Miehen haluttomuus voi kieliä testosteronivajeesta. Ja se on helppo korjata.

 ’’Kulta, nyt ei oikein huvita.” Nämä sanat sanoo pedissä yhä useammin mies. Ja kun mies kieltäytyy seksistä, nainen tulkitsee sen helposti niin, ettei kumppani enää halua häntä. Harhaluulo!

Haluttomuus ei välttämättä ole seksin torjumisen syy, vaan oire. Torjuvaksi muuttunut siippa voi kärsiä testosteronivajeesta, joka on miehillä luultua yleisempi ongelma. Vaiva jää kuitenkin usein diagnosoimatta, sillä sitä on vaikea tunnistaa.

— Oireet alkavat yleistyä 40 ikävuoden jälkeen. Ne ovat usein epämääräisiä ja voivat olla samankaltaisia kuin monissa perus­sairauksissa: masentuneisuutta, lihasvoiman ja -massan vähentymistä tai uniongelmia, dosentti Antti Perheentupa sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Selkein — ja parisuhdetta kalvavin — oire on erektiokyvyn heikentyminen. Ei nouse enää. Ei, vaikka miten haluttaisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Testosteronin puutos on onneksi helppo selvittää verikokeella. Jos hormoniarvot ovat alhaiset, erektiokyky voidaan yleensä palauttaa testosteronikorvaushoidolla. Usein se lisää myös peniksen tuntoherkkyyttä, vahvistaa lihasmassaa ja nostaa mielialaa.

— Mitä huonompi tilanne on, sitä selkeämpi on hoidon hyöty, Perheentupa sanoo.

Testosteronihoitoa saa Suomessa 7 200 miestä. On kuitenkin arvioitu, että siitä voisi hyötyä jopa 20 000 miestä. Hoidon tarpeen arviointi vaatii lääkärikäynnin. Moni mies hakeutuukin vastaanotolle kumppaninsa kannustamana.

— Ylipaino on osasyy testosteroni­vajeeseen. Miesten tulisi päästä eroon sohvaperuna-kaukosäädin-keskiolut-arjestaan ja oppia huoltamaan itseään, Perheentupa sanoo.

Lue lisää Seksipulmista

  • on sairastanut eturauhas- tai rintasyövän.
  • veren PSA- tai punasoluarvo on suurentunut.
  • kärsii hoitamattomasta uniapneasta.
  • sairastaa sepelvaltimotautia.

Testosteroni on hormoni joka ylläpitää terveyttä ja antaa motivaatiota. Testosteroni myös kohentaa muistia ja oppimiskykyä. Se on myös tekijä lihasmassan ylläpidossa ja hiusten kasvussa. Se vaikuttaa luiden tiheyteen ja punasolutuotantoon. Raskaita painoja nostamalla saa konttorirotan testosteronitasot nostettua normaalitasolle. Jos elimistö ei muodosta testosteronia niin se toinen vaihtoehto on että muodostuu stressihormoni kortisolia ja ylimääräistä estrogeenia. Varsinkaan miehille (ja myös naisille) tämä toinen reitti ei ole hyväksi. Tuloksena on lihasheikkous, nivelrikot, lihavuus, laihuus yms. sairauksia joita sitten lääkitään erivärisillä pillereillä ja sairaslomilla.

http://www.terve.fi/testosteroni

 

 

Ylipaino voi haitata nuorten miesten seksuaalista kehitystä ja vaikuttaa heidän lisääntymiskykyynsä. Tuoreessa amerikkalaistutkimuksessa ylipainoisten nuorten testosteronitasot olivat puolet alhaisemmat kuin normaalipainoisilla nuorilla.

 

Jos testosteronitasot säilyvät näin alhaisina läpi koko teini-iän, tutkijoiden mukaan on olemassa todellinen vaara, että heistä kehittyy impotentteja ja lisääntymiskyvyttömiä aikuisia.

 

Löydön teki sama Buffalon yliopiston ryhmä, joka havaitsi, että aikuisilla ylipainoisilla ja tyypin 2 diabeetikoilla testosteronitasot ovat huomattavasti alentuneet.

 

Nyt julkaistu tutkimus on kuitenkin ensimmäinen, jossa lihavuuden ja testosteronin yhteyttä on tutkittu 14–20-vuotiailla pojilla. Tulokset osoittivat, että ylipainoisilla pojilla oli noin 50 prosenttia vähemmän testosteronia kuin normaalipainoisilla pojilla. Koska testosteroni ohjaa poikien sukupuolista kypsymistä, näin alhaiset testosteronitasot voivat vaikuttaa haitallisesti seksuaalisten toimintojen kehittymiseen, tutkijat sanovat.

 

Liika sisäelinrasva nostaa estrogeenitasoja ja alentaa testosteronitasoja.

 

Painon pudottamisen paremman ravinnon ja liikunnan avulla uskotaan palauttavan testosteronitasot normaaliksi.

http://www.hs.fi/elama/Tutkimus+Ylipainoisilla+pojilla+h%C3%A4lytt%C3%A4v%C3%A4n+alhaiset+testosteronitasot/a1305608818080

 

Tuoreen itävaltaistutkimuksen mukaan veren D-vitamiinipitoisuus kulkee käsi kädessä testosteronipitoisuuden kanssa. 

http://manninen-nutraceuticals.blogspot.fi/2010/01/d-vitamiini-ja-testosteroni.html

 

Riittävä D-vitamiinin saanti lisää miesten testosteronia

http://terveyshymy.fi/tohtori-tolonen/d-vitamiini-lisaa-miesten-testosteronia

 

Testosteronipitoisuudet alenevat usein miehillä ikääntymiseen liittyen, ja se voi esimerkiksi vähentää jaksamista ja lisätä väsymystä. Korkeammista testosteronipitoisuuksista on apua esimerkiksi lihasmassan ja luuntiheyden säilyttämisessä. Uuden kontrolloidun itävaltalaistutkimuksen mukaan riittävä D-vitamiinilisä kohottaa testosteronipitoisuuksia miehillä.

 

Tutkimusryhmään kuuluneet käyttivät 83 mikrogramman suuruista päivittäistä D-vitamiinilisää vuoden ajan. Kontrolliryhmään kuuluneet saivat lumevalmistetta. D-vitamiinilisä kohotti kokonaistestosteronin, bioaktiivisen testosteronin ja vapaan testosteronin määrää. Kontrolliryhmässä ei muutoksia havaittu.

http://ruohikolla.blogspot.fi/2010/12/d-vitamiinilisa-kohottaa-testosteronia.html

 

Euroopan Unionin elintarviketurvallisuuselin EFSA nosti D-vitamiinin turvallisena päiväannoksena pidetyn nuorten (11–17 v) ja aikuisten rajan 50 mikrogrammasta (µg) 100 µg:aan. EFSA päätyi tähän tulokseen käytyään läpi uudet D-vitamiinitutkimukset. Vauvojen rajana on nyt 25 ja 1–10-vuotiaiden rajana 50 µg päivässä.

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247

  • ylös 16
  • alas 13

http://www.vitamindcouncil.org/blog/study-finds-low-vitamin-d-status-is-associated-the-prevalence-of-hypogonadism-in-chinese-men-08-2015/

 

1.8.2012 Euroopan Unionin elintarviketurvallisuuselin EFSA nosti D-vitamiinin turvallisena päiväannoksena pidetyn nuorten (11–17 v) ja aikuisten rajan 100 µg:aan. Ja 1–10-vuotiaiden 50 µg päivässä. Lausunnossa mainitaan, että edes 250 µg päiväannoksella ei löydetty mitään haittavaikutuksia. 

  • ylös 12
  • alas 14
Sisältö jatkuu mainoksen alla