”Asiahan on nyt niin, että...” Hän on taas vauhdissa: uskoo tietävänsä tämänkin asian paremmin kuin muut. Kuinka saat suunvuoron besserwisseriltä?

1 Tunnista. Besserwisser on päässyt vauhtiin. Kahvipöydässä on kaikille tullut selväksi, että hän tuntee tämänkin päivän puheenaiheen paremmin kuin kukaan muu. Jo elekieli paljastaa joukon viisastelijan: ylimielinen ilme, leuan nosto ja puuskassa olevat kädet kertovat, että pian saamme kuulla, kuinka asiat oikeasti ovat.

Sanamukaisesti besserwisser ”tietää paremmin”: Hän eroaa narsistista, toisesta huomionkerääjästä, siinä ettei hän halua sanomisillaan loukata ketään. Hän yksinkertaisesti on varma siitä, että tuntee asian paremmin kuin muut, ja olisi suorastaan väärin olla opastamatta muita.

Moni besserwisser tietää oikeasti paljon asioita. Hänellä vain on muita suurempi tarve tulla huomioiduksi ja kuulluksi. Hänen itsetuntonsa janoaa arvostusta.

2 Keskeytä. Jos besserwisseriä ei panna aisoihin, muut eivät saa suunvuoroa.
Viisastelijan keskeyttäminen ei ole helppoa mutta se on välttämätöntä, jos muidenkin mielipiteitä halutaan kuulla. Ystävällinen mutta jämäkkä keskeytys tuottaa paremman lopputuloksen kuin tylyys. ”Sinulla tuntuu olevan tästä asiasta paljon tietoa. Minä kerron nyt, mitä ajatuksia minulla on asiasta. Ehkä voimme vielä lopuksi keskustella yhdessä.”

Loukkaantumistaan ei kannata tuoda esiin, ellei viisastelija ole hyvin tuttu. Et luultavasti saa besserwisseriltä ymmärrystä: ”Minähän vain kerron, kuinka asiat todella ovat.”

3 Ohita. Tutun besserwisserin puheisiin turtuu vähitellen. Tutuissa ympyröissä muut voivat vähitellen kääntää selkänsä viisastelijalle ja alkaa keskustella keskenään. Itseään voi suojella ärtymykseltä antamalla besserwisserin puheiden soljua yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos. Olet ikään kuin kuuntelevinasi vaikka todellisuudessa ajattelet huomista työpäivää tai tv-sarjan juonta.
Keskittyminen esimerkiksi ristikkoon tai kutomiseen tekee paasaajalle selväksi, ettei hänen neuvojaan enää kaivata tai ettei niihin ainakaan reagoida.

Astetta lempeämpää on ottaa paremmintietäjän puhe vastaan huumorilla. ”Totta kai äiti tietää tämänkin asian”, voidaan naurahdella sukujuhlissa ja kysyä sitten toisten mielipidettä asiasta. Kun tietää tapaavansa besserwisserin, kannattaa psyykata ennalta itseään. Loppujen lopuksi voit muuttaa vain omaa suhtautumistasi.

4 Ymmärrä. Ainoastaan läheinen henkilö, puoliso tai hyvä työkaveri, voi yrittää muuttaa besserwisserin käytöstä. Vähänkin kaukaisempien huomauttelu saa viisastelijan vain ajattelemaan, että muut ovat kateellisia hänen tietomäärästään.
Läheiseltäkin muutosyritys vaatii hienovaraisuutta. Syytösten sijaan kannattaa kertoa, että on huolissaan hänestä.”Minua suretti ja varmaan sinuakin, kun kukaan ei tullut häissä juttelemaan pöytäämme. Olisiko se voinut johtua siitä, mitä sanoit Kirsi-serkun syntymäpäivillä?”

Jos tilaisuus on tärkeä, etkä onnistu välttelemään kaikkitietävää, voit yrittää ymmärtää häntä. Hän uskoo vakaasti olevansa hyödyksi jakaessaan tietouttaan. On oikeastaan sääli, ettei hän huomaa, kuinka muut hänen seuraansa karsastavat.

Lue lisää Neuvottele pehmeästi ja onnistu

Asiantuntija psykologi Marjo Kokko, Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiö

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.