Kävelevä aikapommi. Sellaisen kuvan tyypin 2 diabeteksesta eli aikuistyypin diabeteksesta saa, kun tutustuu sen aiheuttamiin tuhoihin elimistössä. Kun tiedät vaarat, niitä on helpompi motivoitua torjumaan. Aloita vaikka päivittäisestä kävelylenkistä.

Aivot

Diabeetikko saa aivohalvauksen todennäköisemmin kuin muut, sillä korkea veren sokeripitoisuus on haitaksi verisuonille. Aivoverisuonten tukkeumia tai vuotoja voi ehkäistä huolehtimalla sokeritasapainosta sekä hoitamalla verenpainetta ja kolesterolia.

Silmät

Suuri verensokeripitoisuus vahingoittaa pieniä hiussuonia, minkä seurauksena voi olla silmänpohjan verkkokalvosairas, retinopatia. Diabeetikon silmänpohjat tuleekin tutkia säännöllisesti muutosten toteamiseksi. Hyvä sokeritasapaino voi estää retinopatian tai ainakin hidastaa sen etenemistä.

Suu ja hampaat

Bakteerit viihtyvät makeassa, siksi diabeetikko saa muita herkemmin suusairauksia. Suun puhtaudesta ja säännöllisistä hammaslääkärikäynneistä kannattaa siis pitää kiinni. Hampaita vaanivat mm. ientulehdus, kiinnityskudosten sairaudet ja reikiintyminen erityisesti ienrajassa. Lisäksi diabeetikon suun limakalvot kuivuvat ja hänelle voi tulla suupoltetta, sieni-infektioita tai punajäkälää.

Sydän

Metabolinen oireyhtymä ja korkea paha LDL-kolesteroli ovat sydämelle valtavia rasitteita: riski saada sydäninfarkti on suuri. Sepelvaltimotauti on diabeetikoilla yleinen ja sen ennuste on huonompi kuin muilla. Liikkumalla puoli tuntia päivässä riski pienenee.

Munuaiset

Diabeetikon munuaisia uhkaa nefropatia. Se on sairaus, jossa virtsaan erittyy liikaa valkuaista. Pitkään jatkuessaan se voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan ja keinomunuaisen tarpeeseen. Nefropatian hoidossa ensisijalla on verensokerin ja verenpaineen laskeminen.

Maksa

Rasvamaksasta puhutaan, kun maksasoluihin kertyy runsaasti rasvaa. Rasva heikentää maksan insuliiniherkkyyttä ja nostaa verensokeriarvoja. Se voi johtaa maksakirroosiin ja maksasiirron tarpeeseen, se myös lisää sydän- ja verisuonitautien vaaraa. Rasvamaksan hoitoon ei ole lääkettä, mutta pienikin painonpudotus parantaa maksa-arvoja.

Vatsarasva

Joillakin ylimääräiset kalorit kertyvät luultavasti perinnöllisistä syistä vatsaontelon sisään, puhutaan vyötärölihavuudesta tai omenalihavuudesta. Tällaisille henkilöille kehittyy muita herkemmin metabolinen oireyhtymä. Hyvä uutinen on, että laihduttaessa rasva katoaa ensin vyötäröltä.

Haima

Insuliinia tuottavat saarekesolut sijaitsevat haimassa. Tyypin 2 diabeteksessa haima ei jaksa tuottaa riittävästi insuliinia, mutta se ei kuitenkaan koskaan lopu kokonaan, kuten tyypin 1 diabeteksessa. Insuliinihoidosta on merkittävää hyötyä molemmissa diabeteksen muodoissa.

Hermot

Veren suuri sokeripitoisuus vaurioittaa hermostoa ja voi laukaista ääreishermoston sairauden, neuropatian. Se aiheuttaa särkyjä ja tunnottomuutta etenkin jaloissa, mutta myös ripulia tai oksentelua, huimausta, impotenssia ja pinneoireita. Sokeritasapainosta huolehtimisen lisäksi potilas hyötyy tupakan ja alkoholin välttämisestä.

Lihakset

Säännöllinen liikunta lisää lihaskudoksen insuliiniherkkyyttä ja sokerinkulutusta sekä parantaa metaboliseen oireyhtymään liittyviä rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä. Lisäksi liikunta tukee painonpudotusta ja laskee verenpainetta.

Jalat

Jalkahaava on diabeetikkojen yleinen vaiva, joka syntyy jalkojen kuormituksesta ja kudosten heikentyneestä nestekierrosta. Jalkojen asentovirheet, hiertymät ja sieni-infektiot tulee hoitaa hyvin. Jalkojen verenkiertohäiriö voi laukaista perifeerisen valtimotaudin, jota kutsutaan katkokävelyksi.

Asiantunijana professori Hannele Yki-Järvinen HYKSistä.

Lue lisää

Diabeteksesta voi parantua

Tietoa verensokerista

Munuaistauti kiinni ajoissa.

Hyvän hoidon askeleet

  1. Tee puolen tunnin kävelylenkki joka päivä. Pyydä kaveri mukaan.
  2. Syö välipalaksi hedelmä tai kuppi marjoja. Muista ruisleipä!
  3. Jos tupakoit, hae tukea lopettamiseen.
  4. Vaihda maito rasvattomaan, leipärasva pehmeäksi ja juusto kevyempään tai vähärasvaiseen leikkeleeseen.
  5. Tarkista ostamasi leivän suolapitoisuus, vähäsuolaisessa on suolaa alle 0,7g /100 g.
  6. Mieti mikä on tärkeää ja mistä voit luopua.
  7. Anna löytämäsi aika läheisille.
  8. Kiitä, kannusta ja välitä.
  9. Nauti Suomen kauniista luonnosta aina kun voit.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.