”Asiahan on nyt niin, että...” Hän on taas vauhdissa: uskoo tietävänsä tämänkin asian paremmin kuin muut. Kuinka saat suunvuoron besserwisseriltä?

1 Tunnista. Besserwisser on päässyt vauhtiin. Kahvipöydässä on kaikille tullut selväksi, että hän tuntee tämänkin päivän puheenaiheen paremmin kuin kukaan muu. Jo elekieli paljastaa joukon viisastelijan: ylimielinen ilme, leuan nosto ja puuskassa olevat kädet kertovat, että pian saamme kuulla, kuinka asiat oikeasti ovat.

Sanamukaisesti besserwisser ”tietää paremmin”: Hän eroaa narsistista, toisesta huomionkerääjästä, siinä ettei hän halua sanomisillaan loukata ketään. Hän yksinkertaisesti on varma siitä, että tuntee asian paremmin kuin muut, ja olisi suorastaan väärin olla opastamatta muita.

Moni besserwisser tietää oikeasti paljon asioita. Hänellä vain on muita suurempi tarve tulla huomioiduksi ja kuulluksi. Hänen itsetuntonsa janoaa arvostusta.

2 Keskeytä. Jos besserwisseriä ei panna aisoihin, muut eivät saa suunvuoroa.
Viisastelijan keskeyttäminen ei ole helppoa mutta se on välttämätöntä, jos muidenkin mielipiteitä halutaan kuulla. Ystävällinen mutta jämäkkä keskeytys tuottaa paremman lopputuloksen kuin tylyys. ”Sinulla tuntuu olevan tästä asiasta paljon tietoa. Minä kerron nyt, mitä ajatuksia minulla on asiasta. Ehkä voimme vielä lopuksi keskustella yhdessä.”

Loukkaantumistaan ei kannata tuoda esiin, ellei viisastelija ole hyvin tuttu. Et luultavasti saa besserwisseriltä ymmärrystä: ”Minähän vain kerron, kuinka asiat todella ovat.”

3 Ohita. Tutun besserwisserin puheisiin turtuu vähitellen. Tutuissa ympyröissä muut voivat vähitellen kääntää selkänsä viisastelijalle ja alkaa keskustella keskenään. Itseään voi suojella ärtymykseltä antamalla besserwisserin puheiden soljua yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos. Olet ikään kuin kuuntelevinasi vaikka todellisuudessa ajattelet huomista työpäivää tai tv-sarjan juonta.
Keskittyminen esimerkiksi ristikkoon tai kutomiseen tekee paasaajalle selväksi, ettei hänen neuvojaan enää kaivata tai ettei niihin ainakaan reagoida.

Astetta lempeämpää on ottaa paremmintietäjän puhe vastaan huumorilla. ”Totta kai äiti tietää tämänkin asian”, voidaan naurahdella sukujuhlissa ja kysyä sitten toisten mielipidettä asiasta. Kun tietää tapaavansa besserwisserin, kannattaa psyykata ennalta itseään. Loppujen lopuksi voit muuttaa vain omaa suhtautumistasi.

4 Ymmärrä. Ainoastaan läheinen henkilö, puoliso tai hyvä työkaveri, voi yrittää muuttaa besserwisserin käytöstä. Vähänkin kaukaisempien huomauttelu saa viisastelijan vain ajattelemaan, että muut ovat kateellisia hänen tietomäärästään.
Läheiseltäkin muutosyritys vaatii hienovaraisuutta. Syytösten sijaan kannattaa kertoa, että on huolissaan hänestä.”Minua suretti ja varmaan sinuakin, kun kukaan ei tullut häissä juttelemaan pöytäämme. Olisiko se voinut johtua siitä, mitä sanoit Kirsi-serkun syntymäpäivillä?”

Jos tilaisuus on tärkeä, etkä onnistu välttelemään kaikkitietävää, voit yrittää ymmärtää häntä. Hän uskoo vakaasti olevansa hyödyksi jakaessaan tietouttaan. On oikeastaan sääli, ettei hän huomaa, kuinka muut hänen seuraansa karsastavat.

Lue lisää Neuvottele pehmeästi ja onnistu

Asiantuntija psykologi Marjo Kokko, Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiö

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.