Idan kanssa arkea pyörittää hänen siskonsa Tiia (vas). Kuva: AVA
Idan kanssa arkea pyörittää hänen siskonsa Tiia (vas). Kuva: AVA

Supernanny Pia Penttala auttaa tänään perhettä, jossa synnytyksen jälkeinen masennus vaikuttaa edelleen äidin ja pian teini-ikäisen tyttären suhteeseen. 

– Kaksi viikkoa ennen laskettua aikaa sanoin äidilleni, että en halua tätä lasta, muistelee Sammallahden perheen äiti Ida, 31. 

Kun Idan esikoinen Rebekka 12 vuotta sitten syntyi, Ida sairastui vaikeaan synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Tästä syystä Idan oma äiti hoiti Rebekkaa tämän elämän ensimmäiset puolitoista vuotta.

Nämä tapahtumat vaikuttavat Idan ja Rebekan suhteeseen vieläkin, eivätkä äiti ja tytär ole ikinä tehneet mitään kahdestaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Kun lapsi tulee lähelle, minua alkaa ahdistaa, Ida kertoo. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ida pyörittää arkea yhdessä siskonsa kanssa. 

Arjessa on muitakin haasteita. Idalla on Rebekan lisäksi kolme lasta: Kymmenvuotias Henrietta, viisivuotias Linnea ja alle kaksivuotias Neela. Idan ja lasten kanssa arkea pyörittää Idan sisko Tiia, 28. 

Linnealla on todettu tarkkaavuus- ja aktiivisuushäiriö ADHD sekä aistiyliherkkyys. Vaikka perheessä on koko ajan paikalla kaksi aikuista, käytännössä toisen aikuisen huomio menee koko ajan Linneaan. Myös Neela tarvitsee vielä paljon huomiota ikänsä vuoksi. 

Supernanny Pia Penttala huomaa, että perheessä eletään jaksamisen äärirajoilla. Idan pinna on tiukalla, ja hän huutaa lapsille usein. Hankalien tilanteiden tullen Ida katoaa kännykälle, ja kännykkä on usein mukana myös ruokailutilanteissa. Rebekka toivoisi kahdenkeskistä aikaa äitinsä kanssa, jota äiti ei pysty antamaan. 

Lapset pitävät kiinni Supernannyn säännöistä aikuisia paremmin. 

Penttala haluaa parantaa Idan ja Rebekan suhdetta ja aloittaa tämän äidin ja tyttären yhteisellä jalkakylvyllä. Lisäksi Penttala asettaa koko perheelle tiukat rajat kännykän käyttöön ja lisää perheen iltoihin ulkoilua. 

Lapset noudattavat uusia sääntöjä erittäin hyvin. Viisivuotias Linnea jopa muistuttaa Idaa ja Tiiaa siitä, että kännykät laitetaan ruokailun ajaksi pois. Idan ja Tiian on vaikeaa pitää kiinni kaikista uusista säännöistä, ja välillä iltaulkoilut jäävät välistä. 

Uusien rutiinien tuoma hyöty on kuitenkin heti havaittavissa. 

– Perheessä on hiljaisempaa, kun puhelimet jätetään laatikkoon, Ida tuumaa.

Supernanny Suomi AVAlla tiistaisin klo 21.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla