Veeti, 18, Valtteri, 16, Venni, 13, ja Pinja, 10, käyvät usein kertomassa mummille kuulumisia heti koulun jälkeen, kun vanhemmat eivät ole kotona. Tällä kertaa leipomispuuhissa ovat Pinja ja Valtteri. Kuva: Jesse Karjalainen
Veeti, 18, Valtteri, 16, Venni, 13, ja Pinja, 10, käyvät usein kertomassa mummille kuulumisia heti koulun jälkeen, kun vanhemmat eivät ole kotona. Tällä kertaa leipomispuuhissa ovat Pinja ja Valtteri. Kuva: Jesse Karjalainen

Koivistoisen perheessä mummi on asunut ihan lähellä jo kolmetoista vuotta.

Jos päivälliseksi on italianpataa, hernekeittoa tai muuta ei-niin-lempiruokaa, Koivistoisen lapset kipaisevat usein mummin puolelle syömään. Se on helppoa, sillä isoäiti Mirja, 65, asuu samassa talossa omassa yksiössään.

Mirja muutti tyttärensä Katjan, 42, ja tämän miehen Arin, 42, puutaloon asumaan kolmetoista vuotta sitten, kun perheen nyt teini-ikäiset lapset olivat pieniä. Se tuntui hyvältä ratkaisulta, sillä Mirja kävi usein auttamassa lastenhoidossa. Autottoman naisen elämä helpottui, kun perhe asui samassa talossa.

Mummin hoitoapua tarvitaan edelleen, sillä Katja ja Ari toimivat nykyään kaksivuotiaan lapsen sijaisvanhempina, ja joskus Katjan työvuoro ja Arin taekwondo-valmennus osuvat samaan iltaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Apu toimii tarvittaessa molempiin suuntiin.

Katjan ja Arin puolella käydessään Mirja saattaa tyhjentää tiskikoneen ja järjestellä paikkoja, eivätkä Katja ja Ari pane sitä pahakseen. Kolmen sukupolven yhteistaloudessa yritetään pitää kuitenkin myös yksityisyydestä kiinni. Kenenkään ovesta ei mennä sisälle ovikelloa soittamatta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Apu toimii tarvittaessa molempiin suuntiin. Kun Mirja viime talvena loukkasi jalkansa, Ari ja Katja kävivät hänen puolestaan kaupassa. Ja jos Mirjan puolella on pitänyt kunnostaa paikkoja, Ari on aina rientänyt apuun.

Katja arvelee, että asumisjärjestely on ollut hyväksi parisuhteelle. Kaikkia ikävyyksiä ei tarvitse kaataa puolison niskaan, kun niistä voi puhua myös äidin kanssa.

– Tosin jos valitan äidille Arin käytöksestä, hän pitää aina Arin puolta, Katja kertoo.

Lasten piirtämissä perhekuvissa on mukana myös mummi, ja samaan suureen perheeseen lasketaan Katjan veljet perheineen. Mirja on iloinen siitä, että kaikki kymmenen lastenlasta asuvat lähellä.

– Luonnossa liikkuminen ja marjastaminen ovat minulle tärkeitä harrastuksia, mutta en kaipaa niin paljon omaa aikaa. Enemmän nautin, kun voin olla muille tarpeellinen.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla