On vanhemmuuden välttelyä väittää, ettei ehdi tai osaa tutustua nuorten suosimiin sovelluksiin, Anni Alatalo väittää. Kuva: Satu Kemppainen.
On vanhemmuuden välttelyä väittää, ettei ehdi tai osaa tutustua nuorten suosimiin sovelluksiin, Anni Alatalo väittää. Kuva: Satu Kemppainen.

Jatkuva muistuttaminen ja keskustelu somen mahdollisista vaaroista on aikuisen vastuulla. Kun luottamus on kunnossa, nuoren ei tarvitse vedota kirjesalaisuuteen.

Miten ihmeessä voin suojata lastani hyväksikäyttäjiltä, kiusaajilta tai muilta somen riskeiltä? SnapChat, Instagram, Whatsapp, TikTok, Facebook, Messenger ja jopa HayDay sekä Fortnite. Kaikki nuo sovellukset löytyvät lasteni puhelimista, ja kaikissa niissä jonkun tuntemattoman on periaatteessa mahdollista päästä juttelemaan lapseni kanssa niin, ettei minulla ole siitä tietoa. 

On vanhemmuuden välttelyä väittää, ettei ehdi tai osaa tutustua nuorten suosimiin sovelluksiin.

Viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari kertoi Ylellä, että vanhemmalla pitää olla painavat lapsen etuun liittyvät syyt, että hänellä olisi oikeus katsoa lapsen puhelimesta viestejä. Hän ehdottaa urkkimisen sijaan keskustelua ongelmien selvittämiseksi. Samassa artikkelissa myös tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio arvioi, että tieto siitä, millä sivustoilla nuori verkossa liikkuu, kuuluu lähtökohtaisesti kirjesalaisuuden piiriin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Vanhempi voi kysyä ja nuori vastata. Silloin ei rikota lakia. On täysin kestämätöntä ajatella, että nämä oikeudet eivät koskisi lapsia, Aarnio toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt seuraa paljastus: ratsaan lasteni puhelimet pari kertaa puolessa vuodessa. Ehei,en minä salaa tai väkisin kurkistele lasteni yksityiselämään, vaan kyseessä on suhteellisen hyvässä yhteisymmärryksessä tapahtuva käytäntö, jossa tsekkaan päällisin puolin Whatsapp-ketjut, Instagram-viestit ja -seuraajat sekä pelisovellusten viestinvaihdon. Samalla käymme lapsen kanssa sovellukset ja niihin liittyvän ohjeistuksen läpi.

En lue mitään, joka ei vaikuta epäilyttävältä kuten lapseni tai hänen parhaan ystävänsä keskinäisiä viestejä ellei minulla herää huoli jostakin yksittäisestä asiasta. Ei tulisi mieleenkään lukea mahdollisen poika- tai tyttöystävän lähettämiä viestejä. Tärkeää on myös tehdä tämä selväksi lapselle.

Tsekkaan alakouluikäisen lapseni luokan yhteisen Whatsapp-ryhmän viestit, joista on vuosien saatossa löytynyt montakin ikävää kiusaamistapahtumaa

Mutta tsekkaan kyllä esimerkiksi alakouluikäisen lapseni luokan yhteisen Whatsapp-ryhmän viestit, joista on vuosien saatossa löytynyt montakin ikävää kiusaamistapahtumaa – puolin ja toisin. Yläkouluikäinen osaa ottaa luokkaryhmään tulvivat viestit vastaan jo itsenäisemmin.

Olen täysin samaa mieltä Korpisaaren ja Aarnion kanssa: lasten ja nuorten oikeuksia täytyy kunniottaa. Avainsana on luottamus. Meidän perheessämme keskusteluyhteys on auki, onneksi. Lapseni kertovat hyvinkin avoimesti omia tärkeitä asioitaan meille vanhemmille.

Mutta aina avautuminen ei ole helppoa. Monta kertaa lapsen puhelimessa on tapahtunut asioita, jotka ovat hänestä ahdistavia tai nolottavat häntä niin paljon, ettei hän osaa tai halua ottaa niitä itse puheeksi. Ei, vaikka kyselen, kun näen, että jokin vaivaa mieltä. Kun olen sitten kysynyt, että mikä tämä ketju on, jossa yhtä haukutaan rajusti, on lapsi ollut lähinnä helpottunut.

En voi koskaan olla sataprosenttisen varma, mitä lapsen puhelimessa tapahtuu.

En voi koskaan olla sataprosenttisen varma, mitä lapsen puhelimessa tapahtuu. Hänhän voi aina poistaa ketjuja, käyttää kaverin puhelinta tai hävittää selaushistoriaa. Olen kuitenkin oikealla tiellä niin kauan, kun pystyn sanoittamaan lapsilleni, että on heidän etunsa mukaista, että minä tiedän, mitä heille kuuluu.

Teinin kanssa kaiken tämän edellä mainitun kanssa on oltava erityisen herkällä korvalla kunnioituksen ja rajojen suhteen. Vanhemman on osattava tunnustella väylä luottamukseen aina uudelleen.

Meillä vanhemmilla on monta keinoa suojata lasta netissä tapahtuvalta häirinnältä:

1. Valvomme lapsen ruutuaikaa sekä sovelluksia, joita hän lataa puhelimeensa

Meillä on käytössä Googlen Family Link, mutta lapsen netin käyttöä hallitsevia sovelluksia löytyy muitakin kuten vaikkapa Qustodio, Safe, Nortonin Family Premiere, Moment, ESET Parental Contorol sekä Applen puhelimista löytyvä Ruutuaika. Eri sovellukset tarjoavat hieman erilaisia palveluja, ja osa niistä on maksullisia. Niiden avulla vanhempi voi seurata lapsen ruutuajan lisäksi sitä, missä lapsi liikkuu tai mitä sovelluksia hän voi ladata.

Näitä sovelluksia on paljon muitakin, ja olisipa kiva, jos vinkkaisitte niistä jutun kommenttikentässä!

2. Yöllä ei käytetä nettiä

Meillä puhelimet laitetaan illalla olohuoneen pöydälle lataukseen äänettömälle. Yöllä ei edes aikuisen tarvitse sosialisoida, koska silloin nukutaan.

3. Tutustumme sovelluksiin itsekin

Kun lapsi haluaa ottaa jonkun uuden sovelluksen käyttöön, tutustumme siihen ensin yhdessä ja käymme läpi sen yksityisasetukset sekä perheemme säännöt. Lataan sovelluksen usein myös omaan puhelimeen, ainakin hetkeksi. 

Perheen sääntöihin voi kuulua vaikkapa se, miten TikTokin musiikkivideoihin pukeudutaan: ei paljastaviin vaatteisiin, vaikka Ariana Grande niin tekisikin. Tai Snäpin paikannusasetuksiin: ota ne pois päältä, koska meillä koko perhe tietää, milloin naapurimme  lapsi on Jumbossa tai Espanjassa, koska lapseni näkee sen Snapchatin kautta ja ilmoittaa siitä auliisti. Haluan edelleen pitää yksityisyyteni, kiitos.

4. Sovimme säännöistä yhdessä

Tärkeimmäksi kohdaksi muodostuu kuitenkin tämä: keskustelu ja yhteinen sopiminen. Juttelemme todella paljon eri sovelluksista ja niiden riskeistä. Nykyään lapseni ehdottavat rajoja jo itse, kun he lataavat uusia sovelluksia käyttöönsä.

Koen onnistuneeni, kun lapseni tulee kysymään, saako hän ottaa kaveriksi pojan, jota ei ole tavannut, mutta joka väittää tuntevansa lapseni parhaan ystävän. Tai kun teini pohtii, saako ystävä kuvata häntä kirjastossa ja laittaa videon Instagramiin häneltä kysymättä.

Kaiken tämän kaiken jälkeen luotan siihen, että jos joku tarjoaa joskus jotain ilmaista tai ehdottaa tapaamista, lapsillani soivat hälytyskellot.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla