Lääkkeen ja ruoan yhteisvaikutus voi yllättää. Kun opettelet lääkkeiden oton säännöt, niin varmistat, että lääke vaikuttaa, kuten on tarkoitus.

Perussäännön muistaa helposti: melkein kaikki lääkkeet on parasta ottaa tyhjään vatsaan veden kanssa. Silloin ne imeytyvät kunnolla. 

Tätä ohjetta ei tarvitse kirjaimellisesti noudattaa, jos se tuntuu kovin hankalalta. Ruokailunkin yhteydessä lääkkeen voi yleensä nielaista tehon siitä heikkenemättä. Vaikutus tosin saattaa silloin alkaa hitaammin. 

Kaikki lääkkeet eivät kuitenkaan sovi otettavaksi minkä tahansa ruoka-aineen kanssa. Jos tällaisia rajoituksia on, ”kiellettyä” ruoka-ainetta on yleensä parasta olla käyttämättä yhdestä kahteen tuntiin ennen ja pari tuntia  lääkkeenoton jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos on nielemisvaikeuksia, yleensä tavallisen lääkekapselin voi aukaista ja tavallisen tabletin murskata. Lääkejauheen voi sitten sekoittaa viileään ruokaan ja pieneen ruokamäärään, että se varmasti tulee otetuksi kokonaan. Varsinkin jos lääke on pahanmakuista, ruokahalun varjelemisen takia sen otto tällä tavalla on hyvä ajoittaa aterian loppuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikkia lääkkeitä, kuten veteen liukenemattomalla kalvolla päällystettyjä pitkävaikutteisia depottabletteja, ei voi murskata, pureskella tai avata. Ne pitää aina ottaa kokonaisina, muuten teho voi muuttua ja kestovaikutus menetetään.

Apteekkiin on juuri tullut uusi tuote, joka helpottaa ison tabletin nielemistä. Medcoat on sitruunanmakuinen liukas kalvo, joka ”puetaan” lääkkeen päälle painamalla tabletti sen läpi.

Jos lääkkeen ottotapa mietityttää, apteekissa osataan neuvoa. Paljon tarpeellista tietoa löytyy myös lääkepakkauksen annosteluohjeesta. Lue se siis huolella, varsinkin jos aloitat uuden lääkkeen käytön.

Karta maitotuotteita

Antibiooteista tetrasykliinin ja fluorokinolonien kanssa ei saa käyttää maitotuotteita, koska kalkki ja lääkeaine sitoutuvat toisiinsa. Silloin kumpikaan niistä ei imeydy, vaan molemmat menevät hukkaan.

Jos antibioottikuuri on, kuten yleensä, vain muutaman päivän mittainen, maitotuotteista saamatta jäävää kalkkia ja D-vitamiinia ei tarvitse hankkia muualta.

Jotkin antibiootit, kuten doksisykliini, aiheuttavat herkästi pahoinvointia. Sitä voi yrittää välttää nauttimalla lääkkeen ruokailun yhteydessä.

Osteoporoosin hoitoon käytettäviä bisfosfonaattilääkkeet imeytyvät huonosti suolesta, eikä niitä siksi saa ottaa yhtä aikaa maitotuotteiden, mehun tai ruoan kanssa. Ne on viisainta nauttia puoli tuntia ennen aamiaista tyhjään vatsaan pystyasennossa, ja pelkästään veden kanssa.

Ei alkoholia

Myös metronidatsoli-antibiootin käyttöön liittyy rajoitus. Sen kanssa ei saa käyttää alkoholia. Jos niin tekee, seurauksena voi olla on raju pahoinvointi ja sydämen tykytys, antabusreaktio. Muiden antibioottikuurien yhteydessä alkoholia voi halutessaan kohtuudella käyttää, jolloin tosin vatsan ärtymisen vaara kasvaa. Antibiootin imeytymiseen alkoholi ei vaikuta.

Myös psyykenlääkkeitä käyttävän on viisainta pitää alkoholinkäyttö kohtuullisena. Alkoholi voi lisätä lääkkeiden vaikutusta arvaamattoman voimakkaasti, pahimmillaan hengenvaarallisesti.

Alkoholinkäyttöä lääkekuurien yhteydessä yleensä on kuitenkin viisasta välttää, koska monet lääkkeet, kuten alkoholikin, poistuvat maksan kautta.

Tasaisesti vihreitä vihanneksia

Verenohennuslääke Marevania käyttävän pitää huolehtia siitä, ettei vastakkaisesti vaikuttavaa, verta hyydyttävää K-vitamiinia tule ravinnosta liikaa. Lääkityksen kannalta on tärkeää, että sitä saa päivästä toiseen suurin piirtein saman verran. Jos K-vitamiinin saanti heittelee, tarvittavan Marevanin määrä muuttuu.

K-vitamiinia on paljon tummanvihreissä vihanneksissa, mustaherukassa, kiivissä ja avokadossa. Näitä terveellisiä ruoka-aineita ei tarvitse jättää syömättä vaan sisällyttää niitä ruokavalioon melko samanlainen määrä päivittäin.

Marevania käyttävä voi siis huoletta olla vaikka kasvissyöjä, kunhan lääkitys on sopeutettu tähän ruokavalioon.

Jos on tapana syödä satoaikaan enemmän vihreitä kasviksia kuin muulloin, Marevan-hoito säädetään ruokavalion vaihtelun mukaan. Yleensäkin kun Marevania käyttävän ruokavalio muuttuu, pitäisi verikokeella tarkistaa, että lääkityksen määrä on oikea.

Muita ruokavaliorajoituksia Marevan-hoito ei vaadi. Parhaita valintoja tätä hoitoa tarvitsevalle, kuten kaikille muillekin, ovat sydänystävälliset ja paljon kasviksia sisältävät ruoat.

Greippimehu pois

Greippiä ja greippimehua ei pitäisi sisällyttää ruokavalioon, kun on lääkekuurilla. Tämän sitrushedelmän sisältämät yhdisteet, muun muassa naringetiini, voivat vahvistaa lääkkeen tehoa yllättävän paljon. Muilla sitrushedelmillä tätä vaikutusta ei ole.

Greippituotteet eivät vaikuta lääkeaineiden imeytymiseen vaan hidastavat niiden hajoamista ja poistumista elimistöstä. Siitä seuraa, että lääkeainetta voi olla veressä aivan liikaa. Tämä vaikutus voi tulla jo lasillisesta greippimehua.

Sydän- ja verenpainelääkkeiden, kolesterolilääkkeiden ja unilääkkeiden kanssa tämä pitää ottaa huomioon aivan erityisesti. Jos esimerkiksi unilääkkeen huuhtelee alas greippimehulla, uneliaisuus ja tokkuraisuus voi jatkua pitkälle seuraavaan päivään.

Greipin makuiset virvoitusjuovat eivät saa tällaista aikaan, koska niissä maun antajana on aromivalmisteita.

Rautaa tehokkaasti

Jos käyttää anemiaan rautatabletteja tai muita rautavalmisteita, yhtä aikaa niiden kanssa ei kannata juoda maitoa eikä syödä juustoa, kananmunia tai tummia viljatuotteita. Ne kaikki huonontavat raudan imeytymistä.

Imeytyminen sitä vastoin paranee huomattavasti, jos tabletin ottaa kalaa tai lihaa ja kasviksia sekä hedelmiä sisältävän aterian yhteydessä. C-vitamiini tehostaa kasviperäisen, kuten viljasta saatavan raudan imeytymistä. Rautavalmisteisiin onkin usein lisätty C-vitamiinia imeytymisen tehostamiseksi.

Rauta, kuten myös kalkki, vaikeuttaa kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa käytettävän tyroksiinin imeytymistä ja tehoa. Siksi tyroksiini suositellaan otettavaksi aamulla ennen aamiaista.

Asiantuntijoina proviisori Petri Kröger sekä farmaseutti ja ravitsemusterapeutti Johanna Sarajärvi.

Lue lisää leikkaukseen valmistautumisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla