Miehen haluttomuus voi kieliä testosteronivajeesta. Ja se on helppo korjata.

 ’’Kulta, nyt ei oikein huvita.” Nämä sanat sanoo pedissä yhä useammin mies. Ja kun mies kieltäytyy seksistä, nainen tulkitsee sen helposti niin, ettei kumppani enää halua häntä. Harhaluulo!

Haluttomuus ei välttämättä ole seksin torjumisen syy, vaan oire. Torjuvaksi muuttunut siippa voi kärsiä testosteronivajeesta, joka on miehillä luultua yleisempi ongelma. Vaiva jää kuitenkin usein diagnosoimatta, sillä sitä on vaikea tunnistaa.

— Oireet alkavat yleistyä 40 ikävuoden jälkeen. Ne ovat usein epämääräisiä ja voivat olla samankaltaisia kuin monissa perus­sairauksissa: masentuneisuutta, lihasvoiman ja -massan vähentymistä tai uniongelmia, dosentti Antti Perheentupa sanoo.

Selkein — ja parisuhdetta kalvavin — oire on erektiokyvyn heikentyminen. Ei nouse enää. Ei, vaikka miten haluttaisi.

Testosteronin puutos on onneksi helppo selvittää verikokeella. Jos hormoniarvot ovat alhaiset, erektiokyky voidaan yleensä palauttaa testosteronikorvaushoidolla. Usein se lisää myös peniksen tuntoherkkyyttä, vahvistaa lihasmassaa ja nostaa mielialaa.

— Mitä huonompi tilanne on, sitä selkeämpi on hoidon hyöty, Perheentupa sanoo.

Testosteronihoitoa saa Suomessa 7 200 miestä. On kuitenkin arvioitu, että siitä voisi hyötyä jopa 20 000 miestä. Hoidon tarpeen arviointi vaatii lääkärikäynnin. Moni mies hakeutuukin vastaanotolle kumppaninsa kannustamana.

— Ylipaino on osasyy testosteroni­vajeeseen. Miesten tulisi päästä eroon sohvaperuna-kaukosäädin-keskiolut-arjestaan ja oppia huoltamaan itseään, Perheentupa sanoo.

Lue lisää Seksipulmista

  • on sairastanut eturauhas- tai rintasyövän.
  • veren PSA- tai punasoluarvo on suurentunut.
  • kärsii hoitamattomasta uniapneasta.
  • sairastaa sepelvaltimotautia.

Testosteronilla uuteen nousuun

Testosteroni on hormoni joka ylläpitää terveyttä ja antaa motivaatiota. Testosteroni myös kohentaa muistia ja oppimiskykyä. Se on myös tekijä lihasmassan ylläpidossa ja hiusten kasvussa. Se vaikuttaa luiden tiheyteen ja punasolutuotantoon. Raskaita painoja nostamalla saa konttorirotan testosteronitasot nostettua normaalitasolle. Jos elimistö ei muodosta testosteronia niin se toinen vaihtoehto on että muodostuu stressihormoni kortisolia ja ylimääräistä estrogeenia. Varsinkaan miehille (ja myös...
Lue kommentti

Testosteronilla uuteen nousuun

http://www.vitamindcouncil.org/blog/study-finds-low-vitamin-d-status-is-associated-the-prevalence-of-hypogonadism-in-chinese-men-08-2015/ 1.8.2012 Euroopan Unionin elintarviketurvallisuuselin EFSA nosti D-vitamiinin turvallisena päiväannoksena pidetyn nuorten (11–17 v) ja aikuisten rajan 100 µg:aan. Ja 1–10-vuotiaiden 50 µg päivässä. Lausunnossa mainitaan, että edes 250 µg päiväannoksella ei löydetty mitään haittavaikutuksia.
Lue kommentti