Lapsiperhe-elämä on hauskaa! Kuva: <span class="photographer">Satu Kemppainen</span>
Lapsiperhe-elämä on hauskaa! Kuva: Satu Kemppainen

Ennen lasten saamista en tiennyt, miten sydän pakahtuu oman tyypin osuvasta whatsapp-viestistä, yhdessä onkimisesta tai ihan vain sohvalla samassa kasassa loikoilusta.

Ystäväni pohti, mikä tulee muuttumaan lapsen myötä, ja mitä hän menettäisi, jos jättäisi vanhemmuuden väliin. Ehkä osuvampi kysymys olisi ollut, onko hän valmis muutokseen, sillä vanhemmuus on aina hyppy tuntemattomaan. Ei se ole koskaan vain hyvää tai hankalaa. Ei sitä mitata menettämisillä tai saamisilla.

Perhe-elämän negatiivisista puolista puhutaan paljon, ja kieltämättä se näyttää ulkopuolelta kaoottiselta – ja tuntuu myös aika ajoin siltä täältä sisältä päin katsottuna. Kun annoimme yli kymmenen vuotta sitten munasolulle mahdollisuuden hedelmöittyä, emme kumpikaan puolisoni kanssa tienneet, kuinka upean ja haastavan polun valitsimme. Nyt tiedämme, että se polku on ollut ainutlaatuinen. Se on muuttanut kaiken.

Ylen haastattelema Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch esitti huolensa median antamasta negatiivisesta kuvasta liittyen lapsiin ja perhe-elämään. Rotkirch esitti, että median luoma kielteinen kuva perhe-elämästä johtuisi osin toimittajista, joiden omassa kuplassa ”tullaan vanhemmaksi myöhään, ja jossa ajatellaan ristiriitaisesti vanhemmuudesta.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olen itse osa tuota mediakuplaa, ja mikä parasta, luon joka päivä kuvaa vanhemmuudesta. Tietenkin minulla on ristiriitaisia ajatuksia vanhemmuudesta. Vanhemmuushan on pullollaan ristiriitaisia ajatuksia, kysy keneltä vain! Vanhemmuus = ristiriitaiset ajatukset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vanhemmuushan on pullollaan ristiriitaisia ajatuksia, kysy keneltä vain! Vanhemmuus = ristiriitaiset ajatukset.

Minun ajatuksiini kuuluu myös erittäin paljon iloa lapsistani. En tunne yhtään vanhempaa, joka kokee vanhemmuuden vain negatiivisena (tai vain positiivisena). En kuplassani, enkä edes siellä jossain muualla Suomessa.

Itse olen iloisimmillani lasteni seurassa. Kyllä, löydän toki itsestäni myös paljon ärsytystä, kiukkua, katkeruutta ja väsymystä, ja vertaistuen vuoksi toimittajan pitää kirjoittaa niistäkin. On hyvä tietää, että muillakin on vaikeaa, sillä se helpottaa omaa oloa.

Mutta ennen kaikkea lapsiperhe-elämä antaa iloa ja onnea – lapsethan ovat minun kotini, sydämeni. Ja näin, rakkaat lukijat, kuuluu ollakin. 

Siksi listasin nämä positiiviset asiat vanhemmuudesta:

 • Lapset on huumoriveikkoja. Ihan parhaat jutut jo ennen kuin oppivat puhumaan.
 • Vanhemmuuden myötä omasta elämästä häviää kaikki nolo. Vanhemmille mikään ei ole noloa: ei toppahousut, heijastinliivi, saparot, potkulauta…
 • Onnellisimmat hetket elämässä kokee raskaana ja lapsen syntyessä sekä sen jälkeen. Totta vieköön, tuo aika on raskasta, mutta moni hetki on myös täynnä onnea. Kun tuntee ensi potkaisut, kun odotattaa yhdessä puolisonsa kanssa, kun näkee lapsensa ensi kertaa, kun valvoo kesäyössä pienen elämän kanssa.... Nytkin täytyn ilosta näitä hetkiä ajatellessani.
 • Vanhemmuus muuttaa ihmisen nopeammaksi, opettaa priorisointia ja vähentää turhaa valittamista. Kärsivällisyyskin kasvaa!
 • Lapset ovat paljon fiksumpia kuin aikuiset: he eivät esitä tai ole olevinaan muuta kuin ovat.
 • Lapsilta saa ihan parhaat whatsapp-viestit ja snäpit. He ovat omia digioppaitasi, kunhan vähän kasvavat.
 • Lapset kyselevät niin paljon, että tulee itsekin oppineeksi kaikkea uutta.
 • Lapset elävät hetkessä ja aika usein pakottavat vanhemmatkin siihen.
 • On hauskaa näyttää kaikkia omia huippujuttuja lapselle: Katsoa starwarsit, leipoa, onkia, kuunnella musaa, telttailla…
 • Elämä ei ole koskaan tylsää!
 • Lapsesi ovat yhtä hyviä tyyppejä kuin sinä.
 • Ja lopuksi: omien lasten kanssa on ihan parasta vaikka vain löhötä sohvalla. Ei sitä voi selittää, se pitää kokea!

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla