Se, kuinka terve olet, näkyy silmistäsi. Moni sairaus löytyy ensimmäisenä silmän verkkokalvolta. Jos näkö heikkenee yllättäen, on jo kiire hoitoon.

Milloin viimeksi kävit silmälääkärissä? Jos et muista, mene jo. Vaikka näkösi olisi hyvä, silmänpohjasta ja verkkokalvolta voi löytyä merkkejä monesta piilevästä sairaudesta, kuten diabeteksesta, verenpainetaudista tai melanoomasta. Muutokset kehittyvät vaivihkaa ja ovat alkuun oireettomia, joten et huomaa niitä itse.

— Silmä on ainut paikka, josta voi suoraan nähdä valtimoiden ja laskimoiden kunnon ilman kirurgiaa tai kameroita, vahvistaa silmätautien erikoislääkäri Kati Ranta Mikkelin keskussairaalasta.

Pelkkä optikolla käynti ei riitä, sillä vain silmälääkäri tekee perusteellisen silmänpohjan tutkimuksen: tutkii mustuaisen, silmän etuosat ja verkkokalvon verisuoniston, jossa mahdolliset muutokset usein näkyvät.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

— Seulonnoissa löytyy paljon muutoksia oireettomilta ja heidät saadaan ajoissa hoitoon. Silmälääkärillä tulisi käydä kuten gynekologilla tai hammashuollossa, vähintään parin vuoden välein, Ranta sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

HETI LÄÄKÄRIIN, JOS...

Mikäli näkö heikkenee äkillisesti toisesta silmästä tai tulee kaksoiskuvia, kannattaa lähteä lääkäriin.

Silmien kunto pitää tarkistuttaa myös, jos näkökentässä suorat viivat alkavat näyttää vääristyneiltä tai näkökenttään tulee sokeita pisteitä.

Samanaikaisesti molempiin silmiin tulevat oireet johtuvat harvoin silmistä. Silloin on useimmiten kyse yleistilaan liittyvästä reaktiosta: esimerkiksi jos matalan verenpaineen takia nousee nopeasti ylös, silmissä sumenee.

Mutta jos vain toinen silmä alkaa oirehtia esimerkiksi niin, ettei ykskaks näekään enää lukea tai silmä alkaa kipuilla, syy on tutkittava.

— Lääkäriin on hyvä mennä, vaikka oire olisi ohimenevä. Näön sumeneminen voi olla merkki siitä, että silmässä on verenkiertohäiriö, Kati Ranta sanoo.

Äkillinen näön menetys, joka toistuu säännöllisesti ja menee itsellään ohi, pitää myös tutkituttaa. Sekin voi kieliä silmän verenkiertohäiriöstä, joka puolestaan voi johtaa aivoverenkiertohäiriöön.

Lue lisää
Aurinkolasit päähän näön vuoksi
Kilpirauhanen kuntoon

Sisältö jatkuu mainoksen alla