Enää ei tarvitse kulkea suu supussa tummuneiden hampaiden vuoksi. Hampaiden valkaisu on yksi tapa kirkastaa ilmettä. Mutta onko se turvallista?
Hampaiden valkaisusta on tullut varsinainen hitti, ja kaikenlaista tuotetta löytyy. On vaalentavia hammastahnoja, itse tehtyyn valkaisuun suunniteltuja valkaisupuikkoja ja vaikka mitä. Mistä tietää, mitä ne sisältävät ja tehoavatko ne niin hyvin kuin mainokset väittävät? Ja ennen kaikkea, onko hampaiden valkaisu turvallista ja mitä haittoja siitä voi olla?
— Jos ihan varma haluaa olla, on syytä kääntyä hammaslääkärin puoleen. Hammaslääkäri osaa neuvoa hyviä kotivalkaisutuotteita, mutta parhaan ja turvallisimman tuloksen saa, kun teettää valkaisun hammaslääkärillä, kertoo hammaslääkäri Reetta Suokas Kaivopuiston hammaslääkäriasemalta Helsingistä.
Suokas on nähnyt omassa hammaslääkärintuolissaan muutaman tapauksen, jossa kotivalkaisu on mennyt pieleen. Kiille on vaurioitunut ja hammaskaulaan on ilmestynyt koloja ja vihlovia pintoja. Syy on saattanut olla väärässä valkaisuainevalinnassa, kohtuuttoman pitkässä valkaisuajassa tai siinä, että hampaat ja suu eivät ole olleet kunnossa.
— Jotta valkaisu on taatusti turvallinen, hampaat on ensin tarkistettava ja korjattava, Suokas sanoo.
Hammaslääkäri myös käyttää pH-arvoltaan neutraalia valkaisuainetta ja suojaa ikenet geelillä. Silloin ikenet ja ruokatorvi eivät ärsyynny, niin kuin kotona tehtävässä valkaisussa monesti käy.
Näkyvä mutta luonnollinen
Hampaiden valkaisu on esteettinen hoito, ja niitä tekevät vain yksityiset hammaslääkärit. Lähtökohtana on aina asiakkaan toiveet. Reetta Suokas haluaa ensin tietää, mitä tämä toimenpiteeltä oikeastaan odottaa. Minkä verran vaaleammaksi hän haluaisi hampaansa saada ja mikä on lähtötaso?
— Käytössäni on värinmäärityskoje, joka rekisteröi hampaiden oman värin. Sitten katsotaan, minkä verran hampaita voisi vaalentaa.
Tavoite on luonnollisen kirkkaissa hampaissa, sellaisissa, joita näkee parikymppisillä. Suomalaiset eivät onneksi ole hurahtaneet amerikkalaiseen kauneusihanteeseen, jossa purukaluston kuuluu loistaa kirkolta kotiin.
— Selvään muutokseen silti tähdätään; mitä järkeä hampaiden valkaisussa muuten olisikaan, Suokas sanoo.
Kerralla valkoisiksi
Hammaslääkärillä on useampia keinoja tehdä valkaisu. Useimmiten ensimmäinen valkaisu tehdään UV-valolla tai diodilaserilla. Silloin puhutaan Power Bleaching -valkaisusta. Vastaanotoilla näitä valkaisuja tehdään eniten, koska hoitotulos on nopea ja näkyvä.
— Valkaisuaine vetyperoksidi viedään valon tai laserin avulla hampaaseen, Suokas kertoo.
Kertakäynti riittää, ja jos hoidon tulosta halutaan vielä parantaa, tehdään kotivalkaisukiskot.
Lievempi geelivalkaisu
Jos hampaat ovat entuudestaan aika vaaleat, voi pelkkä geelivalkaisu riittää. Se on halvempi tapa valkaista, eikä siinä käytetä UV-valoa. Samaten, jos asiakas haluaa esimerkiksi vuosi valovalkaisun jälkeen kirkastaa hymyään, Suokas suosittelee usein hoitavaa geelivalkaisua.
— Hammaslääkärin tuolissa on istuttava noin tunnin verran. Geelivalkaisukin tehdään vetyperoksidilla, mutta yhdessä tuotteessa on mukana myös hampaita hoitavaa ksylitolia ja fluoria.
Valkaisun jälkeen on ehdottomasti pidättäydyttävä kahvista, punaviinistä ja tupakasta kolmesta tunnista kahteen vuorokauteen hoidosta riippuen.
— Tuona aikana geelivalkaistu hammas on kuin sieni: se imee herkästi pintaansa ruoasta ja nautintoaineista tulevaa väriä, Suokas varoittaa.
Lue lisää: Saako aamiaisen jälkeen pestä hampaat?
1. Hampaiden valkaisu on aina haitallista hampaille, vaikka valkaisu tehtäisiin hammaslääkärissä.
Ei pidä paikkaansa. Hammaslääkäri voi tehdä hampaiden valkaisun täysin turvallisesti. Hän tarkastaa hampaasi ennen valkaisua, eikä siihen ryhdytä, ennen kuin hammaskalusto, ikenet ja suun limakalvot ovat kunnossa.
Kotivalkaisussa on riskinsä. Ikenien ja ruokatorven ärsytystä tulee joka kolmannelle kotivalkaisun käyttäjälle. Huonolaatuiset valkaisutuotteet, esimerkiksi netistä ostetut, saattavat vaurioittaa kiillettä, koska geeliä valuu aina vähän ikenien päälle. Tyypillisin haitta valkaisussa kuin valkaisussa on hampaiden vihlonta. Yleensä se on vaaratonta ja ohimenevää, jos hampaat ovat olleet kunnossa ennen valkaisua.
2. Kuka tahansa voi valkaista hampaansa.
Väärin. Jos hampaiden etupuolella on runsaasti reikiä, paikkoja, kruunuja tai siltoja, valkaisu ei onnistu. Valkaisu muuttaa oman hampaan väriä, mutta ei esimerkiksi paikkojen väriä. Toki paikat voidaan vaihtaa valkaisun jälkeen huomaamattomiksi. Raskaana oleville tai alaikäisille valkaisuja ei tehdä, eikä myöskään niille asiakkaille, joiden odotukset valkaisusta ovat epärealistiset.
3. Hampaita voi valkaista niin usein kuin haluaa.
Tämäkään ei ole totta. Joskus vastaanotolla näkee kotivalkaisua jatkuvasti tehneitä ihmisiä, joilla valkaisuaine on vaurioittanut kiillettä.
Valkaisu perustuu kemialliseen reaktioon, jossa hampaalle värin antava rengasmolekyyli pilkotaan hapettumisreaktion avulla. Vuodessa kotona voi valkaista enintään kahden viikon ajan, sitten hampaiden täytyy saada levätä.
Jaaha. Taas näitä "terveys"kuppojen postauksia. Kuuluu sarjaan rokotusten vastustaminen.
Erehdyin ostamaan Lifestä ns yrttihammastahnaa, josta tosiaan kävikin ilmi, ettei siinä ole lainkaan fluoria. Sen sijaan sokeria jossain muodossa niin paljon, että suu oli pian hampaiden pesun jälkeen hapan. Eli ei ollut ainakaa ksylitolia.
Tuo fluorin vahingollisuus hampaille on täyttä potaskaa, eihän hammastahnaa kuulu niellä.
Kannattaa otta selvää asioista, eikä kierättää jotain netissä pyörivää höpöhöpöä. Fluorin roolista hampaiden ja suun terveydelle löytyy ihan oikeata tietoakin, jos sitä haluaa ottaa vastaan.
Hampaiden valkaisun ottaisi Heti,jos olisi rahaa!Hampaat on Todella Tärkeä Osa Ulkonäköä ja kertoo Paljon Ihmisestä!!!