Kyse voi olla päihderiippuvuudesta, kun nuoren kaveripiiri äkillisesti muuttuu tai kun kaverit eivät ole vanhemmille tuttuja ennestään tai niistä mainitaan vain epämääräisesti. Kuva: iStock
Kyse voi olla päihderiippuvuudesta, kun nuoren kaveripiiri äkillisesti muuttuu tai kun kaverit eivät ole vanhemmille tuttuja ennestään tai niistä mainitaan vain epämääräisesti. Kuva: iStock

Se, että nuoren päihteiden käyttö yllättää, saattaa johtua vanhemman vaikeudesta asettaa rajoja.

Lastensuojelussa nuorten kanssa työskentelevä Jani Mattila näkee työssään välillä kaverivanhempia, joille voi tulla yllätyksenä, että nuoren käytöstä on hyvä joskus myös rajata.

– Vanhemmuus on suurimmalla osalla vanhempia hyvin hallussa, mutta joidenkin vanhempien on vaikea hyväksyä, että on sanottava niitä tylsiäkin juttuja.

Näille vanhemmille nuoren päihteiden käyttö saattaa tulla totaalisena yllätyksenä. Nuorella voi olla siinä vaiheessa vakavakin päihdeongelma, Mattila sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– En puhu mistään muutaman siiderin juomisesta, vaan kovista päihteistä ja huumausaineista, niiden jatkuvasta käytöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Joidenkin vanhempien on vaikea hyväksyä, että on sanottava niitä tylsiäkin juttuja.”

Jos nuorelle on kehittynyt päihderiippuvuus, ja vanhempi ei ole huomannut siitä mitään merkkejä, hälytyskellojen tulisi todella soida kovaa, Mattila huomauttaa.

Vanhempi voi Mattilan mukaan tunnistaa nuoren mahdollisen päihderiippuvuuden esimerkiksi seuraavista muutoksista nuoren elämässä:

  • Nuoren kaveripiiri muuttuu äkillisesti, ja kaverit eivät ole vanhemmille tuttuja ennestään tai niistä mainitaan vain epämääräisesti.
  • Nuori viettää aikaa paljon ulkona ilman, että vanhemmilla on tietoa missä ja kenen kanssa.
  • Koulunkäynti takkuilee, tulee poissaoloja ja numerot laskevat.
  • Nuoren vuorokausirytmi muuttuu radikaalisti: valvotaan yöt ja nukutaan päivät.

Mattilan mielestä myös älypuhelimet kannattaisi ottaa pois nuoren huoneesta öisin. Kännykän käytöllä ei ole suoraa yhteyttä päihteisiin, mutta Mattila on nähnyt työssään nuoria, joille on tavallista olla kännykällä läpi yön. Silloin unet jäävät väliin ja rytmi alkaa vääristyä. Se taas vaikuttaa negatiivisesti muihin arjen asioihin: kouluun, mielialaan ja syömiseen.

– Kannatan myös yhdessä sovittuja kotiintuloaikoja. Toki nuori joskus voi myöhästyä ja joskus on ihan tervettäkin, että rajoja venytetään. Mutta jos myöhästely on tolkutonta ja jatkuvaa, niin asiaan kannattaa puuttua heti.

Jani Mattila on vieraana Teinit, niitä on vain pakko rakastaa-podcastissa. Kuuntele podcast Suplasta tai alla olevasta playerista. 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla