Olivatpa rintasi pienet tai isot, pidät niistä parhaiten huolta, kun huolehdit muunkin kehosi kunnossa.

Rintasi ovat sinun mutta jostain olet ne perinyt.
– Äidillä ja tyttärellä on usein samantapaiset rinnat, mutta yhtä lailla nainen voi periä rintojen koon ja mallin isän suvusta. Geenimme kun tulevat puoliksi äidiltä, puoliksi isältä, toteaa naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri Ritva Hurskainen Hyvinkään sairaalasta.

Rintojen kasvu alkaa murrosiässä, kun naishormoni estrogeenin erittyminen alkaa. Rintojen kasvu useimmiten pysähtyy kuukautisten alkamiseen.
Rintojen muovautuminen jatkuu kuitenkin läpi elämän. Painonmuutokset vaikuttavat rintojen kokoon. Raskausaikana rintakudos laajenee estrogeenimäärän noustessa. Imetys kasvattaa rintoja entisestään, kun ne täyttyvät maidolla. Rinnat palaavat entiselleen – tai lähes entiselleen – muutama kuukausi imetyksen loppumisen jälkeen.

Hyvä ryhti kaunistaa

Perimän lisäksi rintojen kokoon ja hyvinvointiin vaikuttavat elämäntapamme. Runsas ylipaino lisää kehon rasvamäärää, josta osa kertyy rintoihin. Liikunta yhdistettynä terveelliseen ruokavalioon pitää kokonaisrasvamäärän kurissa – myös rinnoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Synnyttäneillä naisilla on usein isommat rinnat kuin synnyttämättömillä. Kiinteyttä saa säännöllisellä rintalihasten jumpalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Myös ryhti vaikuttaa: mitä ryhdikkäämpi on, sitä kauniimmilta rinnat näyttävät, Hurskainen sanoo.

Iän myötä rinnat laskeutuvat alemmaksi. Sama painovoiman vaikutus näkyy kaikkialla kehossamme vaihdevuosi-iässä, kun estrogeenimäärä alkaa pienentyä. Hormonaaliset syyt ohjaavat rasvat kertymään naisen keskivartalolle, ei enää niinkään rintoihin.

Tunne rintasi

Elämäntavoilla voi vähentää riskiä sairastua rintasyöpään. Ylipaino, vähäinen liikunta, tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö lisäävät sairastumisvaaraa.

– Myös pitkään jatkuva hormonikorvaushoito lisää jonkin verran rintasyövän vaaraa, mutta yhtä paljon sitä nostaa runsas ylipaino, Hurskainen muistuttaa.
Vuosittain 4 000 suomalaista sairastuu rintasyöpään. Heistä neljännes on alle 50-vuotiaita, neljännes 50–59-vuotiaita ja puolet yli 60-vuotiaita.

50–69-vuotiaat suomalaisnaiset saavat kutsun mammografiaan. Alle 50-vuotiaita Hurskainen neuvoo käymään mammografiassa, jos lähisukulaisilla on rintasyöpää, jos rinnoista on löytynyt jotain epäilyttävää tai niitä on hankala tutkia.

Mammografia löytää kasvaimet parhaimmin yli 50-vuotiaalta. Sitä ennen se ei ole yhtä tarkka tutkimusmenetelmä.

Suuren osan rintasyövistä löytää nainen itse. Hurskainen tutkii aina vastaanotolla rinnat ja kehottaa jatkamaan tarkkailua kotona. Paras aika tutkimiseen on kuukautisten jälkeen, kun rintakudos on tasaista eikä arista.

Hyvät sellaisinaan

Kun elämäntavat ovat kunnossa, normaalit ja terveet rinnat eivät juuri hoitoa tarvitse. Jos iho on kuiva, koko keho tarvitsee rasvausta. Erityisiä rintavoiteita Hurskainen pitää turhina.

Joillakin ongelmana ovat kuivat nännipihat. Niiden hoitamiseen käy dekspantenolia sisältä voide tai kuivan ihon hoitoöljy.

Rintojen suurennus- ja pienennysleikkauksiin Hurskainen suhtautuu varauksella: luonto on luonut niin isoja kuin pieniä rintoja, eivätkä toiset ole toisia paremmat. Pienennysleikkaus helpottaa niitä, joilla raskas taakka aiheuttaa niska- tai päänsärkyjä tai joiden on vaikea löytää tarpeeksi tukevia liivejä.

Suurennusleikkausta voi harkita, jos toinen rinta on jäänyt kehittymättä tai se on jouduttu leikkaamaan pois. Rintojen suurentamisesta on tullut villitys, josta haaveilevat jo 15-vuotiaat tytötkin.

– Pahinta on, että jotkut vanhemmatkin menevät mukaan tähän hullutukseen. On äitien ja isien tehtävä kasvattaa lapset niin, että he hyväksyvät itsensä sellaisina kuin ovat.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, vastuualuejohtaja Ritva Hurskainen Hyvinkään sairaalasta.

Lue lisää:
Rintoihin sattuu, mikä auttaa?
Nännien kosketusarkuuden syy?

Rinnat pienemmiksi

  • Leikkauksia tehdään sekä julkisella että yksityisellä puolella.
  • Ratkaisevia rinnan koko (mitta kaulakuopasta nänniin), niska- ja hartiaoireet, toimintakyvyn rajoittuminen sekä painoindeksi.
  • Rinnoista poistetaan rauhaskudosta, rasvaa ja ihoa. Kokoero korjataan.
  • Leikkauksesta jää aina arpia, jotka vaalenevat ajan myötä.
  • Tukiliivejä pidetään ympäri vuorokauden kuukauden ajan.
  • Rinnat muotoutuvat useita kuukausia leikkauksen jälkeen, lopputarkastus 6-12 kuukauden kuluttua.
  • Imettäminen ei pienennyksen jälkeen yleensä onnistu.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla