Kun valitset lelua pienelle, katso muutama kuukausi eteenpäin: millaisia kehitysvaiheita on tulossa. Ikään sopivalla lelulla lapsi leikkii pitkään.

Vauvat ja taaperot kehittyvät nopeasti, ja lelusuosikit vaihtuvat tiuhaan. Hyvä lelu saa uusia käyttötarkoituksia sitä mukaa, kun lapsi kehittyy, joten lapsi jaksaa kiinnostua siitä pitkään. Etenkin taaperolle on nappivalinta lelu, joka jäljittelee oikeaa arkea. Valitsimme 8 kehittävää lelua 0–3-vuotiaalle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tiny Love Gymini Magical Tales -leikkimatto – katseltavaa ja kokeiltavaa

Plussat ja miinukset

+ Matto-osa on pestävä.

+ Säädettävät lelukaaret.

− Vaatii tilaa.

Mustavalkoinen Tiny Love -leikkimatto ihastuttaa jo pientäkin vauvaa, joka ei vielä näe värejä mutta aistii mustan ja valkoisen kontrastin. Maton mukana tulee monipuolinen valikoima leluja, jotka kehittävät kaikkia lapsen aisteja. Peili innostaa vauvaa kurkkimaan omaa kuvaansa ja viettämään pidemmän hetken vatsallaan. Painettavat musiikkilelut kehittävät motoriikkaa, ja pakettiin kuuluu myös vauvan ensimmäinen pehmokirja. Lelut saa irti ja mukaan esimerkiksi vaunuihin, joten muita pikkuleluja ei tarvitse hankkia.

Hinta: 69 e

Ikäsuositus: 0 kk+

lastentarvike.fi

Lalaaboom-mittarimato – ensimmäinen rakentelulelu

Plussat ja miinukset

+ Aktivoi vauvaa.

+ Kaikki sarjan lelut sopivat yhteen.

− Muovilelu mietityttää ympäristön kannalta.

Lalaboom-mittarimato on jo vauvalle sopiva rakentelupallojen ja -helmien sarja. Värit viehättävät lapsen silmää, ja erilaiset pintarakenteet kannustavat tunnustelemaan palasia. Isompana lapsi innostuu yhdistelemään palloja eri tavoin, mikä kehittää paitsi sorminäppäryyttä, myös mielikuvitusta ja hahmotuskykyä. Lalaboom-sarjaan kuuluu myös muita osia, ja kaikki eri pakettien helmet ja pallot sopivat yhteen. Leikki kestää pitkään, eikä vanhemman tarvitse stressata siitä, että yhden pallon katoaminen tekisi lelusta käyttökelvottoman. Mittarimato sopii myös kylpyleluksi.

Hinta: 12,90 e

Ikäsuositus: 6 kk+

martinex.fi

Vigatoys-palikat – kohti korkeuksia

Plussat ja miinukset

+ Ruokkii mielikuvitusta.

+ Ajaton eläinteema.

− Vaatii jonkin verran hienomotoriikkaa.

Palikat ovat klassikko, ja vain mielikuvitus on rakenteluleikin rajana. Vigatoysin palikat ovat puuta, ja ne on kuvitettu maatila-aiheisilla piirustuksilla. Pakettiin kuuluu 50 palikkaa, joiden avulla nousevat pystyyn eläinsuojat ja päärakennukset. Lapsen mielestä ihanimmat ovat tietysti koirat, hevoset ja muut eläimet. Erimuotoiset palikat houkuttelevat testaamaan myös fysiikan lakeja. Pysyisikö suorakulmio kolmion päällä? Mukana tulee pahvinen sanko, jossa palikat on helppo säilyttää.

Hinta: 16,90 e

Ikäsuositus: 24 kk+

vigatoys.com

Hape Taikapiano Baby Einstein – musiikkia omin sormin

Plussat ja miinukset

+ Helppo ensikosketus musiikkiin.

+ Miellyttävä ja säädettävä ääni.

− Vaatii paristot.

Hape taikapiano valittiin vuoden ensileluksi, eikä suotta. Minipianon ääni muistuttaa erehdyttävästi isosiskonsa pianon sointuja ja on lelun ääneksi varsin miellyttävä. Lapsi voi joko kuunnella laitteeseen tallennettuja melodioita tai soittaa omiaan – tai tehdä molempia samaan aikaan. Mukana tulee kuuden kappaleen nuotit, joita taapero pystyy seuraamaan värikoodien avulla. Kukapa ei haluaisi kuunnella Beethovenin Hymniä ilolle oman lapsensa soittamana? Pastellivärisine koskettimineen piano on myös kaunis.

Hinta: 29,50 e

Ikäsuositus: 12 kk+

tevella.fi

Leikattavat herkut – moniin leikkeihin

Plussat ja miinukset

+ Leikissä voi jäljitellä kodin askareita.

+ Pitkä käyttöikä.

− Pienten palasten kanssa oltava tarkka.

Puinen leikkiruokasetti herättää lapsessa uinuvan kokin. Taapero nauttii leikkiruuan laittamisesta ja tarran avulla toisiinsa kiinnittyvien palojen irrottamisesta käsin. Leikkiveitsen käsittely kehittää motoriikkaa, ja leikkaamisessa onnistuu jo pienikin. Kasvikset, leivät ja herkut pääsevät oikeuksiinsa myös todellista elämää jäljittelevissä kotileikeissä ja mukautuvat kauppaleikkiin, eväsretkileikkiin, kahvilaleikkiin… Vain mielikuvitus on rajana. Puinen kokonaisuus on kaunis ja kestävä.

Hinta: 34,90 e

Ikäsuositus: 18 kk+

leikkikauppa.fi

Pikku pupu piilosilla – taaperon ensimmäinen peli

Plussat ja miinukset

+ Interaktiivinen.

+ Kehittää muistia ja päättelykykyä.

− Opetteluun on varattava aikaa.

Pikku pupu piilosilla on jatkoa vuoden peli -voittajalle Missä on pikku pupu? Se on ihastuttava lapsen ensimmäinen peli, joka kehittää päättelykykyä, muistia ja motoriikkaa. Aikuinen piilottaa puput, ja lapsi etsii niitä esimerkiksi värin tai asennon mukaan, kunnes oikea löytyy. Pelikaveriksi sopii myös pari vuotta vanhempi isosisarus, joten peli kannustaa pieniäkin sisaruksia leikkimään yhdessä. Koska peli vaikeutuu asteittain, se ei turhauta aivan pientä pelaajaa eikä isompi tylsisty sen parissa.

Hinta: 24,90 e

Ikäsuositus: 24 kk+

martinex.fi

Plan Toys Aistipallot – ekologinen valinta

Plussat ja miinukset

+ Kestävä lelu.

+ Ekologinen valmistaja.

− Melko lyhyt käyttöikä.

Plan Toysin kauniit puupallot herättelevät jo pienen vauvan aisteja. Yksi pallo pitää kiinnostavaa ääntä. Toinen taas on sisustaltaan pehmeä – pakkohan sitä on päästä tunnustelemaan. Kolmas kehottaa kurkkaamaan peiliin. Taapero viihtyy pallojen parissa ja yrittää koota niistä tornin. Peiliin kurkkiminen kehittää ilmeiden ja tunteiden tunnistamista. Pallot on valmistettu ympäristöystävällisestä ja kestävästä kumipuusta. Kun ne eivät enää kiinnosta lasta leluna, niistä saa kauniin sisustuselementin lastenhuoneeseen.

Hinta: 24,90 e

Ikäsuositus: 6kk+

kiddex.fi

SmartMax My First Totem – loputtomasti rakenneltavaa

Plussat ja miinukset

+ Monipuolinen rakentelusarja.

+ Kauniit hahmot ja kirkkaat värit.

− Ei sovi aivan pienille pienten osien vuoksi.

SmartMax My First Totem on sekä lapsen ensimmäinen rakentelulelu että myöhemmin ensimmäinen peli. Torni uhmaa painovoimaa ja pysyy pystyssä taaperon kokemattomissakin käsissä, koska palaset kiinnittyvät toisiinsa magneettien avulla. Isompi lapsi taas voi yrittää rakentaa pakkauksen mallikuvien avulla kuvanmukaisia toteemeita. My First Totemin osat sopivat myös isommille suunnattuihin SmartMaxin rakentelusarjoihin.

Hinta: 24,90 e

Ikäsuositus: 18 kk+

leikkien.fi

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Teksti
Kuvat
Valmistajat