Kuva: <span class="photographer">Satu Kemppainen</span>
Kuva: Satu Kemppainen

Tätä on koululaisten loma, kun vanhemmat ovat töissä: poikkeusjärjestelyjä poikkeusjärjestelyjen perään. 

Neljä edellistä viikkoa ovat menneet näin: Eikö kesälomalla pitäisi saada nukkua pitkään, tyttäreni kysyy aamulla, kun patistan häntä nousemaan. Missä me ollaankaan huomenna, on puolestaan lause, jonka hänen kaksossiskonsa toistaa ilta toisensa jälkeen.

Pitäisi, mutta nyt se ei onnistu, vastaan aamukysymykseen. Ja illalla selvitän seuraavan päivän ohjelman: Isä vie aamuksi isovanhemmalle x sen jälkeen, kun on ensin saatettu pikkuveli hoitoon, sieltä menette päiväksi leirille, josta äiti tulee hakemaan. Seuraavina päivinä on sitten kyläily isovanhempi y:llä, sen jälkeen sitten kyyti täti z:n mökille.

Meidän perheen kesäkuu oli poikkeusjärjestelyjä poikkeusjärjestelyjen jälkeen. Onneksi on lähipiiri, joka riensi apuun. Ja päiväleiri, joka auttoi yhden viikon. Näiden ansiosta perheemme koululaisten ensimmäiseen lomakuukauteen mahtui myös uintiretkiä, ihania hetkiä pienten serkkujen kanssa ja metsässä seikkailua mummin seurassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pienten koululaisten odottamaa ensimmäistä lomakuukautta väritti myös pettymys ja väsymys: ei saakaan leikkiä rauhassa kotona.

Mutta koululaisten odottamaa ensimmäistä lomakuukautta väritti silti myös pettymys ja väsymys: pitääkin herätä aamulla, ei saakaan leikkiä rauhassa kotona. Isovanhemmat ovat läheisiä ja rakkaita ja heidän kotinsa tuttuja, mutta silti paikan ja ihmisten vaihtaminen aina päiväksi tai kahdeksi kerrallaan väsytti meistä jokaista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lasten leiriviikolla huomasin, että uuteen lapsiporukkaan ja ohjaajiin tutustuminen vie sekin voimia. En jaksa edes ajatella, millaista olisi ollut, jos leirejä olisi buukattu moneksi viikoksi peräkkäin – sitäkin nimittäin harkitsimme.

Yhtälölle ei voi mitään: koululaisten kesäloma kestää kymmenen viikkoa, me aikuiset lomailemme kumpikin neljä. Kun sijoitamme aikuisten lomista kaksi viikkoa päällekkäin (jotta ehdimme viettää kesää vähän myös perheenä), se tarkoittaa koululaisille neljää lomaviikkoa ilman vanhempia. Ne viikot ovat pitkiä ja raskaita.

Siis: tervetuloa heinäkuu, et alkanut yhtään liian aikaisin. Kun tänään lähdin töihin, koti jäi täyteen onnellisia lomalaisia, umpiunessa kaikki. Enää pari hassua viikkoa, ja liityn seuraan. Kesä alkaa vihdoin tästä.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla