Pyydän ystävällisesti vas­tausta VitaePro-lisäravinteesta, joka tuntuu sopivan vaivaan kuin vaivaan. Ystäväni, joka käyttää verenohennuslääkettä, söi tuotetta nivelvaivoihinsa ja veri oheni aivan liikaa. Kuka ottaa vastuun?

Veren­ohennuslääkkeitä käyttävän ei pitäisi aloittaa ravintolisien käyttöä ilman, että on keskustellut ensin oman lääkärin kanssa.
Verenohennuslääkityksen tarkoituksena on estää veritulppien syntyä. Jos lääkityksen vaikutus tehostuu, vaarana on verenvuodot, ja jos vaikutus vähenee, tulpan riski suurenee.

Aina kun käytössä on jokin pitkäaikainen lääkitys, kannattaisi varmistaa asiantuntijalta ravintolisien yhteensopivuus lääkkeiden kanssa. Erityisen tärkeää tämä on verenohennuslääkkeiden lisäksi ainakin HIV-lääkkeiden, solunsalpaajien ja muiden syöpälääkkeiden, elinsiirtojen jälkeen käytettävien hyljinnänestolääkkeiden ja epilepsialääkkeiden kohdalla.

VitaePro sisältää valmistetta koskevien verkkosivujen mukaan anti­oksidantteja, vitamiineja ja omega-3-rasvahappoja. Sen vaikutuskohteita sanotaan olevan lihakset, rustot, vastustuskyky ja uupumuksen vähentäminen. Omega-3-rasvahapot estävät verihiutaleiden toimintaa ja pidentävät vuotoaikaa, jolloin esimerkiksi leikkauksien yhteydessä voi esiintyä tihkuvuotoa haava-alueelta. Myös suurilla E-vitamiiniannoksilla voi olla verenohennuslääkkeen tehoa voimistava vaikutus.

Vastuu ravintolisän käytöstä on viime kädessä sillä, joka sen suuhun laittaa. Tietenkään myyjä ei saa antaa harhaanjohtavia neuvoja. VitaePro-valmisteen verkkosivuilla on mainittu, että raskaana olevien ja lääkärin määräämiä lääkkeitä käyttävien on keskusteltava lääkärin kanssa ravintolisän käytöstä.
Ravintolisien haitoista tiedetään vähän, koska ravintolisiä ei tutkita yhtä perusteellisesti kuin lääkkeitä. Ne rinnastetaan lainsäädännöllisesti elintarvikkeisiin. Tätä kyseessä olevaa valmistetta koskevilla verkkosivuilla ei kerrota yhdestäkään tällä valmisteella tehdystä tutkimuksesta, viitataan ainoastaan sen ainesosilla tehtyihin tutkimuksiin.

Lääkkeiden haittavaikutuksia seurataan ilmoitusjärjestelmän avulla myös sen jälkeen, kun ne ovat saaneet myyntiluvan. Ikävä kyllä ravintolisien haittoja ei kerätä järjestelmällisesti. Erityisesti vakavista haitoista kannattaisi kuitenkin ilmoittaa elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan.
Jos jokin ravintolisä vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, niin tähän vaikutelmaan kannattaa luottaa.

Annikka Kalliokoski
kliinisen farmakologian erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Yhteiskäytön vaarat?

"Eli kapselissa on niin vähän mitään ravintoaineita, jotta vaikuttaisi edes plasebon tavoin, joten täyttä humpuukia." -Placebossa, eli lumelääkkeessä on juurkin todella vähän tai ei ollenkaan vaikuttavaa ainetta. Lumevaikutus saattaa olla (joka tapauksessa) se minkä ihmiset tuntevat, kun syödään ravintolisiä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.