Vieläkö elää se vanha uskomus, että vaihdevuosi-ikäiset naiset ovat luonnostaan äreitä ja äksyjä ja heidän kuuluukin olla? Eivät ole eikä pidä. Pahaan oloon löytyy apua.

Jokainen kokee vaihdevuosioireensa, yleensä hikoilun, mielialavaihtelut ja unettomuuden yksilöllisesti. Toisaalta noin joka viides nainen huomaa vaihdevuotensa alkamisen vain siitä, että kuukautiset jäävät pois.

–  Apua, hormonihoitoa ja ehkä terapiaakin, pitäisi hakea, jos esimerkiksi hikoilu ja unettomuus uuvuttavat niin, että jopa pelkää tulevansa hulluksi tai jos masentuneisuus haittaa arjessa selviytymistä, sanoo psykoterapeutti Essi Juvakka.

Valitettavan monella naisella on liian korkea kynnys hakea apua.

– Ajatellaan, että oireet ja paha olo kuuluvat vaihdevuosiin. Mutta eivät ne kuulu. Vaihdevuosissa ei tarvitse kärsiä.

Vielä elää sekin vanha väärä uskomus, että vaihdevuosi-ikäiset naiset ovat luonnostaan äreitä ja äksyjä ja heidän kuuluukin olla. Ei tiedetä, kuinka paha olo ja mieli naisella todella voi olla.

– Jos töissä tulee uusia vastuita entisten lisäksi, selviytyminen voi olla vaikeaa, koska keskittymiskyky ei ehkä ole aivan entisellään.

Vaihdevuosissaan pyristelevä saattaa vaikuttaa töissä poissaolevalta. Muut pitävät sitä ehkä kummallisena, vaikka hän yrittää olla mukana sen minkä pystyy.

Työstressi voi aiheuttaa hermostumista ja unettomuutta, kuten nuoremmillekin. Sitten voivatkin olla jo vuorossa itsetunto- ja ulkonäköpaineet, kenties lopulta parisuhdeongelmatkin.

Seksuaalista haluttomuutta syystä tai toisesta tuntee vaihdevuosi-iässä ainakin ajoittain jopa joka toinen nainen.

– Kenenkään ei tietenkään ole pakko olla kiinnostunut. Seksiin ei pitäisi suostua, jos ei yhtään huvita.

Seksivaikeuksia ei ratkaista suostumalla pakosta. Jos suhdetta haluaa vaalia, Essi Juvakka neuvoo herättelemään kiinnostusta panostamalla keskinäiseen hellyyteen.

Kiinnostamattomuuden syynä voi olla yksinkertaisesti myös se, ettei seksi ole kovin tyydyttävää. Yhdyntä saattaa esimerkiksi sattua kuivien limakalvojen takia.

Jos näin on, Juvakka kehottaa hankkimaan liukastusvoidetta.

– Apteekista saa sellaista, joka on varsinaisesti tarkoitettu kuivalle iholle (Ceridal). Sitä siis kehtaa ujompikin ostaa.

Halu on kuitenkin selvästi enemmän mielen kuin ruumiin asia. Sen puute ei siis johdu vain estrogeenitason laskusta. Mutta mieli saattaa tehdä tepposia ja johtaa harhaan.

– Nainen voi ajatella, että haluttomuus johtuu nimenomaan vaihdevuosista. Saattaa jopa tuntua, ettei haluaminen enää ole aivan asiallistakaan.

Mieleen tulee kaikenlaisia ajatuksia. ”Ei minua enää kukaan voi haluta, kun olen jo näin ryppyinen ja on kaikenlaista noloakin kremppaa.”

Tai jos tilanne on se, että nainen vielä haluaa, mutta mies ei näytä haluavan tai hänellä on erektiovaikeuksia.

Erektio-ongelmat saattavat surettaa miestä ja häntä huolettaa se, mitä kumppani niistä tuumii.

Sen sijaan, että kumpikin pohtii omiaan tahollaan, kannattaisi tietenkin puhua rohkeasti askarruttavista asioista. Jos puhuminen on vaikeaaa, Essi Juvakka ehdottaa kirjeen kirjoittamista toiselle.

– Vaikka tietokoneella. Mutta sähköpostilla sitä ei mielellään saa lähettää, vaan printattuna, jotta toinen saa aidon kirjeen mustaa valkoisella, hän neuvoo.

Kirjeen tulee olla rakentava, ei syyttävä tai katkera, sillä sellainen ei vie asioita eteenpäin.

Tulisi keskittyä kertomaan, miltä itsestä tuntuu ja mitä toivoisi.

– Ehkä toinen innostuu vastaamaan kirjeeseen. Tai ainakin se monesti rohkaisee puhumaan asioista.

Tämän Essi Juvakka on nähnyt perheterapeutin vastaanotollaan, kun on tätä menetelmää käyttänyt aukaisemiseen.

Hän on kuullut kumppaneiden jopa toteavan toisilleen: ”Just noin minäkin olen ajatellut. En ole tiennyt, että olet samaa mieltä. Tästä asiasta kun ei ole uskallettu puhua.”

Tällaisen avauksen jälkeen on helppo kysyä kirjeen kirjoittajalta tarkennusta asioihin, joita tämä on kirjeessä tuonut esille.

– Voi esimerkiksi ilmetä, että kumppani on huojentunut, kun toinen ei enää halua yhtä usein kuin ennen. Kun ei hän itsekään, mutta ei ole kehdannut sanoa.

Ja kumppani pääsee ehkä myös riittämättömyyden tunteesta.

Hyviä puolia on siis Essi Juvakan mielestä paljon. Muun muassa se, että naisen ja miehen seksuaalisuus alkaa ikääntyessä kohdata entistä paremmin.

Lue lisää miesten vaihdevuosista.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.