Pyydän ystävällisesti vas­tausta VitaePro-lisäravinteesta, joka tuntuu sopivan vaivaan kuin vaivaan. Ystäväni, joka käyttää verenohennuslääkettä, söi tuotetta nivelvaivoihinsa ja veri oheni aivan liikaa. Kuka ottaa vastuun?

Veren­ohennuslääkkeitä käyttävän ei pitäisi aloittaa ravintolisien käyttöä ilman, että on keskustellut ensin oman lääkärin kanssa.
Verenohennuslääkityksen tarkoituksena on estää veritulppien syntyä. Jos lääkityksen vaikutus tehostuu, vaarana on verenvuodot, ja jos vaikutus vähenee, tulpan riski suurenee.

Aina kun käytössä on jokin pitkäaikainen lääkitys, kannattaisi varmistaa asiantuntijalta ravintolisien yhteensopivuus lääkkeiden kanssa. Erityisen tärkeää tämä on verenohennuslääkkeiden lisäksi ainakin HIV-lääkkeiden, solunsalpaajien ja muiden syöpälääkkeiden, elinsiirtojen jälkeen käytettävien hyljinnänestolääkkeiden ja epilepsialääkkeiden kohdalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

VitaePro sisältää valmistetta koskevien verkkosivujen mukaan anti­oksidantteja, vitamiineja ja omega-3-rasvahappoja. Sen vaikutuskohteita sanotaan olevan lihakset, rustot, vastustuskyky ja uupumuksen vähentäminen. Omega-3-rasvahapot estävät verihiutaleiden toimintaa ja pidentävät vuotoaikaa, jolloin esimerkiksi leikkauksien yhteydessä voi esiintyä tihkuvuotoa haava-alueelta. Myös suurilla E-vitamiiniannoksilla voi olla verenohennuslääkkeen tehoa voimistava vaikutus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastuu ravintolisän käytöstä on viime kädessä sillä, joka sen suuhun laittaa. Tietenkään myyjä ei saa antaa harhaanjohtavia neuvoja. VitaePro-valmisteen verkkosivuilla on mainittu, että raskaana olevien ja lääkärin määräämiä lääkkeitä käyttävien on keskusteltava lääkärin kanssa ravintolisän käytöstä.
Ravintolisien haitoista tiedetään vähän, koska ravintolisiä ei tutkita yhtä perusteellisesti kuin lääkkeitä. Ne rinnastetaan lainsäädännöllisesti elintarvikkeisiin. Tätä kyseessä olevaa valmistetta koskevilla verkkosivuilla ei kerrota yhdestäkään tällä valmisteella tehdystä tutkimuksesta, viitataan ainoastaan sen ainesosilla tehtyihin tutkimuksiin.

Lääkkeiden haittavaikutuksia seurataan ilmoitusjärjestelmän avulla myös sen jälkeen, kun ne ovat saaneet myyntiluvan. Ikävä kyllä ravintolisien haittoja ei kerätä järjestelmällisesti. Erityisesti vakavista haitoista kannattaisi kuitenkin ilmoittaa elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan.
Jos jokin ravintolisä vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, niin tähän vaikutelmaan kannattaa luottaa.

Annikka Kalliokoski
kliinisen farmakologian erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

"Eli kapselissa on niin vähän mitään ravintoaineita, jotta vaikuttaisi edes plasebon tavoin, joten täyttä humpuukia."

-Placebossa, eli lumelääkkeessä on juurkin todella vähän tai ei ollenkaan vaikuttavaa ainetta. Lumevaikutus saattaa olla (joka tapauksessa) se minkä ihmiset tuntevat, kun syödään ravintolisiä.

  • ylös 73
  • alas 93
Sisältö jatkuu mainoksen alla