Kuvat
Shutterstock

Verensokerin kuuluukin vähän heilua, sillä syöminen nostaa ja nälkä laskee sitä. Vaihtelu pysyy maltillisena, kun muistat nämä viisi vinkkiä.

  1. EI HERKKUJA NÄLKÄÄN Joskus energiaa tarvitaan nopeasti, mutta sokeri ei ole koskaan sen paras lähde. Herkuista ei tarvitse luopua kokonaan, mutta niitä ei pidä syödä nälkäänsä. Makeamielitekojen välttämisessä taas auttaa parhaiten ateriarytmin pitäminen riittävän tiheänä ja säännöllisenä.
  2. JARRUTA RUOALLA Sokerit imeytyvät hitaammin kuitupitoisesta ruoasta kuin vähäkuituisesta. Täysjyväviljaa tulee myös syötyä hitaammin ja pureskeltua valkoista höttöä perusteellisemmin, ja syömisnopeudellakin on merkitystä.
  3. PROTEIINIA JOKA ATERIALLE Puhtaasti hiilihydraateista koostuva puuro marjoilla nostaa nopeasti verensokeria. Jos sekaan lisää raejuustoa ja pähkinöitä, sokeri nousee ja laskee loivemmin. Jos yleensäkin aterian jälkeen tulee herkästi väsynyt olo tai nopeasti uudelleen nälkä, proteiinin lisääminen voi auttaa.
  4. SYÖ KASVIKSET ENSIN Kasvispainotteinen ruokavalio saa yleensä painon laskuun, mikä parantaa sokeriaineenvaihduntaa. Kasvikset myös kannattaa syödä lautaselta ensimmäisinä. Kasvisten syöminen ennen aterian proteiinia ja hiilihydraatteja auttaa tasaamaan verensokerin vaihtelua.
  5. LISÄÄ KASVIRASVOJA Rasva hidastaa ruokamassan etenemistä suolessa. Rasvainen ruoka myös sulaa mahalaukussa hitaammin ja hillitsee siten verensokerin nousua. Tästä tiedosta on hyötyä, jos rasvaa välttää jo liikaakin. Silloin kasviöljylorausten lisääminen päivän aterioille voi tuntuvasti tasata sokerin heilumista.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Anette Palssa, Terveystalo.

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla