Luultua useamman sydän- tai aivoinfarktin syy löytyy sairaasta suusta. Hampaiden kiinnityskudossairaus parodontiitti luo vaarallisille bakteereile suuhun otolliset olosuhteet ja suoran reitin elimistöön. Ahkera hampaiden hoito suojaa siten sydäntäkin.

Kaikkihan me tiedämme, mikä sydän- tai aivoinfarktin aiheuttaa. Tupakointi, korkea verenpaine, vyötärörasva, diabetes ja kohonnut kolesteroli selittävät kuitenkin vain 60 prosenttia sydän- ja verisuonisairauksista.

Loput neljäkymmentä on seurausta vähemmän tunnetuista riskitekijöistä, kuten elimistön kroonisista infektioista eli pitkittyneistä tulehduksista. Sellaisia ovat esimerkiksi keuhkoklamydia sekä hampaiden kiinnityskudossairaus parodontiitti.

– Parodontiitti on piilevä, mutta yllättävän yleinen suuvaiva, sanoo hammaslääketieteen tohtori, yliopistonlehtori Susanna Paju Helsingin yliopiston hammaslääketieteen laitokselta.

Kansanterveyslaitos on arvioinut, että jopa 64 prosentilla suomalaisista aikuisista on parodontiittiin liittyviä yli neljä millimetriä syventyneitä ientaskuja ja jopa viidenneksellä vaikea-asteinen tauti, jonka merkkinä yli 6 milliä syviä ientaskuja.

Ikenestä verenkiertoon

Kun hampaiden kiinnityskudokset alkavat tuhoutua ja ientaskut syventyä, suussa olevat bakteerit pääsevät helpommin verenkiertoon. Elimistössä ne aiheuttavat uusia tulehduksia ja erittävät myrkkyjä eli toksiineja. Myrkyt tuhoavat kudoksia.

Tulehdukset ja toksiinit altistavat ihmisen muun muassa sydäninfarktille, aivoinfarktille, ohimenevälle aivoverenkiertohäiriölle TIA:lle sekä aivoverenvuodolle.

Suubakteerien ja sydän- ja verisuonisairauksien välisen yhteyden havaitsi ensimmäisenä suomalainen tutkijaryhmä parikymmentä vuotta sitten. Akatemiatutkija Pirkko Pussinen löysi yhteyden parodontiittibakteerien ja sepelvaltimotaudin välillä.

Yksi parodontiitin tärkeimmistä aiheuttajista, Porphyromonas gingivalis, on osasyyllinen myös aivohalvaukseen niillä potilailla, joilla on jo jokin sydänsairaus. Parodontiittia aiheuttavien bakteereiden perimäainesta DNA:ta on löydetty ahtautuneista verisuonten seinämistä.

Sydänsairauksienkin taustalla on tulehdus eli infektio. Siispä tutkijat ovat olleet kiinnostuneita siitä, voisiko sydänkohtauksia estää antibiooteilla.

– Omassa tutkimusryhmässäni olemme saaneet selville, että antibiootti voisi ehkäistä uusiutuvia kohtauksia, mutta itse hampaiden kiinnityskudossairaus, parodontiitti, pilaa antibiootin edullisen vaikutuksen, Paju kertoo.

Hyvä suuhygienia ehkäisee

Krooninen parodontiitti on hitaasti etenevä infektio. Se tulee esiin usein kolmen-neljänkympin tietämillä. Taudin aiheuttavat suun omat mikrobit, joiden tasapaino on jostakin syystä järkkynyt.

Susanna Pajun mukaan parasta olisi taudin ennaltaehkäisy, jotta bakteerit eivät pääsisi tuhoamaan ikeniä, hampaistoa sekä sydämen terveyttä.

Hampaiden huolellinen ja aamuin illoin tehtävä harjaus, hammasvälien puhdistus kerran päivässä, happamien mehujen ja virvoitusjuomien välttäminen sekä säännöllinen hammaslääkärissä käynti pitävät hampaat ja ikenet kunnossa.

Etenkin hampaisiin kertyvä plakki on haitallista. Yhdessä kuutiomillimetrissä plakkia on noin sata miljoonaa bakteeria: se toimii taudinaiheuttajien varastona.

–?Suubakteereita voi joutua muualle elimistöön myös syljen mukana, jos sitä kulkeutuu alempiin hengitysteihin ja keuhkoihin. Suubakteereita löytyy myös poskionteloista ja välikorvasta, Paju kertoo.

Verenvuoto paljastaa

Krooninen parodontiitti on usein oireeton. Potilas hakeutuu ienongelmiensa takia hoitoon tavallisesti vasta sitten, kun hampaat jo heiluvat.

– Potilas ei hevin tiedosta tautia. Jos parodontiitti saa edetä rauhassa, loppujen lopuksi hampaat irtoavat. Varsinkin tupakoitsijoilla parodontiitti voi edetä pitkällekin piilevänä, koska tupakoitsijoiden ikenet eivät useinkaan vuoda verta.

Ensimmäinen oire parodontiitista on useimmiten juuri verenvuoto hampaita harjatessa. Harvemmin on kipuja ikenissä. Jos taudin saa hoitoon tässä vaiheessa, jolloin vasta ien oireilee, se on parannettavissa. Ien tervehtyy ennalleen, kun hampaan pinnalla oleva plakki pidetään poissa ja bakteerien aiheuttama ärsytys lakkaa.

–?Kannattaa opetella kysymään omalta hammaslääkäriltään hammastarkastuksen yhteydessä, ovatko ikenet ja hampaan kiinnityskudokset kunnossa. Kiinnityskudostulehdusten löytyminen ajoissa on tärkeää myös potilaan sydämelle ja aivoille, Paju vinkkaa.

Hammaskivi pois

Entäpä sitten parodontiitin hoito? Susanna Pajun mukaan tauti ei niin sanotusti parane mutta hoidettuna pysähtyy.

– Lievemmissä tautimuodoissa riittää hammaslääkärin tai suuhygienistin tekemä hammaskiven poisto ja se, että potilaalle opetetaan hampaiden oikea omahoito. Jatkossa potilas on siis itse vastuussa siitä, että tauti ei uusiudu.

Vakavammissa parodontiittitapauksissa hammaskivi poistetaan puudutuksessa ja joskus tarpeen ovat huonojen hampaiden poisto, jopa ienleikkaukset.

– Hammas ei kiinnity uudelleen eikä ien kasva takaisin entiselleen. Mitä enemmän kudosta on menetetty, sitä huonompi on ennuste. Mutta jos tauti havaitaan varhain ja tulehdus saadaan pysäytettyä, on hoidon lopputulos lähes aina onnistunut.

Hammaslääkäri Susanna Pajun mukaan tärkeintä hoidon onnistumiselle on, että potilas osaa ja jaksaa puhdistaa hampaansa ja hampaiden välit huolellisesti ja päivittäin.

–Omatoiminen suuhygienia on avainasemassa suun- ja sydänterveyden ylläpitämisessä. Seurantaa tietysti vaaditaan, usein lopun ikää. Tupakointi heikentää hoitotuloksia, joten tupakoinnin lopettaminen kannattaa tästäkin syystä.

Tulehdus suusta sydämeen

  1. Suun bakteerikanta muuttuu, taudinaiheuttajat lisääntyvät, muodostuu syventyneitä ientaskuja, jotka tulehtuneina vuotavat verta. Suussa on hampaan kiinnityskudosta tuhoava tulehdus, parodontiitti.
  2. Infektio leviää verenkierron välityksellä sydämeen, taudinaiheuttajat vauhdittavat verisuonitaudeille altistavia muutoksia, jopa kiinnittyvät valtimon sisäpintaan. Se ahtautuu ja tulehtuu. Seurauksena on sepelvaltimotauti.

Lue lisää sydänoireista.

Estä parodontiitti

  • Lopeta tupakointi.
  • Harjaa hampaat aamuin illoin.
  • Käytä hammaslankaa päivittäin.
  • Rytmitä ruokailu, älä latki juomia pitkin päivää.
  • Käy säännöllisesti hammaslääkärillä ja suuhygienistillä.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.