”Asiahan on nyt niin, että...” Hän on taas vauhdissa: uskoo tietävänsä tämänkin asian paremmin kuin muut. Kuinka saat suunvuoron besserwisseriltä?

1 Tunnista. Besserwisser on päässyt vauhtiin. Kahvipöydässä on kaikille tullut selväksi, että hän tuntee tämänkin päivän puheenaiheen paremmin kuin kukaan muu. Jo elekieli paljastaa joukon viisastelijan: ylimielinen ilme, leuan nosto ja puuskassa olevat kädet kertovat, että pian saamme kuulla, kuinka asiat oikeasti ovat.

Sanamukaisesti besserwisser ”tietää paremmin”: Hän eroaa narsistista, toisesta huomionkerääjästä, siinä ettei hän halua sanomisillaan loukata ketään. Hän yksinkertaisesti on varma siitä, että tuntee asian paremmin kuin muut, ja olisi suorastaan väärin olla opastamatta muita.

Moni besserwisser tietää oikeasti paljon asioita. Hänellä vain on muita suurempi tarve tulla huomioiduksi ja kuulluksi. Hänen itsetuntonsa janoaa arvostusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2 Keskeytä. Jos besserwisseriä ei panna aisoihin, muut eivät saa suunvuoroa.
Viisastelijan keskeyttäminen ei ole helppoa mutta se on välttämätöntä, jos muidenkin mielipiteitä halutaan kuulla. Ystävällinen mutta jämäkkä keskeytys tuottaa paremman lopputuloksen kuin tylyys. ”Sinulla tuntuu olevan tästä asiasta paljon tietoa. Minä kerron nyt, mitä ajatuksia minulla on asiasta. Ehkä voimme vielä lopuksi keskustella yhdessä.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Loukkaantumistaan ei kannata tuoda esiin, ellei viisastelija ole hyvin tuttu. Et luultavasti saa besserwisseriltä ymmärrystä: ”Minähän vain kerron, kuinka asiat todella ovat.”

3 Ohita. Tutun besserwisserin puheisiin turtuu vähitellen. Tutuissa ympyröissä muut voivat vähitellen kääntää selkänsä viisastelijalle ja alkaa keskustella keskenään. Itseään voi suojella ärtymykseltä antamalla besserwisserin puheiden soljua yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos. Olet ikään kuin kuuntelevinasi vaikka todellisuudessa ajattelet huomista työpäivää tai tv-sarjan juonta.
Keskittyminen esimerkiksi ristikkoon tai kutomiseen tekee paasaajalle selväksi, ettei hänen neuvojaan enää kaivata tai ettei niihin ainakaan reagoida.

Astetta lempeämpää on ottaa paremmintietäjän puhe vastaan huumorilla. ”Totta kai äiti tietää tämänkin asian”, voidaan naurahdella sukujuhlissa ja kysyä sitten toisten mielipidettä asiasta. Kun tietää tapaavansa besserwisserin, kannattaa psyykata ennalta itseään. Loppujen lopuksi voit muuttaa vain omaa suhtautumistasi.

4 Ymmärrä. Ainoastaan läheinen henkilö, puoliso tai hyvä työkaveri, voi yrittää muuttaa besserwisserin käytöstä. Vähänkin kaukaisempien huomauttelu saa viisastelijan vain ajattelemaan, että muut ovat kateellisia hänen tietomäärästään.
Läheiseltäkin muutosyritys vaatii hienovaraisuutta. Syytösten sijaan kannattaa kertoa, että on huolissaan hänestä.”Minua suretti ja varmaan sinuakin, kun kukaan ei tullut häissä juttelemaan pöytäämme. Olisiko se voinut johtua siitä, mitä sanoit Kirsi-serkun syntymäpäivillä?”

Jos tilaisuus on tärkeä, etkä onnistu välttelemään kaikkitietävää, voit yrittää ymmärtää häntä. Hän uskoo vakaasti olevansa hyödyksi jakaessaan tietouttaan. On oikeastaan sääli, ettei hän huomaa, kuinka muut hänen seuraansa karsastavat.

Lue lisää Neuvottele pehmeästi ja onnistu

Asiantuntija psykologi Marjo Kokko, Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiö

Sisältö jatkuu mainoksen alla