Pieni vauva nukkuu yli puolet vuorokaudesta, joten varsinkin hyvä patja on tärkeä hankinta. Kuva: iStock
Pieni vauva nukkuu yli puolet vuorokaudesta, joten varsinkin hyvä patja on tärkeä hankinta. Kuva: iStock

1. Mieti käyttöikää

Mitä enemmän säätömahdollisuuksia, sitä pitkäikäisempi hankinta. Sohvaksi muuntuvista sängyistä on iloa monta vuotta – jopa kouluikään saakka. Lyhytikäisemmissä kehdoissa ja ensisängyissä on kuitenkin puolensa.

Vastasyntynyt vauva on pikkuruinen, joten pesämäinen sänky voi tuntua hänestä turvallisemmalta.

2. Kartoita lisävarusteet

Sängyn päälle laskettava hoitotaso on kätevä, mikäli et halua hankkia hoitopöytää. Jos sänky on pyöreälinjainen, tarkista, onko siihen saatavana sopivan muotoista

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

sijauspatjaa tai lakanaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Huomioi turvallisuus

Pinnasängyn pinnojen etäisyys toisistaan ei saisi olla suurempi kuin 6,5 cm, jotta vauvan pää ei kiilaudu vahingossa pinnojen väliin. Laidat pitää kiinnittää aina huolella. Tavalliseen lastensänkyyn siirtyminen tai laidan irrottaminen tulee ajankohtaiseksi, kun lapsi oppii kiipeämään sängyn laidalle ja on vaarassa pudota. Pinnasuoja voi helpottaa kiipeämisyrityksiä, joten poista se, kun lapsi oppii seisomaan tukea vasten.

4. Valitse hyvä patja

Hyvä patja on napakka, riittävän paksu ja hengittävä, sillä lapsi hikoilee paljon – jopa enemmän kuin aikuinen. Patja imee itseensä likaa ja kosteutta, joten se on turvallisinta hankkia uutena. Varmista sopiva koko: jos patja on liian pieni, sängyn laitaan jäävä rako voi aiheuttaa tukehtumisvaaran. Sijauspatja suojaa patjaa ja helpottaa petaamista. Vältä kosteussuojia, jotka eivät hengitä lainkaan.

Lähde: Tukes

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla