Lääkkeen ja ruoan yhteisvaikutus voi yllättää. Kun opettelet lääkkeiden oton säännöt, niin varmistat, että lääke vaikuttaa, kuten on tarkoitus.

Perussäännön muistaa helposti: melkein kaikki lääkkeet on parasta ottaa tyhjään vatsaan veden kanssa. Silloin ne imeytyvät kunnolla. 

Tätä ohjetta ei tarvitse kirjaimellisesti noudattaa, jos se tuntuu kovin hankalalta. Ruokailunkin yhteydessä lääkkeen voi yleensä nielaista tehon siitä heikkenemättä. Vaikutus tosin saattaa silloin alkaa hitaammin. 

Kaikki lääkkeet eivät kuitenkaan sovi otettavaksi minkä tahansa ruoka-aineen kanssa. Jos tällaisia rajoituksia on, ”kiellettyä” ruoka-ainetta on yleensä parasta olla käyttämättä yhdestä kahteen tuntiin ennen ja pari tuntia  lääkkeenoton jälkeen.

Jos on nielemisvaikeuksia, yleensä tavallisen lääkekapselin voi aukaista ja tavallisen tabletin murskata. Lääkejauheen voi sitten sekoittaa viileään ruokaan ja pieneen ruokamäärään, että se varmasti tulee otetuksi kokonaan. Varsinkin jos lääke on pahanmakuista, ruokahalun varjelemisen takia sen otto tällä tavalla on hyvä ajoittaa aterian loppuun.

Kaikkia lääkkeitä, kuten veteen liukenemattomalla kalvolla päällystettyjä pitkävaikutteisia depottabletteja, ei voi murskata, pureskella tai avata. Ne pitää aina ottaa kokonaisina, muuten teho voi muuttua ja kestovaikutus menetetään.

Apteekkiin on juuri tullut uusi tuote, joka helpottaa ison tabletin nielemistä. Medcoat on sitruunanmakuinen liukas kalvo, joka ”puetaan” lääkkeen päälle painamalla tabletti sen läpi.

Jos lääkkeen ottotapa mietityttää, apteekissa osataan neuvoa. Paljon tarpeellista tietoa löytyy myös lääkepakkauksen annosteluohjeesta. Lue se siis huolella, varsinkin jos aloitat uuden lääkkeen käytön.

Karta maitotuotteita

Antibiooteista tetrasykliinin ja fluorokinolonien kanssa ei saa käyttää maitotuotteita, koska kalkki ja lääkeaine sitoutuvat toisiinsa. Silloin kumpikaan niistä ei imeydy, vaan molemmat menevät hukkaan.

Jos antibioottikuuri on, kuten yleensä, vain muutaman päivän mittainen, maitotuotteista saamatta jäävää kalkkia ja D-vitamiinia ei tarvitse hankkia muualta.

Jotkin antibiootit, kuten doksisykliini, aiheuttavat herkästi pahoinvointia. Sitä voi yrittää välttää nauttimalla lääkkeen ruokailun yhteydessä.

Osteoporoosin hoitoon käytettäviä bisfosfonaattilääkkeet imeytyvät huonosti suolesta, eikä niitä siksi saa ottaa yhtä aikaa maitotuotteiden, mehun tai ruoan kanssa. Ne on viisainta nauttia puoli tuntia ennen aamiaista tyhjään vatsaan pystyasennossa, ja pelkästään veden kanssa.

Ei alkoholia

Myös metronidatsoli-antibiootin käyttöön liittyy rajoitus. Sen kanssa ei saa käyttää alkoholia. Jos niin tekee, seurauksena voi olla on raju pahoinvointi ja sydämen tykytys, antabusreaktio. Muiden antibioottikuurien yhteydessä alkoholia voi halutessaan kohtuudella käyttää, jolloin tosin vatsan ärtymisen vaara kasvaa. Antibiootin imeytymiseen alkoholi ei vaikuta.

Myös psyykenlääkkeitä käyttävän on viisainta pitää alkoholinkäyttö kohtuullisena. Alkoholi voi lisätä lääkkeiden vaikutusta arvaamattoman voimakkaasti, pahimmillaan hengenvaarallisesti.

Alkoholinkäyttöä lääkekuurien yhteydessä yleensä on kuitenkin viisasta välttää, koska monet lääkkeet, kuten alkoholikin, poistuvat maksan kautta.

Tasaisesti vihreitä vihanneksia

Verenohennuslääke Marevania käyttävän pitää huolehtia siitä, ettei vastakkaisesti vaikuttavaa, verta hyydyttävää K-vitamiinia tule ravinnosta liikaa. Lääkityksen kannalta on tärkeää, että sitä saa päivästä toiseen suurin piirtein saman verran. Jos K-vitamiinin saanti heittelee, tarvittavan Marevanin määrä muuttuu.

K-vitamiinia on paljon tummanvihreissä vihanneksissa, mustaherukassa, kiivissä ja avokadossa. Näitä terveellisiä ruoka-aineita ei tarvitse jättää syömättä vaan sisällyttää niitä ruokavalioon melko samanlainen määrä päivittäin.

Marevania käyttävä voi siis huoletta olla vaikka kasvissyöjä, kunhan lääkitys on sopeutettu tähän ruokavalioon.

Jos on tapana syödä satoaikaan enemmän vihreitä kasviksia kuin muulloin, Marevan-hoito säädetään ruokavalion vaihtelun mukaan. Yleensäkin kun Marevania käyttävän ruokavalio muuttuu, pitäisi verikokeella tarkistaa, että lääkityksen määrä on oikea.

Muita ruokavaliorajoituksia Marevan-hoito ei vaadi. Parhaita valintoja tätä hoitoa tarvitsevalle, kuten kaikille muillekin, ovat sydänystävälliset ja paljon kasviksia sisältävät ruoat.

Greippimehu pois

Greippiä ja greippimehua ei pitäisi sisällyttää ruokavalioon, kun on lääkekuurilla. Tämän sitrushedelmän sisältämät yhdisteet, muun muassa naringetiini, voivat vahvistaa lääkkeen tehoa yllättävän paljon. Muilla sitrushedelmillä tätä vaikutusta ei ole.

Greippituotteet eivät vaikuta lääkeaineiden imeytymiseen vaan hidastavat niiden hajoamista ja poistumista elimistöstä. Siitä seuraa, että lääkeainetta voi olla veressä aivan liikaa. Tämä vaikutus voi tulla jo lasillisesta greippimehua.

Sydän- ja verenpainelääkkeiden, kolesterolilääkkeiden ja unilääkkeiden kanssa tämä pitää ottaa huomioon aivan erityisesti. Jos esimerkiksi unilääkkeen huuhtelee alas greippimehulla, uneliaisuus ja tokkuraisuus voi jatkua pitkälle seuraavaan päivään.

Greipin makuiset virvoitusjuovat eivät saa tällaista aikaan, koska niissä maun antajana on aromivalmisteita.

Rautaa tehokkaasti

Jos käyttää anemiaan rautatabletteja tai muita rautavalmisteita, yhtä aikaa niiden kanssa ei kannata juoda maitoa eikä syödä juustoa, kananmunia tai tummia viljatuotteita. Ne kaikki huonontavat raudan imeytymistä.

Imeytyminen sitä vastoin paranee huomattavasti, jos tabletin ottaa kalaa tai lihaa ja kasviksia sekä hedelmiä sisältävän aterian yhteydessä. C-vitamiini tehostaa kasviperäisen, kuten viljasta saatavan raudan imeytymistä. Rautavalmisteisiin onkin usein lisätty C-vitamiinia imeytymisen tehostamiseksi.

Rauta, kuten myös kalkki, vaikeuttaa kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa käytettävän tyroksiinin imeytymistä ja tehoa. Siksi tyroksiini suositellaan otettavaksi aamulla ennen aamiaista.

Asiantuntijoina proviisori Petri Kröger sekä farmaseutti ja ravitsemusterapeutti Johanna Sarajärvi.

Lue lisää leikkaukseen valmistautumisesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti