Sairaanhoitaja ja ensiapukouluttaja Marko Ahtonen kannustaa opettelemaan ainakin tukehtuvan auttamisen ja elvytystaidot.
Sairaanhoitaja ja ensiapukouluttaja Marko Ahtonen kannustaa opettelemaan ainakin tukehtuvan auttamisen ja elvytystaidot.

Kun on kyse oman lapsen auttamisesta, moni menee lukkoon. Harjoittelu antaa rohkeutta toimia.

Tilanne kotona alkoi arkisesti: Marko Ahtosen tuolloin 3-vuotias poika Onni leikki legoilla ja irrotteli tiukassa olevia osia toisistaan hampailla. Äkkiä pojan hengitys muuttui vinkuvaksi, ja sitten tuli hiljaista.

Marko on sairaanhoitaja ja ensiapukouluttaja, joten hän tiesi tarkkaan, mitä tehdä. Silti ensimmäiset lyönnit oman lapsen lapaluiden väliin olivat enemmänkin taputuksia. Vasta kolmanteen löytyi oikea napakkuus – ja lego irtosi hengitysteistä.

Uskalla auttaa -yrityksensä ensiapukoulutuksissa Marko kertoo vanhemmille, että suurin virhe hätätilanteessa on, ettei uskalla tehdä mitään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Suurin osa ihmisistä vähän jähmettyy silloin, kun pitäisi toimia. Varsinkin kun kyse on oman lapsen auttamisesta, moni menee ihan lukkoon.

Rohkeutta antaa harjoittelu ja tieto siitä, että toimii oikein. Marko käy koulutuksissa aina läpi ohjeet tukehtuvan auttamiseksi. Esimerkiksi ruuanpalaa ei kannata lähteä kaivelemaan syvältä lapsen nielusta, koska se voi mennä entistä syvemmälle. Napakat lyönnit kämmenellä lapsen yläselkään lapojen väliin auttavat irrottamaan tukkeen lähes aina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Erityisesti pienten vauvojen vanhemmille Marko haluaa antaa neuvon, joka liittyy flunssakauteen: jos perheessä on alle puolivuotias vauva, kotoa pitää löytyä jonkinlainen niistäjä, jolla voi imeä limaa vauvan nenästä.

– Pieni vauva on pääsääntöisesti nenähengittäjä, ja vauvan hapensaanti riippuu siitä, että nenä on auki. Tukkoinen nenä vaikuttaa nopeasti vauvan yleisvointiin.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla