Kun eturauhanen alkaa kerran temppuilla, se vaivaa miestä yleensä koko loppuiän. Onneksi niin liikakasvuun, tulehdukseen kuin syöpäänkin on tarjolla tehokasta hoitoa.

1. Liikakasvusta virtsavaivoja

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on miesten yleisin kasvain. Se alkaa kehittyä jo 40 ikävuoden tienoilla, joskus aiemminkin. Tämä aiheuttaa häiriöitä virtsarakon toiminnassa ja tyhjentymisessä noin kolmelle neljäsosalle 50 vuotta täyttäneistä miehistä.

Liikakasvun sysäävät liikkeelle ikääntymisen aiheuttamat hormonitasapainon muutokset: miessukuhormonin eli testosteronin määrä laskee.

Kun eturauhanen suurenee, se ahtauttaa virtsateitä ja aiheuttaa ikäviä oireita. Yleisimpiä niistä ovat äkillinen tai tihentynyt virtsaamistarve sekä heikentynyt virtsasuihku. Kaaret lyhenevät, eikä virtsarakko tyhjene kunnolla. Monet kokevat jälkitiputtelua ja kivun tunnetta virtsatessa.

Virtsaamisvaivat ovat yleensä vaarattomia vaikkakin epämiellyttäviä. Pitkittyessään ne voivat aiheuttaa painetta munuaisiin, jolloin ongelma saattaa muuttua vakavaksi.

Eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun kehitys ja sen aiheutuvat vaivat ovat yksilöllisiä. Oireet voimistuvat vähitellen, ja siksi ne oppii vähitellen hyväksymään. Tutkimukseen ja hoitoon ei tule lähdettyä.

Hoitamattomana eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu estää pahimmillaan virtsan tulon kokonaan. Syntyy täydellinen virtsaumpio, joka on kivulias ja tuskallinen tila. Se on hoidettava joko tyhjentämällä rakko katetrilla tai virtsarakkopistolla vatsan läpi.

HOITO Eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoitona oli aiemmin eturauhasen poistoleikkaus virtsarakon kautta. Sittemmin siirryttiin virtsaputken kautta tehtävään eturauhasen höyläykseen. Viime vuosina on tullut käyttöön uusia tehokkaita lääkeaineita, jotka pysäyttävät eturauhasen kasvun ja pienentävät sitä vähentäen virtsaamisvaivoja. Joillakin lääkkeistä on myös eturauhasen syövän kehittymistä estävä vaikutus. Kun miehet oireiden alkaessa saapuvat urologin tutkimukseen ja hoitoon, on eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu hoidettavissa lääkkeillä ilman leikkauksia ja sairaalahoitoa.

2. Tulehdus äityy kylmästä

Eturauhasen tulehdus on eräänlainen taudinmääritysten romukoppa, johon sysätään vaihtelevat alaselän ja alavatsan oireet, kun muuta syytä vaivoihin ei löydy. Käytännössä vain noin joka kolmas eturauhasen tulehdus on bakteerin aiheuttama. Useimmiten taudin ja oireiden aiheuttaja jää epäselväksi ja olettamuksien varaan.

Eturauhasen tulehduksia on kahta tyyppiä: akuutti ja krooninen. Akuutti on kuumeinen raju bakteerin aiheuttama tulehdus. Oireita ovat jomotus, kipu, arkuus alavatsalla ja ulkoisissa sukuelimissä, ristiselässä, tihentynyt virtsaamisen tarve ja huono olo. Syynä voivat olla tulehdus virtsateissä, peräaukon seudussa, kivespussissa, lisäkiveksissä tai esinahassa, mutta myös tippuri tai klamydia. Akuutti tulehdus hoidetaan antibiooteilla.

Yleisempi vaiva on krooninen eturauhasen tulehdus. Se on vain muutamalla prosentilla miehistä bakteereiden aiheuttama. Vaiva on on yleensä pitkäaikainen ja herkästi uusiutuva. Kroonisesta eturauhastulehduksesta kärsivällä miehellä voi välillä olla oireettomia kausia.

Eturauhasen tulehdusta vastaan voi suojautua huolehtimalla vaatetuksestaan. Kylmä altistaa kaikissa muodoissa: kylmällä alustalla istuminen, jalkojen kastuminen tai paleleminen, veto ja viima. Myös stressi pahentaa oireita.

Eturauhastulehduksen oireita ovat kylmäävä tunne kivespussin alueella, virtsaputken päässä ja reisien ylä- ja sisäpinnoilla. Lantion alueella voi tuntua painon ja kiristyksen tunnetta. Istuminen on monesti kivun vuoksi vaikeaa. Virtsaputkesta voi tulla limaista vuotoa ja siemennesteessä voi esiintyä verta. Seksuaalinen elämä häiriytyy, sukupuolinen halu vähenee, erektiot eivät tahdo onnistua ja siemensyöksyyn liittyy usein viiltävää kipua vatsan pohjassa.

HOITO Lääketieteellistä hoitoa krooniselle eturauhasen tulehdukselle ei ole keksitty. Suojautuminen kylmältä ja lämpö kaikissa muodoissa auttaa oireisiin. Hyvää kotihoitoa on esimerkiksi lämmin kylpy. Äkillinen bakteerin aiheuttama tulehdus rauhoittuu antibiooteilla.

3. Syöpä yleistyy iän myötä

Eturauhasen syöpä on miesten yleisin syöpä. Vuosittain suomalaismiehillä todetaan yli 4 200 uutta eturauhasen syöpää ja siihen kuolee yli 800 miestä.
Eturauhasen syövän uhka alkaa 45 ikävuoden jälkeen ja useimmat uudet syöpätapaukset todetaan yli 65-vuotiailta. Eturauhassyövän syitä ei tarkasti tunneta, mutta sitä pidetään elintasosairautena. Viidesosa eturauhasen syövistä on periytyviä. Jos isällä tai sedällä on ollut eturauhasen syöpä, on miehen riski kuolla samaan tautiin kaksinkertainen.

Syöpä on alkuvaiheessa usein oireeton, kasvaimen kasvaessa oireet ovat samat kuin eturauhasen hyvänlaatuisessa liikakasvussa. Silloin syöpä saattaa olla jo pitkälle levinnyt.

Epäily eturauhasen syövästä syntyy, jos verikokeessa seerumin prostataspesifinen antigeeni (S-PSA ) on koholla. Tällöin on tehtävä eturauhasen ultraäänitutkimus ja otettava kudosnäytteet. Jos syöpä todetaan siinä vaiheessa, kun kasvain ei ole vielä levinnyt eturauhasen ulkopuolelle, se voidaan nujertaa kokonaan.

Miesten syöpäseulontoja odotellessa on syytä käydä itse määräajoin tutkimuksissa etenkin jos suvussa on eturauhasen syöpää.
Eturauhassyöpäpotilaan elossa säilyminen riippuu täysin siitä, kuinka pahanlaatuinen syöpä on ja miten laajalle se on levinnyt. Noin kolmannes eturauhasen syövistä on niin pieniä ja paikallisia, että niitä ei tarvitse lainkaan hoitaa.

HOITO Kasvaimesta päästään eroon poistamalla eturauhanen. Leikkaus vaatii nykyisin vain paria päivää sairaalassa. Myös ulkoisesti tai sisäisesti annettu sädehoito parantaa syövän. Jos syöpä on levinnyt muualle elimistöön tai potilas on muutoin huonokuntoinen, voidaan miessukupuolihormonin tuotantoa estävillä lääkkeillä pysäyttää ja hidastaa syövän kehittymistä.

Asiantuntija kirurgian ja urologian erikoislääkäri Pellervo Petäys, Kirurgi- ja urologipalvelu Petäys oy

Lue lisää: Eturauhasvaívat - milloin syytä lähteä lääkäriin?

Miehen ikääntyminen ei aina näy naamasta vaan eturauhasesta. Eturauhasvaivat alkavat yleensä keski-iän lähestyessä. Mutta niiden armoille ei tarvitse jäädä, ja miehen kannattaa pitää huolta pienestä päärynän muotoisesta elimestään, joka sijaitsee lantion sisässä virtsaputken lähellä.

Eturauhanen on tärkeä elin: sen maitomainen erite muodostaa siemensyöksyssä tulevasta siemennesteen määrästä noin puolet. Erite vaikuttaa merkittävästi siittiöiden hedelmöityskykyyn: se virkistää ja saa ne liikkumaan ja pitää siemennesteen juoksevana.

Happamalla eritteellä on myös bakteereita tuhoavia ominaisuuksia, ja siksi virtsatietulehdukset ovat miehillä naisia harvinaisempia. Ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, että yhdyntä ilman kondomia ehkäisisi naisten virtsatietulehduksia.
Jos eturauhasensa tutkituttaa säännöllisesti, mahdolliset sairaudet havaitaan ajoissa. Valitettavasti suomalainen mies suhtautuu tarkastuksiin nihkeästi, jos hänellä ei ole vakavia oireita tai pahentuvia kipuja.

– Suomalainen mies on kaiken osaava ja hallitseva tee-se-itse-mies, sanoo lääkintöneuvos, kirurgian ja urologian erikoislääkäri Pellervo Petäys.

– Autostaan ja muista koneistaan mies kyllä huolehtii tarkasti huoltokirjan mukaan, mutta ei itsestään. Takana on peritty myytti, että mies ei valita, mies kestää ja jatkaa hommiaan.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.