Nokturia eli tiheä virtsaamisen tarve yöllä on yleinen vaiva, varsinkin iäkkäillä. Se voi johtua esimerkiksi virtsarakon pienestä koosta tai eturauhasen ongelmista.
– Tavallisia nokturian syitä ovat jokaöinen kuorsaus ja uniapnea. jos aikuinen joutuu käymään joka yö vessassa 3–4 kertaa, uniapnean mahdollisuus pitää ehdottomasti tutkia, sanoo neurologian dosentti ja unitutkija Markku Partinen.
Uniapneassa ja jokaöisessä kuorsauksessa rintakehän sisäinen paine nousee. Se kasvattaa laskimopainetta ja venyttää erityisesti sydämen eteisiä, mikä puolestaan lisää virtsaneritykseen vaikuttavan hormonin määrää. Unipaneaan auttaa maskin kautta annettava ylipainehengityshoito.
Vessassakäynnit harvenevat hiukan, jos ei juo kovin paljon ennen nukkumaanmenoa. Saatavissa on myös lääkehoitoa.
– On aivan normaalia, että keski-ikäinen mies tai nainen käy vessassa pari kertaa yössä, kunhan hän nukahtaa sen jälkeen nopeasti uudelleen. Jos se ei onnistu, seurauksena on jatkuva univaje. Se alkaa tuntua terveydessä.
Tapaturman vaara on puolestaan lähellä, jos unilääkkeen avulla nukahtanut joutuu lähtemään yöllä vessaan. Hän kaatuu tavallista helpommin, koska lääke laskee verenpainetta.