Myös isän synnytyksen jälkeinen masennus on tärkeää tunnistaa, sillä se vaikuttaa erityisesti tyttöjen mielenterveyteen. Kuva: iStockphoto
Myös isän synnytyksen jälkeinen masennus on tärkeää tunnistaa, sillä se vaikuttaa erityisesti tyttöjen mielenterveyteen. Kuva: iStockphoto

Kerro jutun lopussa, onko sinun perheessäsi koettu miehen synnytyksen jälkeistä masennusta.

Yksi kahdestakymmenestä isästä sairastuu masennukseen vauvan syntymän jälkeen. Uudessa pitkäkestoisessa tutkimuksessa selvisi, että isän masennus vaikuttaa erityisesti tyttäreen tämän tullessa täysi-ikäiseksi. 

Cambridgen yliopiston tutkimukseen osallistui yli 3000 perhettä. Perheitä seurattiin lasten syntymästä siihen asti, että lapset täyttivät 18 vuotta. 

Selvisi, että 18 vuotta täyttäneillä tytöillä oli suurempi riski sairastua masennukseen, jos heidän isänsä oli kokenut synnytyksen jälkeistä masennusta. Poikien mielenterveyteen heidän isänsä kokema masennus ei vaikuttanut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat arvelevat tuloksen johtuvan siitä, että jos perheen isä sairastaa masennusta, se usein vaikuttaa myös äitiin ja koko perheen hyvinvointiin. Kaikki tämä näkyy siinä, miten perheen aikuiset huomioivat lapsiaan. Yksi selitys sille, miksi isien masennus vaikuttaa juuri heidän tyttäriinsä voi piillä isä-tytärsuhteen ainutlaatuisuudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Isän hyväksyntä, rakkaus ja läheisyys on asiantuntijoiden mukaan tytön itsetunnolle erityisen tärkeää. Masentunut isä ei välttämättä pysty tarjoamaan lapselle sitä rakkauden ja läheisyyden määrää, jonka lapsi tarvitsee.

Isän masennuksella vaikutuksia jo raskausaikana

Sama tutkimusryhmä on jo aiemmassa tutkimuksessa selvittänyt, että isän mielenterveysongelmat raskausaikana saattavat lisätä riskiä lapsen ennenaikaiseen syntymään. Jos isällä todettiin masennus raskausaikana, riski siihen, että vauva syntyi ennen raskausviikkoa 31 nousi 38 prosenttia. 

Myös tässä tapauksessa tutkijat tulivat siihen tulokseen, että isän masennus aiheuttaa äidille stressiä, joka puolestaan vaikuttaa raskauden kulkuun. Miehen masennuksen tiedetään myös vaikuttavan sperman laatuun sekä istukan toimintaan. 

Koko perheen hyvinvoinnin kannalta olisi tärkeää, että myös isän mielenterveyteen kiinnitettäisiin terveydenhuollossa enemmän huomiota. On arvioitu, että miesten masennus jää usein huomaamatta ja hoitamatta.

Vastaa kyselyyn ja kerro oma kokemuksesi isän synnytyksen jälkeisestä masennuksesta.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla