Alkoholissa on lähes yhtä paljon energiaa kuin rasvassa. Itse asiassa, jos lasissasi on alkoholia, se on kaloripommi.

Kun suomalaisilta on kysytty, mitkä tekijät vaikuttavat heidän painoonsa, useimmat mainitsevat syömisen ja liikkumisen, mutta vain 15 prosenttia yhdistää alkoholijuomat painonhallintaan, kertoo sisätautien erikoislääkäri Jarmo Kaukua.

Alkoholi lihottaa yksinkertaisesti siksi, että siinä on paljon energiaa. Grammassa on seitsemän kilokaloria, melkein yhtä paljon kuin rasvagrammassa, jossa kilokaloreita on yhdeksän.

Alkoholin lisäksi kaloreita tulee juoman sisältämästä sokerista: mitä makeampi juoma, sen enemmän kaloreita. Makeassa liköörissä voi olla viisikin kertaa enemmän energiaa kuin kuivassa valkoviinissä.

Voinappeja pullossa

Juomalla yhden lasillisen viiniä eli 12 cl saa kaloreita voinapin verran. Puolessa litrassa siideriä on saman verran energiaa kuin kahdeksassa palassa suklaata (noin 270 kcal). Samassa määrässä olutta energiaa on hieman vähemmän, eli kuuden suklaapalan verran (noin 200 kcal).

Pullo keskiolutta sisältää noin 130 kilokaloria. Jos sen verran ylimääräistä energiaa tulee päivittäin, kuukaudessa lihoo noin kilon, vuodessa runsaat kymmenen kiloa.

Muista elämäntavoista, varsinkin liikunnan määrästä, kuitenkin riippuu, lisääntyykö paino tosiaan näin paljon. Tämä teoreettinen kymmenen kiloa havainnollistaa paremminkin sitä, miten paljon alkoholissa on energiaa. Mitä enemmän sitä tulee, sitä enemmän se tietysti nostaa painoa.

Vähemmän kaloreita saa valitsemalla vähäsokerisen tai keinomakeutetun siiderin, light-oluen tai viineistä kuivimman. Mutta niissäkin on kaikki alkoholin kalorit.

Ravitsemuksellisesti taas ei ole järkevää miettiä, mitä päivän ruokavaliosta jättäisi pois, että siihen sisältyvät kaksi keskiolutta eivät jäisi vyötärölle.

– Laskennallisesti voisi karsia mitä tahansa 260 kilokalorin edestä, vaikka juustohampurilaisen, jossa kaloreita on kolmisensataa. Päivittäin lukemia ei kuitenkaan kannata tarkkailla, koska ratkaisevaa on pitempiaikainen energiansaanti, Jarmo Kaukua sanoo.

Terveellisintä on syödä ja juoda mahdollisimman monipuolisesti ja säännöllisesti, huomioiden energiansaanti ja -kulutus pitkällä aikavälillä. Silloin ei tarkkailla pelkästään syömisiä ja juomisia, vaan myös liikkumista, millä on yllättävän suuri merkitys.

Tuplasti energiaa

Alkoholi lihottaa myös epäsuorasti, koska se muuttaa käyttäytymistä. Jos ruokajuomana on alkoholia, tulee helposti syöneeksi tavallista enemmän. Aterialla saatava energiamäärä voi jopa tuplaantua.
Yleensä alkoholia nauttiessa tulee herkästi nälkä myös ruoka-aikojen välillä ja jääkaapilla tai sipsipussilla käydään ahkerasti.

Vaikutuksensa on myös sillä, että alkoholia käytettäessä liikunta jää yleensä vähiin tai unohtuu kokonaan. Syynä on ensin se, että alkoholi väsyttää, ja seuraavaksi mahdollinen krapula. Mitä enemmän on juonut, sitä kauemmin veto on vähissä.

Liikuntaa kahden keskiolutpullollisen sisältämän energiamäärän kuluttamiseen tarvitaan yllättävän paljon. Keskikokoiselta ihmiseltä niiden tuomat 260 kilokaloria kuluvat kävelemällä reippaasti lähes tunnin, kiireettömästi pari tuntia.

Kokonaisenergian saannista riippuu, kuinka paljon alkoholia voi käyttää ilman että lihoo. Kaikki alkoholi, mikä tulee saantisuositusten lisäksi on liikaenergiaa ja lisää siis painoa.

Kohtuukäyttö ei silti ole painonhallinnallinen katastrofi.

– Kahden keskioluen 260 kilokaloria on kuitenkin vain kymmenisen prosenttia keskikokoisen miehen päivittäisestä 2 500 kilokalorin tarpeesta. Kahden keskioluen verran ruokavaliotaan voi yrittää keventää lisäämällä siihen paljon vettä ja vähän energiaa sisältäviä ravintoaineita, kuituja ja kasviksia siis, Kaukua neuvoo.

Rasvamaksa monella

Alkoholin lihottava vaikutus on myös erityisen epäedullista tyyppiä.

– Koska alkoholi edistää rasvan kertymistä vatsaontelon sisään ja maksaan, ylipainon aiheuttamat aineenvaihduntahäiriöt, kuten metabolinen oireyhtymä MBO, tulevat herkemmin esiin, Jarmo Kaukua sanoo.

Rasvamaksa on yleisin maksasairaus, ja se todetaan noin joka neljännellä aikuisella. Normaalipainoisilla sitä esiintyy noin kahdella kymmenestä, lihavilla, etenkin vyötärölihavilla jopa kahdeksalla kymmenestä.

Ylipaino on yleisin rasvamaksan aiheuttaja, alkoholin aiheuttama toiseksi yleisin. Rasvamaksalla tarkoitetaan rasvan runsasta kertymistä maksasoluihin. Sen seurauksena maksa voi suurentua jopa useita kiloja.

Maksan kannalta ei ole aivan samantekevää, rasvoittaako sen ruoka vai alkoholi.

– Ruoan maksaa rasittava vaikutusta tulee vain energiasta, mutta alkoholin myötä myös etanolista, joka on myrkyllinen aine. Pelkällä liikasyömiselläkin hankittu rasvamaksa on kuitenkin maksalle haitallinen tila. Se huonontaa veren rasva-arvoja ja lisää kakkostyypin diabeteksen vaaraa, Kaukua sanoo.

Molemmilla tavoilla maksaan tulee tulehdus, joka pahimmillaan johtaa maksakirroosiin. Se voi tulla ilman alkoholiakin ylipainon kautta. Syömällä hankittu rasvamaksa muuttuu kuitenkin maksakirroosiksi todennäköisesti hitaammin kuin juomalla kehittynyt. Tällaisetkin maksakirroosit ovat lisääntymässä esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Maksan rasittamista, siis syömistä tai juomista vähentämällä maksa tervehtyy, ellei rasva- tai alkoholirasitus ole ehtinyt muuttaa maksasoluja sidekudokseksi. Ne eivät palaudu maksasoluiksi.

Turvotuksen syyt

Jokainen alkoholinkäyttäjä tietää, että juominen turvottaa. Ensin se kuitenkin poistaa nestettä elimistöstä.

– Usein jo ensimmäisen tuopin jälkeen täytyy alkaa juosta vessassa. Juomisen jälkeen tuleva turvotus taas voi johtua alkoholin hajoamistuotteista tai siitä, että juomisen lomassa on syöty paljon suolaista, Kaukua selittää.

Tämä turvotus häviää nopeasti. Mutta tilanne on vakavampi, jos rankan juomisen seurauksena on kehittynyt maksakirroosi.

– Silloin maksa ei pysty tuottamaan riittävästi valkuaisaineita verenkiertoon, minkä seurauksena verestä siirtyy nestettä kudoksiin. Tämä näkyy runsaana turvotuksena vatsassa että jaloissa.

Lyhyetkin tauot alkoholinkäytössä hoikistavat jonkin verran, ainakin lievästi ylipainoista.

– Tipaton kuukausi on kuitenkin kovin lyhyt aika. Jos tavoitteena on painonpudotus, alkoholinkäyttöä pitäisi vähentää pysyvästi, Kaukua sanoo.

Laihtumisen määrä riippuu myös siitä, kuinka paljon on juonut ennen tipattomuutta. Jos juominen on ollut säännöllistä, laihtuminen on melko varmaa.

Lue lisää
Laihdutus ja 5 muuta yllättävää syytä lihoa
Alkoholi - liian kova lääke
Maitotytöksi tai vesimieheksi

Vierailija

Alkoholi lihottaa salakavalasti

1 pullo (3,3 dl) keskiolutta sisältää 13,5 grammaa hiilihydraattia eli 5 palaa "sokeria" ja 141 kcal 1 pullo (3,3dl) siideriä (makea) sisältää 18,1 grammaa hiilihydraattia eli 7 palaa "sokeria" ja 168 kcal Longeron tietoja ei valmistajalla ole kotivisuillaan? Kalorien lähde on ratkaiseva tekijä eli se mitä syöt tai juot!
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.