Enää ei tarvitse kulkea suu supussa tummuneiden hampaiden vuoksi. Hampaiden valkaisu on yksi tapa kirkastaa ilmettä. Mutta onko se turvallista?

Hampaiden valkaisusta on tullut varsinainen hitti, ja kaikenlaista tuotetta löytyy. On vaalentavia hammastahnoja, itse tehtyyn valkaisuun suunniteltuja valkaisupuikkoja ja vaikka mitä. Mistä tietää, mitä ne sisältävät ja tehoavatko ne niin hyvin kuin mainokset väittävät? Ja ennen kaikkea, onko hampaiden valkaisu turvallista ja mitä haittoja siitä voi olla?

— Jos ihan varma haluaa olla, on syytä kääntyä hammaslääkärin puoleen. Hammaslääkäri osaa neuvoa hyviä kotivalkaisutuotteita, mutta parhaan ja turvallisimman tuloksen saa, kun teettää valkaisun hammaslääkärillä, kertoo hammaslääkäri Reetta Suokas Kaivopuiston hammaslääkäriasemalta Helsingistä.

Suokas on nähnyt omassa hammaslääkärintuolissaan muutaman tapauksen, jossa kotivalkaisu on mennyt pieleen. Kiille on vaurioitunut ja hammaskaulaan on ilmestynyt koloja ja vihlovia pintoja. Syy on saattanut olla väärässä valkaisuainevalinnassa, kohtuuttoman pitkässä valkaisuajassa tai siinä, että hampaat ja suu eivät ole olleet kunnossa.

— Jotta valkaisu on taatusti turvallinen, hampaat on ensin tarkistettava ja korjattava, Suokas sanoo.

Hammaslääkäri myös käyttää pH-arvoltaan neutraalia valkaisuainetta ja suojaa ikenet geelillä. Silloin ikenet ja ruokatorvi eivät ärsyynny, niin kuin kotona tehtävässä valkaisussa monesti käy.

Näkyvä mutta luonnollinen

Hampaiden valkaisu on esteettinen hoito, ja niitä tekevät vain yksityiset hammaslääkärit. Lähtökohtana on aina asiakkaan toiveet. Reetta Suokas haluaa ensin tietää, mitä tämä toimenpiteeltä oikeastaan odottaa. Minkä verran vaaleammaksi hän haluaisi hampaansa saada ja mikä on lähtötaso?

— Käytössäni on värinmäärityskoje, joka rekisteröi hampaiden oman värin. Sitten katsotaan, minkä verran hampaita voisi vaalentaa.
Tavoite on luonnollisen kirkkaissa hampaissa, sellaisissa, joita näkee parikymppisillä. Suomalaiset eivät onneksi ole hurahtaneet amerikkalaiseen kauneusihanteeseen, jossa purukaluston kuuluu loistaa kirkolta kotiin.

— Selvään muutokseen silti tähdätään; mitä järkeä hampaiden valkaisussa muuten olisikaan, Suokas sanoo.

Kerralla valkoisiksi

Hammaslääkärillä on useampia keinoja tehdä valkaisu. Useimmiten ensimmäinen valkaisu tehdään UV-valolla tai diodilaserilla. Silloin puhutaan Power Bleaching -valkaisusta. Vastaanotoilla näitä valkaisuja tehdään eniten, koska hoitotulos on nopea ja näkyvä.

— Valkaisuaine vetyperoksidi viedään valon tai laserin avulla hampaaseen, Suokas kertoo.

Kertakäynti riittää, ja jos hoidon tulosta halutaan vielä parantaa, tehdään kotivalkaisukiskot.

Lievempi geelivalkaisu

Jos hampaat ovat entuudestaan aika vaaleat, voi pelkkä geelivalkaisu riittää. Se on halvempi tapa valkaista, eikä siinä käytetä UV-valoa. Samaten, jos asiakas haluaa esimerkiksi vuosi valovalkaisun jälkeen kirkastaa hymyään, Suokas suosittelee usein hoitavaa geelivalkaisua.

— Hammaslääkärin tuolissa on istuttava noin tunnin verran. Geelivalkaisukin tehdään vetyperoksidilla, mutta yhdessä tuotteessa on mukana myös hampaita hoitavaa ksylitolia ja fluoria.

Valkaisun jälkeen on ehdottomasti pidättäydyttävä kahvista, punaviinistä ja tupakasta kolmesta tunnista kahteen vuorokauteen hoidosta riippuen.

— Tuona aikana geelivalkaistu hammas on kuin sieni: se imee herkästi pintaansa ruoasta ja nautintoaineista tulevaa väriä, Suokas varoittaa.

Lue lisää: Saako aamiaisen jälkeen pestä hampaat?

1. Hampaiden valkaisu on aina haitallista hampaille, vaikka valkaisu tehtäisiin hammaslääkärissä.
Ei pidä paikkaansa. Hammaslääkäri voi tehdä hampaiden valkaisun täysin turvallisesti. Hän tarkastaa hampaasi ennen valkaisua, eikä siihen ryhdytä, ennen kuin hammaskalusto, ikenet ja suun lima­kalvot ovat kunnossa.
Kotivalkaisussa on riskinsä. Ikenien ja ruokatorven ärsytystä tulee joka kolmannelle kotivalkaisun käyttäjälle. Huonolaatuiset valkaisutuotteet, esimerkiksi netistä ostetut, saattavat vaurioittaa kiillettä, koska geeliä valuu aina vähän ikenien päälle. Tyypillisin haitta valkaisussa kuin valkaisussa on hampaiden vihlonta. Yleensä se on vaaratonta ja ohimenevää, jos hampaat ovat olleet kunnossa ennen valkaisua.

2. Kuka tahansa voi valkaista hampaansa.
Väärin. Jos hampaiden etupuolella on runsaasti reikiä, paikkoja, kruunuja tai siltoja, valkaisu ei onnistu. Valkaisu muuttaa oman hampaan väriä, mutta ei esimerkiksi paikkojen väriä. Toki paikat voidaan vaihtaa valkaisun jälkeen huomaamattomiksi. Raskaana oleville tai alaikäisille valkaisuja ei tehdä, eikä myöskään niille asiakkaille, joiden odotukset valkaisusta ovat epä­realistiset.

3. Hampaita voi valkaista niin usein kuin haluaa.
Tämäkään ei ole totta. Joskus vastaanotolla näkee kotivalkaisua jatkuvasti tehneitä ihmisiä, joilla valkaisuaine on vaurioittanut kiillettä.
Valkaisu perustuu kemialliseen reaktioon, jossa hampaalle värin antava rengasmolekyyli pilkotaan hapettumisreaktion avulla. Vuodessa kotona voi valkaista enintään kahden viikon ajan, sitten hampaiden täytyy saada levätä.

Vierailija

Onko hampaiden valkaisu turvallista?

Jaaha. Taas näitä "terveys"kuppojen postauksia. Kuuluu sarjaan rokotusten vastustaminen. Erehdyin ostamaan Lifestä ns yrttihammastahnaa, josta tosiaan kävikin ilmi, ettei siinä ole lainkaan fluoria. Sen sijaan sokeria jossain muodossa niin paljon, että suu oli pian hampaiden pesun jälkeen hapan. Eli ei ollut ainakaa ksylitolia. Tuo fluorin vahingollisuus hampaille on täyttä potaskaa, eihän hammastahnaa kuulu niellä. Kannattaa otta selvää asioista, eikä kierättää jotain netissä pyörivää...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti