Monien sairauksien oireet voivat matkia loppunpalamisen oireita. Usein oikea syy selviää yksinkertaisella verikokeella.

Kilpirauhassairaus

Kilpirauhasen vajaatoiminta väsyttää, unettaa, lihottaa, hidastaa sykettä ja ajatuksen kulkua. Kilpirauhaspotilas on tasaisen väsynyt. Kilpirauhasen liikatoiminta taas piiskaa elimistön ylikierroksille. Se hikoiluttaa, heikentää muistia, väsyttää, janottaa ja tykyttää sydäntä.

Kilpirauhasen tila selviää verikokeella, jossa mitataan THS-aivolisäkehormonin ja kilpirauhasesta erittyvän tyroksiini-hormonin pitoisuudet.

Tyypin 2 diabetes    

Aikuistyypin diabeteksen ainoa oire voi aluksi olla väsymys. Kun tauti alkaa janottaa ja pissattaa, se  on jo melko pitkällä. Tyypin 2 diabetes muhii ylipainoisessa ja vähän liikkuvassa kehossa, mutta ei ole tavaton normaalipainoisillakaan. Lihavuuden kanssa käsi kädessä kulkeva uniapneatauti voi myös rokottaa jaksamista, sillä siitä kärsivät sekä unen laatu että määrä.

Diabetes näkyy verikokeissa kohonneina sokeriarvoina. Uniapnea paljastuu unilaboratoriossa.

Vaihdevuodet

Naisen unta ja mielialaa saattavat horjuttaa myös vaihdevuodet. Kaikki eivät kärsi kuumista aalloista, vaan oireina voivat olla vain lihaskivut ja mielialahäiriöt. Molempien juuret johtavat unen laadun huononemiseen. Huonosti nukkuvan lihakset eivät lepää, minkä takia esimerkiksi hartia- ja niskakivut tai selkäsärky saattavat voimistua. Päivisin väsymys sitten ärsyttää ja sekoittaa ajatukset.

Jos verikoe (FSH) osoittaa, että menopaussi on alkanut, estrogeenikorvaushoito auttaa.

Fibromyalgia

Fibromyalgia aiheuttaa kipua ylä- ja alavartalolla, aristusta eri puolilla kehoa sijaitsevissa pisteissä, väsymystä, uupumusta sekä erilaisia psyykkisiä ja neurologisia oireita. Kova stressi saattaa laukaista taudin.

Imeytymishäiriö

Uupuminen ja masennus johtuvat harvoin ruokavaliosta, mutta terveellisempään ruokavalioon siirtyminen voi lisätä jaksamista. Joskus väsymisen syynä on keliakia tai laktoosi-intoleranssi. Ne ovat imeytymishäiriöitä, joiden takia ravitsemus vaatii enemmän suunnittelua ja purkkilisiäkin. Keliaakikon pitää välttää kotimaisia viljoja ja laktoosi-intolerantin maitoa.

Alkoholinkäyttö

Alkoholi huonontaa unen laatua ja häiritsee aivojen välittäjäainetoimintaa niin, että se aiheuttaa ja syventää masennusta. Mielialavaikutuksia voi tulla jo pienillä määrillä.

Ylikunto

Rankka urheilu seitsemänä päivänä viikossa ilman lepoa ja palautumista ei tervehdytä, vaan voi päinvastoin sairastuttaa. Ylikunto voi tuntua väsymyksenä ja esimerkiksi toistuvina jännetulehduksina, angiinoina tai flunssina.

Asiantuntijana Benita Lillrank, työterveyslääkäri ja psykoterapeutti, Lääkäriasema Pulssi, Turku

Uupumus voi johtua sairaudesta

Moni kärsii tietämättään erilaisista ravinnepuutoksista. Sovijärven mukaan yleisimmät mikroravinnepuutokset ovat rauta, B12-vitamiini, D-vitamiini, jodi, seleeni, magnesium, sinkki ja K-vitamiini, joka on äärimmäisen tärkeä sydämen ja luuston hyvinvoinnille. http://www.hs.fi/ruoka/a1305965195301?jako=b1ed2fc96ec2ebb43f2f812ac670a413&ref=og-url
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 23-vuotias hoikka nainen, joka kärsii jatkuvista vatsavaivoista ja valtavan voimakasäänistä vatsan murinasta. Laktoosi-intoleranssi on todettu lapsena. Kaikkia mahdollisia ruokavalioita on kokeiltu, ja nytkin on laktoositon ja gluteeniton ruokavalio. Ylä- ja alavatsa on tähystetty, mutta mitään poikkeavaa ei ole löytynyt. Murina on niin voimakasta, että kuuluu kymmenien metrien päähän. Vaivat rajoittavat pahasti elämää, kun ei kehtaa kotoa enää lähteä juuri mihinkään. Mitään syytä vaivaan ei löydy. Miksei?

Vatsavaivat, joiden taustalta ei asianmukaisista tutkimuksista huolimatta löydy sairautta luokitellaan toiminnallisiksi vaivoiksi. Se tarkoittaa, että suolen toiminta on jollain lailla poikkeavaa mutta syytä ei voida osoittaa. Kyseessä ei ole sairaus, vaan ominaisuus. Osa ihmisistä on luonnostaan herkkävatsaisia.

Heidän elimistönsä reagoi stressiin tai muihin poikkeustiloihin suolisto-oireilla. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on tavallisin toiminnallinen vatsavaiva. Siihen liittyy tyypillisesti vatsan turvottelua, paikkaa vaihtavia vatsakipuja ja vaihtelevaa suolen toimintaa.

Toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa tärkeintä on noudattaa terveellisiä elintapoja eli minimoida stressi, pyrkiä säännölliseen vuorokausirytmiin, huolehtia riittävästä unesta, harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Tiettyjen imeytymättömien ns. FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliossa auttaa hillitsemään suolikaasun muodostumista, ja moni saa tästä avun. Ummetusta, ripulia, suolikaasujen ylimääräistä muodostusta ja vatsakipuja voidaan tarvittaessa hoitaa lääkkeillä, mutta toiminnallisissa vatsavaivoissa näiden käyttö tulisi rajoittaa tilapäiseksi.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Vatsan murina hävettää

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella. Viljojen ja/tai maidon sekä rypsiöljyn karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Liian korkean verenpaineen kanssa eläminen on hengenvaarallista. Onneksi paineiden tasaamiseen on keinoja.

1. Milloin korkea verenpaine muuttuu verenpainetaudiksi?

Verenpainetaudista puhutaan, kun verenpaine on toistuvissa mittauksissa noin 140/90 elohopeamillimetriä tai tämän yli. Kotimittauksissa tämä vastaa arvoa 135/85. Jos selkeää tulosta ei saada, tutkittava voi pitää vuorokauden ajan verenpainetta rekisteröivää laitetta.

2. Mistä verenpainetauti johtuu?

Kohonnen verenpaineen taustalla voivat vaikuttaa perinnöllisten seikkojen lisäksi elämäntapatekijät, kuten stressi, runsas suolan käyttö, ylipaino, tupakointi, reipas alkoholin juominen tai liikunnan vähäisyys. Myös tulehduskipulääkkeiden runsas napsiminen ja joillakin vähäinenkin lakritsin syöminen

voi nostaa verenpainetta. Iän myötä verisuonet menettävät kimmoisuuttaan ja ylä- ja alapaineen välinen ero, niin sanottu pulssipaine, kasvaa. Joskus verenpainetta kohottavat sairaudet, kuten munuaisten vajaatoiminta.

3. Kuinka nopeasti verenpainetauti vaurioittaa?

Korkea verenpaine voi aiheuttaa välittömänkin hengenvaaran, mutta yleensä vaikutukset tulevat vuosien saatossa. Joskus sairauden ensimmäinen oire saattaa olla sydäninfarkti tai aivoverenkiertohäiriö, kuten aivoverisuonitukos tai aivoverenvuoto, mutta useimmiten tauti on oireeton. Jotkut valittavat päänsärkyä tai huimausta. Kun verenpainetauti saadaan hoidettua, monet kokevat olonsa paremmaksi.

Nykyään verenpainelääkitys pyritään lisävaurioiden välttämiseksi aloittamaan mahdollisimman vikkelästi.

4. Mitkä elimet ovat vaarassa verenpainetaudissa?

Aivot, sydän, munuaiset ja silmät. Silmänpohjan kovettuneet verisuonet saattavat ratkeilla ja tihkuttaa verta, jolloin näkökyky voi heikentyä pysyvästikin. Aivojen pieniin verisuoniin tulee hauraita kohtia ja pullistumia, jotka saattavat repeytyä. Syntyy vuotoja ja tukoksia. Myös verenvirtaus aivojen valkeassa

aineessa heikkenee, mikä kasvattaa Alzheimerin taudin riskin kymmenkertaiseksi. Munuaisten verisuonten vaurioituminen voi johtaa pahimmillaan munuaisten vajaatoimintaan ja keinomunuaishoitoon, dialyysiin. Verenpaineen murjoma sydänlihas saattaa jäädä vajaatoimintaiseksi, jolloin se ei enää jaksa pumpata verta kunnolla eteenpäin, myös rytmihäiriöt yleistyvät.

5. Korjaantuvatko elimistön vauriot, kun paine saadaan alas?

Syntyneitä vaurioita ei voida enää korjata, mutta uusien vaurioiden, kuten aivoverenkiertohäiriöiden syntyminen estyy.

6. Kuinka verenpainetautia hoidetaan?

Ruokavaliossa kannattaa suosia pehmeitä rasvoja, kuitupitoisia marjoja, kasviksia ja hedelmiä sekä hillitä suolan käyttöä tai siirtyä mineraalisuolaan. Myös liikunta, hyvä uni ja rentoutuminen on tärkeää. Aina elämäntapojen korjaaminen ei yksin riitä laskemaan verenpainetta ja silloin tarvitaan myös lääkitystä. Lääkitys aloitetaan, jos verenpaine on yli 140/90 elohopeamillimetriä 4–6 kuukauden elämäntaparemontin jälkeen tai joskus aiemminkin. Lääkityksen teho paranee selvästi, jos tekee samaan aikaan elämäntapamuutoksia. Verenpaine saadaan putoamaan eri keinoja ja lääkkeitä yhdistelemällä.

Asiantuntijat: Risto O. Roine, neurologian professori, Aivoliiton ylilääkäri. Päivi Korhonen, yleislääketieteen professori, Suomen Verenpaineyhdistyksen puheenjohtaja. Marja Ruuti, laillistettu ravitsemusterapeutti.

Vierailija

Keittääkö painekattila? Näin tasaat paineita

Korkea verenpaine ei ole itsenäinen sairaus, vaan oire niinkuin on esimerkiksi kuume. Molemmissa tapauksissa olisi hyvä selvittää oireen aiheuttaja. Aikuisista suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine ja verenpainelääkkeitä käyttää noin miljoona suomalaista. Liika natrium (yksi syy tusinasta, joka voi nostaa verenpainetta) ei kerry elimistöön vaan poistuu virtsan mukana. Siis normaalisti, kun elimistö on tasapainossa. Näin ei käy jos noudattaa virallisterveellistä (liikaa...
Lue kommentti