Olen 16-vuotias tyttö, ja kärsin tubulaarisista rinnoista (ns. ketunnenistä). Muuten olen täysin sujut kroppani kanssa, mutta nämä aiheuttavat minulle todella todella paljon harmia. Kuukautiseni alkoivat jo 10-vuotiaana, joten rintani eivät enää kasva. Mitä voin tehdä? Luin että julkisellakin puolella voi saada leikkauksia, onko näin? Nämä todellakin musertavat niin itsetuntoni kuin myös sauna- ja uimahallireissut eikä alastomuus poikaystävän kanssa tunnu hyvältä, vaikka hän onkin sujut tämän asian kanssa.

Naisen rintojen muoto vaihtee. Tubulaarisilla rinnoilla tarkoitetaan putkimaisia rintoja, joiden tyvi on kehittymätön ja nännipihat puolestaan usein hyvinkin suuret. 

Rinnat ovat usein epäsymmetriset. Rinta voi olla todellakin erikoisen näköinen ja aiheuttaa ongelmia naiselle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Julkisen terveydenhuollossa hoidetaan vain selkeästi sairauden tai kehityshäiriön kriteerit täyttäviä tilanteita. Tubulaariset rinnat ovat yksi tällainen kehityshäiriö, joskin sitä esiintyy eriasteisena. Vain selkeä epämuodostuma kannattaa korjata kirurgisesti. Asiassa pitää punnita toimenpiteen odotettavissa oleva hyöty ja siihen liittyvät haitat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysyjän kannattaa hakeutua terveysasemalle tai kouluterveydenhuollon vastaanotolle ja pyytää lähetettä lähisairaalan plastiikkakirurgille. Hän arvioi tilanteen, kertoo leikkausmahdollisuuksista ja neuvoo, miten kannattaa edetä, jos ollenkaan. 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla