Vuotaako nenä tai onko nokka tukossa? Sinulla on nuha, maailman yleisin tauti. Mutta mikä nuha ja millainen hoito siihen tepsii?

1. Flunssa saa nenän vuotamaan, aivastuttamaan ja silmät vetistämään aikuisilla kahdesta neljään kertaa vuodessa, lapsilla jopa kymmenen kertaa.

Hoito Nenää avaavat suihkeet, tulehduskipulääkkeet tai kuumetta alentavat kipulääkkeet, höyryhengitys. Antibiootit eivät auta.

2. Allerginen nuha ilmestyy siitepölyaikaan, eläimen lähellä tai hometalossa. Nenä vuotaa ja tuntuu olevan täynnä nestettä. Aivastuttaa, silmät kutisevat ja punoittavat ja silmäluomet turpoavat. Allergian voi todeta ihopistokokeella tai verikokeella.

Hoito Antihistamiinitabletit, nenään sumutettava kortisoni. Huuhtelua nenäkannulla voi kokeilla.

3. Työhön liittyvä allerginen nuha voi vaivata kemikaalien tai pöllyävien materiaalien kanssa pitkiä aikoja työskenteleviä.

Hoito Altistuksen vähentäminen esimerkiksi säätämällä ilmastointia. Antihistamiinitabletit tai kortisonia sisältävät nenäsumutteet voivat lievittää oireita. Huuhtelua nenäkannulla voi kokeilla.

4. Muut yliherkkyysnuhat muistuttavat oireiltaan allergista nuhaa, mutta niiden syy ei kuitenkaan ole allergia.

Hoito Altistuksen, esim. ärsyttävän tuoksun, välttäminen. Allergialääkkeistä ei ole apua, mutta muita nenäsuihkeet voi kokeillla ja nenän huuhtelu voi helpottaa oloa.

5. Toispuoleinen nuha vuotaa vain toisesta sieraimesta. Hoitoa vaiva vaatii vasta, kun vuoto jatkuu pitkään ja tukkoisuus tuntuu poikkeukselliselta.

Hoito Syyn selvittäminen ja syyn mukainen hoito. Syy voi olla vinossa väliseinässä tai polyypissa. Lapselta on hyvä tarkistaa, ettei nenässä piileksi paperitollo tai muu pikkuesine.

6. Vasomotorinen nuha on ympärivuotista. Nenäliinaa tarvitsee jatkuvasti, mutta varsinaista syytä ei löydy. Oireet ovat aivastelua, kirkasta vuotoa nenästä, nenän tukkoisuutta ja täyttymisen tunnetta nenässä ja kasvojen sivuonteloissa.

Hoito Kromoglikaatti- ja ipratropiumbromidi-lääkeaineilla on hoidettu pitkittyneitä nuhia. Kromoglikaatti muodostaa nenän limakalvolle suojakerroksen niin, että liman eritys vaimenee. Ipratropiumbromidi puolestaan hillitsee nenän vetistä vuotamista.

7. Rasitusnuha eli urheilijan nenä. Vaivaa aina liikkuessa, erityisesti tuulisessa, kirpakassa säässä. Allergisesta nuhasta kärsivillä rasitusnuha on yleisempää kuin muilla.

Hoito Kortisonia sisältävät suihkeet voivat lievittää oireita, mutta pysyvää parannusta ei ole.

Lue lisää Nuha pois, nenä auki

Saako flunssassa niistää?

– Kyllä saa, sanoo professori Anne Pitkäranta HYKSistä.

– Niistämällä saa nenähengityksen taas kulkemaan. Nenä lämmittää ja puhdistaa hengitysilmaa ja nenähengityksen sujuminen on hyvinvoinnille tärkeää.
Toki aina kun niistää, syntyy painetta ja poskionteloihin kulkeutuu limaa, joka voi innostua tulehtumaan.

Sisäänpäin vetäminen olisi siis terveellisempää kuin niistäminen, mutta Pitkärannan mukaan harva saa niistämällä jälkitauteja. Sitä paitsi jatkuva sisään-ryystäminen ei ole seurassa kovin kivaa.

??

Tunnista ja hoida nuhasi oikein

mistäköhän mahtaa johtua se että eilen aamulla ku olin noussu ylös sängystä menin tiettyyn kumara asentoon ja vasemmasta nenä ontelosta tuli ehkä 2rk kirkasta veden näköistä juoksevaa nestettä ihan yhtäkkiä?? Mahtaako olla Likvorivuoto (aivonesteen valuminen)? mutku en oo mitään tällii muistaakseni saanu.. mulla ei myöskään oo mitn allergioita tai yliherkkyyksiä eikä oo ikinä enne tollee vaa yhtäkkiä ryöpsähtäny.. mitä veikkaatte?
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.