Vieläkö elää se vanha uskomus, että vaihdevuosi-ikäiset naiset ovat luonnostaan äreitä ja äksyjä ja heidän kuuluukin olla? Eivät ole eikä pidä. Pahaan oloon löytyy apua.
Jokainen kokee vaihdevuosioireensa, yleensä hikoilun, mielialavaihtelut ja unettomuuden yksilöllisesti. Toisaalta noin joka viides nainen huomaa vaihdevuotensa alkamisen vain siitä, että kuukautiset jäävät pois.
– Apua, hormonihoitoa ja ehkä terapiaakin, pitäisi hakea, jos esimerkiksi hikoilu ja unettomuus uuvuttavat niin, että jopa pelkää tulevansa hulluksi tai jos masentuneisuus haittaa arjessa selviytymistä, sanoo psykoterapeutti Essi Juvakka.
Valitettavan monella naisella on liian korkea kynnys hakea apua.
– Ajatellaan, että oireet ja paha olo kuuluvat vaihdevuosiin. Mutta eivät ne kuulu. Vaihdevuosissa ei tarvitse kärsiä.
Vielä elää sekin vanha väärä uskomus, että vaihdevuosi-ikäiset naiset ovat luonnostaan äreitä ja äksyjä ja heidän kuuluukin olla. Ei tiedetä, kuinka paha olo ja mieli naisella todella voi olla.
– Jos töissä tulee uusia vastuita entisten lisäksi, selviytyminen voi olla vaikeaa, koska keskittymiskyky ei ehkä ole aivan entisellään.
Vaihdevuosissaan pyristelevä saattaa vaikuttaa töissä poissaolevalta. Muut pitävät sitä ehkä kummallisena, vaikka hän yrittää olla mukana sen minkä pystyy.
Työstressi voi aiheuttaa hermostumista ja unettomuutta, kuten nuoremmillekin. Sitten voivatkin olla jo vuorossa itsetunto- ja ulkonäköpaineet, kenties lopulta parisuhdeongelmatkin.
Seksuaalista haluttomuutta syystä tai toisesta tuntee vaihdevuosi-iässä ainakin ajoittain jopa joka toinen nainen.
– Kenenkään ei tietenkään ole pakko olla kiinnostunut. Seksiin ei pitäisi suostua, jos ei yhtään huvita.
Seksivaikeuksia ei ratkaista suostumalla pakosta. Jos suhdetta haluaa vaalia, Essi Juvakka neuvoo herättelemään kiinnostusta panostamalla keskinäiseen hellyyteen.
Kiinnostamattomuuden syynä voi olla yksinkertaisesti myös se, ettei seksi ole kovin tyydyttävää. Yhdyntä saattaa esimerkiksi sattua kuivien limakalvojen takia.
Jos näin on, Juvakka kehottaa hankkimaan liukastusvoidetta.
– Apteekista saa sellaista, joka on varsinaisesti tarkoitettu kuivalle iholle (Ceridal). Sitä siis kehtaa ujompikin ostaa.
Halu on kuitenkin selvästi enemmän mielen kuin ruumiin asia. Sen puute ei siis johdu vain estrogeenitason laskusta. Mutta mieli saattaa tehdä tepposia ja johtaa harhaan.
– Nainen voi ajatella, että haluttomuus johtuu nimenomaan vaihdevuosista. Saattaa jopa tuntua, ettei haluaminen enää ole aivan asiallistakaan.
Mieleen tulee kaikenlaisia ajatuksia. ”Ei minua enää kukaan voi haluta, kun olen jo näin ryppyinen ja on kaikenlaista noloakin kremppaa.”
Tai jos tilanne on se, että nainen vielä haluaa, mutta mies ei näytä haluavan tai hänellä on erektiovaikeuksia.
Erektio-ongelmat saattavat surettaa miestä ja häntä huolettaa se, mitä kumppani niistä tuumii.
Sen sijaan, että kumpikin pohtii omiaan tahollaan, kannattaisi tietenkin puhua rohkeasti askarruttavista asioista. Jos puhuminen on vaikeaaa, Essi Juvakka ehdottaa kirjeen kirjoittamista toiselle.
– Vaikka tietokoneella. Mutta sähköpostilla sitä ei mielellään saa lähettää, vaan printattuna, jotta toinen saa aidon kirjeen mustaa valkoisella, hän neuvoo.
Kirjeen tulee olla rakentava, ei syyttävä tai katkera, sillä sellainen ei vie asioita eteenpäin.
Tulisi keskittyä kertomaan, miltä itsestä tuntuu ja mitä toivoisi.
– Ehkä toinen innostuu vastaamaan kirjeeseen. Tai ainakin se monesti rohkaisee puhumaan asioista.
Tämän Essi Juvakka on nähnyt perheterapeutin vastaanotollaan, kun on tätä menetelmää käyttänyt aukaisemiseen.
Hän on kuullut kumppaneiden jopa toteavan toisilleen: ”Just noin minäkin olen ajatellut. En ole tiennyt, että olet samaa mieltä. Tästä asiasta kun ei ole uskallettu puhua.”
Tällaisen avauksen jälkeen on helppo kysyä kirjeen kirjoittajalta tarkennusta asioihin, joita tämä on kirjeessä tuonut esille.
– Voi esimerkiksi ilmetä, että kumppani on huojentunut, kun toinen ei enää halua yhtä usein kuin ennen. Kun ei hän itsekään, mutta ei ole kehdannut sanoa.
Ja kumppani pääsee ehkä myös riittämättömyyden tunteesta.
Hyviä puolia on siis Essi Juvakan mielestä paljon. Muun muassa se, että naisen ja miehen seksuaalisuus alkaa ikääntyessä kohdata entistä paremmin.
Lue lisää miesten vaihdevuosista.