla tai diodilaserilla. Silloin puhutaan Power Bleaching -valkaisusta. Vastaanotoilla näitä valkaisuja tehdään eniten, koska hoitotulos on nopea ja näkyvä.

— Valkaisuaine vetyperoksidi viedään valon tai laserin avulla hampaaseen, Suokas kertoo.

Kertakäynti riittää, ja jos hoidon tulosta halutaan vielä parantaa, tehdään kotivalkaisukiskot.

Lievempi geelivalkaisu

Jos hampaat ovat entuudestaan aika vaaleat, voi pelkkä geelivalkaisu riittää. Se on halvempi tapa valkaista, eikä siinä käytetä UV-valoa. Samaten, jos asiakas haluaa esimerkiksi vuosi valovalkaisun jälkeen kirkastaa hymyään, Suokas suosittelee usein hoitavaa geelivalkaisua.

— Hammaslääkärin tuolissa on istuttava noin tunnin verran. Geelivalkaisukin tehdään vetyperoksidilla, mutta yhdessä tuotteessa on mukana myös hampaita hoitavaa ksylitolia ja fluoria.

Valkaisun jälkeen on ehdottomasti pidättäydyttävä kahvista, punaviinistä ja tupakasta kolmesta tunnista kahteen vuorokauteen hoidosta riippuen.

— Tuona aikana geelivalkaistu hammas on kuin sieni: se imee herkästi pintaansa ruoasta ja nautintoaineista tulevaa väriä, Suokas varoittaa.

Lue lisää: Saako aamiaisen jälkeen pestä hampaat?

1. Hampaiden valkaisu on aina haitallista hampaille, vaikka valkaisu tehtäisiin hammaslääkärissä.
Ei pidä paikkaansa. Hammaslääkäri voi tehdä hampaiden valkaisun täysin turvallisesti. Hän tarkastaa hampaasi ennen valkaisua, eikä siihen ryhdytä, ennen kuin hammaskalusto, ikenet ja suun lima­kalvot ovat kunnossa.
Kotivalkaisussa on riskinsä. Ikenien ja ruokatorven ärsytystä tulee joka kolmannelle kotivalkaisun käyttäjälle. Huonolaatuiset valkaisutuotteet, esimerkiksi netistä ostetut, saattavat vaurioittaa kiillettä, koska geeliä valuu aina vähän ikenien päälle. Tyypillisin haitta valkaisussa kuin valkaisussa on hampaiden vihlonta. Yleensä se on vaaratonta ja ohimenevää, jos hampaat ovat olleet kunnossa ennen valkaisua.

2. Kuka tahansa voi valkaista hampaansa.
Väärin. Jos hampaiden etupuolella on runsaasti reikiä, paikkoja, kruunuja tai siltoja, valkaisu ei onnistu. Valkaisu muuttaa oman hampaan väriä, mutta ei esimerkiksi paikkojen väriä. Toki paikat voidaan vaihtaa valkaisun jälkeen huomaamattomiksi. Raskaana oleville tai alaikäisille valkaisuja ei tehdä, eikä myöskään niille asiakkaille, joiden odotukset valkaisusta ovat epä­realistiset.

3. Hampaita voi valkaista niin usein kuin haluaa.
Tämäkään ei ole totta. Joskus vastaanotolla näkee kotivalkaisua jatkuvasti tehneitä ihmisiä, joilla valkaisuaine on vaurioittanut kiillettä.
Valkaisu perustuu kemialliseen reaktioon, jossa hampaalle värin antava rengasmolekyyli pilkotaan hapettumisreaktion avulla. Vuodessa kotona voi valkaista enintään kahden viikon ajan, sitten hampaiden täytyy saada levätä.

Vierailija

Onko hampaiden valkaisu turvallista?

Jaaha. Taas näitä "terveys"kuppojen postauksia. Kuuluu sarjaan rokotusten vastustaminen. Erehdyin ostamaan Lifestä ns yrttihammastahnaa, josta tosiaan kävikin ilmi, ettei siinä ole lainkaan fluoria. Sen sijaan sokeria jossain muodossa niin paljon, että suu oli pian hampaiden pesun jälkeen hapan. Eli ei ollut ainakaa ksylitolia. Tuo fluorin vahingollisuus hampaille on täyttä potaskaa, eihän hammastahnaa kuulu niellä. Kannattaa otta selvää asioista, eikä kierättää jotain netissä pyörivää...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.