Lasten kanssa tuttuakin kohdetta katsoo uudesta näkökulmasta. Kuva: Inari Fernández
Lasten kanssa tuttuakin kohdetta katsoo uudesta näkökulmasta. Kuva: Inari Fernández

Toimittaja ja matkabloggaaja Inari Fernández listasi yhdeksän syytä, miksi matkustaminen vain paranee lasten kanssa. Hän itse matkusti esikoisensa kanssa ulkomaille kymmenen kertaa jo ennen kuin tämä täytti vuoden.

1. Seikkailu nurkan takana

Tuoksut huumasivat, kun pääsimme Thaimaassa tutustumaan ravintolan keittiöön ja paikallisen keittiömestarin kokkauksiin. Espanjassa liityimme feriajuhliin muitta mutkitta flamencoasun helmat hulmuten. Kaikki tämä lasteni ansiota.

Lasten kanssa matkustaessa jää rikkoutuu yllättävän nopeasti vieraiden ihmisten väliltä, koska lapsiin kiinnitetään useissa maailmankolkissa paljon myönteistä huomiota.

Lapset myös suhtautuvat asioihin ja ihmisiin usein ennakkoluulottomammin kuin me aikuiset, mikä mahdollistaa kohtaamisia, joihin aikuisseurassa ei välttämättä päätyisi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lasten kanssa ei koskaan tiedä, mihin tie vie seuraavaksi.

Lapset auttavat huomaamaan tutustakin kohteesta uusia puolia. Olemme keränneet roskia paratiisirannalta, koska viisivuotias ei voinut käsittää, miksi ihmiset sotkevat luontoa. Hampaattoman mummon kanssa päädyimme juttelemaan, eikö hän pessyt hampaitaan silloin, kun niitä vielä oli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lasten kanssa ei koskaan tiedä, mihin tie seuraavaksi vie ja kuka on seuraava uusi ystävä.

2. Kokemukset liimaavat yhteen

Reissuilla yhdessä koettuja asioita muistellaan pitkään. Mitä erikoisia ruokia maisteltiin torilla, miten koko perheen varpaankynnet lakattiin rantahierojalla. Entä kuka muistaa oikein, minkä väristen kalojen keskellä snorklattiin?

Matkoilla usein nukutaan koko perhe samassa huoneessa, ehkä jopa samassa sängyssä, mikä myös tekee yhteishengestä tiiviin.

Kun lapset kasvavat, jokaiselle voi antaa vuorotellen mahdollisuuden päättää, mitä tiettynä matkapäivänä tehdään. Tällä tavoin tulee myös taanneeksi, että lapset haluavat olla mukana perhematkoilla myös tulevaisuudessa.

Inari ja Ronja viettivät espanjalaista kyläjuhlaa, feriaa, perinteisissä flamencoasuissa. Kuva: Alice Ahlfors
Inari ja Ronja viettivät espanjalaista kyläjuhlaa, feriaa, perinteisissä flamencoasuissa. Kuva: Alice Ahlfors

3. Kerrankin läsnä

Kyky olla läsnä kasvaa lomalla kuin itsestään. Kun stressi ei höngi niskaan, on aikaa rentoutua ja kohdata lapsi eri tavalla kuin työpäivän jälkeen. Juuri näissä hetkissä syntyy hyviä keskusteluja ja taianomaisia tunnelmia.

En ikinä unohda auringonlaskua Koh Lipen saarella. Tyttäreni halusi jäädä istumaan rantahiekalle viereeni muiden painellessa hotellille. Siinä me tuijotimme maailman kauneinta auringonlaskua yhdessä pienen pompulani kanssa ja pidimme toisiamme kädestä. Ei ollut kiire minnekään.

4. Vaivatonta vauvan kanssa

Niin kauan kuin vauva ei vielä liiku itse, hän on usein tyytyväinen siellä, missä vanhemmatkin ovat.

Lentokoneessa pieni vauva viihtyy vanhempien sylissä tai hyvässä lykyssä nukkuu suurimman osan matkasta. Museoreissulla vauvaa voi kantaa kantoliinassa, illallisen lomassa nukuttaa yöunille vaunuihin.

Vauvalle voi pakata reissuun tutun peiton tai makuupussin.

Totuttamalla vauvaa alusta alkaen erilaisiin paikkoihin ja ääniin pääsee pitkälle. Yöunia kannattaakin harjoitella vaunukopassa jo kotona. Turvallisuudentunnetta luo sekin, että mukana kulkee aina sama peitto tai makuupussi.

5. Mutkattomat majapaikat

Lasten kanssa olemme päätyneet useilla matkoillamme vuokraamaan asunnon, mikä on tuonut uudenlaista rentoutta reissaamiseen.

Asunnossa voi elää kuin kotonaan, eikä tarvitse olla riippuvainen esimerkiksi hotellin määrittelemistä ruoka-ajoista. Tilaa on enemmän kuin hotellihuoneessa, pyykkikoneen saa pyörimään kun haluaa ja iltaa voi istua, vaikka lapset ovat nukkumassa.

Paikallisista naapureista saa parhaassa tapauksessa ystäviä.

6. Maailma avartuu

On mieletön tunne, kun muuten ujo lapsi uskaltaa tilata vieraalla kielellä oman ruokansa tai pyytää toista lasta leikkiin ilman yhteistä kieltä.

Kerran vauvamme ja thaimaalaisen poppamiehen välille syntyi niin vahva yhteys, että vauvamme halusi pitää tätä intiaanin näköistä miestä kiinni sormesta koko kahden tunnin laivamatkan ajan. Joka kerta, kun he katsoivat toisiinsa, kummankin kasvoille levisi suuri hymy.

Kohtaamisesta riitti iloa paitsi vauvalle, myös isosiskolle ja meille vanhemmille.

Lapset oppivat ymmärtämään olevansa etuoikeutettuja, kun saavat asua Suomessa.

Matkustaminen auttaa lapsia ymmärtämään, miten etuoikeutettuja he ovat, kun saavat asua Suomessa. Singaporessa kolmevuotiaamme halusi kulkea hunnutettuna, koska monilla naisilla oli huntu päässä. Tunnin jälkeen hän tokaisi, että olikin ihan kiva, ettei hänen tarvinnut tehdä niin.

Matkakohteen luontoon, eläimiin ja ilmastoon kannattaa tutustua lasten kanssa jo ennen matkaa. Kuva: Inari Fernández
Matkakohteen luontoon, eläimiin ja ilmastoon kannattaa tutustua lasten kanssa jo ennen matkaa. Kuva: Inari Fernández

7. Kutkuttava odotus

Perheemme suosikkijuttu on askarella leikekirja kohteesta ennen matkaa. Kerään messuilta ja matkatoimistoista esitteitä, joista leikkaamme ja liimaamme kuvia leikekirjaan. Sitten ideoimme lasten kanssa tarinan tulevan matkan tapahtumista.

Valmistautua voi myös katsomalla kohteesta kertovia elokuvia tai lukea kirjaa, joka kertoo maasta. Samalla oppii itsekin kohteesta uusia asioita jo ennakkoon.

8. Ennakointi helpottaa

Hyvin varusteltu hoitolaukku ja tutut päivärytmit - ennakointi pelastaa paljon. Onhan mukana välipalaa, jolla saa siirrettyä pahinta nälkää? Aikuisen verensokeria unohtamatta.

Itse pidin tiukasti kiinni esimerkiksi siitä, että alle 1-vuotiaan kanssa matkustaessamme hotellin sijaitsi alle puolen tunnin matkan päässä lähimmästä sairaalasta. Tieto siitä, että apu olisi tarvittaessa lähellä, helpotti kaukaisiinkin kohteisiin lähtemistä.

Taapero ei mene pilalle, vaikka hän syö viikon pelkkää riisiä tai ranskalaisia.

Ei kuitenkaan kannata stressata, jos jokin asia ei mene juuri suunnitelman mukaan. Taapero ei esimerkiksi mene pilalle, vaikka hän ei söisi viikkoon muuta kuin ranskalaisia tai valkoista riisiä.

htä asiaa en kuitenkaan enää unohtaisi – nimittäin varatutteja. Taaperomme tutti putosi kerran Thaimaassa katuviemäriin, eikä koko kylästä löytynyt yhtäkään tuttia. Seuraavat pari yötä kuuntelimme itkua, ja lapsi nukkui katkonaisesti tissi suussa. Seuraavasta kylästä onnistuimme ostamaan apteekin ainoan tutin.

9. Yllättäviä etuja

Kannattaa aina kysyä, mitä lapsiperhepalveluja majoittaja tai matkanjärjestäjä tarjoaa. Nämä edut on tehty sitä varten, että lasten kanssa reissaaminen olisi vieläkin kivempaa. Kiva yllätys voi olla esimerkiksi se, että hotellin keittiössä soseutetaan lapselle oma ruoka-annos.

Lentokentällä lapsiperheet pääsevät usein omaan turvatarkastusjonoon, ja koneessa lapset saavat ruoan ensimmäisenä. Vauvan kanssa lentäminen kannattaa siinäkin mielessä, että se on edullista. Alle kaksivuotiaasta maksetaan reittilennoilla yleensä vain verot tai 10 prosenttia aikuisen matkan hinnasta, kun vauva matkustaa vanhemman sylissä.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Kuka?

Inari Fernández tuottaa Äidin Puheenvuoro -YouTube-kanavaa ja kirjoittaa Lapsiperheen matkat -blogia.

  • Kirjoittanut siskonsa kanssa Lapsiperheen Matkakäsikirjan (Johnny Kniga).
  • 4- ja 7-vuotiaiden tyttärien äiti.
  • Unelmoi kiertävänsä maapallon enemmän kuin kerran.
  • Suuntaa seuraavaksi kuukauden matkalle Espanjan Cádiziin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla