Kuvat
iStock
Kun päälle läikähtää kuumaa, lapsen voi ensiavuksi kantaa suihkuun vaikka vaatteet päällä.
Kun päälle läikähtää kuumaa, lapsen voi ensiavuksi kantaa suihkuun vaikka vaatteet päällä.

Palovamman ensiavussa tärkeintä on ihon viilentäminen vedellä riittävän kauan.

Asiantuntijana sairaanhoitaja ja ensiapukouluttaja Marko Ahtonen.

Miten toimin, jos lapsi saa palovamman?

Tärkein ensiapu palovammaan on viilentäminen mahdollisimman nopeasti. Haalea, noin 20–30-asteinen vesi pysäyttää palovamman etenemisen ihonalaisissa kudoksissa ja lievittää myös kipua.

Palovammaa on tärkeää viilentää tarpeeksi kauan, vähintään 10–15 minuutin ajan. Lapsen voi ensiavuksi kantaa suihkuun vaikka vaatteet päällä. Kipulääkettä kannattaa antaa heti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Milloin palovamma on niin iso, että sitä ei voi hoitaa kotona?

Jos palanut kohta on lapsen kämmentä suurempi ja siihen nousee rakkuloita, palovammaa täytyy ehdottomasti lähteä näyttämään lääkärille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rintakehän, kaulan tai kasvojen alueella oleva palovamma on aina syy soittaa hätäkeskukseen.

Lääkärin arvio on tarpeen myös silloin, jos lapsi saa kuumaa juomaa tai ruokaa syliinsä niin, että palovamma tulee genitaalialueelle.

Ambulanssia tarvitaan, jos palovamma on niin laaja, että lapselle syntyy sokki: hengitys vaikeutuu ja yleisvointi heikkenee. Myös rintakehän, kaulan tai kasvojen alueella oleva palovamma on aina syy soittaa hätäkeskukseen.

Laitetaanko palovammaan rasvaa tai side?

Älä koskaan peitä palanutta ihoa kankaalla, joka voi tarttua palovammaan kiinni. Esimerkiksi sideharso tarttuu tiukasti ihoon, jos sen alla oleva rakkula puhkeaa.

Jos palovamma on lapsen kämmentä isompi, vamman voi matkalla lääkäriin tarvittaessa peittää esimerkiksi tuorekelmulla tai viileällä vedellä kastellulla läpimärällä kankaalla.

Kotona hoidettava pieni palovamma paranee itsekseenkin, eikä välttämättä vaadi voidetta. Jos ihoon syntyy rakkula, sitä ei kannata puhkaista.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla