Pari vuotta sitten lääkäri sanoi Marialle ja tämän miehelle Tommille, että jos pari haaveili toisesta lapsesta, aikaa miettimiselle ei ollut. Kuva: Milka Alanen
Pari vuotta sitten lääkäri sanoi Marialle ja tämän miehelle Tommille, että jos pari haaveili toisesta lapsesta, aikaa miettimiselle ei ollut. Kuva: Milka Alanen

Maria Kangaskortet on joutunut pohtimaan, miten endometrioosi vaikuttaa perheen lapsimäärään ja hänen omaan naiseuteensa. Hän puhuu sairaudesta avoimesti, koska toivoo, että siihen löydettäisiin lisää hoitokeinoja.

Maria Kangaskortetin, 28, endometrioosi muistuttaa itsestään muutamana päivänä kuukaudessa. Silloin vatsakivut ovat niin pahoja, että Maria pystyy vain makaamaan sängyssä.

– Yrittäjyys on helpottanut elämääni endometrioosin kanssa siinä mielessä, että minun ei tarvitse hakea sairauslomaa kivun iskiessä.

Marian on ollut kuitenkin pakko oppia ennakoimaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Teen projektit valmiiksi hyvissä ajoin ennen deadlinea, jotta kipukohtauksen iskiessä ei tule paniikkia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maria kertoo perheensä elämästä Youtube-kanavallaan The Realm of Maria. Hän tekee kotoa käsin sisältöä omiin sosiaalisen median kanaviinsa ja myös muita sisällöntuotannon töitä. Puoliso Tommi palasi alkuvuodesta hoitovapaalta töihin, ja molemmat lapset ovat päiväkodissa.

Huhtikuun Vauva-lehdessä Maria kertoo, miten parin vauvahaave oli pari vuotta sitten vaarassa endometrioosin takia.

Endometrioosi on krooninen sairaus, eli sitä ei voida parantaa. Etenemistä voi kuitenkin hillitä hormonilääkityksellä, kuten e-pillereillä, hormonikierukalla ja ehkäisyrenkaalla.

Maria on kokeillut kaksia pillereitä, joista kummatkaan eivät sopineet hänelle. Ensimmäiset saivat hänen kuukautisensa kestämään 32 päivää. Toiset taas väsyttivät niin, että Marian oli pakko mennä nukkumaan viideltä iltapäivällä.

– Se oli rankkaa myös Tommille, joka joutui kantamaan vastuun kodista ja lapsista. Hän joutuu venymään sairauteni takia, mutta onneksi hän ymmärtää ja tukee minua.

Endometrioosikudosta voi kehittyä periaatteessa mihin vain, esimerkiksi keuhkoihin ja suolistoon. Pahimmillaan endometrioosi voi pakottaa sairauseläkkeelle.

Maria on lukenut netistä rajujakin sairaskertomuksia. Silloin endometrioosin eteneminen tuntuu erityisen ahdistavalta. Esimerkiksi ajatus siitä, että hän tarvitsisi jonain päivänä avanteen, on Mariasta pelottava. Kuinka avanteen kanssa voisi tuntea itsensä naiselliseksi?

– Olen kysynyt Tommilta, mitä hän ajattelee avanteesta. Hän sanoi, että kaikki sopii, kunhan pysyn elossa. Se kosketti ja helpotti pelkojani. Kun hän pysyy tukenani, selviän mistä vaan.

Kivuttomina päivinä Maria ei mieti endometrioosia.

– Miksi käyttäisin energiaa ensin ahdistumalla etukäteen ja uudelleen kärsimällä kivuista?

Marialla voi olla edessään uusia leikkauksia, mutta ne eivät häntä pelota. Enemmän huolestuttaa ajatus, että leikkauskaan ei auttaisi ja sairaus estäisi häntä elämästä tavallista elämää.

Avoimuus on auttanut Mariaa eniten sairauden käsittelyssä, ja siksi hän haluaa puhua endometrioosista myös julkisesti.

– Minulla on työssäni mahdollisuus tavoittaa paljon ihmisiä ja levittää tietoutta. Mitä enemmän endometrioosi on tapetilla, sitä enemmän sitä tutkitaan ja siihen koetetaan löytää hoitokeinoja.

Lue koko juttu huhtikuun Vauva-lehdestä!

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla