Verenpaineen mittaus kotona antaa parhaimmillaan tarkkaa ja hyödyllistä tietoa. Tee-se-itse -mittaajalle on tarjolla luotettavia laitteita. Mittaaminen ei ole kovin vaikeaa, mutta tarkkuutta siinä vaaditaan.

 Kun potilas tuo mukanaan vastaanotolle nipun kotona mitattuja verenpainelukemia, Turun yliopistollisen keskussairaalan erikoislääkäri Ilkka Kantola ilahtuu. Kotimittauksen tulokset ovat lääkärille arvokasta tietoa.

– Ensinnäkin mittausarvoja on paljon, ja toiseksi niissä ei ole mukana valkotakkivaikutusta, Kantola toteaa.

Osalla ihmisistä lääkärin tai sairaanhoitajan mittaama verenpainelukema on aina kotimittausarvoja korkeampi, koska valkotakkisen tekemä mittaus saattaa jännittää potilasta.

Mittausarvojen määrästä on hyötyä, koska yksi lukema ei välttämättä kerro koko totuutta ihmisen verenpainetasosta. Paine vaihtelee eri päivinä ja vuorokaudenaikoina. Luotettavaa tietoa saa jo kahdeksalla kotimittausarvolla.

– Mittaa verenpaine kahdesti ja merkitse lukemat muistiin. Toista tämä yhteensä neljä kertaa eri päivinä, mutta tee kaikki mittaukset kahden kuukauden sisällä, Ilkka Kantola neuvoo.

Todellinen verenpaine lasketaan neljän tuplamittauksen keskiarvosta.

Ihanne alle 120/80

Aikuisen ihanteellinen verenpaine on iästä ja sukupuolesta riippumatta alle 120/80 mmHg. Usein tyydytään siihen, että paine jää alle lukeman 140/90, joka on kohonneen verenpaineen raja. Kotimittareilla lukeman pitäisi kuitenkin olla viitisen elohopeamilliä matalampi eli 135/85.

Verenpaine voi alkaa nousta jo kaksikymppisenä. Siksi kolmattakymmenettä käyvän olisi hyvä tarkistaa paine viiden vuoden välein.

Myöhemmin, ja varsinkin jos verenpaine näyttää hivuttautuvan ylöspäin, mittaus olisi hyvä tehdä 3–4 kertaa kuukaudessa. Tällöin moni harkitsee jo kotimittarin hankintaa aikansa ja vaivojensa säästämiseksi.

Verenpainetautia potevan ja lääkitykselle joutuvan on parasta mittailla painetta useammin. Hyvä tahti on mittaus pari kertaa viikossa siihen saakka, kunnes paine tasoittuu.

Testattu laite?

Verenpaineensa voi toki edelleen mittauttaa työterveyshuollossa tai julkisessa terveydenhuollossa. Jos kuitenkin päättää ryhtyä kotimittaajaksi, saatavilla on useita erimerkkisiä mittareita.

Varman päälle pelaava turvautuu asiantuntevan liikkeen tai esimerkiksi apteekin palveluihin.

Tarkkuudesta pitää varautua maksamaan.

– Verenpainemittareissa pätee se, ettei halvalla saa hyvää, Ilkka Kantolakin toteaa.

Tärkeää on, että mittarista löytyy hyväksymismerkintä. Se todistaa, että mittari on testattu jonkin kansainvälisen säännöstön mukaan. Luotettavina pidetään esimerkiksi brittiläisen verenpaineyhdistyksen BHS:n tai vastaavan eurooppalaisen järjestön ESH:n hyväksyntää. Myös amerikkalainen AAMI on pätevä.

Testit hyväksytysti läpäisseestä laitteesta löytyy usein merkintä kliinisesti testattu (clinically tested, clinically validated).

– Kysykää mittaria ostaessanne, onko laitteella hyväksyntää ja kuka sen on antanut, Ilkka Kantola neuvoo.

Hyväksyntää on Kantolan mukaan syytä penätä varsinkin rannemittareilta.

Helppoa mutta tarkkaa

Kun kotimittarin on kerran hankkinut, käyttöohjeet pitää lukea huolella. Kertaus on paikallaan, vaikka olisikin saanut opastuksen ostopaikassa. Mittaaminen ei ole kovin vaikeaa, mutta tarkkuutta siinä vaaditaan.

– Vaikka laite olisi luotettava, tulokset voivat vääristyä paljonkin, jos mittaaja ei noudata mittausohjeita tarkasti, Ilkka Kantola teroittaa.

Verenpainemittarin mansetin eli käsivarren ympärille kierrettävän osan pitää olla oikeaa kokoa. Liian suuri tai pieni mansetti antaa vääriä tuloksia. Kotimittarin myyjän pitäisi mitata ostajan käsivarren paksuus ja tarvittaessa vaihtaa mittariin oikean kokoinen mansetti.

NÄIN MITTAAT KOTONA

 • Mittaa aina samaan aikaan päivässä.
 • Mittaa ennen verenpainelääkkeen ottamista.
 • Älä rehki ennen mittausta.
 • Älä nauti kahvia, kolajuomaa, alkoholia tai tupakkaa juuri ennen mittausta.
 • Oikeakätinen mittaa vasemmasta ja vasenkätinen oikeasta olkavarresta.
 • Ennen mittausta istu viisi minuuttia rauhassa mansetti olkavarren ympärillä.
 • Istu aina mitatessasi.
 • Jos käytät rannemittaria, pidä se sydämen tasolla.
 • Mittaa paine kahdesti ja merkitse molemmat lukemat muistiin.
 • Mittaa paine joskus myös keskellä työpäivää.

Yksi lukema ei välttämättä kerro koko totuutta ihmisen verenpainetasosta. Paine vaihtelee eri päivinä ja vuorokaudenaikoina.

Tavoitellut arvot

 • ihannearvot aikuisella alle 120/80 mmHg
 • normaali verenpaine alle 130/85 mmHg
 • tyydyttävä verenpaine 130–139/85–89 mmHg
 • kotimittarilla tavoitteena alle 135/85
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.