Arki hevostilalla on ihanaa, Henna kertoo. Kuvat: Hennan kotialbumi
Arki hevostilalla on ihanaa, Henna kertoo. Kuvat: Hennan kotialbumi

Kun suhde lasten isään loppui, Henna jäi asumaan Chileen lasten takia. Nyt hän pohtii, ettei ehkä sopeutuisikaan enää Suomeen.

Lähden kotiin, jos homma ei toimi, mietti Henna Kolehmainen pakatessaan yksiössään matkalaukkua vuonna 2015. Henna oli tavannut Suomessa chileläisen miehen, ja muutaman kuukauden kaukosuhteen jälkeen hän oli lähdössä miehen luokse Chileen – ehkä käymään, ehkä pidemmäksi ajaksi.

Päätös lähdöstä oli syntynyt vähän yllättäen, mutta se ei Hennaa haitannut: hän tykkäsi tehdä elämässään nopeita ratkaisuja. Ajoitus tuntui muutenkin sopivalta. Hennan opinnot nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi olivat loppumassa, ja lento Chilen pääkaupunkiin Santioago de Chileen lähti Helsinki-Vantaalta valmistumista seuraavana päivänä.

Henna ei olisi osannut arvata, että neljä vuotta myöhemmin Chile on hänen pysyvä asuinpaikkansa ja että hän on siellä kahden pojan äiti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksin lapsen kanssa

Hennan esikoinen syntyi muuttoa seuraavana talvena, joulukuussa 2016. Suhde lapsen isään oli ollut myrskyisä, ja riitoja oli paljon. Kun lapsi oli reilun vuoden ikäinen, parisuhde päättyi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Henna jäi yksin taaperoikäisen lapsen kanssa. Lisäksi hän odotti parin toista lasta kolmannella kuulla.

– Silloin olin katkera ja vihainen, peloissanikin. Minulla ei ollut Chilessä mitään turvaverkkoja, enkä puhunut kieltä, Henna kertoo.

Pelkoa lisäsi sekin, että Chilessä ei ole sosiaaliturvaa, johon tukeutua. Terveydenhoito on kallista, samoin vuokrat. Yhden aikuisen palkka saattaa olla vain 500 euroa kuukaudessa, eikä sillä saa maksettua edes yksiön vuokraa turvalliselta asuinalueelta.

Mahdollisuudet olivat yhtäkkiä rajatut: jos Henna palaisi Suomeen, hän joutuisi palaamaan ilman lastaan.

Lasten isän rahallisen tuen avulla Henna sai maksettua toisen lapsen raskauteen ja synnytykseen liittyvät lääkärikäynnit. Hän muutti pois parin yhteisestä asunnosta ja vuokrasi pienen kodin keskustasta.

Oikeastaan Henna olisi eron jälkeen halunnut palata Suomeen, mutta se ei ollut mahdollista: Chilen lain mukaan lasta ei voi viedä pois maasta ilman molempien vanhempien suostumusta. Jos Henna olisi lähtenyt, hän olisi joutunut lähtemään yksin.

Mahdollisuudet olivat yhtäkkiä rajatut. Henna halusi asua samassa maassa lastensa kanssa, mutta hänellä ei ollut eron jälkeen Chileen mitään muuta sidosta kuin lapset. Ei työpaikkaa, ja vain muutama ystävä.

Uusi elämä maalla

Sitten Henna näki netissä ilmoituksen, jossa tarjottiin vuokralle hevostilaa 1,5 tunnin ajomatkan päässä Santiagon keskustasta. Tilalla voisi asua, ja lisäksi sen kyljessä oli mökki, jonka vuokraamisesta voisi saada tuloja. Henna tajusi, että tämä oli hänen mahdollisuutensa aloittaa oma elämä Chilessä.

Hennalle oli käynyt toinenkin onnellinen sattuma: jo toisen lapsensa raskausaikana hän oli tavannut Carloksen, jonka kanssa hän päätti ottaa hevostilan hoitaakseen.

”Täällä on luonnollista, että lapset ovat mukana joka paikassa.”

Nyt Hennan päivät täyttyvät tilan rutiineista: aamu alkaa eläinten hoidolla ja ruokinnalla, sen jälkeen vuorossa on majatalon asiakkaiden viihtyvyydestä huolehtimista sekä hevosvaellusten vetämistä. Lapset ovat töiden ajan usein au pairin kanssa, mutta ei haittaa, jos he pyörivät mukana töissä. Arki maalla on ihanaa, Henna kertoo.

– Usein lapset esittävät majatalon vieraille omia temppujaan. Täällä on ihan luonnollista, että lapset ovat mukana joka paikassa.

Santino, 2 vuotta 8 kuukautta, ja Mateo, 1, näkevät isäänsä joka toinen viikko. Hennalle ja ex-puolisolle on ollut koko ajan selvää, että lapsia ei sotketa aikuisten ongelmiin.

Henna arvostaa sitä, että Chilessä lapset saavat näkyä ja kuulua, ja perheille tarjotaan herkästi apua. Pankissa virkailijat ottavat lapset syliin, jotta vanhemmat voivat asioida rauhassa. Kukaan ei katso pahasti, jos lapset aiheuttavat sotkua ja ääntä juhlissa tai ravintolassa.

Kun Santino sairasti, uudet naapurit soittelivat ja kyselivät pojan vointia.

– Arki olisi yksinäisempää ja kiireisempää Suomessa, täällä elämä on rentoa ja stressitöntä. En oikeastaan enää tiedä, sopeutuisimmeko edes lasten kanssa Suomeen, Henna sanoo.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla