Raisa Mattila on helsinkiläinen toimittaja-kirjailija ja kohta kahden lapsen äiti, joka ajattelee, että koko kylä todellakin saa kasvattaa, jos haluaa.
Raisa Mattila on helsinkiläinen toimittaja-kirjailija ja kohta kahden lapsen äiti, joka ajattelee, että koko kylä todellakin saa kasvattaa, jos haluaa.

Raisa Mattila odottaa toista lastaan ja pohtii vanhempien rooleja sekä kotona että kolumneissaan.

Vauva-lehden kolumnistina aloittaa helmikuussa toimittaja ja tietokirjailija Raisa Mattila. Mattila on Vauvan lukijoille tuttu nimi, sillä hän on kirjoittanut lehteen juttuja usean vuoden ajan.

Mattila on 34-vuotias ja asuu Helsingissä puolisonsa ja 4-vuotiaan tyttärensä kanssa. Perheeseen syntyy toinen lapsi helmikuussa.

Millaisia aiheita haluat nostaa esiin kolumneissasi?

Olen itse tykännyt lukea Vauvan kolumneja, jotka lähtevät liikkeelle jostakin lapsiperheen arkisesta havainnosta tai ongelmasta mutta kertovat samalla jopa yhteiskunnallisesta tilanteesta. Edeltäjäni Outi Kaartamo löysi kolumneissaan osuvia keinoja helpottaa äitiyden paineita. Ystävieni oivallukset omien ongelmieni ratkaisuiksi päätyvät varmasti myös kolumneihini.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhemmuus on jokaiselle äidille ja isälle omanlaisensa kokemus, ja niin se saa ollakin.

Aion kirjoittaa myös siitä, miten jakaa vanhemmuus tasa-arvoisesti puolison kanssa. Jos perheessä on kaksi vanhempaa ja toinen palaa töihin tai opiskelemaan pian vauvan syntymän jälkeen, ainakin heteropareilla dynamiikka luiskahtaa helposti siihen, että äidistä tulee arjen projektipäällikkö ja isästä ikään kuin hänen apulaisensa. Tämä aiheuttaa molemmille tyytymättömyyttä ja vaikuttaa myös parisuhteeseen. Suurin vaara on se, että epätasa-arvoinen työnjako jää herkästi päälle myös pikkulapsiajan jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Työnjaosta kotiin ja perheeseen liittyen pitää puhua ja kirjoittaa, jotta rakenteet tulisivat näkyviksi ja vanhemmat osaisivat toimia mahdollisuuksien mukaan toisin.

Olen käsitellyt aihetta myös Julia Thurénin kanssa kirjoittamassani kirjassa Lapsiperheen parisuhdekirja (Otava). Puolisoni kanssa olen harjoitellut kotitöiden reilua jakamista kohta viisivuotisen lapsiperhe-elämämme ajan, mutta silti saamme aiheesta mojovan riidan aikaiseksi silloin tällöin. Helppoa se ei siis ole!

Tietysti kirjoitan myös ilosta, jota lapsi tuo. Olen itse oppinut nauttimaan elämästä uudella tavalla lapsen ansiosta. On aivan uskomaton etuoikeus saada elää arkea tuollaisen fiksun ja sympaattisen tyypin kanssa. Työpäivän jälkeen on ihana lähteä yhdessä vaikka uimahalliin. Siellä ajatukset irtoavat duuneista ihan pakon edessä, sen verran yleensä riittää sekoilua. Olen tosi iloinen, että saan tulla äidiksi toisenkin kerran.

Mikä itseäsi haastaa vanhemmuudessa juuri nyt?

Esikoisen uhma.  Luulin, että se oli 4,5-vuotiaalla jo ohitse, mutta ei.

Tämänaamuinen lähtömme päiväkodille olisi voinut olla hyvin toisenlainen, ellei silmääni olisi osunut edellisenä iltana somessa Vauvan juttu, jossa todettiin: lapsi ei koskaan kiukuttele ärsyttääkseen vanhempaa tahallaan.

Tiesin tämän, mutta muistutus tuli oikeaan aikaan. Pysyin kerrankin rauhallisena, vaikka lapsi kuohui pukemis- ja lähtötilanteessa, ja pääsimme hyvillä mielin matkaan.

Kun toinen lapsemme syntyy, henkinen ja fyysinen haaste tulee varmasti olemaan se, miten pystyn vastaamaan kahden lapsen tarpeisiin yhtä aikaa vaikka silloin, kun kumpikin ulvoo kotiin tullessa nälkäänsä.

Millaista vauvavuotta odotat?

Toivon ja uskon, että onnistun ottamaan ensikuukaudet vauvan kanssa rennommin kuin tullessani äidiksi ensimmäistä kertaa. Yritän välttää turhat huolet, kuten sen, nukkuuko vauva liikaa tai liian vähän. Harrastan lukemista, ja tavoitteeni on, että osaan istahtaa sohvalle tai kahvilaan ja lukea, kun vauva nukkuu.

Äitiyteen sisältyy paljon paineita siitä, tekeekö asiat ”oikein”.

Esikoiseni jatkaa osa-aikaisena päiväkodissa, ja jossain vaiheessa kevättä suunnittelen jatkavani kirjoitustöitäni.

Haaveilemme junamatkasta Berliiniin loppukeväästä, mutta vielä en ole uskaltanut varata lippuja. Haluan ensin tavata vauvan ja esimerkiksi nähdä, nukkuuko hän yhtä hyvin kuin esikoinen vauva-aikanaan.

Millaista äitiys on mielestäsi 2020-luvun kynnyksellä?

Äitiyteen sisältyy paljon paineita siitä, tekeekö asiat ”oikein”. Työssäni haastattelemani äidit ja vanhempia kohtaavat asiantuntijat, kuten neuvolan hoitajat, psykologit ja tutkijat, ovat tästä yhtä mieltä.

Monenlaiset to do -listat alkavat selvästi pyöriä äitien mielessä jo odotusaikana. Synnytyksestä, vanhemmuudesta ja vauvanhoidosta on saatavana tietoa entistä enemmän ja entistä helpommin. Toisaalta tämä mahdollistaa huolellisen valmistautumisen, toisaalta saa asettamaan itselle kovia odotuksia ja tavoitteita vanhempana.

Harrastan lukemista, ja tavoitteeni on, että osaan istahtaa sohvalle tai kahvilaan ja lukea, kun vauva nukkuu.

Olen itsekin kokenut tuoreen äidin paineet esikoiseni kanssa. Jos vauvani nukkui neljän tunnin päiväunet, googlasin, voiko vastasyntynyt nukkua liikaa. En pystynyt aluksi ollenkaan rentoutumaan unien aikana ja esimerkiksi tarttumaan kirjaan, vaan viikkasin harsopinoja, koska ajattelin, että minun kuuluu tehdä niin. Jos vauva ei seuraavana päivänä nukkunutkaan kuin pätkiä, olin jo soittamassa neuvolaan, voiko hän olla sairas.

Somesta puhutaan paljon siinä valossa, että se luo vanhemmille paineita. Enemmän voisi puhua siitä, että some tarjoaa myös äärettömän arvokasta vertaistukea: siellä pääsee helposti keskustelemaan samassa elämäntilanteessa olevien kanssa. Ja vaikka ei haluaisi keskustella, vertaistukea on sekin, että vilkaisee ohimennen, miten vaikkapa perhebloggaaja selviää kaoottisistakin tilanteista huumorilla.

Mitä Vauva-lehti merkitsee sinulle?

Vauva on luotettava tietopankki ja järkiystävä, joka sanoo oikeat sanat oikeaan aikaan. Luen sen kannesta kanteen. Vauvan somesta jää mieleen yhtä osuvia viisauksia, kuten yllä mainittu ”lapsi ei kiukuttele tahallaan”. Olen innoissani ja otettu oman kolumnin kirjoittamisesta Vauvaan. Vanhemmuus on jokaiselle äidille ja isälle omanlaisensa kokemus, ja niin se saa ollakin. Vauva tarjoaa vanhemmuuteen vertaistukea.

 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla