Kuvat
ISTOCK
Jos nuori jää yksin ilman aikuisen tukea, hän löytää tuen ystäväpiiristään. Sieltä saadut neuvot eivät aina ole niitä parhaita.
Jos nuori jää yksin ilman aikuisen tukea, hän löytää tuen ystäväpiiristään. Sieltä saadut neuvot eivät aina ole niitä parhaita.

Kun päihteiden käyttö ja kotiintuloaika aiheuttavat kitkaa nuoren ja vanhemman välille, tärkeintä on etsiä ratkaisua yhdessä.

Hölmöilyt ja haitallisten asioiden kokeileminen kuuluvat teini-ikään. Mutta siihen kuuluu yhtä lailla myös se, että aikuiset ovat läsnä nuoren elämässä, Aseman lapsissa työskentelevä Eliisa Ahlstedt sanoo.

Ahlstedt tietää, että jos nuori ei saa vanhemman huomiota pienillä asioilla, se haetaan rajummilla keinoilla. Tämä tarkoittaa käytännössä, että jos vanhempi ei huomaa nuuskakiekon painaumaa housuntaskussa, niin lopulta ehkä vedetään överit ja päädytään tiputukseen.

– Mitä kovempi vauhti nuorella on, sitä enemmän vanhemman tulee lyödä jarrua päälle. Kyllä teinit meitä aikuisia tarvitsevat, vaikka sanoisivat mitä!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi isoimmista syistä nuoren ongelmiin on vanhemman ja nuoren yhteyden katkeaminen: kun nuori jää yksin, hän löytää tuen ystäväpiiristään, ja sieltä saadut neuvot ja motiivit eivät aina ole kovin hyviä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Nuorilla, joita kohtaamme työssämme, on valtava aikuisen tarve.”

– Vanhemman kannattaa pohtia, onko nuorella perheessä tarpeeksi mahdollisuutta kipuilla ja etsiä itseään niin, että aikuinen on silti läsnä ja tukee lastaan. Nuorilla, joita kohtaamme työssämme, on valtava aikuisen tarve.

Kun teinin ja vanhemman välille syntyy konflikti esimerkiksi kotiintuloajoista tai päihteistä, tärkeintä on, että se selvitetään.

– Vanhemmat yrittävät yleensä silottaa pois ongelmia, mutta siinä mennään harhaan. Ei konflikteista selviä tuosta vaan, vaan niille täytyy tehdä jotain.

Helppoa tietä ongelmien ratkaisuun ei Ahlstedin mukaan ole. Ongelmat eivät synny yhdessä yössä, eivätkä ne myöskään hoidu nopeasti. Yleensä ne kuitenkin lopulta ratkeavat. Se on mahdollista, kun kaikilla osapuolilla on sama käsitys siitä, mikä on lapsen etu.

– Konflikti on aina mahdollisuus uuteen aloitukseen, mahdollisuus kääntää suuntaa nuoren ja aikuisen välisessä suhteessa.

 

Eliisa Ahlstedt on keskustelemassa Teinit, niitä on vain pakko rakastaa -podcastissa. Voit kuunnella sen yllä olevasta playerista tai  Suplasta.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla