Vesimeloni on taaperolle hyvä helleherkku, sillä sen vesipitoisuus on 92 prosenttia. Kuva: iStockphoto
Vesimeloni on taaperolle hyvä helleherkku, sillä sen vesipitoisuus on 92 prosenttia. Kuva: iStockphoto

Hellekelillä lapsen nesteytyksestä voi huolehtia esimerkiksi vesipitoisten kasvisten ja hedelmien avulla, lastenlääkäri kertoo. 

Mikä on sopiva määrä nestettä taaperolle? Tai mitä jos taapero ei suostu juomaan helteellä vettä ollenkaan? Lastenklinikan päivystyksen osastonlääkäri, lastentautien erikoislääkäri Eero Rahiala kertoo.

Kuinka paljon taaperon pitää juoda helteellä?

Sopiva nestemäärä riippuu lapsen painosta. 1–2 vuotiailla lapsilla paino vaihtelee, joten kaikille taaperoille sopivaa määrää on vaikea sanoa, mutta hyvä perussääntö on yksi litra nestettä päivässä. Jos lapsi liikkuu tavallista enemmän, nestettäkin pitäisi juoda suurempi määrä. 

Jos taapero ei halua juoda vettä, onko muita konsteja pitää nestetasapaino yllä?

Helteellä lapselle kannattaa tarjota paljon vesipitoisia vihanneksia ja hedelmiä. Hyviä lähteitä ovat kurkut, tomaatit sekä vesimeloni. Lisäksi erilaiset smoothiet ja hedelmäsoseet sopivat hellekelille. Lapsi voi tarjota helteellä mehua, mutta sen ei pidä olla lapsen pääasiallinen juoma. Myös maito auttaa nesteytykseen. Mehujäätäkin voi hyvällä omallatunnolla tarjota.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos lapsella sattuu kesähelteillä olemaan oksennustauti tai hän ripuloi, lapselle kannattaa antaa apteekista saatavia suolaliuoksia, jotta nestetasapaino pysyisi ennallaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koska lääkäriin?

Jos lapsi on vireä ja oma itsensä, ei ole tarvetta lääkärireissulle, vaikka lapsi olisi juonut huonosti.

Jos taas lapsen yleiskunto on alentunut ja lapsi ei jaksa kiinnostua ympäristöstään, voi lääkärikäynti olla paikallaan.

On harvinaista, että taaperoikäisiä lapsia tuodaan nestehukan vuoksi päivystykseen. Esimerkiksi tänä kesänä Lastenklinikalle ei ole tuotu yhtäkään taaperoa kuivumisepäilyn vuoksi. Joitain yksittäisiä alle puolivuotiaita vauvoja on tuotu, mutta heitäkin vain muutamia.

Ohjeet antoi Lastenklinikan päivystyksen vastaava lastenlääkäri Eero Rahiala. 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla