Vuotaako nenä tai onko nokka tukossa? Sinulla on nuha, maailman yleisin tauti. Mutta mikä nuha ja millainen hoito siihen tepsii?

1. Flunssa saa nenän vuotamaan, aivastuttamaan ja silmät vetistämään aikuisilla kahdesta neljään kertaa vuodessa, lapsilla jopa kymmenen kertaa.

Hoito Nenää avaavat suihkeet, tulehduskipulääkkeet tai kuumetta alentavat kipulääkkeet, höyryhengitys. Antibiootit eivät auta.

2. Allerginen nuha ilmestyy siitepölyaikaan, eläimen lähellä tai hometalossa. Nenä vuotaa ja tuntuu olevan täynnä nestettä. Aivastuttaa, silmät kutisevat ja punoittavat ja silmäluomet turpoavat. Allergian voi todeta ihopistokokeella tai verikokeella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hoito Antihistamiinitabletit, nenään sumutettava kortisoni. Huuhtelua nenäkannulla voi kokeilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Työhön liittyvä allerginen nuha voi vaivata kemikaalien tai pöllyävien materiaalien kanssa pitkiä aikoja työskenteleviä.

Hoito Altistuksen vähentäminen esimerkiksi säätämällä ilmastointia. Antihistamiinitabletit tai kortisonia sisältävät nenäsumutteet voivat lievittää oireita. Huuhtelua nenäkannulla voi kokeilla.

4. Muut yliherkkyysnuhat muistuttavat oireiltaan allergista nuhaa, mutta niiden syy ei kuitenkaan ole allergia.

Hoito Altistuksen, esim. ärsyttävän tuoksun, välttäminen. Allergialääkkeistä ei ole apua, mutta muita nenäsuihkeet voi kokeillla ja nenän huuhtelu voi helpottaa oloa.

5. Toispuoleinen nuha vuotaa vain toisesta sieraimesta. Hoitoa vaiva vaatii vasta, kun vuoto jatkuu pitkään ja tukkoisuus tuntuu poikkeukselliselta.

Hoito Syyn selvittäminen ja syyn mukainen hoito. Syy voi olla vinossa väliseinässä tai polyypissa. Lapselta on hyvä tarkistaa, ettei nenässä piileksi paperitollo tai muu pikkuesine.

6. Vasomotorinen nuha on ympärivuotista. Nenäliinaa tarvitsee jatkuvasti, mutta varsinaista syytä ei löydy. Oireet ovat aivastelua, kirkasta vuotoa nenästä, nenän tukkoisuutta ja täyttymisen tunnetta nenässä ja kasvojen sivuonteloissa.

Hoito Kromoglikaatti- ja ipratropiumbromidi-lääkeaineilla on hoidettu pitkittyneitä nuhia. Kromoglikaatti muodostaa nenän limakalvolle suojakerroksen niin, että liman eritys vaimenee. Ipratropiumbromidi puolestaan hillitsee nenän vetistä vuotamista.

7. Rasitusnuha eli urheilijan nenä. Vaivaa aina liikkuessa, erityisesti tuulisessa, kirpakassa säässä. Allergisesta nuhasta kärsivillä rasitusnuha on yleisempää kuin muilla.

Hoito Kortisonia sisältävät suihkeet voivat lievittää oireita, mutta pysyvää parannusta ei ole.

Lue lisää Nuha pois, nenä auki

Saako flunssassa niistää?

– Kyllä saa, sanoo professori Anne Pitkäranta HYKSistä.

– Niistämällä saa nenähengityksen taas kulkemaan. Nenä lämmittää ja puhdistaa hengitysilmaa ja nenähengityksen sujuminen on hyvinvoinnille tärkeää.
Toki aina kun niistää, syntyy painetta ja poskionteloihin kulkeutuu limaa, joka voi innostua tulehtumaan.

Sisäänpäin vetäminen olisi siis terveellisempää kuin niistäminen, mutta Pitkärannan mukaan harva saa niistämällä jälkitauteja. Sitä paitsi jatkuva sisään-ryystäminen ei ole seurassa kovin kivaa.

??

mistäköhän mahtaa johtua se että eilen aamulla ku olin noussu ylös sängystä menin tiettyyn kumara asentoon ja vasemmasta nenä ontelosta tuli ehkä 2rk kirkasta veden näköistä juoksevaa nestettä ihan yhtäkkiä?? Mahtaako olla Likvorivuoto (aivonesteen valuminen)? mutku en oo mitään tällii muistaakseni saanu.. mulla ei myöskään oo mitn allergioita tai yliherkkyyksiä eikä oo ikinä enne tollee vaa yhtäkkiä ryöpsähtäny.. mitä veikkaatte?

  • ylös 83
  • alas 79
Sisältö jatkuu mainoksen alla