
Luultua useamman sydän- tai aivoinfarktin syy löytyy sairaasta suusta. Hampaiden kiinnityskudossairaus parodontiitti luo vaarallisille bakteereile suuhun otolliset olosuhteet ja suoran reitin elimistöön. Ahkera hampaiden hoito suojaa siten sydäntäkin.
Kaikkihan me tiedämme, mikä sydän- tai aivoinfarktin aiheuttaa. Tupakointi, korkea verenpaine, vyötärörasva, diabetes ja kohonnut kolesteroli selittävät kuitenkin vain 60 prosenttia sydän- ja verisuonisairauksista.
Loput neljäkymmentä on seurausta vähemmän tunnetuista riskitekijöistä, kuten elimistön kroonisista infektioista eli pitkittyneistä tulehduksista. Sellaisia ovat esimerkiksi keuhkoklamydia sekä hampaiden kiinnityskudossairaus parodontiitti.
– Parodontiitti on piilevä, mutta yllättävän yleinen suuvaiva, sanoo hammaslääketieteen tohtori Susanna Paju.
THL on arvioinut, että jopa 64 prosentilla suomalaisista aikuisista on parodontiittiin liittyviä yli neljä millimetriä syventyneitä ientaskuja ja jopa viidenneksellä vaikea-asteinen tauti, jonka merkkinä yli 6 milliä syviä ientaskuja.
Ikenestä verenkiertoon
Kun hampaiden kiinnityskudokset alkavat tuhoutua ja ientaskut syventyä, suussa olevat bakteerit pääsevät helpommin verenkiertoon. Elimistössä ne aiheuttavat uusia tulehduksia ja erittävät myrkkyjä eli toksiineja. Myrkyt tuhoavat kudoksia.
Tulehdukset ja toksiinit altistavat ihmisen muun muassa sydäninfarktille, aivoinfarktille, ohimenevälle aivoverenkiertohäiriölle TIA:lle sekä aivoverenvuodolle.
Suubakteerien ja sydän- ja verisuonisairauksien välisen yhteyden havaitsi ensimmäisenä suomalainen tutkijaryhmä parikymmentä vuotta sitten. Akatemiatutkija Pirkko Pussinen löysi yhteyden parodontiittibakteerien ja sepelvaltimotaudin välillä.
Yksi parodontiitin tärkeimmistä aiheuttajista, Porphyromonas gingivalis, on osasyyllinen myös aivohalvaukseen niillä potilailla, joilla on jo jokin sydänsairaus. Parodontiittia aiheuttavien bakteereiden perimäainesta DNA:ta on löydetty ahtautuneista verisuonten seinämistä.
Sydänsairauksienkin taustalla on tulehdus eli infektio. Siispä tutkijat ovat olleet kiinnostuneita siitä, voisiko sydänkohtauksia estää antibiooteilla.
– Omassa tutkimusryhmässäni olemme saaneet selville, että antibiootti voisi ehkäistä uusiutuvia kohtauksia, mutta itse hampaiden kiinnityskudossairaus, parodontiitti, pilaa antibiootin edullisen vaikutuksen, Paju kertoo.
Hyvä suuhygienia ehkäisee
Krooninen parodontiitti on hitaasti etenevä infektio. Se tulee esiin usein kolmen-neljänkympin tietämillä. Taudin aiheuttavat suun omat mikrobit, joiden tasapaino on jostakin syystä järkkynyt.
Susanna Pajun mukaan parasta olisi taudin ennaltaehkäisy, jotta bakteerit eivät pääsisi tuhoamaan ikeniä, hampaistoa sekä sydämen terveyttä.
Hampaiden huolellinen ja aamuin illoin tehtävä harjaus, hammasvälien puhdistus kerran päivässä, happamien mehujen ja virvoitusjuomien välttäminen sekä säännöllinen hammaslääkärissä käynti pitävät hampaat ja ikenet kunnossa.
Etenkin hampaisiin kertyvä plakki on haitallista. Yhdessä kuutiomillimetrissä plakkia on noin sata miljoonaa bakteeria: se toimii taudinaiheuttajien varastona.
– Suubakteereita voi joutua muualle elimistöön myös syljen mukana, jos sitä kulkeutuu alempiin hengitysteihin ja keuhkoihin. Suubakteereita löytyy myös poskionteloista ja välikorvasta, Paju kertoo.
Verenvuoto paljastaa
Krooninen parodontiitti on usein oireeton. Potilas hakeutuu ienongelmiensa takia hoitoon tavallisesti vasta sitten, kun hampaat jo heiluvat.
– Potilas ei hevin tiedosta tautia. Jos parodontiitti saa edetä rauhassa, loppujen lopuksi hampaat irtoavat. Varsinkin tupakoitsijoilla parodontiitti voi edetä pitkällekin piilevänä, koska tupakoitsijoiden ikenet eivät useinkaan vuoda verta.
Ensimmäinen oire parodontiitista on useimmiten juuri verenvuoto hampaita harjatessa. Harvemmin on kipuja ikenissä. Jos taudin saa hoitoon tässä vaiheessa, jolloin vasta ien oireilee, se on parannettavissa. Ien tervehtyy ennalleen, kun hampaan pinnalla oleva plakki pidetään poissa ja bakteerien aiheuttama ärsytys lakkaa.
– Kannattaa opetella kysymään omalta hammaslääkäriltään hammastarkastuksen yhteydessä, ovatko ikenet ja hampaan kiinnityskudokset kunnossa. Kiinnityskudostulehdusten löytyminen ajoissa on tärkeää myös potilaan sydämelle ja aivoille, Paju vinkkaa.
Hammaskivi pois
Entäpä sitten parodontiitin hoito? Susanna Pajun mukaan tauti ei niin sanotusti parane mutta hoidettuna pysähtyy.
– Lievemmissä tautimuodoissa riittää hammaslääkärin tai suuhygienistin tekemä hammaskiven poisto ja se, että potilaalle opetetaan hampaiden oikea omahoito. Jatkossa potilas on siis itse vastuussa siitä, että tauti ei uusiudu.
Vakavammissa parodontiittitapauksissa hammaskivi poistetaan puudutuksessa ja joskus tarpeen ovat huonojen hampaiden poisto, jopa ienleikkaukset.
– Hammas ei kiinnity uudelleen eikä ien kasva takaisin entiselleen. Mitä enemmän kudosta on menetetty, sitä huonompi on ennuste. Mutta jos tauti havaitaan varhain ja tulehdus saadaan pysäytettyä, on hoidon lopputulos lähes aina onnistunut.
Hammaslääkäri Susanna Pajun mukaan tärkeintä hoidon onnistumiselle on, että potilas osaa ja jaksaa puhdistaa hampaansa ja hampaiden välit huolellisesti ja päivittäin.
–Omatoiminen suuhygienia on avainasemassa suun- ja sydänterveyden ylläpitämisessä. Seurantaa tietysti vaaditaan, usein lopun ikää. Tupakointi heikentää hoitotuloksia, joten tupakoinnin lopettaminen kannattaa tästäkin syystä.
Tulehdus suusta sydämeen
- Suun bakteerikanta muuttuu, taudinaiheuttajat lisääntyvät, muodostuu syventyneitä ientaskuja, jotka tulehtuneina vuotavat verta. Suussa on hampaan kiinnityskudosta tuhoava tulehdus, parodontiitti.
- Infektio leviää verenkierron välityksellä sydämeen, taudinaiheuttajat vauhdittavat verisuonitaudeille altistavia muutoksia, jopa kiinnittyvät valtimon sisäpintaan. Se ahtautuu ja tulehtuu. Seurauksena on sepelvaltimotauti.
Estä parodontiitti
- Lopeta tupakointi.
- Harjaa hampaat aamuin illoin.
- Käytä hammaslankaa päivittäin.
- Rytmitä ruokailu, älä latki juomia pitkin päivää.
- Käy säännöllisesti hammaslääkärillä ja suuhygienistillä.
Harmillisesti hyvän tekstin loppuun olikin lipsahtanut ohje hammaslangan käytöstä ikenien terveyden edistämisessä. Lanka estää tehokkaasti ainoastaan reikiä. Parodontiittia / ientulehdusta ehkäisee parhaiten ohut , nailonharjaksinen hammasväliiharja. Väliharjaa on useita kokoja, joten anna hammaslääkärisi sovittaa sinulle sopiva/sopivat harjat. Käytä sen jälkeen sähköhammasharjan lisäksi ainoastaan niitä, ja saat takuulla terveet ikenet!
. Nykyään valtaeliitti ei hengettomyydessään pysty enää muuhun ku pelottelemaan ihmisiä. Toki parodontiitti on tosiasia mutta kun sitä ei aina pysty estämään vaikka harjais vimmatusti. Ja lopulta kohtalona on kuitenkin kuten Eino Leino totes:"Maa maahan jää, mut sielu lentää tulena taivahalle."