Tietyt merkit yhdistävät väkivaltaiseksi muuttuvia parisuhteita. Kuva: iStockphoto
Tietyt merkit yhdistävät väkivaltaiseksi muuttuvia parisuhteita. Kuva: iStockphoto

Väkivaltaiset parisuhteet toistavat usein samaa kaavaa. Sen alussa on nopea ja intensiivinen rakastuminen.

Väkivaltainen parisuhde ei ala väkivallalla. Silti siihen viittaavat ennusmerkit on usein helppo nähdä jälkikäteen, väkivaltaisista suhteista kirjoittanut Riina-Maria Metso kertoo. Hän listaa varoitusmerkkejä, jotka voivat kertoa väkivallasta ja vallankäytöstä jo suhteen alussa.

1. Suhde etenee nopeasti

Kumppani tunnustaa rakkautensa hyvin pian ja on varma siitä, että olette kuin luodut toisillenne. Hän haluaa, että myös sinä sitoudut häneen nopeasti. Hän haluaa muuttaa pian yhteen ja korostaa kaikessa, miten ainutlaatuinen suhteenne on.

2. Yhteydenpito ystäviisi loppuu tai harrastukset jäävät

Huomaat miettiväsi, miten sosiaaliset suhteesi vaikuttavat kumppaniisi. Hän saattaa muuttua hankalaksi, jos tapaat ystäviäsi tai käyt harrastuksissa. Kumppani puhuu ikävästi muista ihmisistä, jotka ovat sinulle läheisiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Sinulla on epämääräinen paha olo

Sinulla on erilaisia fyysisiä oireita, joihin et tiedä syytä. Et tiedä, oletko masentunut vai ahdistunut. Sinulla on uniongelmia. Et jaksa tarttua asioihin, joista olet ennen ollut kiinnostunut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Puolisossa tuntuu olevan kaksi eri ihmistä

Kumppanisi käyttäytyy eri tavalla julkisesti ja silloin, kun olette kahdestaan. Sinusta tuntuu, että muut näkevät hänestä vain hyvät puolet. Toisaalta hän saattaa vähätellä sinua ja nolata sinut muiden edessä. Hän väittää sen olevan huumoria.

5. Joudut tekemään tiliä menemisistäsi ja pyytelemään anteeksi

Puolisosi haluaa tietää sosiaalisesta elämästäsi kaiken: ketä tapaat, keiden kanssa viestittelet, mitä teet Facebookissa. Hän epäilee sinun valehtelevan. Kumppani saattaa sinut usein tilanteisiin, joissa joudut pyytämään häneltä anteeksi, vaikka et oikein tiedä, miksi.

6. Alat peitellä asioita

Sinusta tuntuu, ettet voi kertoa lähipiirillesi kuulumisiasi rehellisesti. Esität reippaampaa ja silottelet asioita myös itsellesi.

7. Olet jatkuvasti varpaillasi

Alat pelätä kumppanisi mielialan vaihteluita. Sinulla menee energiaa siihen, että yrität pitää hänet tyytyväisenä. Joudut muokkaamaan käytöstäsi, jotta et ärsyttäisi häntä.

Lähde: Riina-Maria Metso: Miksi se ei vain lähde? Väkivaltainen parisuhde ja miten siitä pääsee irti (Atena, 2018)

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla